Sziasztok!
Végül csak rászántam magam, hogy blogot indítsak. Gondolom a címből már kitaláltátok hogy itt inkább étkezésről, receptekről lesz szó (persze azért másról is ... még nem tudom).
Akinek van valami ötlete, az ne fogja vissza magát!
Misamaci
Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
  1. Hozzávalók:
    250 g túró
    1,5 ek tejföl
    1 tojás
    80 g lenmagliszt
    80 g hajdinaliszt
    1 cs sütőpor
    6-8 érett paradicsom
    6 szelet (90-100 g) gépsonka
    80 g reszelt parmezán
    só, bors, fokhagyma, rozmaring, oregánó, bazsalikom ízlés szerint

    Elkészítés:
    A túrót, tejfölt és a tojást simára keverem, hozzáadom a liszteket és a sütőport, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezem és összegyúrom (ha ragad, akkor még egy kis liszt mehet bele). A kész tésztát sütőpapírra borítom és kb 3-4 mm vékonyra nyújtom, sütésig hűtőben pihentetem.

    A paradicsomokat feldarabolom, a zúzott fokhagymával és kevés vízzel elkezdem főzni, közben fűszerezem (főleg bazsalikommal szoktam, a paradicsom imádja). Amikor kezd puhulni a paradicsom kezd puhulni, fakanállal szétnyomkodom, hogy kiadja a levét és addig forralom, amíg nagy része elfől. (Nem baj, ha darabos marad.... SŐT!! A lényeg hogy szép fényes lesz és remek az íze)

    200 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig elősütöm a tésztát, utána megkenem a paradicsommal, ráfektetem a sonkaszeleteket, megszórom a sajttal, újabb 10 perc a sótőben és kész is. :D

    002.jpg 003.jpg
    nofre kedveli ezt.
  2. Hozzávalók:
    • 200 g csirkemellfilé
    • 200 g cukkini
    • 200 g alma (egy nagyobb alma)
    • 1 db zöldpaprika
    • fokhagymagerezd (apróra vágva)
    • só, bors, csilipor(opcionális)
    Elkészítés:
    A hozzávalókat felkockázom. A cukkinit wokban rázogatva elősütöm, ha kész kiteszem és félreteszem egy kis időre. A csirkemellet fehéredésig sütöm a wokban (közben fűszerezem), ha kész, hozzáadom a többi alapanyagot, pár percig nagy lángon sütöm, utána kevés vizet öntök alá, fűszerezem és kisebb lángon összepárolom őket. A végén egy kisebb tűzálló tálban, forró sütőben kicsit rápirítok a tetejére. Tálalás előtt aprított petrezselyemzölddel megszórom.

    Tápérték (a teljes mennyiségre):
    energia: 419 kcal
    fehérje: 65 g
    szénhidrát: 34 g
    zsír: 4 g

    002.jpg
    nofre kedveli ezt.
  3. Hozzávalók:
    kakaós laphoz:
    4 db tojás
    4 ek cukornak megfelelő helyettesítő (nálam 3ek xilit, 1 ek eritriol)
    80 g vaníliás pudingpor (főzős, 2 csomag)
    2 ek cukrozatlan kakaó
    1,5 dl étolaj
    1 cs sütőpor

    mákos laphoz:
    4 db tojás
    4 ek cukornak megfelelő helyettesítő (nálam 3ek xilit, 1 ek eritriol)
    80 g vaníliás pudingpor (főzős, 2 csomag)
    2 ek darált mák (vagy mákliszt)
    1,5 dl étolaj
    1 cs sütőpor

    meggyes réteghez:
    1 üveg meggybefőtt (750g-os)
    2 ek kukoricakeményítő
    1 tasak zselatin (20 g)

    vaníliakrémhez:
    1 liter tej
    120 g vaníliás pudingpor (főzős, 3 csomag)
    2 ek cukornak megfelelő helyettesítő
    100 g vaj
    3 dl habtejszín (vagy hulala)
    0,5 dl víz
    1 cs zselatin

    tetejére
    1 dl habtejszín (vagy hulala)
    reszelt csokoládé

    Elkészítés:
    A lapokhoz a tojásokat az étolajjal a cukorhelyettesítővel felverem fehéredésig, hozzáadom a pudingporokat, sütőport és a kakaót illetve a mákot. Sütőpapírral bélelt nagy méretű gáztepsiben elterítve, előmelegített sütőben készre sütöm.

