Főételek-egészséges módra!

bogácsa témája a 'Receptek' fórumban , 2006 Szeptember 7.

?

milyen gyakran sütsz otthon diétás finomságot?

  1. naponta

    21.6%
  2. hetente

    32.4%
  3. 2 hetente

    10.8%
  4. havonta

    13.5%
  5. ritkábban

    21.6%
  1. bogácsa

    bogácsa Új tag

    Csirke karfiollal

    Hozzávalok: 4 egészcsirkecomb, 2 kisebb fej karfiol, só , egycsokor friss petrezselyemzöld, diónyi vaj.

    Elkészités: A csirkecombokat megnyúzzuk félbevágjuk és sóval, borssal finoman bedörzsöljük. A karfiolt rozsáira bontjuk. Elöveszünk egy mélyebb tüzállotálat és nagyon vékonyan kivajazzuk. ebbe tesszük alulra a karfiolt megszorjuk petrezselyemzölddel, ráfektetjuk a csirkecombokat és leheletnyi vajat morzsolunk rájuk hogy szép pirosak legyenek. Alá öntünk fél csészényi vizet és letakarva közepes erösségü sütóbe tesszük.Fél óra után a húst megszurkáljuk és ha puha fedö nélkül pirosra sütjük a karfiol sütés közben megpuhul és átveszi a csirke finom zamatát.Köretként eszük lehet késziteni hozzá párolt rizst is

    Olasz paradicsomleves

    14 g szénhidrát, 277 kj [ 60 kcal ] adag.

    Hozzávalok: 1 kg paradicsom,2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 téáskanál olaj, 1 húsleveskocka, só bors, 1-1 csipet majorána, bazsalikom és fodormenta, 2 dkg parmezánsajt.

    Elkészités: Az olajban megpároljuk a megtisztott kockára vágot hagymát .Hozzá adjuk a lehéjázott paradicsomot, felöntjük 1 l vizzel és beledobjuk a leveskockát.Megfüszerezzük és összefözzük. Reszelt sajtal megszorva tálaljuk .

    Burgonyapogácsa köretnek
    24 g szénhidrát.

    Anyagszükséglet: burgonya,fött, hámozot, áttört, liszt 3 dkg, vaj 1 dkg, petr vagdalék 1 kávéskanál, zsemlemorzsa szitált 2 dkg, tojás 1/2 db felverve, só izlés szerint. étolaj vagy zsir.

    Elkészités: Az áttört burgonyát összegyúrjuk a liszttel vajjal,petrezselyemlevéllel és annyi felvert tojással hogy össze álljon. Hengereket formálunk belöle tojásba,morzsába mértjuk és forro zsiradékban pirosra sütjük. Mártásos hús mellé tálaljuk.


    Burgonyakrémleves
    15 g szénhidrát.

    Anyagszükséglet: burgonya-tisztítva 8 dkg. Tejszin 3 evökanál,tojássárgája 1 db, petrezselyemlevél vagdaléka 1 kávéskanálnyi, só izlés szerint, vaj 1 dkg.

    Elkészités: a burgonyát kissé sózott vizben puhára fözzük, a fözölével együtt áttörjük.Tejszin + tojássárgával behabarjuk petrezselyemlevéllel izesitjük. Tálaláskor egy darabka friss vajat teszünk bele.

    Burgonyás kenyér
    [ 10 adag. ] 27g szénhidrát.

    anyagszükséglet: liszt 30 dkg,burgonya fött hámozott,áttört 25 dkg, élesztö 3 dkg, aludttej 2 dl,só izlés szerint köménymag törve 1 kávéskanálnnyi, vaj 3 dkg.

    Elkészités: A burgonyát a liszttel elkeverjük az élesztöt kis liszttel meleg tejjel megfuttatjuk.hozzáadjuk. Beleöntünk 2 dkg olvasztot vajat a köményt, sót,és elhabart langyos aludttejet,sóval lágy kenyértésztát dagasztunk.Meleghelyen kelesztjük. Vajjal megkent sütölemezen hosszukás cipót rakunk belöle sós tejjel megkenjük és sütöben jól átsütjük. KIhütve szeleteljük.

    Berlini marhaszelet
    14 g szénhidrát.1478 kj [353kcal ]adag.

    Hozzávalok:50 dkg stefánia 1 csomag leveszöldség,1 fejhagyma.1 babérlevél.3 szegfüszeg.szemes bors.só.A mártáshoz 2 dkg margarin,2 dkg liszt,1/2 szár torma,Polisweet ,fehér bors.

    Elkészités: a marhahúst egyben felteszük föni annyi vizben amennyi ellepi.A hagymát megtisztitjuk beleszurkáljuk a szegfüszeget a babérral. és a szemes borssal együt a hús melléteszük.Lassú tüzön fözzük Amikor félig megfött hozzáadjuk a megtisztitott feldarabolt leveszöldséget és megsózzuk Közben elkészitjük a tormaszószt Ehhez világos szinüre pirit a margarinba.felöntjük a húslével és csomomentesre keverjük.Jól ki forraljuk végül beleteszük a tormát.Sóval örölt fehérborssal és édesitö szerrel füszerezük. a húst felszeleteljük a levesben fött zöldséggel köritjük és leöntjük a tormamártásal.
     
