CH - számláló segítség

nofre témája a 'Receptek' fórumban , 2009 Március 28.

 1. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Bi-bi-bíííííííí, most mán tuti az ismerők táborát gyarapítom. Délután vettem egyet. Denivel ketten a felét tudtuk megenni. Igaz, birkózni kellett vele, míg a héjától megszabadultam, de megérte. Nekem nem volt sem savanyú, sem édes.
  Szóval nagy is, fini is. :hurra::hurra::hurra:
   
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ne izéjjé mán velünk! Ez meg most mi? Épp most ismertem meg a sárgadinnyének látszó bingo-bangot, te meg már egy újabb talánnyal állsz elő? :rohog:

  És ezt lehet héjastul enni? Íze, CH tartalma? Egyelőre ennyit kérdeznék. :dr_24:
   
 3. misamaci

  misamaci Aktív tag

  ízét nem tudom, de a ch már megvan ...
  Kumquats, raw

  Refuse: 7% (Seeds)
  Scientific Name: Fortunella spp.
  NDB No: 09149 (Nutrient values and weights are for edible portion)

  <table summary="Table of Nutrient values" border="4"> <tbody><tr><th scope="col"> Nutrient </th><th scope="col"> Units </th><th scope="col"> Value per
  100 grams</th><th scope="col"> Number
  of Data
  Points</th><th scope="col" id="header5">Std.
  Error </th></tr><tr><td>Proximates </td></tr><tr> <td> Water </td><td>
  g​
  </td><td>
  80.85​
  </td><td>
  2​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Energy </td><td>
  kcal​
  </td><td>
  71​
  </td><td>
  0​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Energy </td><td>
  kJ​
  </td><td>
  296​
  </td><td>
  0​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Protein </td><td>
  g​
  </td><td>
  1.88​
  </td><td>
  2​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Total lipid (fat) </td><td>
  g​
  </td><td>
  0.86​
  </td><td>
  2​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Ash </td><td>
  g​
  </td><td>
  0.52​
  </td><td>
  2​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Carbohydrate, by difference </td><td>
  g​
  </td><td>
  15.90​
  </td><td>
  0​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Fiber, total dietary </td><td>
  g​
  </td><td>
  6.5​
  </td><td>
  2​
  </td><td>
  </td></tr><tr> <td> Sugars, total </td><td>
  g​
  </td><td>
  9.36​
  </td><td>
  0​
  </td><td>
  </td></tr></tbody></table>
   
 4. poe

  poe Őstag

  Egyszer ettem csak, le volt árazva a kakasosteszkóban. Héjastul kell enni, finom, nekem picit tán túl édes... ;)
   
 5. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  A négybötűs boltban sokszor ledobják az árát ennek (szerintem finom), a mangónak is (az szerintem nem finom). Mi licsit is csak ott szoktunk venni, amikor kb. 100 ft. kilója.
   
 6. borka

  borka Őstag

  Igen is ,hogy a mangó finom:mad: csak meg kell várni amíg olyan sárga nem lessz mint az őszibarack,és akkor az íze is hasonlít rá.Nagyon édes szaftos gyümölcs a CH-ja is magas lehet azt még nem tudtam megnézni. Egy nagy hátránya van,hogy a magja is óriási.:(

  Misamaci jóvoltából megtaláltam.:hurra:

  Mangos, raw


  Refuse: 31% (Seeds and skin)
  Scientific Name: Mangifera indica
  NDB No: 09176 (Nutrient values and weights are for edible portion)

  <TABLE border=4 summary="Table of Nutrient values"><TBODY><TR><TH scope=col>Nutrient <TH scope=col>Units <TH scope=col>Value per
  100 grams <TH scope=col>Number
  of Data
  Points <TH id=header5 scope=col>Std.
  Error <TR><TD>Proximates <TR><TD>Water <TD>
  g​
  <TD>
  81.71​
  <TD>
  108​
  <TD>
  0.323​
  <TR><TD>Energy <TD>
  kcal​
  <TD>
  65​
  <TD>
  0​
  <TD>
  <TR><TD>Energy <TD>
  kJ​
  <TD>
  272​
  <TD>
  0​
  <TD>
  <TR><TD>Protein <TD>
  g​
  <TD>
  0.51​
  <TD>
  79​
  <TD>
  0.025​
  <TR><TD>Total lipid (fat) <TD>
  g​
  <TD>
  0.27​
  <TD>
  47​
  <TD>
  0.039​
  <TR><TD>Ash <TD>
  g​
  <TD>
  0.50​
  <TD>
  66​
  <TD>
  0.033​
  <TR><TD>Carbohydrate, by difference <TD>
  g​
  <TD>
  17.00​
  <TD>
  0​
  <TD>
  <TR><TD>Fiber, total dietary <TD>
  g​
  <TD>
  1.8​
  <TD>
  0​
  <TD>
  <TR><TD>Sugars, total <TD>
  g​
  <TD>
  14.80​
  <TD>
  0​
  </TD></TR></TBODY></TABLE>
   
 7. blaci

  blaci Őstag

  Tanuljunk szénhidrátot számolni!