    Ha a lapok kihűltek:
    1. A csokis lapot a tepsibe terítem és keretet teszek köré (vagy mint most, sütőpapírral bevont kartonból építek).
    2. A meggybefőttet levéből egy keveset félreteszek, a többit a meggyel együtt felforralom, elkeverem benne a keményítőt és kevergetve főzőm, amíg besűrűsödik. A félretett lével a zselatint elkészítem és a kocsonyás meggyhez öntöm. Az egészet elsimítom a csokis lapon és dermedésig hűtőbe teszem.
      20151114_102424.jpg
    3. A tejet felforralom és a cukorhelyettesítővel és a pudingporokkal,folyamatos kevergetés mellett pudingot készítek. A még langyos pudingban alaposan elkeverem a vajat és félreteszem hűlni.
    4. 3 dl hulalát felverek, a kihűlt pudingot hozzákeverem, majd a vízzel elkészített zselatin is hozzákeverem.
    5. A kész vaníliakrémet a meggyes réteg tetejére simítom, majd ráfektetem a mákos lapot. Dermedésig hűtőbe teszem
    6. 1 dl hulalát felverek, a mákos lap tetejére simítom és csokit reszelek rá.
    20151114_115902.jpg 20151114_115916.jpg
  4. Hozzávalók:
    300 g reszelt, nyers sütőtök
    200 g étcsokoládé (nálam 100-100 g 70 %normál és narancsos étcsoki)
    200 g rizsliszt
    160 g cukornak megfelelő cukorhelyettesítő (nálam: 100 g xilit, 60 g eritriol)
    20 g kukoricakeményítő
    40 g cukrozatlan kakaópor
    1 cs sütőpor
    1 teáskanál fahéj
    0.5 teáskanál mézes fűszerkeverék
    0.5 kávéskanál gyömbérpor
    1 csomag vaníliás cukor
    4 db tojás
    1.25 dl napraforgó olaj

    Elkészítés:
    A lisztet, keményítőt, kakaót, sütőport és a fűszereket egy tálba összemérem és elkeverem.
    A csokoládét vízfürdőn megolvasztom.
    A tojásokat az olajjal, a vaníliás cukorral és a cukorhelyettesítővel habosra keverem.
    Apránként a felvert tojáshoz adom az olvasztott csokit és a száraz összetevőket, a végén alaposan beleforgatom a reszelt sütőtököt.
    Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és előmelegített sütőben(kb 160-170 fokon) készre sütöm(nálam kb 18-20 perc)

    20151112_195755.jpg 20151112_200020.jpg 20151112_200025.jpg
  5. Hozzávalók:
    23dkg szoba hőmérsékletű vaj,
    1 csésze (2,5dl) cukorhelyettesítő (nálam xillit)
    2 tojás,
    1tk vanília kivonat,
    1 csésze mákliszt
    1 csésze rizsliszt
    1 csésze kukoricaliszt
    120 g (3 csomag) vaníliás pudingpor (főzhető)
    40 g utifűmaghéj
    1cs sütőpor,
    1ek kakaópor

    Elkészítés:
    200 fokra előmelegítjük a sütőt, és két tepsit lefedünk sütőpapírral.
    A vajat a xilittel habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat egyesével.
    A sütőport, a keményítőt és a liszteket alaposan összeforgatjuk, először fakanállal, majd kézzel egyneművé gyúrjuk a masszát.
    Diónyi gombócokat formálunk belőle, és belerakosgatjuk a tepsikbe őket. Ne tegyük őket szorosan egymás mellé, mert a sütőportól és a nyomástól picit terülni fognak.
    Ezután egy kis flakonka (pl. rum aromás flakonka) száját bevizezzük, majd kakaóporba mártjuk, és belenyomjuk a gombócok közepébe. ezzel kialakítva a tönköt.
    Mindegyik nyomás előtt mártsuk az üveg száját a kakaóporba, és a felesleget rázzuk le róla.
    Körülbelül 15 percig süssük (amíg az alja kezd megbarnulni)
    kihűlés után fémdobozban tárolható.