  2. bogácsa

    bogácsa Új tag

    a kedvenceim következnek!finom egészséges és gyorsan elkészíthető ételek!


    LECSÓS BROKKOLI-próbálja kiaki szereti az esgyszerű ételeket és a brokkolit!!nagyon fini!
    50-50 dkg brokkoli és zöldpaprika
    20 dkg paradicsom
    2 fej vöröshagyma
    10 dkg füstölt szalonna
    15 dkg sajt
    2 dl tejföl
    1 dl száraz vörösbor
    2 szál zellerlevél
    1 szál lestyán
    pirospaprika
    őrölt bors



    A kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztom, a zsírjában megfuttatom a vékony szeletekre vágott hagymát, és megszórom pirospaprikával. Belerakom a felszeletelt paprikát, paradicsomot és a rózsáira szedett brokkolit. Sóval, borssal, apróra vágott zeller- és lestyánlevéllel ízesítem. Ráöntöm a bort, és fedő alatt puhára párolom. A kockákra vágott sajtot összekeverem a tejföllel, ráöntöm a lecsóra, de csak addig hagyom a tűzön, amíg a sajt kissé megolvad. Azonnal tálalom.


    Expressz minestrone
    15-15 dkg maradék főtt marhahús és gomba
    20-20 dkg vegyes zöldség (mirelit) és tört (konzerv) paradicsom
    8 dkg kagylótészta
    2 marhahúsleveskocka
    1 fej vöröshagyma
    1 gerezd fokhagyma
    1 evőkanál olaj
    1 kávéskanál szárított oreganó (szurokfű)
    5 dkg reszelt sajt
    őrölt bors


    ELKÉSZÍTÉS

    A hagymát megtisztítom, felaprítom, a gombát leöblítem, és felszeletelem. Egy liter vízben megfőzöm a leveskockákat, beleteszem a darabokra vágott főtt húst. Egy fazékban, forró olajban megpirítom a hagymát, majd beleteszem a fagyasztott vegyes zöldséget, és közepes lángon, állandóan kevergetve megpárolom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a gombát, a paradicsomot, és felöntöm a levessel. Beleszórom a tésztát, sózom, borsozom, felforralom, és addig főzöm, amíg a tészta megpuhul. Tányérokra osztom, megszórom reszelt sajttal, és azonnal tálalom.

    Brokkolileves rizzsel és tofuval
    HOZZÁVALÓK:

    20 dkg füstölt tofu
    8 fafülgomba (szárított)
    10 dkg hosszú szemű rizs
    2 fej (kb. 90 dkg) brokkoli
    4 zellerszár
    1,2 liter zöldségleves (leveskockából)
    őrölt bors

    ELKÉSZÍTÉS
    A tofut apró kockákra vágjuk. A gombát 30 percre langyos vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. Csak a kalapokat használjuk, melyeket hosszú, vékony szeletekre vágunk. A rizst megmossuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a vastag szárakat kivágjuk. A zellerszárak fás részeit levágjuk, a szárakat felkarikázzuk. A zöldséglevesbe tesszük a brokkolit, a gombaszeleteket, a zellerkarikákat, és sóval, borssal ízesítjük, majd felforraljuk. Beletesszük a rizst, és készre főzzük. A tofukockákkal megszórva tálaljuk.

    Brokkolis csavart tészta
    HOZZÁVALÓK:

    60 dkg brokkoli
    6 koktélparadicsom
    20 dkg (konzerv) paradicsom
    2 evőkanál petrezselyem
    50 dkg csavart tészta
    2 gerezd fokhagyma
    1 pirospaprika
    5 evőkanál olaj
    őrölt bors


    ELKÉSZÍTÉS

    A brokkolit rózsáira szedjük, és sós, forró vízben roppanósan puhára főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hűlni hagyjuk. A paradicsomot robotgépben pürésítjük 10 dkg brokkolival, 1 evőkanál petrezselyemmel, sóval, borssal. Serpenyőbe öntjük, és 5 percig kevergetve forraljuk. Egy másik serpenyőben, kevés olajban néhány perc alatt megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, az egészben hagyott pirospaprikát. Hozzákeverjük a brokkolis mixet, összeforgatjuk a tésztával, a maradék brokkolirózsákkal, a félbevágott paradicsomokkal, majd kivesszük a paprikát, megszórjuk a maradék petrezselyemmel, és tálaljuk. Bármilyen hús mellé adhatjuk köretként.