  Sziasztok!
  Találtam egy kis írást a szénhidrát számolásról, elsősorban kezdőknek ajánlom de mindenkinek hasznos lehet. Érdemes elolvasni!

  Tanuljunk szénhidrátot számolni!

  Üdv.,
  Laci ...aki el is mentette a tudnivalókat!;):D
   
 8. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Én az össz ch-t osztom a készétel össz tömegével - ha már példánál vagyunk a borsó főzelékkel - és azt szorzom 100-al, így kijön, hogy 100 g főzelékben ? g Ch van.
  Természetesen ehhez az kell, hogy az összes használatban lévő lábas, fazék, tál le legyen mérve (én ezt írtam fel)
   
 9. Marcsi67

  Marcsi67 Tag

  Sziasztok!
  Én is letöltöttem a táblázatot, nagyon jó, köszönöm. A problémám az, hogy új inzulinos cukorbeteg vagyok. Célom: BLaci szintjét elérni :) , így tudom megtartani a munkahelyemet. A problémám a kajákkal van: nem találok olyan étrendjavaslatot, ami nekem szól. 42 éves vagyok, 160 cm, 67 kiló. Humulint használok, 4xR (12, 12, 8 )2XN (12, 12). Segítsetek!

  Marcsi
   
 10. Kedves Mindenki!

  Van valakinek egy olyan web-helye, vagy táblázata, amelyben meg van, hogy pl. egyes leveseknek, másodikoknak, főzelékek, egytál ételeknek mennyi a CH értéke? Pl. most mennék délben a menzára, és kertészleves lesz, és nem tudom, hogy mennyi CH van benne. Tudna valaki segíteni? Ki hogy számolja ki, ha nem otthon van, hogy mennyi Ch lehet az ételben amit megeszik.

  Köszi,
  Móni
   
 11. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

 12. tubi

  tubi Aktív tag

  sziasztok!

  sütőtök CH-ját hogyan szoktátok számolni? megmértem a teljes tömeget nyersen, héjastul, sütés előtt. utána megsütöm és kikaparom, amit meg fogok enni, a többi kuka. 16,5 g CH-t írnak rá, de az vajon mire vonatkozik? gondolom, a nyersre, de a húsára csak? vagy a héjával együtt? és ha csak a húsára, akkor hogyan számoljátok ki, mennyi nyersen a hús súlya héj nélkül? köszi!
   
 13. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Mivel nálatok kicsi mennyiség is számít, én meghámoznám, azt mérném és úgy sütném meg Ricsinek (vagy: megmérnék egy darabot héjastól+anélkül, és ilyen aránnyal számolnék-én 4 éve így csináltam :), ;ez mondjuk kis pontatlanságot rejt a hámozás vastagsága miatt is).
   
 14. tubi

  tubi Aktív tag

  na majdnem így csináltam én is, csak visszafelé - megmértem héjastul, legyen mondjuk Xg. megsütöttem, az össz sült tömeg =Yg. ezután kikapartam a belsejét, az legyen V (a héja=Y-V). Aztán arányosítottam visszafelé, hogy mennyi lehetett a súlyarány a teljes nyers súly és a nyers hús között (V/Y=nyers sütőtök hús/X). de valamit nagyon elszámoltam, mert hypozott utána rendesen!!! amúgy azért számoltam én is visszafelé, mert sztem a sütés után nagyjából egyenletesen jön le a héjáról a hús, de nyersen elég nehéz ezt megtenni.
   