    gomba1.jpg gomba2.jpg
  6. Ezt a sütit a Szabolcsi almás máktorta ihlette .... mondjuk hogy ez a háziasított változat :) nem ötrétegű, hatlapos, csak háromrétegű, négylapos .... de finom! :)

    Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 8 tojásfehérje
    • 8 evőkanál kristálycukornak megfelelő édesítő
    • csipet só
    • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    • 1 citrom reszelt héja
    • 18 dkg darált mák
    • 2 evőkanál az almás töltelékből
    Az almás töltelékhez:
    • 1kg alma reszelve (bármilyen megfelel)
    • 1 citrom leve
    • 1 kiskanál őrölt fahéj
    • 50 g kristálycukornak megfelelő édesítő
    • 2 ek kukoricakeményítő
    A vaníliás krémhez:
    • 8 tojás sárgája
    • 7 evőkanál kristálycukornak megfelelő édesítő
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 6 dl tej
    • 70 g vaníliás pudingpor
    • 5 dl habtejszín
    1. lépés - Almás töltelék
    Az almákat lereszelem, hozzákeverem az édesítőt, a fahéjat, a citrom levét és reszelt héját, majd az egészet elkezdem párolni. Amikor már szépen bugyog, hozzáadom a keményítőt és folyamatosan keverve addig párolom tovább, amíg nem marad leve.

    2. lépés - vaníliakrém
    a tojások sárgáját az édesítővel, a vaníliás cukorral és a pudingporral fehéredésig keverem, a tejet felforralom és folyamatos keverés mellett, apránként a tojásos krémhez adom (elvileg a tojásos részt kellene a tejbe csorgatni, de nekem olyankor szinte mindig kicsapódik). Az egészt visszatöltöm a lábosba és folyamatosan keverve, kis lángon addig főzöm, amíg sűrű, pudingszerű nem lesz az állaga (vigyázat, nagyon gyorsan besűrűsödik!). Amikor kihűlt, felverem a tejszínhabot és a krémhez keverem.

    3. lépés - a tészta
    A tojásfehérjéből kemény habot verek, apránként hozzáadva az édesítőt. A darált mákot az almatöltelékkel, a sóval és a fahéjjal összekeverem, majd a kész tojáshabbal összeforgatom. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítom és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm (ha a teteje kezd barnulni, akkor már jó)

    4. lépés - összeállítás
    a kihűlt tésztát keresztben félbevágom, majd a lapokat elfelezem. két lap közé simítom az almás tölteléket és félreteszem. az alsó lapra simítom a krém harmadát, ráteszem az almás töltelékkel megtöltött lapokat, a felső lapra rásimítom a krém második harmadát és ráteszem az utolsó lapot. A maradék krémmel bevonom a süti tetejét és oldalát.

    tadáám: 11150591_10200751119055578_2272000882099083469_n.jpg
    nofre kedveli ezt.
  7. Hozzávalók (12-14 adag):
    1,5 kg zöldbab
    1,5 kg darált hús
    1 liter tej
    70 dkg félkemény sajt reszelve
    15-20 sajtszelet
    8-10 paradicsom
    1 db sárgarépa
    1 db vöröshagyma
    rizsliszt
    fokhagyma, só, bors, bazsalikom, rozmaring

    Elkészítés:
    1. A zöldbabot forró, sós vízben, 1-2 percig előfőzöm,utána leszűröm és gyorsan lehűtöm.
      20150711_114303.jpg
    2. a sárgarépát és a vöröshagymát lereszelem, összekeverem a darált hússal, keveréket ízesítem (só, bors, rozmaring ...ízlés szerint), lapos serpenyőben fehéredésig párolom.
      20150711_114256.jpg
    3. A tejet felforralom, zúzott fokhagymával, szerecsendióval ízesítem kb 45 dkg reszelt sajtot beleszórok, folyamatosan keverve megolvasztom, majd rizsliszttel besűrítem (kb krémpuding állagúra)
    4. A tepsi aljára egy kevés sajtszószt terítek, mejd elkezdem felrétegezni az összetevőket:
      1. zöldbab
      2. hús
      3. szeletelt paradicsom, a tetejére bazsalikomot szórok
      4. szeletelt sajt
      5. sajtszósz
      6. ugyanezek még 1x, legfelülre újabb réteg zöldbab és sajtszósz kerül
        20150711_114615.jpg 20150711_114830.jpg 20150711_115240.jpg 20150711_115535.jpg
    5. Az egészet kb 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm, utána ráterítem a meredék reszelt sajtot és készresütöm (kb 15 perc)
      20150711_133506.jpg
    Kihűlés után szépen szeletelhető.