    Burgonyatorta
    HOZZÁVALÓK:

    50 dkg fagyasztott leveles tészta
    1,5 kg burgonya
    1 fej vöröshagyma
    1 tojás
    2 dl tejföl
    szerecsendió
    őrölt bors


    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztát felengedem, és a felét tortaformába nyomkodom, de a szélén hagyok egy keveset. A meghámozott burgonyát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágom. Váltakozva a kibélelt formába rétegezem, közben fűszerezem. Visszahajtom rá a tészta szélét, és befedem vele a krumplit, a széleit jól összenyomkodom. A közepére lyukat vájok "kéménynek", amelyen a gőz eltávozhat. Tojásfehérjével ráragasztom a maradék leveles tésztából kivágott mintákat a tortára, majd átkenem az egészet tojássárgájával. Közepesen meleg (190 fokos) sütőben másfél óráig sütöm. Ha nagyon pirulna, lefedem sütőpapírral vagy alufóliával. 10 perccel a sütés befejezése előtt tejfölt öntök a "kéménybe". Melegen tálalom, salátát adok mellé körítésnek.

    Csőben sült vegyes zöldség
    HOZZÁVALÓK:

    2 piros színű paprika
    2 kisebb cukkini
    2 paradicsom
    1 fej vöröshagyma
    10 dkg kecskesajt
    8 evőkanál olívaolaj
    1 kávéskanál friss kakukkfű
    2 kávéskanál csípős pirospaprika
    őrölt bors


    ELKÉSZÍTÉS

    A paprikákat kimagozom, csíkokra vágom, a cukkinikat félbevágom és felszeletelem, a paradicsomokat felkarikázom, a hagymát felaprítom, a sajtot kockákra vágom. Serpenyőben, 1 evőkanál forró olajban 3 percig pirítom a paprikacsíkokat, majd kiszedem, és félreteszem. A maradék zsiradékot 2 evőkanál olajjal kiegészítem, és 5 percig pirítom benne a cukkinit, majd azt is félreteszem. A helyére szórom a finomra vágott hagymát, teszek hozzá még 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztom. Hozzáadom a paradicsomkarikákat, a finomra vágott kakukkfüvet, 1 kávéskanál pirospaprikát, és 10 percig kislángon párolom, majd sütőtálba öntöm. Váltakozva rárakom a paprikát és a cukkinit, befedem a sajtkockákkal, megszórom a maradék pirospaprikával, meglocsolom a maradék olajjal, és 10 percre forró sütőbe tolom. Roston sült sertés-, marha- és
    szárnyashúsokhoz kínálom, olivás kenyeret is adhatok mellé.


    Cukkinis-ricottás torta
    HOZZÁVALÓK:


    A tésztához
    20 dkg liszt
    csipetnyi só
    10 dkg vaj
    1 dl víz

    A töltelékhez
    1,5 kg cukkini
    2 fej vöröshagyma
    3 evőkanál olaj
    3 tojás
    15 dkg ricotta sajt
    1 evőkanál reszelt parmezán sajt
    szerecsendió
    őrölt bors


    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztához a lisztet a sóval meg a kis darabokra vágott vajjal simára dolgozom, annyi vizet adok hozzá, hogy jól formázható legyen, majd 2 órára lefedve hűtőbe teszem. A cukkinikat meghámozom a hagymát apróra vágom. A tojásokat habosra keverem a ricottával és a parmezánnal, majd sóval, borssal fűszerezem, és a cukkinis hagymára öntöm. A tésztát kinyújtom, és kivajazott tortaformába simítom. A tojásos cukkinit a tetejére öntöm, és meleg sütőben megsütöm.

    Friss paradicsomos bazsalikomos tészta

    * 230g tészta (pl. fettuccini, spagetti, linguini)
    * 2,5 csésze friss érett paradicsom felkockázva
    * 0,25 csésze paradicsomlé
    * 1 gerezd fokhagyma felaprítva
    * 0,5 tk só
    * 0,25 csésze friss bazsalikom levél
    * 0,25 csésze parmezán sajt reszelve
    * 0,25 csésze Udo 3•6•9 olajkeverék
    * só és bors ízlés szerint

    A tésztát a csomagoláson lévő leírás szerint főzd meg. Tartsd melegen.A szószhoz: tedd egy nagy fazékba a paradicsomot, paradicsomlevet, fokhagymát és a sót. Fedd le és addig főzd amíg a paradicsom megpuhul. Add hozzá a bazsalikomot, olajat és öntsd rá a meleg tésztára. Ízlés szerint fűszerezd. Szórd meg reszelt sajttal.
     
  3. bogácsa

    bogácsa Új tag

    én a zöldséges ételek híve vagyok,hús csak ritkán kerül az asztalra.
    de ezek olyan finomságok,amiket a párom is szívesen megeszi.



