Egy amerikai 1-es típusú diabéteszes (mérvadó) véleménye a diétáról

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 14.

nofre - 2017 Szeptember 14, 06:11
 1. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Adam Brown egy USA-ban élő 1-es típusú cukorbeteg férfi, aki amellett, hogy optimálisan kezeli önmagát, mindent megtesz azért, hogy a legkorszerűbb kezelési lehetőségek és ismeretek a cukorbetegek minél szélesebb köréhez eljussanak. Saját tapasztalatai alapján kialakult véleményét rendszeresen közzé teszi a diaTribe® honlapján. Most ebből idézzük véleményét a diétával kapcsolatban.

  „Amikor cukorbeteg lettem, kezelőorvosom az alábbi diétás tanáccsal bocsátott útra:

  diatribe_adam_brown.jpg

  Ez a tanács a legrosszabb, amit életem során kaptam. Bármit enni és bármennyi inzulint adni a legrosszabb kitöltetlen csekk. Éveken keresztül azt eredményezte, hogy végletek között ingadozott a vércukrom, extrém nagy inzulinadagokat alkalmaztam, roppant sokat hibáztam, közérzetem, energiáim szélsőségesen ingadoztak és folyamatosan frusztráltnak éreztem magam a diabéteszem miatt. Bármennyire igyekeztem, vércukraim alig tartózkodtak a kívánat határokon (4–8 mmol/l) belül.

  Ez addig tartott, amíg el nem kezdtem a diétában továbbképezni magam, egy testépítőtől tanácsokat kaptam, elkezdtem a diaTribe-en írni és a folyamatos szöveti glukóz monitorozást (CGM) alkalmazni.
  Elkezdtem minden étkezésnél kevesebb és kevesebb szénhidrátot fogyasztani, aminek révén vércukraim többsége (kb. 75%-a) a 4–8 mmol/l közé csökkent, HbA1c szintem 6% körül stabilizálódott, szinte soha nem esett le 3,5 mmol/l alá, illetve nem emelkedett 11 mmol/l fölé a vércukrom, vagy legalábbis az idő kevesebb mint 1%-ában, 50–80%-kal kevesebb étkezési inzulint adagoltam, tehát megszűnt az extrém inzulin-túladagolás, egyre ritkábban foglalkoztam a diabétesszel és egyre kevesebbet aggódtam, sokkal ritkábban éreztem éhséget és hogy a hipoglikémia közelében lennék, testsúlyom, koleszterinszintem és vérnyomásom a normális tartományba került.

  Naponta 70–120 g szénhidrátot fogyasztok, többsége magas rosttartalmú, ez a napi kalória bevitelemnek 10–15%-át teszi ki. A kalória felvételem 60–70%-a zsírból, 15–20%-a fehérjéből származik. Ez az alacsony-szénhidrát, magas zsírtartalmú diéta kiválóan működik.

  Az utolsó 3 hónapos CGM görbém itt látható:

  diatribe_AB90Days1.png

  Az alábbi két vércukorgörbe egy alacsony szénhidrát beviteli napomon, és egy magasabb szénhidrát bevitelű napomon készült. Látható, hogy szinte előre kiszámítható a vércukraim alakulása az alacsony szénhidrát-tartalmú étkezés mellett. Az első görbe – gépkocsis hasonlattal élve – hasonlít egy tempomat révén automatikusan vezérelt autóhoz, míg a második egy folyamatos gázadás és fékezés eredménye.

  diatribe_ABEarly July 2017 CGMgraphs.png

  Kevesebb szénhidrátot fogyasztani egyszerűen a legfontosabbnak tartott döntésem, amit a vércukraim ideális határok között tartása, az inzulin biztonságos adagolása, a diabétesz miatt az életemre nehezedő teher és stressz csökkentése, az életminőségem javítása és általában az egészségem érdekében meghoztam.”

  (Forrás: diaTribe, 2017. július 12.)
  Megjelent: DiabFórum magazin 2017/3. - augusztus (60. oldal)
   

Hozzászólások

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 14.

Megosztás