    20150711_200227.jpg

    Csatolt fájlok:

    goyo és nofre kedveli ezt.
  8. Eddig 4 ízben próbáltam ki, de vannak még ötleteim :)

    Rumos-diós szaloncukor
    Hozzávalók:
    200 g darált dió
    100 g lenmagpehely
    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    50 g kölespehely
    50 g rizspehely
    1 citrom reszelt héja
    0,5 dl rum
    1,5 dl víz


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat és a rumot. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    Mogyorós szaloncukor
    Hozzávalók:
    200 g darált mogyoró
    150 g kölespehely
    80 g rizspehely

    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    1,5 dl víz


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    "Mézeskalács" szaloncukor
    Hozzávalók:
    250 g kölespehely
    100 g rizspehely

    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    1,5 dl víz
    mézeskalács fűszerkeverék


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    Kókuszos szaloncukor
    Hozzávalók:
    200 g kókuszreszelék
    100 g rizspehely
    100 g xilit
    80 g kókuszzsír
    1,5 dl víz
    mézeskalács fűszerkeverék


    Elkészítés:
    A vizet, a kókuszzsírt és a xilitet felforralom. Amikor a kókuszzsír is elolvadt, hozzáadom a száraz hozzávalókat. Folyamatosan keverve homogén masszát főzök belőle (egy kevés víz hozzáadására még szükség lehet). Ha elkészült, egy lapos tálkába simítva hagyom kihűlni, majd 1-2 napig hűtőben érlelem, végül méretre vágom, formázom és csokoládéval bevonom.

    Bevonás
    400 g legalább 70%-os étcsokoládé
    80 g kókuszzsír

    A hozzávalókat vízfürdőn felolvasztom, folyamatosan keverve kb kézmelegre hűtöm. Az előkészített desszerteket beleforgatom és sütőpapíron, szobahőmérsékleten hagyom megszilárdulni. Ha a bevonat megszilárdult, hűtőszekrényben hagyom megkeményedni.

    kaja 155.JPG
    mesüge, borka, Gyömbér és 1 másik tag kedveli ezt.
  9. Ez megint egy olyan dolog, amit már többször próbáltam elkészíteni. Most végre sikerült. Ugyanebből a tésztából képviselőfánkot is simán lehet gyártani (csak nagyobb halmokat kell készíteni)
    Hozzávalók (kb 50 db-hoz)
    tésztához:
    1,5 dl víz (vagy tej)
    50 g vaj
    0,5 dl étolaj
    80 g xilit
    1 csipet só
    80 g rizsliszt
    35 g kukoricaliszt
    25 g kukoricakeményítő
    4 egész tojás

    krémhez:
    350g tejföl
    50 g xilit
    1 cs vaníliás pudingpor (főzés nélküli)

    Elkészítés:
    1. A vizet a vajjal, étolajjal és a xilittel felteszem forrni.
    2. Amikor a vaj is és a xilit is felolvadt, akkor hozzáadom a lisztkeveréket
    3. közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzöm a tésztát, amíg egy nagy, fényes gombóccá nem áll össze.
    4. Amikor a tészta már langyos, akkor egyesével beledolgozom a tojásokat.
      FONTOS! A tojást teljesen el kell dolgozni a tésztával, mielőtt a következőt hozzáadnánk!
    5. A kész tésztát legalább 1 órára félreteszem pihenni. Bekapcsolom a sütőt. az aljára egy kis edénybe vizet teszek, hogy elegendő gőz termelődjön a sütésig)
    6. Sütőpapírral bevont tepsibe kb dió nagyságú halmokat készítek a tésztából
    7. Forró (kb 200-220 °C) sütőben kb 15-20 percig sütöm (kinyitni, tilos ... ez érzésre megy)
    8. A tejfölt a xilittel habosra keverem, hozzáadom a pudingport és pár perc keverés után a krém már elis készült :D
    9. A kisült gömböcöket kihűlés után megtöltöm a krémmel (nekem a cukrászati fecskendő vált be, de habzsákkal is működik)
    kaja 142.JPG kaja 141.JPG kaja 140.JPG
    mitala kedveli ezt.
  10. Hozzávalók:
    1 kg pulykamellfilé
    1 nagyobb fej kelkáposzta
    1 nagyobb vöröshagyma
    1 pár virsli (frankfurti)
    2 ek liszt
    5-6 gerezd fokhagyma
    2-3 nagyobb burgonya
    só, bors, pirospaprika, rozmaring