    Cukkini fánkok

    HOZZÁVALÓK:

    3 közepes cukkini
    10 dkg feta sajt
    2 fej vöröshagyma
    3-3 evőkanál finomra vágott kapor és petrezselyem
    4 evőkanál liszt
    3 tojás
    olívaolaj

    őrölt bors

    A díszítéshez
    kaporlevél
    petrezselyemlevél
    paradicsomgerezdek



    ELKÉSZÍTÉS


    1. A nagyon finomra vágott hagymákat 1 evőkanál olajban megpirítjuk.
    2. A cukkiniket lereszeljük, és kinyomkodjuk a levüket. Hozzáadjuk a pirított hagymához, és nagylángon, állandóan kevergetve néhány perc alatt megpirítjuk, majd félretesszük.
    3. Simára keverjük az elmorzsolt fetát, a kaprot, a petrezselymet, a lisztet meg a tojást, és ízlés szerint sózzuk. (Előbb kóstoljuk meg, mert a feta nagyon sós!)
    4. Hozzáadjuk a lehűlt cukkinis masszát, és alaposan összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a kanállal kiszaggatott fánkok minden oldalát aranybarnára sütjük benne. Itatósra szedjük.



    A cukkini fánkocskák elég könnyen szétesnek, ezért várjuk meg, amíg az egyik felük keményre sül, és csak akkor fordítsuk meg. Ha a masszát 1 dl tejjel hígítjuk, kis palacsintákat süthetünk belőle, amelyek kitűnő köretként szolgálhatnak sült halak vagy szárnyasok mellé.

    Gombás spárga
    HOZZÁVALÓK:

    50 dkg fehér spárga
    20-20 dkg rókagomba és csiperkegomba
    1 kis fej vöröshagyma
    3 dkg vaj
    3 késhegynyi szerecsendió
    1-1 dl száraz fehérbor és tejszín
    1 kávéskanál ételízesítő
    1 evőkanál finomra vágott snidling
    őrölt bors




    ELKÉSZÍTÉS

    Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a megtisztított spárgát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. A gombát megtisztítjuk, és a nagyobbakat feldaraboljuk, majd egy serpenyőben, nagylángon gyorsan átpirítjuk. Egy másik serpenyőben, forró vajban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a gombát, a spárgát, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük szerecsendióval. Állandóan kevergetve, nagylángon még 5 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről. Az ételízesítőt feloldjuk a borban, és összekeverjük a tejszínnel. Ráöntjük a zöldségekre, és 2 perc alatt kislángon összefőzzük. Tányérokra osztjuk, snidlinggel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

    Káposztatorta
    HOZZÁVALÓK:


    A tésztához
    25 dkg liszt
    12,5 dkg vaj
    csipetnyi só
    1 dl víz

    A tetejére
    1 fej káposzta
    4 tojás
    2 dl tejszín
    7,5 dkg (ementáli, trapista vagy gouda) reszelt sajt
    őrölt bors




    ELKÉSZÍTÉS

    Előző nap, vagy felhasználás előtt 2 órával elkészítjük a tésztát: a lisztet és a kis darabokra vágott vajat gyorsan összedolgozzuk, sóval ízesítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy nyújtható legyen. Legalább két órára hideg helyre tesszük. Közben a káposztát leveleire szedjük, és lobogó sós vízben 5 percig főzzük (blansírozzuk). Lecsöpögtetjük, hideg vízzel leöblítjük, és megszárítjuk, végül vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, és kivajazott gyümölcstortaformába simítjuk. A káposztadarabokkal megszórjuk. A tojásokat a tejszínnel habosra keverjük, sóval, borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a sajtot. Ezt a keveréket a torta tetejére öntjük, és meleg sütőben készre sütjük. A formából kiborítva, melegen tálaljuk.



    Kínai kellel is készíthetjük
     
  4. Kovica

    Kovica Új tag

    Sziasztok!
    Ez saját "találmány", kipróbált recept:
    2-3 db kisebb cukkinit héjastól az almareszelőn megreszelek, kevés oliva olajon (de jó a napraforgó is) megpárolom, izlés szerinti sóval, törött borssal ízesitem, ehhez ha kihül adok 4 db egész tojást, apróra vágott tenderi halfilét (3-4 tenyérnyi db-ot)és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta állagu legyen.
    Forró olajban sütjük és papírtörölközőre szedve a felesleges olajat leitatva fűszeres tejföllel tállaljuk ( ebbe mehet bármi, mait szeret a család, zöldfűszerek, fehérbors, kicsi só, fokhagyma...)
    Hal nélkül is nagyon finom, de a hallal remek és az egészséges táplálkozásnak is megfelel.
    Előnye még az, hogy a párolt cukkini elkészíthető jó előre is és jól záródó dobozban re,ekül eláll a használatig.

    Egy másik, szintén saját : almával, körtével már kipróbált csodasüti...
    Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, vagy vajjal és kirakjuk gyümölccsel, erre (20X40cm-es tálat véve alapul) 4 tojást egészben felverünk vaniliás cukorral és 4 kanál cukornak megfelelő édesítővel (ki mit szeret) és 4-6 pupozott kanál liszttel, ennek egy sűrű palacsintatészta állagunak kell lenni. Ráöntjük a gyümölcsre 180-os hőlégkeveréses sütőben szép aranybarnára sütjük. Nem kell akkor sem megréműlni, ha egy kicsit krémes marad, mert úgy is finom.
     
