Főételek-egészséges módra!

bogácsa témája a 'Receptek' fórumban , 2006 Szeptember 7.

?

milyen gyakran sütsz otthon diétás finomságot?

  1. naponta

    21.6%
  2. hetente

    32.4%
  3. 2 hetente

    10.8%
  4. havonta

    13.5%
  5. ritkábban

    21.6%
  1. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Az Élelmiszerkönyvi meghatározás szerint tejből/tejszínből készülnek, vízelvonással (általában porlasztva szárítással). A késztermékhez tejalkotórészek, szőlőcukor, vitaminok és ásványi anyagok hozzáadása lehetséges. (Szóval csomósodásgátlót, síkosítót tartalmazhat ... bár az itthon gyártottakra nem volt jellemző)

    A porlasztás során por szerkezetű lesz :) ... pont ez az eljárás lényege, hogy minimális minőségvesztéssel lehessen maximális mennyiséget előállítani. (tkp, ha jól készíti el valaki, akkor nagyon nehéz megkülönböztetni egy sovány tejet és a tejporból készült társát)
     
  2. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Köszi misamaci! Szerkezet-et arra értettem, mint pl amikor pelyhesítik a kukoricát meg nem tudom már, mit csinálnak vele (aha, extrudálják), hogy attól olyan szerkezet lesz a molekuláknak, ami a felszívódásnak nem tesz jót és egészségtelen lesz tőle az étel.
     
  3. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Azért pl az extrudált kukoricára nem mondanán alapból, hogy egészségtelen .... inkább az a gond hogy mire forgalomba kerül általában szénné adalékolják. (Maga az extrudálás legtöbbször pont hogy segít feltárni a tápanyagok azon részét, amiket amúgy nem tudna a szervezet hasznosítani).
     
  4. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Lehet, hogy nem az extrudálásra gondolok.... kukoricapehely, chocapic, ilyesmi. De lényegtelen, mert ha jól értem, nincs ilyesmi a tejporral.
     
  5. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Jó irányba gondolkodtál, csak ezeknél nem az extrudálás a gond. Ott a gond hogy sima marketing okokból iszonyatos mennyiségű ízesítőt, cukrot miegyebet nyomnak bele ezekbe a cuccokba (mivel az alapjáraton fűrészporízű pelyheket nem ennék meg a gyerekeke)
     
  6. tubi

    tubi Aktív tag

    abban van vmi, hogy ezeknek más lehet a felszívódása és most bennem is felmerült, hogy vajon nem veszik-e el vmi a feldolgozás során az eredeti tartalomból. a kölesgolyó, kuki ugyanez a téma?
     
  7. misamaci

    misamaci Aktív tag

    A felszívódása pont az eljárás miatt más, hiszen pont az a lényeg, hogy a tápanyagokat feltárja, könnyen hozzáférhetővé tegye.
    Ezeknek a felfújt cuccoknak két nagy csoportja van: az egyik amit magvakból állítanak elő puffasztással (puffasztott rizs, pattogatott kukorica stb), a másik amit valamilyen extrudált tésztából készítenek (kuki, kölesgolyó, kukoricacsipszek nagy része) mondjuk ezekbe aztán azt kevernek amit akarnak.
     
  8. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    misamaci, ha nem bánod, kérdeznék még valamit. A kakaóvajban is van csersav? Nem találok erre utaló oldalakat a neten, de biztos béna vagyok. A sima kakaóban tudom, hogy van, de a kakaóvajról nem tudok semmit. Köszi!!!!
     
  9. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Csersavtartalomra én sem találtam határozott utalást, de a hidegen sajtolt kakaóvajban kb. 3600 mg/kg polifenol-tartalmat adnak meg több helyen is (ide tartozik a csersav). Mondjuk a gyógyszertári kakaóvajnál nem lennék annyira biztos, mivel az jó eséllyel inkább melegen sajtolt, tisztított készítmény.
     
  10. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Köszi szépen! Igen, erről olvastam pont, hogy a gyógyszertári az melegen sajtolt. Milyet tesznek az élelmiszerbe, gyógyszertárit?
     
  11. tubi

    tubi Aktív tag

    misamaci: "ezekbe aztán azt kevernek amit akarnak" - de gondolom, azt fel kell tüntetni, nem??? csak mert úgy gondoltam eddig, hogy ha sima sós kukit, tortillachipset és kölesgolyót adok a gyerkőcnek (vagy legutóbb bio földimogyorósat), akkor biztos lehetek benne, hogy baja nem lesz tőle... de akkor mégis lehet, hogy ezekbe is vannak "dolgok"?
     
  12. misamaci

    misamaci Aktív tag

    :) Élelmiszeriparit :) ... nagy eséllyel melegen sajtoltat, egyrészt az ára miatt, másrészt mert a legtöbb esetben melegen keverik be és így pont az értékes alkotórészek mennek tönkre
     
  13. misamaci

    misamaci Aktív tag

    Attól függ mire gondolsz. Az alapja ezek egy sima liszt/víz keverék, a gond inkább az ízesítésnél jelentkezik. A csomagoláson az összetevőket kell feltüntetni ... de itt jön a képbe az általános zárószöveg: "...konyhasó, fűszerek, ízfokozók, színezék(ek) ..." ebből ugyan meg nem mondja senki hogy mi is van benne pontosan.
    A bio termékeknél elvileg elég kevés adalék használható, de mostanában elég erősen kezdik ott is feszegetni a határokat. Mondjuk én a bio cuccokkal kapcsolatban különben is eléggé szkeptikus vagyok.
     
  14. poe

    poe Őstag

    Gyors, rendhagyó gyümölcstorta (Jamie Oliver)

    A sütőt előmelegíted 200-220 fokra. Kb 3/4 kg vegyes gyümölcsöt (bogyósok, ha van friss, ha nincs mirelit, barack, alma, körte nagyobb darabokra vágva) beteszel egy serpenyőbe, ráküldesz 3-4 evőkanál cukrot (én nádcukrot használok, de a édesítővel is lehet, ill. Jamie többet ír, de nekem úgy már túl édes), nyakonzuhintod némi balzsamecettel és lassú tűzön rotyogtatod, pár percig, hogy a bogyók levet engedjenek.
    Közben elkészíted a tésztát. 250 g lisztet (én vegyeen használok rétes és finomlisztet) összemorzsolsz 6 púpozott evőkanál hideg vajjal (tényleg morzsás állagúnak kell lennie a végén), hozzáteszel 30 g cukrot, egy nagy csipet sót és kb 1,5 dl írót (kaukázusi kefírrel is jó). Jól összedolgozod, nagyon lágy, ragadós tészta a végeredmény.
    A gyümölcsöt átöntöd egy tűzálló tálba. A tésztából galuskákat szaggatsz és benyomkodod a gyümölcs közé, randomizált elhelyezési metódust követve. Pici cukorral meghintheted.
    Ezután 50-60 percig sütöd (én kb félóra után kacsolom csak be a felső sütést is, különben hamar pirul).
    Hedonisták vaníliafagyival fogyasztják... :)
    Nálunk ippeg most sül. :hurra:
     
  15. poe

    poe Őstag

    No, a tésztából kihagytam a kávéskanálnyi sütőport (a receptben is, meg készítéskor is) :oops:, így nem jött fel annyira, de az ízével nem lesz hiba. ;)
     

Megosztás