    Elkészítés:
    • A pulykamellből kb 1/2 cm vastag szeleteket vágok, enyhén kiklopfolom és félreteszem (inkább csak kicsit kilapítom, nem kell igazán lazítani)
    • a lisztet összekeverem a pirospaprikával, sóval, borssal és hozzáadok 3 gerezd apróra vágott fokhagymát.
    • Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítek, a pulykaszeleteket a lisztbe forgatom és a forró olajban hirtelen kisütöm. A kész szeleteket félreteszem
      kaja 135.JPG
    • A hagymát csíkokra vágom és a hússütésre használt serpenyőben, kevés olajon dinsztelem
    • Amikor a hagyma már üveges, hozzáadom a csíkokra vágott kelkáposztát, sóval, borssal ízesítem és kevés víz hozzáadásával, fedő alatt párolom
      kaja 136.JPG
    • Ha a kelkáposzta kezd összeesni, akkor hozzáadok egy kiskanál paradicsompürét megkeverem és tovább párolom (ha kevés a leve, akkor egy kevés vízzel pótolom)
    • Mielőtt a kelkáposzta teljesen elkészülne, belekarikázom a virslit, a tetejére rakom a hússzeleteket és fedő alatt pár percig hagyom együtt rotyogni.
      kaja 138.JPG
    • Ezalatt elkészítem a köretet is:
      A felkockázott krumplit sós vízben majdnem teljesen készre főzöm, leszűröm, megszórom rozmaringgal és forró serpenyőben, kevés olajon megpirítom.
    mitala és nofre kedveli ezt.
  11. Újra itt a kelbimbó szezonja. Sajnos mire odaértem a zöldségeshez, már alig pár darab maradt, így kénytelen voltam rögtönözni ... ez lett belőle :)

    Hozzávalók (1 adag):
    • 8-10 db kelbimbó
    • laskagomba
    • 1 kis darab füstölt szalonna
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • őrölt bors, kömény, csilipaprika, fahéj, só
    kaja 124.JPG
    Elkészítés:
    1. egy kis edényben felteszek forrni kb 1/2 liter vizet.
    2. a szalonnát vékony csíkokra vágom és egy nagyobb serpenyőben zsírjára sütöm
    3. Amikor a szalonna ár majdnem megsült hozzáadom a zúzott fokhagymát.
    4. a kelbimbókat megtisztítom, felezem/negyedelem (mérettől függően), majd kb 1 percre a forró vízbe dobom
    5. a gombát megtisztítom és kb ujjnyi csíkokra vágom.
    6. amikor a fokhagyma illata kezd érezhetővé válni, a gombát serpenyőbe dobom és gyors lángon, kevergetve sütöm
    7. hozzáadom a fűszereket
    8. a kelbimbókat leszűröm, hideg vízzel gyorsan lehűtöm és félreteszem.
    9. amikor a gomba szépen kezd megpirulni, akkor hozzáadom a kelbimbókat és tovább pirítom.
    kaja 127.JPG kaja 132.JPG
    mitala és nofre kedveli ezt.
  12. Ez csak úgy jött ... a desszertkészítés után maradt még egy kevés dió és mandula ... gondoltam elhasználom valami értelmes célra.

    Hozzávalók:
    • 300 g tk liszt
    • 200 g méz
    • 100 g vaj (v margarin)
    • 50 g dió és mandula (őrölt)
    • 1 nagy tojás
    • 1 sütőpor
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 3 kk mézes fűszerkeverék
    • 2 kk reszelt gyömbér (v 1 kk szárított) fakultatív
    Elkészítés:
    A vajat lassan megolvasztom, hozzákeverem a mézet egy kicsit hagyom langyosodni a keveréket, majd hozzáadom a száraz hozzávalókhoz. Beleütöm a tojás és dagasztógéppel addig keverem amíg összeáll (az elején elég ragadós, nem kell megijedni).