  5. Kovica

    Kovica Új tag

    Sziasztok!
    Ez saját "találmány", kipróbált recept:
    2-3 db kisebb cukkinit héjastól az almareszelőn megreszelek, kevés oliva olajon (de jó a napraforgó is) megpárolom, izlés szerinti sóval, törött borssal ízesitem, ehhez ha kihül adok 4 db egész tojást, apróra vágott tenderi halfilét (3-4 tenyérnyi db-ot)és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta állagu legyen.
    Forró olajban sütjük és papírtörölközőre szedve a felesleges olajat leitatva fűszeres tejföllel tállaljuk ( ebbe mehet bármi, mait szeret a család, zöldfűszerek, fehérbors, kicsi só, fokhagyma...)
    Hal nélkül is nagyon finom, de a hallal remek és az egészséges táplálkozásnak is megfelel.
    Előnye még az, hogy a párolt cukkini elkészíthető jó előre is és jól záródó dobozban re,ekül eláll a használatig.
     
  6. Kovica

    Kovica Új tag

    Bocsánat nem akartam duplázni, de nem jeleztea gép, hogy elment....
     
  7. bogácsa

    bogácsa Új tag

    reggelire-vacsira!


    Hagymás-sajtos pirítós
    HOZZÁVALÓK:

    8 szelet pirítós kenyér
    10 dkg vaj
    20 dkg reszelt trappista sajt
    6 evőkanál tej
    1 mokkáskanál mustár
    1 lilhagyma
    őrölt bors


    ELKÉSZÍTÉS

    A megpuhult vajat krémesre keverjük a reszelt sajttal és a tejjel, majd hozzáadjuk a mustárt, és borsot őrlünk bele. A hagymát vékony karikákra vágjuk, leöntjük forró vízzel, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük, és hagyjuk teljesen megszáradni. A kenyerek egyik oldalát sütőben megpirítjuk, majd a másik oldalára kenjük a sajtos krémet, rárakjuk a hagymakarikákat, és forró sütőben sütjük, amíg a sajt teteje megpirul.


    12 darabhoz

    HOZZÁVALÓK:

    25 dkg leveles tészta--->én tesco leveles mélyfagyasztottat használok hozzá!ez olcsó finom és már kész van:)
    minivirslik

    A tetejére
    1 tojás

    ELKÉSZÍTÉS

    A tésztát másfél centi vastagra nyújtjuk, és 6-7 cm széles, 8 cm hosszú lapokat vágunk belőle. Minden darabra 1-1 minivirslit teszünk, majd feltekerjük. Végül a tojással megkenjük, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük.
     
  8. bogácsa

    bogácsa Új tag

    most próbáltam ki:)))

    Zöldborsós-sajtos omlett

    Hozzávalók 4 személyre
    40 dkg gyorsfagyasztott zsenge zöldborsó
    15 dkg reszelt sajt
    12 db tojás
    5 dkg vaj
    2 dl tejszín
    1 csokor petrezselyem

    fehérbors
    Elkészítés

    A fagyasztott zsenge zöldborsót forrásban lévő vízzel leforrázzuk, majd azonnal leszűrjük. A felütött tojásokat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt, a vágott petrezselymet és a zöldborsót. Jól elkeverjük, és ízlés szerint ízesítjük. A serpenyőben vajat hevítünk és a tojásokat hozzáadva készre sütjük, tetejére reszelt sajtot szórunk.
     
  9. bogácsa

    bogácsa Új tag

    Zöldséggel töltött csirkemell

    Hozzávalók: 4 csirkemell filé,1 sárgarépa,10 dkg gomba,10 dkg z.borsó,10 dkg r.sajt,só,bors,szerecsendió,p.zöld,6 dkg liszt,5 ek.olaj,1 mk.paradicsompüré,1 dl fehérbor.
    Elkészítés: A zöldségeket sós vízben főzzük puhára,leszűrjük és kihűtjük,majd r.sajttal összekeverjük és fűszerezzük.A cs.mellfiléket kiklopfoljuk,enyhén megsózzuk,egyik felére halmozzuk a zöldséges masszát,majd a másik felét ráhajtuk és megtűzdeljük fogvájóval.Lisztbe forgatjuk és közepes lángon olajban megsütjük (kb.3-3 perc oldalanként).A visszamaradt zsiradékban a lisztet és p.pürét elpirítjuk,majd kevés vízzel és borral mártássűrűségűre főzzük.A fogpiszkálókat kivesszük,majd a húst ferdén felvágjuk és a boros pecsenyelével leöntve tálaljuk.
    Elkészítési idő: 40 perc


