DiabFórum - Diabétesz Fórum és Magazin

Diabétesz Fórum és Magazin

Az Amerikai Diabetes Társaság 77. évi kongresszusán számoltak be a FreeStyle Libre folyamatos szöveti glukózszintet mérő készüléket is gyártó Abbott cég újszerű, szuper egyszerű inzulinpumpájáról, melyet 2-es típusú cukorbetegek számára készítettek, és az Egyesült Államokban történő forgalmazását máris engedélyezték.

A V-Go nevet kapott eszköz leginkább egy testen viselhető inzulin pen-hez hasonlít. Gyorsan ható inzulint tartalmaz, a beteg egyszerűen eltávolítja a ragasztó felületről a borító fóliát, felragasztja a hasára, megnyom egy gombot és a készülékben lévő mikro tű máris a bőrbe hatol. A beállításnak megfelelően adagolja a bázis inzulint és gombnyomásra a megfelelő mennyiségű étkezési inzulint is. Tehát semmi szükség nincs arra, hogy pl. egy üzleti ebéd vagy vacsora közben kimenjen a toalettre és ott adja az inzulint, vagy az asztal alatt szúrja a hasába a pen-tűt.

...
Megjelent a DiabFórum magazin V. ÉVFOLYAM, 2017/4 - októberi száma!

Aktuális gondolatok

Az idei Diabétesz Világnap témája megdöbbentett, pedig azt hittem, nekem már tényleg senki se tud újat mondani. A cukorbetegség által fenyegetett, és a már diabéteszes nőkről van szó. Az eddig is nyilvánvaló volt számomra, hogy a nőknek talán nehezebb elviselni a cukorbetegség terhét, főként, ha fiatalok, még házasság előtt álló lányok vagy gyermekáldás előtt álló fiatalasszonyok. Bizonyos, hogy számukra a cukorbetegségük ténye plusz hátrányt jelent. Csökkenhet a párválasztási esélyük és fokozottan kérdéses a születendő gyermekük várható egészsége. Hazánkban már eléggé köztudott, hogy a cukorbeteg nők gyermekeinek csupán 1-2% a diabétesz kockázata, viszont a cukorbeteg apák esetében kevésbé közismert a kockázat kb. háromszoros mértéke.

Ami a világnapi ismertetőben megdöbbentett, milyen a nők...
A gyermekendokrinológus szakemberek idei országos tanácskozásán többek között egy olyan gyermek története került megvitatásra, akinél a cukorbetegség a születést követően szokatlanul korán, 18 napos életkorban került felismerésre.

Szerencsére az úgynevezett újszülött kori diabétesz (ÚD, már a születés utáni hetekben-hónapokban manifesztálódó cukorbetegség) rendkívül ritka. Hozzávetőlegesen 100.000 – fél millió élve születésre esik egy ilyen csecsemő. Más szóval ez annyit jelent, hogy hazánkban mintegy egy-hatévenként várható egy ÚD-es gyermek megszületése. Extrém ritkasága ellenére a betegség jelentőségét az adja meg, hogy kezelése különbözik a gyermekek túlnyomó többségére jellemző 1-es típusú (autoimmun eredetű) diabétesztől.


Az ÚD-nek két formája van, az esetek felében a diabétesz átmeneti, másik felében tartós. Az átmeneti ÚD-ben a diabétesz néhány hét, illetve hónap után spontán megszűnik, és...
A 2017-es Digitális Egészségügyi Csúcsértekezleten bemutatott Érintésaktivált Phlebotómia (Touch Ac-tivated Phlebotomy, TAP) készülék teljes mértékben kiküszöbölheti a vérvételi tűk, fecskendők és érszorítók szükségességét.

A vérvétel módja évtizedek óta változatlan. Egy nővér/asszisztens tűt szúr a beteg vénájába, mely vagy fecskendőhöz, vagy ma már nálunk is vákuumos kémcsőhöz illeszkedik, ami többnyire fájdalmas, főként, ha elsőre nem találják el a vénát. A Seventh Sense Biosystems (7SBio) golflabda nagyságú készülékét egyszerűen felhelyezik a beteg felkarjára, majd egy gombnyomás hatására a TAP 30 hajszálvékony tűi behatolnak a bőr legfelső rétegeibe. Ezek az apró szúrások a vizsgálatok szerint nem okoznak fájdalmat. Az eszköz 2 perc alatt 100 µl vért vesz a beteg kapillárisaiból. Úgy működik, akár egy pióca, azaz valójában semmilyen fájdalmat nem okoz. A TAP tehát fájdalom nélkül és gyorsan végzi el a vérvételt. A...
Adam Brown egy USA-ban élő 1-es típusú cukorbeteg férfi, aki amellett, hogy optimálisan kezeli önmagát, mindent megtesz azért, hogy a legkorszerűbb kezelési lehetőségek és ismeretek a cukorbetegek minél szélesebb köréhez eljussanak. Saját tapasztalatai alapján kialakult véleményét rendszeresen közzé teszi a diaTribe® honlapján. Most ebből idézzük véleményét a diétával kapcsolatban.

„Amikor cukorbeteg lettem, kezelőorvosom az alábbi diétás tanáccsal bocsátott útra:


Ez a tanács a legrosszabb, amit életem során kaptam. Bármit enni és bármennyi inzulint adni a legrosszabb kitöltetlen csekk. Éveken keresztül azt eredményezte, hogy végletek között ingadozott a vércukrom, extrém nagy inzulinadagokat alkalmaztam, roppant...
A FreeStyle Libre sokoldalúsága: távolból látható vércukorértékek valós időben!

