Főételek-egészséges módra!

bogácsa témája a 'Receptek' fórumban , 2006 Szeptember 7.

?

milyen gyakran sütsz otthon diétás finomságot?

  1. naponta

    21.6%
  2. hetente

    32.4%
  3. 2 hetente

    10.8%
  4. havonta

    13.5%
  5. ritkábban

    21.6%
  1. borka

    borka Őstag

  2. borka

    borka Őstag

    A fentebb leírt salátát minden hónapba 1x meg szoktuk csinálni csak kevesebb mennyiségben.
    Az albumokban több minden fel van töltve.
    S.
     
  3. poe

    poe Őstag

    Nem jól fogalmaztam. nekem sem szokott összeragadni, csak azt akartam mondani ezzel, hogy apró szemű, olyan belapátolós kaja. ;)
     
  4. borka

    borka Őstag

    <!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--> Párolt padlizsán (köretnek)

    Személyenként 1 db padlizsánt meghámozok (ha zsenge akkor nem kell) Kb. 1 cm-es karikákra vágom, majd ezeket szintén felcsíkozom. (Kb. 1 cm) Olíva olajon (nem szűz) fedő alatt lassú tűzön puhára párolom, rádobok 1 tk. morzsolt kakukkfüvet, ízlés szerint (fehér) őrölt borsot, csipetnyi sót és ráfacsarok némi citromlevet.

    Vasárnapi menü: Csirke aprólékból leves, krumplipüré, natúr halfilé( pangaziusz/naphal) párolt padlizsán.:dr_104:


    Pirítós kenyérrel is nagyon finom.:dr_104: (helyettesíti a vargánya gombát):cool:

    <!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
     
  5. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Ja, le vagyok maradva, de most jutottam ide.
    Kuszkusz?

    Nektek nem dob nagyot a cukrotokon?? Én nem tudom megenni, nem tudok elég inzulint adni hozzá :O Pedig pl a cukros kajákat tök jól bírom... szóval, nem vagyok egy ch érzékeny amúgy, de ez...
    Bulgur nagyon bejött, az nagyon klassz cukor szempontból.
     
  6. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Borka, ez nagyon jól hangzik, köszönjük!
     
  7. poe

    poe Őstag

    Nekem semmi gondom vele, pár napja csináltam.
     
  8. tubi

    tubi Aktív tag

    változat padlizsánra: simán kettévágom, nem hámozom, megkenem a belső felét olivaolajjal, be a sütőbe, amikor már szép barna, ki, kiveszem kanállal a belsejét (magok is maradhatnak), párolt petrezselyemmel és párolt-összetört fokhagymával összekeverem, esetleg még kis citromlé mehet bele és kész is a finom padlizsánsaláta:) ha nagyobb CH kell, akkor főtt rízzsel szoktam keverni, Ricsi is imádja :) max fél óra alatt kész, nem nagy macera.
     
  9. tubi

    tubi Aktív tag

    nekünk sem, abszolút nem vettem észre rajta semmi ilyesmit. amúgy "technilailag" a bulgúr ugyanaz, csak nagyobb szemű?
     
  10. misamaci

    misamaci Aktív tag

    A bulgur előfőzött gabonatöret , a kuszkusz pedig egyfajta száraztészta amit búzadarából és vízből állítanak elő (kicsit hasonlóan mint a mi tarhonyánkat)
     
  11. poe

    poe Őstag

    A tegnapi vacsora:
    Egy fej jégsaláta összetépve, egy doboz madársaláta, két gránátalma. Öntetnek egy púpozott evőkanál mascarponét három kanál mézzel és némi dióolajjal kikevertem (ez olyan finom, hogy kipróbálom majd süteménybe is), majd hozzáadtam fél liter joghurtot. Voilá! :)
     
    vighkata kedveli ezt.
  12. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Szeretnék reflektálni, mert megcsináltam a halat a padlizsánnal! Iszonyú finom lett (vajban pároltam mondjuk a halat), én rizst tudtam csak gyorsan csinálni, de ígyis jó volt (leves nem volt). A padlizsán nekem ízlett így együtt a hallal, valóban passzolnak egymáshoz, sajna a gyerekek kiköpték :p De ezek a tökfilkók minden egészséges dolgot kiköpnek, nem meglepő. (mert külön eszik a falatokat, és külön egy falat padlizsán valóban nem olyan jó)
    Köszönöm!
     