    Kukoricás-sajtos rakottburgonya

    Hozzávalók: 80 dkg burgonya,20 dkg húsos,füstölt szalonna,4 tojás,5 dkg liszt,10 dkg Anikó sajt,1 kis doboz kukorica konzerv,1 közepes fej v.hagyma,1 dl tejföl,5 dl zöldséges erőleves (kockából elkészítve),3 ek.vaj,1 cs.petrezselyemzöld,só,fehér bors,édes-nemes p.paprika,a forma kikenéséhez margarin.
    Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük (kb.20 perc),majd tisztítás után felszeleteljük.A f.szalonnát kockára vágjuk,a kukoricát lecsöpögtetjük.Kivajazott formában rétegezzük:krumpli,tojás,szalonna,kukorica,krumpli.A vajon megpároljuk az aprított v.hagymát,majd meghintjük liszttel.Megpirítjuk,majd felöntjük a levessel.Összefőzzük,majd felolvasztjuk benne a sajtot.A tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és az apróra vágott p.zöldet.Sóval,f.borssal,p.paprikával fűszerezzük.A mártást ráöntve 200 fokon (3-as fokozat)30-35 perc alatt megsütjük.
    Elkészítési idő: 70 perc


    Pikáns zellerleves

    Hozzávalók: 4 személyre
    1 liter füstölthús-lé,1 közepes nagyságú zellergumó, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanálnyi margarin, 1-1 evőkanál liszt és piros fűszerpaprika, 1 babérlevél, kevés citromlé, csipetnyi cukor, só ízlés szerint.
    Elkészítés: A zellert megtisztítom, lehámozom, és az almareszelő durva fokán csíkokra reszelem. A hagymát finomra metélem.
    ELKÉSZÍTÉSE: a margarint serpenyőben felforrósítom, ráteszem a vöröshagymát. Kevergetve megfonnyasztom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ráöntök egy kevés füstölthús-levet és 5 percig forralom, majd a megmaradt lébe öntöm. Beleteszem a zellert és a babérlevelet, és 10 percig főzöm. Közben a tejfölt és a lisztet simára keverem, végül a cukorral és a citromlével együtt a forrásban lévő levesbe öntöm. Folytonosan kevergetve kiforralom, és a tetejét finomra vágott zellerzölddel meghintem.
     
  10. Vick

    Vick Új tag

    Rakott karfiol másképpen:

    -80 dkg karfiol
    -10 dkg gépsonka
    -snidling, póréhagyma
    - 4 db tojás
    - 1 pohár kefír
    - reszelt sajt

    A karfiolt rózsákra szedve sós vízben megfőzzük. 3 db tojást is megfőzünk. Egy tepsit kicsit kikenünk margarinnal vagy olajjal. Beletesszük a főtt karfiolt, sózzuk, rá a kockára vágott gépsonkát, rá a hagymát, rá a karikára vágott főtt tojást. A tetejét leöntjük a nyers tojással összekevert kefírrel. 30-40 percig sütjük. A végén megszórjuk reszelt sajttal- ki-ki amilyennel szereti :)

    Nagyon finom, bár főételnek nem elég, mi még éhesek maradtunk.

    Glikémiás indexe alacsony, ami cukorbetegeknek ideális.
     
  11. Botosgaborné

    Botosgaborné Új tag

    :):pÉN A PÁROLT ZÖLDSÉGEK HIVE VAGYOK.KÉT EVÖ KANÁL VAJON15dk CUKORBORSÓT 15dk karfiolt két szelet párizsit fel kockázzok 1FEJ FOKHAGYMÁT RÁ DARABOLOM EGY KIS SÓT IZLÉS SZERIT SZOROK RÁ FEDÖ ALATT LASSÚ TÜZÖN PÁROLOM HA MEG PUHULTSAJTAL MEG SZOROM ÁLTALÁBAN VACSORÁRA KÉSZITEM.BÁR MILYEN ZÖLD SÉGGEL FINOM.
     
  12. borka

    borka Őstag

    Buggyantott tojás broccolival. 4 adag. Hozzávalók:50 dkg broccoli, 4 db tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2,5dl tej, 10 dkg sajt,só, ecet. A broccolit sós vívben megfőzzük és lecspegtetés után a tálaló tálra helyezzük. Közben sós ecetes vizet forralunk és beleengedjük a tojásokat egyenként úgy, hogy lehetőleg egészben maradjanak. Kb. 4 percig főzzük, majd a vízből kívéve és lecsepegtetve a broccolira helyezzük és és leöntjük sajtmártással. A mártás készítése: vajból és a lisztből világos rántást készítünk és felengedjük forró tejjel,megsózzuk és elkeverjük benne a reszelt sajtot. Azonnal fogyasztható. Jóétvágyat.
     