 15. tubi

  tubi Aktív tag

  sziasztok!

  van valakinek megbízható info-ja, vagy saját tapasztalata, hogy 100 g KÉSZ sültkrumpli átlagban hány g CH-t tartalmaz? Ricsinek, ha elmegyünk vhova, a sültkrumpli + rántotthusi kombó a tutti befutó, de eddig mindig csak tippeltünk és ugyan elég jól (ma 5,8-ról 4,6 lett 2 óra múlva ebéd után, úgyhogycsak egy kis nápolyival kellett pótolni), de szeretném most már pontosan tudni. találtam mindenfélét 30-50 g CH/100-ig, meg hogy a meki adagjai mennyit tartalmaznak, de kellene vmi tényleg megbízható. Köszi!!! :)
   
 16. edit67

  edit67 Tag

  Szia!
  Azt nem tudom, hogy a mekibe mekkora adagot adnak (súlyra), de mi amikor cukorbetegek lettünk és itthon nagy gőzerővel próbáltunk mindent kiszámolni akkor csináltunk egy sült krumpli szénhidrát mérést vagyis lemértük a nyers krumplit meg a sültet és így számoltuk ki akkor nekem az jött ki, hogy 28 gr. szénhidrát van 10 dkg.-ban. Most kíváncsiságból megnéztem az azóta vásárolt szénhidrátot is kijelző mérlegben és azt vettem ki, hogy: sült burgonya fogyasztásra kész: 18gr. szénh./10 dkg. De van egy olyan is benne, hogy hasábburgonya fogyasztásra kész és ott:35.7 gr. szénh./10 dkg.
  Na már látom evvel okosabb nem lettél!!:rohog:
  De én a helyedben ugy 30gr.szénh./10 dkg.-ot venném alapul!! Talán!!
  Na bocsi csak feltartottalak! :D
   
 17. tubi

  tubi Aktív tag

  szia!
  köszi a választ! dehogy tartottál fel! sajna mi most rosszkor kísérleteztünk: 14,6 lett Ricsi cukra (kaja előtt 6,2 volt!!!), ezt visszaszámolva kb 40% a CH-tartalom... hát asszem, legközelebb vagy tippelek, vagy inkább a 40%-kal számolok. Persze tudom, ahány hely, annyi krumpli, biztos vagyok benne, hogy nem mindegy, hogy normál krumplit, vagy mekiset nézünk. a mienk egy kifőzdéből származott és sztem tutti mirelit volt...
   
 18. misamaci

  misamaci Aktív tag

  Sziasztok!
  A mirelit hasábkrumplinak alapból magasabb ch-t kell számolni (valszeg ezért van a mérlegen is más értékkel). Normál esetben a nyers krumpliból készített valahol 20-28g/100g között van, a fagyasztott meg kb 28-37g/100g (akinek van ingere keresgélni a különböző fajta és különböző módokon elkészített burgonyákok közt, az itt megteheti :)/angol/)
   
  christina kedveli ezt.
 19. Munyicica

  Munyicica Új tag

  Sziasztok!
  Valaki tudna segíteni, nem tudom, hol kérdezhetném meg, hogy ha alacsony GI-jű szénhidrátot eszünk, pl. barnarizs, száraz hüvelyesek, ezeknek alacsonyabb is az inzulinigénye is, attól, mert alacsonyabb a GI-jük?
  És az tényleg csökkenti egy étel átlagos GI-jét, ha eszünk mellé zsiradékot, fehérjét, rostot? Pl. maradjunk a barnarizsnél, ha üresen eszem, gyorsabban felszívódik, de ha mondjuk zsírral van párolva és eszek mellé húst, akkor lassabban? Ettől még nem kevesebb inzulin kell, hanem ugyanannyi, csak hosszabban elhúzódó?
   
 20. tubi

  tubi Aktív tag

  szia!
  a GI azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukrot, cserébe tovább tart a hatása. Ez azért van, mert bizonyos élelmiszerekben pl. a zsír, vagy rosttartalom hosszabbítja az emésztést, így az egyszerű cukrokra bomlás sebessége lassabb, vagyis a véráramba is lassabban jutnak be a cukormolekulák. Tehát az inzulinigény NEM alacsonyabb, csak más a lefutása! Pl. Novorapiddal, ami ultragyors hatású, a gyorsabb GI-s kajákat lehet igazán jól lefedni, vagy azt lehet csinálni, hogy később adod be, vagyis eltolod a hatáskezdetet. Humulinnal, ami eleve nem olyan gyors, inkább a közepes/lassú GI-s kajákat lehet jól lefedni. a második kérdésedre válaszolva: igen, bár a barnarizs önmagában sem gyors felszívódású, de ha zsíros kaják, vagy rostosak társaságában eszed, akkor még lassabb lesz! de mindezért nem érdemes ráállni zsíros kajákra, sőt, nem szabad!
   
:

Megosztás