Az Abbott méltán népszerű, bár Magyarországon továbbra sem kapható FreeStyle Libre szöveti glukózmonitorozó rendszere immár alkalmas arra, hogy akivel megosztjuk, gyakorlatilag azonnal (legfeljebb 2 perc késéssel) láthassa az aktuális vércukorértékeket!

Ehhez annyi szükséges, hogy a páciens ne a gyári leolvasóval, hanem egy arra alkalmas mobiltelefonnal (vagy a telefont a megfelelő okosórával párosítva) és a Glimp nevű alkalmazással olvassa le a szenzort, amely interneten keresztül kapcsolódik egy Dropbox fiókhoz.

Ezek után, ha bárki, bárhol szintén rákapcsolódik ugyanarra a Dropbox fiókra egy Androidos telefonnal, amire le van töltve a Glimp alkalmazás és megnyitja, akkor az aktuális szenzor leolvasás...
Magazinunk előző számában összefoglaló írást tettünk közzé a diabéteszes lábszövődményekről. A jelen és következő számokban sorra vesszük a „lábprobléma” részleteit, hogy minél több cukorbetegnél teremtődjék lehetőség a lábamputációk megelőzésére.

Bár egyre több cukorbeteg fél a lábamputációktól, nagyon sokan nem tudják, vajon érintettek-e a probléma fennállásában. Sorozatunk jelen részében a diabéteszes láb diagnosztikai kritériumait elemezzük. Reméljük kiderül, hogy a diabétesz gondozás során az alább felsorolt diagnosztikus eszközökkel találkoztak-e már a betegek, illetve milyen gyakran került sor az alábbi elengedhetetlenül szükséges vizsgálatokra esetükben.
Mint sorozatunk első írásából kiderült, a diabéteszes láb kialakulásában meghatározó a neuropátia, melynek kóroki szerepét tovább súlyosbítja az erek elváltozása. Diabéteszes láb nincs...
Ez évi első számunkban áttekintettük a Mesterséges Hasnyálmirigy (MH) kutatásával ás fejlesztésével kapcsolatos legújabb biztató fejleményeket, közöttük azt a hírt, hogy az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a vártnál gyorsabban engedélyezte a Medtronic Minimed 670G hibrid MH forgalmazását.

A MH kutatásával foglalkozó tudóscsoportok fejlesztései még nincsenek abban a fázisban, hogy a közeljövőben más, újabb berendezések engedélyezésére és forgalomba kerülésére lehetne számítani. Ezért több páciens saját fejlesztésbe kezdett a már forgalomban lévő eszközök felhasználásával. A vezető brit orvosi lap, a Lancet (Diabetes-Endocrinology) 2017. májusi száma röviden ismerteti az Egyesült Államokban élő Dana Lewis és Scott Leibrand által kifejlesztett Open Arteficial Pancreas System (Open APS) rendszert. A folyamatos cukorérzékelő, inzulinpumpa és központi vezérlőegység (miniatűr számítógép) kábel nélküli kapcsolatban van egymással, és a...
Megjelent a DiabFórum magazin V. ÉVFOLYAM, 2017/3 - augusztusi száma!

Gondolatok az egészségügyről

Véglegesen megosztott politikai és társadalmi körülményeink között az emberek többsége legfeljebb abban ért egyet, hogy nagyon nagy baj van az oktatással és az egészségüggyel. De ha valaki valamilyen módon orvosolni próbálja a bajt – most maradjunk csupán az egészségügynél – legtöbbször az első lépést se képes megtenni. Miért lehetséges ez?

A napokban olvastam egy eszmefuttatást erről, nevezetesen, hogy miért nem sikerül egy nemzeti minimumot összehozni az egészségüggyel kapcsolatban. Ennek számos oka van.
Kezdjük azzal, hogy a „mindenért felelős” állam nem képes venni a bátorságot ahhoz, hogy ahol szükséges, leépítsen. Ilyen a felesleges kórházak ügye, ahol csupán alacsony, vagy közepes szinten tudják ellátni a betegeket, egy nagyobb gerincsebészeti beavatkozás vagy szívműtét...
Az emberek már évezredek óta vitatkoznak a természetes étrendről, amit gyakran az erkölcs köntösébe bújtatnak, miszerint morális-e más állatot megennünk. Az oroszlánnak nincs választása, ám nekünk van. Vegyük például Püthagoraszt, aki szerint a húsból lett hús rossz dolog. Az etikai alapon vegetáriánusok érvelése az elmúlt 2500 év során nem sokat változott, ám ma már a színen van Sarah Palin is, aki könyvében így elmélkedik: „Ha Isten nem akarná, hogy állatokat együnk, miért teremtette volna őket húsból?” A Teremtések könyve 9. fejezetének 3. bekezdése is ezt igazolja: „Minden mozgó állat, amely él, legyen nektek eledelül”.

Míg az embereknek nincs meg az a fogazatuk és karmuk, ami a húsevésre evolválódott emlősöknek, ez nem jelenti azt, hogy ne „szabadna” húst ennünk. Korai Homo őseink az éles ragadozószerű fogazat helyett fejlesztettek ki különböző fegyvereket és vágószerszámokat. A húsevésen kívül nincs semmi más magyarázat ugyanis a régészeti lelőhelyeken feltárt,...