  13. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Zöldséges egytál durumtésztával

    hozzávalók:
    200 g főtt-füstölt tarja
    1 db salátacukkini (kb. 240g)
    3-4 db karfiolrózsa (kb 240 g)
    1 fej lilahagyma
    1 fej vöröshagyma
    2-3 db csilipaprika
    240 g vörös vesebab (konzerv)
    250 g gomba
    1/2 fej édeskömény
    1,5 dl zöldségleves (v. húsleves)
    2 ek. kukoricaliszt
    2 ek. étolaj
    170 g tejföl

    500 g durumtészta

    fűszerek:
    só, bors, kurkuma, oregano, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, kömény, petrezselyemzöld, kapor

    Egy nagy serpenyőben (pl. wok) a tarját a forró olajon kicsit megpirítom, majd hozzáadom a fűszereket és amikor kezd kellemes illata lenni, ráborítom a kis darabokra vágott zöldségeket, alaposan összekeverem, utána hozzáadom a zöldséglevest és kb 10-15 percig, alssú tűzön párolom (amíg a zöldségek kezdenek megpuhulni), ezután hozzáadom a kukoricalisztet, elkeverem és hagyom a levet besűrösödni. A végén hozzáadom a tejfölt, összeforralom és kész.
    A durumtésztát megfőzöm és azzal tálalom.

    tápérték adagonként (a hozzávalók mennyisége szerint változhat):
    <meta http-equiv="CONTENT-TYPE" content="text/html; charset=utf-8"> <title></title> <meta name="GENERATOR" content="OpenOffice.org 2.4 (Linux)"> <style> <!-- BODY,DIV,TABLE,THEAD,TBODY,TFOOT,TR,TH,TD,P { font-family:"Arial"; font-size:x-small } --> </style> <table rules="NONE" cellspacing="0" cols="6" frame="VOID" border="0"> <colgroup><col width="67"><col width="67"><col width="67"><col width="67"><col width="67"><col width="67"></colgroup> <tbody> <tr> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px 3px 3px;" height="19" width="67" align="CENTER">kj</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="67" align="CENTER">kcal</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="67" align="CENTER">fehérje</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="67" align="CENTER">zsír</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="67" align="CENTER">szénhidrát</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 3px 3px 1px;" width="67" align="CENTER">rost</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="1145,49166666667" sdnum="1038;" height="19" align="RIGHT">1145,49</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="273,033333333333" sdnum="1038;" align="RIGHT">273,03</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="14,1708333333333" sdnum="1038;" align="RIGHT">14,17</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="10,5883333333333" sdnum="1038;" align="RIGHT">10,59</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="20,5541666666667" sdnum="1038;" align="RIGHT">20,55</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="2,71216666666667" sdnum="1038;" align="RIGHT">2,71</td> </tr> </tbody> </table>
     
  14. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Sztroganoff pulykamell maci módra

    Ma megint elkapott a harci ideg ... szóval főztem a hétvégére :D

    Hozzávalók 8 adagra:
    850 g pulykamell (bőr nélkül)
    1 ek őrölt pirospaprika
    1 kk őrölt bors
    2 kk csípős, magos mustár
    1 kk őrölt koriander
    1/2 kk őrölt kömény
    1 ek. olivaolaj

    3 ek olivaolaj
    1 közepes fej vöröshagyma
    3-4 gerezd fokhagyma
    400 g csiperke (lehetőleg kisebb méretűek)
    2 db piros kaliforniai paprika
    3 ek tejföl
    3 dl csirkehúsleves
    1jó maréknyi petrezselyemzöld

    Előkészítés:

    • a pulykamellet falatnyi csíkokra vágom, megszórom a pirospaprikával, borssal, korianderrel, hozzáadom a mustárt és az olivaolajat, összekeverem és félreteszem amíg a zöldségeket előkészítem.
    • a hagymát kiskockára aprítom, a fokhagymát összezúzom
    • a paprikákat kimagozom és hosszában vékony csíkokra vágom, a gombákat elnegyedelem.

    Elkészítés:


    • forró, nagyméretű serpenyőben (wokban) a pulykamellet 2-3 adagban, kb 1/2 ek olívaolajon hirtelen, keverve megsütöm, amíg körben egyenletes kérget nem kap (kb 3-4 perc) és félreteszem.
    • ugyanabban a serpenyőben a hagymát és a fokhagymát 1 ek olivaolajon megpirítom,
    • ha a hagyma üveges, hozzáadom a csíkokra vágott paprikát és kevergetve addig sütöm, amíg kezd narancssárga színt kapni (nem kell teljesen átsütni, az a jó ha még roppanós marad)
    • hozzáadom a negyedelt gombát, összekeverem, só, bors
    • felöntöm a forró húslevessel, hozzáadom a tejfölt és az apróra vágott petrezselyemzöldet
    • rárakom az elősütött pulykamellet
    • néha átkeverve (óvatosan, nehogy szétmenjen a paprika) készre párolom (vagy addig, amíg a mártás besűrűsödik)

    köretnek orsótésztát, pennét vagy valami hasonló nagyméretű durumtésztát főzök (de pirított nokedlivel is isteni).