    A kész tésztát pihentetés nélkül, lisztezett gyúródeszkán kb 1/2 cm vastagra nyújtom, kiszaggatom és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. 200°C-ra előmelegített sütőben kb 3-5 perc alatt megsütöm (ha az alja kezd színt kapni akkor már jó).

    Melegen kimondottan puha, de kihűlés után sem lesz kemény (ha nem túl vékony és nem sütöttük túl)

    Kellemes Karácsonyt!

    kaja 032.JPG kaja 030.JPG
  13. Ezt már régóta ki szerettem volna próbálni és mivel itt a sütőtök szezon ......:) :)
    Pillanatnyilag 3 ízt 5 ízt készítettem, de hamarosan újabbakat próbálok ki.

    Hozzávalók:
    • Sütőtökpüré
      • 1 db (2 kg körüli) sütőtök
      • 200 g xilit (v más cukorhelyettesítő)
      • 1 vaníliarúd
    • Narancsos szaloncukor
      • 600 g sütőtökpüré
      • 2 nagyobb narancs
      • 30 g porzselatin
      • 1/2 dl víz
    • Citromos szaloncukor
      • 600 g sütőtökpüré
      • 3 nagyobb citrom
      • 30 g porzselatin
      • 1/2 dl víz
    • Meggyes szaloncukor
      • 600 g sütőtökpüré
      • 250 g magas gyümölcstartalmú meggylekvár
      • 1/2 citrom leve
      • 20 g porzselatin
      • 1/2 dl víz
    • Rumos diós szaloncukor
      • 350 g sütőtökpüré
      • 350 g darált dió
      • 0,5 dl rum
      • 20 g porzselatin
      • 1/2 dl víz
    • Kókuszos szaloncukor
      • 350 g sütőtökpüré
      • 350 g kókuszreszelék (v frissen reszelt kókuszdió)
      • 20 g porzselatin
      • 1/2 dl víz
    • Bevonáshoz (adagonként):
    • 100 g magas csokoládétartalmú étcsokoládé
    • 30 g vaj
    • étolaj (szükség szerint)
    Elkészítés:
    1. Sütőtökpüré készítése:
      1. A sütőtököt kettévágom, belsejét kikaparom és sütőpapírral bélelt tepsiben, forró sütőben megsütöm (kb 40 perc)
        bonbon 002.JPG
      2. Ha a tök elkészült (puha, de még nem égett), akkor még melegen egy kanállal kikaparom a belsejét.
      3. Egy nagyobb tálban hozzáadom a vaníliarúd kikapart belsejét és a xilitet
        bonbon 007.JPG
      4. botmixerrel krémesre turmixolom
        bonbon 008.JPG
    2. Narancsos és citromos szaloncukor készítése:
      (mivel azonos lépésekből áll, csak egyszer írom le)
      1. 1 narancs héját lereszelem, mindkét narancsot kifilézem. (A lényeg, hogy a gerezdeket elválasztó hártya és a külső fehér réteg ne kerüljön bele, mert ettől keserű lesz)
        bonbon 003.JPG bonbon 006.JPG
      2. a lereszelt narancshéjat és a narancsok húsát turmixgépben összedolgozom,
      3. kimérem a tökpürét és összekeverem a naranccsal
      4. a zselatint a vízzel felfőzöm és narancsos keverékhez adom
      5. a kész masszát lapos tálakba töltöm és megdermesztem
        bonbon 009.JPG
    3. Meggyes szaloncukor
      1. kimérem a sütőtökpürét
      2. hozzákeverem a lekvárt és a 1/2 citrom levét
      3. felfőzöm a zselatin és a keverékhez adom
      4. tálakba töltöm és kidermesztem
    4. Rumos diós szaloncukor
      1. kimérem a sütőtökpürét
      2. összekeverem a darált diót és a rumot, majd belekeverem a pürébe
      3. felfőzöm a zselatint és a keverékhez adom
      4. tálakba töltöm és kidermesztem
    5. Kókuszos szaloncukor
      1. Összekeverem a sütőtökpürét és a kókuszreszeléket
      2. felfőzöm a zselatint és a keverékhez adom
      3. tálakba töltöm és kidermesztem
    6. Bevonás:
      1. Az étcsokit és a vajat vízfürdő felett, folyamatos keverés mellett megolvasztom
      2. étolajjal a kellő sűrűségűre állítom be
      3. a megdermedt tölteléket kiborítom, formára vágom és a kézmeleg csokoládéba forgatom
        bonbon 011.JPG
      4. sütőpapíron szárítom.
        bonbon 013.JPG bonbon 012.JPG
    mitala, mesüge, erica75 és 1 másik tag kedveli ezt.
  14. Hozzávalók:
    a piskótához:
    5 tojás
    4 ek xilit
    60 g zabpehelyliszt
    60 g kukoricaliszt
    0,5 dl víz
    1 cs sütőpor