    borka kedveli ezt.
  13. tubi

    tubi Aktív tag

    Molli: és más formában szeretik a padlizsánt? salátaként, vagy sülten, vagy krémként? én is igyekszem megszerettetni a családdal, mert nekem nagy kedvencem ;)
     
  14. poe

    poe Őstag

    Padlizsán rulez. :) Én időnként használom hús helyett is, csíkokra vágva, kis hagymán, vagy csak natúrban olajon, serpenyőben megsütve, úgy fűszerezve, mintha csirkemellet készítenék.
     
  15. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Ez nagyon érdekes, hogy így szeretitek a padlizsánt, mert én érzek benne valami fura ízt, amitől önmagában képtelen vagyok megenni. A cukkinit és a patiszont viszont mindennél jobban imádom, cukkini főzeléket szoktam csinálni (kaporral, hagymával, nagyon pici kolbásszal, párolva, kis lisztes tejjel sűrítve).

    Tubi, neeeem, semmilyen formában nem esznek padlizsánt :) A cukkinit időnként, patiszont kiköpik, tulajdonképpen semmi reform kaja nem megy le a torkukon, ami zöldséges, csak az ovis menzakaja (borsófőzi pl, de már a spenótot nem eszik meg, mondjuk Nimród most elkezdte a sóskát enni, talán megérett rá :)). De ez nem így volt ám... még 2 éve mindenféle zöldséget megevett mindkettő, állandóan zöldséges kajákat kaptak. Meg most egész nyáron főzelékeket ettek, de panaszkodtak, hogy muszáj? mennyit kell enni? szóval nem szerették, csak éhesek voltak nagyon (és, asszem egyszer mondtam, hogy a sok gyümölcs és főzi mellett mindkét gyerek fogyott a nyáron :O )
    Szerintem az ovi változtatott az ízlésükön sajnos. A bölcsis kaja az OK volt különben, de az ovi... juj...
     
  16. poe

    poe Őstag

    Próbáld ki, hogy nem acél hanem pl kerámiakéssel vágod.
     
  17. borka

    borka Őstag

  18. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Eszembe nem jutott volna magamtól ilyenre gondolni. Köszi! Egyelőre nincs kerámia késem, de anyám már noszogat egy ideje, talán itt az ideje kipróbálni.
     
  19. poe

    poe Őstag

    Még nekem sincs, de pár dolgot tudok róluk. ;)
    Zöldség, gyümölcs, csont mentes hús feldolgozására alkalmasak, az élüket sokáig tartják, élezni házilag nemigen lehet őket és hajlamosak a törésre (legalábbis az olcsó konstrukciók), emiatt kerülendő a kemény anyagokkal (pl. csont) való találkozás, feszegetés, leejtés. Kipróbálásra, alkalmankénti használatra szerintem megteszi az aldis, lidlis 2-3000 ft-os csoda, de az igazi minőség ennek kb a 8-10 szeresénél kezdődik árban.
     
  20. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Bár, nem teljesen ez a topik jó a kérdésemhez, de most nincs időm újat nyitni...

    Nem tudjátok (misamaci? :)),hogy a tejpor, tejszínpor miből van pontosan? Tudom, tejből, de van-e benne még más is, adalékanyagok, akármi. A porlasztás során milyen szerkezetű lesz, mennyire káros-nem káros ez a szerkezet a szervezetünknek?
    Köszi!
     

Megosztás