    1 adag tápértéke, köret nélkül:
    <style> <!-- BODY,DIV,TABLE,THEAD,TBODY,TFOOT,TR,TH,TD,P { font-family:"Arial"; font-size:x-small } --> </style> <table rules="NONE" cellspacing="0" cols="6" frame="VOID" border="0"> <colgroup><col width="67"><col width="67"><col width="67"><col width="48"><col width="85"><col width="67"></colgroup> <tbody> <tr> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px 3px 3px;" height="19" width="67" align="CENTER">kj</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="67" align="CENTER">kcal</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="67" align="CENTER">fehérje</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="48" align="CENTER">zsír</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" width="85" align="CENTER">szénhidrát</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 3px 3px 1px;" width="67" align="CENTER">rost</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="1187,025" sdnum="1038;" height="19" align="RIGHT">1187,03</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="282,5875" sdnum="1038;" align="RIGHT">282,59</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="32,27875" sdnum="1038;" align="RIGHT">32,28</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="7,3475" sdnum="1038;" align="RIGHT">7,35</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="5,66" sdnum="1038;" align="RIGHT">5,66</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="0,3075" sdnum="1038;" align="RIGHT">0,31</td> </tr> </tbody> </table>
     
  15. tímeácska

    tímeácska Őstag

    Van egy jó kis gombakrém leves receptem. Már 3 napja ezt kell csinálnom, kissé szeretik az itthoniak, úgyhogy, ma jól kitoltam Velük, és dupla adagot főztem belőle :twisted:! Hmm... Csak nehogy Ők toljanak ki velem, hogy már belaktak 3 nap alatt ebből a levesből, és nem kérnek már, mégsem... :rolleyes::roll::-D

    Tehát: GOMBAKÉMLEVES

    Hozzávalók:
    - 1 kis fej vöröshagyma ;
    - 6 dkg vaj (4+2!!!) ;
    - 25 dkg gomba (de ha több, az sem baj, sőőőt!:-D) ;
    - só, fehér bors, kakukkfű, a legvégén bazsalikom (ízlés szerint) ;
    - 1-1,5 evőkanál liszt (attól függően, ki mennyire szereti sűrűbben, ill. hígabban) ;
    - víz, kb. 1 liter (de ennek a mennyisége is attól függ, milyen állagút szeretnénk!)
    - 1 dl főzőtejszín ;
    - 2 tojássárgája.

    A finomra vágott hagymát 4 dkg vajon megfuttatjuk, majd rászórjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel (óvatosan, nem kell sok belőle, én kb. fél kiskanálnyit rakok bele). Ha megpároltuk egy kicsit a gombát, hozzászórjuk a lisztet (kis tésztaszűrőn szoktam "rászitálni", közben keverem a gombás egyveleget, így nem lesz csomós!), majd 2-3 perc múlva felengedem a vízzel. Ha szükséges, kézi habverővel átkeverjük, hogy ne legyen csomós. Alaposan átforraljuk. Botmixerrel pépesítjük az egészet (már most jól néz ki! :-D). A tejszínt a sárgájákkal összekeverjük, óvatosan tegyünk bele a levesből (kb. 1 merőkanálnyit), ezzel elkeverjük, majd óvatosan ezt a masszát a levesbe csorgatjuk, de csak vékony sugárban, miközben kézi habverővel folyamatosan keverjük a levest (ezt nevezik blansírozásnak)! Bazsalikommal ízesítjük. Legvégül a maradék vajat is adjuk hozzá kisebb darabokban. Ez után már NE forraljuk! Ha elkészült, pirított zsemlekockákkal, vagy pirított gombával tálaljuk. Nagyon finooom! :-D
     
  16. dg

    dg Őstag


    Ígéretes, megfőzzük!
    James Bondot pedig utána elteszem befőttnek! :D
     
  17. tímeácska

    tímeácska Őstag

    :rolleyes: Jól hangzik! Az általad elkészített lekvárot én meg majd kenyérre kenőcsölöm! :rolleyes::cool::D:D:D

    Gombakémleves... :cool: Különösen kémeknek ajánlanám... :cool::cool::cool: :rolleyes: :lol::lol::lol:
     
  18. tímeácska

    tímeácska Őstag

    Egyébként meg ... Inkább nem írnám le :-D, csak annyit, hogy ...bé :mrgreen:! Úgy is tudod, mire gondolok... :cool::rolleyes::D:D:D :lol::lol::lol:
     
  19. tímeácska

    tímeácska Őstag

    Ez a galád család, ez az oly' nagyon édi, és egyáltalán nem szekálódós família... Hát, igen! Ez az ENYÉM! :-D MA reggel megkérdezték, csinálok-é megint olyan kémlevest :cool:?! Aham! Kémlevest... :cool: Tehát, OLVASSÁK A FÓRUMOT A HÁTAM MÖGÖTT!!! :cool:
    NA, majd én jól kilesem Őket, hogy mikor... :cool:
    Gráci! Olyan nagyon gondoltam Rád ma reggel! :cool::mrgreen: Nem csuklottál?! :-D;-)
     
  20. dg

    dg Őstag

    Nem csuklottam, viszont minden kiesett a kezemből, folyton. Akkor már tudom, miért! :D
     

Megosztás