    Töltelékhez:
    500 g túró
    500 ml főzőtejszín (10%-os)
    3 ek xilit
    2 citrom reszelt héja
    1 citrom leve
    0,5 dl víz
    1 cs zselatin

    Bevonáshoz és díszítéshez:
    2-3 citrom meghámozva, vékonyra szeletelve
    1 citrom leve
    1 dl víz
    1 cs zselatin

    Elkészítés:
    1. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a 3 ek xilittel habosra verem, hozzáadom a sütőporral kevert liszteket és alaposan összekeverem.
    2. a tojások fehérjét egy csipet sóval és 1 ek xilittel kemény habbá verem és több részletben a tésztához keverem.
    3. a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, elsimítom és előmelegített sütőben, sütőben készre sütöm.
    4. a kész lapot leválasztom a sütőpapírról és rácson kihűtöm
      kaja 118.JPG
    5. amikor kihűlt a tészta. elkészítem a tölteléket
    6. a túrót, a tejszínt és a xilitet simára keverem, hozzáadom a reszelt citromhéjat és a citromlevet
    7. a zselatint elkészítem és a krémhez keverem.
    8. a sütőpapírral bélelt tepsiben lévő piskótára simítom a krémet, a tetejére rendezem a karikára szeletelt citromokat és kb 10 percre a hűtőbe teszem
    9. a bevonáshoz a zselatint a vízzel elkészítem, hozzáadom a citromlevet, majd a már félig megkötött krém tetejére kanalazom
      kaja 121.JPG
    10. az egészet visszateszem a hűtőbe
    11. tálalás előtt forró vízbe mártott pengéjű késsel szeletelem
    citromsüti.jpg
  15. Hozzávalók (8-10 adag):
    • 1 padlizsán,
    • 1 cukkini,
    • 1 kápia paprika,
    • 6-8 paradicsom,
    • fokhagyma,
    • petrezselyem zöld,
    • 45 dkg sajt (15 dkg reszelve)
    • 1 l tej,
    • 3 ek liszt
    • 250 g lasagne tészta (v. gyermelyi lebbencs)
    • bazsalikom, rozmaring, szerecsendió
    kaja 097.JPG

    Elkészítés:
    1. A padlizsánt és a cukkinit vékonyra szelem, lesózom és kb 20 percre félreteszem.
    2. A szeleteket lecsepegtetem és pár csepp olajon, forró serpenyőben megsütöm
    3. A paprikát megsütöm, megtisztítom és csíkokra vágom.
      kaja 098.JPG kaja 100.JPG kaja 102.JPG
    4. A tejből, a lisztből és a reszelt sajtból besamelmártást főzök, kevés szerecsendióval és borssal fűszerezem.
    5. A tepsi aljába belesimítom a besamel 1/3-át, ráfektetem a tésztalapokat, rárétegezem a padlizsánt és a cukkinit.
    6. Megszórom pár gerezdnyi aprított fokhagymával, bazsalikommal és rozmaringgal.
    7. Ráfektetem a paradicsomszeleteket és a sajtot.
      kaja 103.JPG kaja 104.JPG kaja 105.JPG

    8. A sajtot betakarom a besamelel, ráfektetem a következő réteg tésztát, majd folytatom a rétegezést.
    9. Az utolsó réteg tésztánál a besamelt a tetejére teszem.
    10. Forró sütőben kb. 30-35 percig sütöm.

    kaja 106.JPG kaja 111.JPG kaja 109.JPG
    mitala, Okoska77 és nofre kedveli ezt.