Glikémiás Index = G.I.

bogácsa témája a 'Vércukormérés' fórumban , 2006 Szeptember 7.

 1. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Kata,
  Most értem a topic végére és nem találtam görögdinnyével kapcsolatos infót.

  Tehát szeretném megkérdezni tőletek, hogy a görögdinnyével hogyan számoljátok a ch. tartamat és adott esetben rá az inzulint? A kérdés azért is merült fel bennem, mert ugye gyümölcs lévén hamar megemelheti a vércukrot, viszont amilyen hamar betoltam az arcomba olyan hamar túl is adok rajta.

  Tudom, hogy normál körülmények között odább van még a görögdinnye szezon, de mi nem soká megyünk a hazájába és ott már június közepén-végén dübörög a dinnye szezon.
   
 2. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Szerintem ez is emberfüggő. Gábor tavaly nyáron simán ehette, volt, hogy csak azt vacsorázott egy kis szelet rozskenyérrel, semmit nem csinált a cukrával. Viszont neki az alma nagyon emeli. Próbáljátok meg szerintem beszámolva pl. ebédbe először, ne magában. Régen cukorbetegeknek tiltották.
  A ch. tartalma nem nagy (7g), meg van benne rost is rendesen.
   
 3. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Tehát akkor erre is igaz, hogy ha eszik mellé mondjuk egy szelet margalinos kenyeret akkor már az úgy sokkal jobb?

  És azzal nincs semmi összefüggésben, hogy vizelettel gyorsan távozik?
  Mert nekem régen azt mondták a dinnyével kapcsolatban, hogy az pontosan emiatt jó és hiába sok a kalória ill. ch. tartalma, de nincs a szervezetnek ideje feldolgozni igy szinte feldolgozatlanul halad végig az emésztőrendszeren.
   
 4. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Általában nekem minden gyümölcs másképp viselkedik más-más időpontban. Ezt kiszámolni is nehéz, mert nem tudni, hogy a nap mennyi cukrot érlelt bele.
   
 5. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Igen értem a porblémát, de annyira mint a zöltség szerintem a gyümölcs is fontos. És ha eddig nem maradt ki az életéből akkor ezután miért is kellene nélkülöznie (mármint a dinnyét)
  Hát mindegy, így a diabetes elején, nagyon sok minden úgy működik ha kitapasztaljuk.
  És későbbiekben el tudjuk majd dönteni, hogy hogyan is számoljunk vele.
   
 6. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Kihagyni semmiképp nem kell. Van néhány gyümi aminél jobban oda kell figyelni, de az sem jelent tiltólistát. Ilyen pl. a szőlő. A szőlőre aztán elmondható, hogy ahány fajta, annyi CH tartalom, és ott az érettség nagyon sokat nyom a latba.
  A dokim anno erre azt mondta, hogy a gyümölcsökben annyi fontos természetes vitamin és ásványi anyag van, hogy a vc emelő hatása miatt, vagy azért, mert nehezebb számolni -és emiatt lehetnek magasabb cukik- nem kell lemondani róla. Ilyen a méz is.
   
 7. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Na és az öblögetni valónak mennyi volt a G.I-je?
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Asszem elvesztettem a fonáltot, vagy meg sem találtam? Milyen öblögetni való?
   
 9. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Hát a videóóóó,
  Az oklevél mellé mit kaptatok még ajándékba? Egy kis öblögetni valót?
   
 10. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Itóka, szeszes ital, szeszkó, pia, mert gondolom, hogy nem Piroska szörpöt kaptatok a 3 helyezésért.
   
 11. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hja, hát aztat még nem ittuk meg (pözsögőt kaptunk), mert az közös itóka, és ahhoz össze köll gyünni. Azonban ott a vetélkedőn ittunk rendesen. ettől én még nem tudom az iszóka GI-jét, főleg, hogy én csak páleszt ittam. Annyi tuti, hogy komoly hipot tud okozni, de én eddig még szerencsére megúsztam.
   
 12. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Na szóval a görögdinnyét kipróbáltuk, minimális eltérés, és rövid idő után hypo.
  Tegnap uzsira cseresznye. Uzsonna előtt is mérés, utánna 30 percel is mérés. Aztán jött a vacsora. Azt gondolom, hogy a cseresznye a vacsorával nem volt jó párosítás, mert este 9-re már 11 vc.-nél járt.

  Közben pedig roskad a fánk a cseresznyétől, ki fogja így megenni?
   
 13. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Én, no és segít Csigu is. A Nagy Cseresznyeevő leszármazottjai vagyunk. :D
   
 14. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Jelentem, Kiscsigu is szeresse cserkót... :D Hála annak a Magasságosnak, Sára nem, Ádi meg nem csinál nagyobb pusztítást a cserkó-termésben...:cool: Ráadásul, ez a ... nyavalyás vihar alig hagyott nekünk cserit... :(:rolleyes:
   
 15. borka

  borka Őstag

  Mi is beneveznénk a cseri pusztításba,:omivel nekünk is talán egyszeri evésre való van jelenleg a fán.:mad:Lehet,hogy a hétvégére a seregélyek még a fából sem hagynak semmit.;););)
   
 16. dg

  dg Őstag

  De jó nektek! Az egész ország nélkülözi, hisz teljesen tönkrement a termés, nálatok meg dúskálás! Szerencsések vagytok! A gyerekek egyfolytában cseresznyéért nyaggatnak, de hát ... :(
   
 17. somcsika

  somcsika Aktív tag

  Most hogyan tegyek igazságot, annál is inkább, hogy mi vasárnap nyaralni indulunk és addigra nem igen érik meg teljesen.
  Lehet már róla szedegetni, de messze van még a végeredménytől. Ez (fajtát nem tudok) de az az egészen feketére érő. Természetesen már így is lehet élvezni.
  De a lényeg az, hogy tőlünk ott marad a fán. A családban már mindenkinek mondtuk, és a szomszédoknak is, hogy ott van, szedjék-egyék.
  Az udvarunkont két fa van, ez a nagy cseresznye fa, istenni árnyékkal és egy kis meggyfa amit kb. 3 éve fordult termőre. Egyébként valóban szerencsések vagyunk, mert 7 éve költöztünk oda, azóta szinte minden évben az 1 mázsa fölötti mennyiség meg volt. Eleinte - míg Szandi kicsi volt - árulta, de hát mióta tudatára ébredt ... jó kis zsebpénz volt az. Majd hamarosan Lacus.
  Mondhatnám, hogy a tali előtt hozzatok össze egy össznépi cseresznye szedést, de azt gondolom, hogy nem lenne gazdaságos idáig leutazni érte, majd talán jövőre.
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Rendben! Majd jövőre... ([​IMG]) (pardon... [​IMG]) ;):dr_31:
   
 19. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Nem aggódni, csak megsúgni, hogy hova dugod a kapu kúúúúccsot. :rohog::rohog::rohog:
   
 20. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hát kíváncsi lennék a szomszédok figyelő tekintetére :o, ha mi néhányan oda beszabadulnánk cserkót csipegetni. ;):rohog::rohog::dr_31:
   

Megosztás