A hallásunk nagyon fontos, érdemes rá külön figyelmet szentelni.
Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
 1. Ha cukorbeteg vagy, valószínűleg már megszoktad a rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket, szűrővizsgálatokat. Ilyen alkalmakkor nem árt megejteni egy hallásvizsgálatot is.

  2008 júliusában a National Institute of Health (NIH) azt találta, hogy a cukorbeteg emberek kétszer olyan valószínűséggel lesznek halláskárosultak, mint mások. Azoknál, akiknél megemelkedik a vércukorszint, szintén nagyobb a lehetőség (30%) halláscsökkenés kialakulására.

  Az USA lakosai közül 26 millió gyermek és felnőtt cukorbeteg, ez az egyik legfőbb oka a szívbetegségek és a stroke, valamint leggyakoribb oka a veseelégedetlenségnek, a vakságnak és számos más betegségnek.

  Az egészségügyi szakemberek hisznek benne, hogy a cukorbetegség befolyásolja a hallást különféle módokon:
  - A magas vércukorszint olyan kémiai változásokat eredményez a belső fül ereiben és idegeiben, mely hatással van a szervezet hallást közvetítő képességére.
  - Kialakulhat érzékenység bizonyos típusú műanyagokra, melyeket a hallókészülék gyártásban használnak, illetve élesztőre, gombára, és hajlamosabb az ember a hallójárat fertőzéseire.
  - A cukorbetegség eredményezheti a fülben található szőrsejtek elveszítését, melyek nélkülözhetetlenek a hallás egyensúlyához, épségéhez.

  Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/A-cukorbetegseg-es-a-hallaskarosodas-kapcsolata
 2. Kutatók és tudósok már rég megállapították, hogy hosszabb ideig tartó fokozott zajterhelés halláskárosodást okozhat, valamint a halláscsökkenés kiváltója is.

  A fokozott zajterhelés szabad gyököket hoz létre, ezek gyorsítják az öregedési folyamatot. A savas molekulák a sejtek szintjén támadják meg a szervezetet. Negatív hatással vannak a test minden részére, így a hallásra is. Fontos, hogy az étkezésink kellő mennyiségű antioxidánst tartalmazzanak, ezek segítik a szabad gyökök elleni küzdelmet, csökkentik a hallással szembeni negatív hatást, lassítják az öregedés folyamatát. A tudósok még mindig nem tudják, pontosan milyen kapcsolat van az antioxidánsok és a szabad gyökök között, de egyértelműen hatással van egyik a másikra.

  A zaj okozta halláskárosodás
  Gyakran hosszú ideig vagyunk zajnak kitéve, bizonyos frekvenciánál pedig ez halláskárosodáshoz vezethet. A magas frekvenciájú zajok okozzák a legnagyobb károkat az érzékeny hallószerveken. A kár mértékében szerepet játszik a zaj frekvenciája, időtartama és ezeken kívül még számos más tényező is.

  Zajos világban élünk
  Dr. Brain Fligor, bostoni kutató szerint az egészséges szint 75dB-ig tart, efelett akármilyen zaj, időtől függetlenül károkat okoz a halószervekben. A 75dB nagyjából a városi forgalom zajának felel meg, tehát ezzel nagyjából minden nap találkozunk. A szakértők azt javasolják, hogy ha ennél nagyobb zajhatásnak vagyunk kitéve, használjunk füldugót, vagy valamilyen védőeszközt, és biztosítsunk időnként egy kis szünetet a füleknek. Érdemes megfontolni az MP3 lejátszó kikapcsolását is bizonyos időtartam után.

  Zajos világban élünk, nem számít, hogy az ember hol lakik. Egy nagyobb városban már a járdán sétálva folyamatosan érnek a környezeti zajhatások. Vidék? Ugyan, a traktor, a fűnyíró és a többi gép ugyanolyan hangerősséget produkál, mint a városok. De ha ez mind károsítja a hallásunk, miért nem vagyunk még mindannyian süketek? A túlzott zaj sokszor nem érzékelhető közvetlenül, csak az élet későbbi szakaszában, a kor előrehaladtával vesszük észre igazán a kártékonyságát.

  Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Termeszetes-vedelem-a-hallaskarosodas-ellen
 3. Ha nem ismerjük a halláscsökkenés kiváltó okát, nehéz megtalálni a megfelelő módszert annak kezelésére. Viszont fontos keresni megoldást a problémára, és helyreállítani a normál hallást. Azonban tudni kell, nem minden esetben korrigálható a halláskárosodás, de hogy biztosan tudjuk, visszafordítható e, látogassunk el egy szakemberhez.

  Az orvosnál
  Az szakorvos valószínűleg rengeteg kérdést fog feltenni egészségi állapotunkkal és a hallószervi problémánkkal kapcsolatban. A megbízható diagnózis érdekében minden kérdésre körültekintően, pontosan kell válaszolni.

  Az hallászavarok előzményei és az egészségi állapot felmérése után az orvos korszerű eszközökkel megvizsgálja a füleknél tapasztalt rendellenességeket. Előfordulhat, hogy több alkalommal is szükségünk lesz kezelésre.

  Tovább: http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Hogyan-kezeljuk-az-ideiglenes-hallaskarosodastGBP