Hamis, egészségtelen, és jó minőségű élelmiszerek megismerésére

tímeácska témája a 'Receptek' fórumban , 2008 Szeptember 10.

 1. christina

  christina Őstag

  Nekünk is emeli a virsli Gergő cukrát, eddig akármelyiket vettük.:(
   
 2. napocska

  napocska Őstag

  Nem vettem eddig észre, ill. egyszer már voltunk így, amikor szintén virslit evett, de akkor azt gondoltam, hogy nincs összefüggés a két dolog közt. Hát, akkor ezentúl ezt is számolni fogom, valamennyi szénhidrátnak. Majd kitapasztalom, hogy mennyi legyen.
   
 3. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  A virslit szerintem nehéz számolni, de kétségtelen, hogy van benne valamennyi cukor. Nem is ezért nehéz számolni, hanem azért, mert a külünféle adalékanyagok is emelik a cukrot, annak ellenére, hogy ezt az orvosok vagy dietetikusok többség tagadja. Nekem tapasztalat, hogy emeli, nem csak virslinél. Amikor (lehetőség szerint) kiiktattam az összes kész,- félkész ételt, jelentősen javult az extrém, látszólag ok nélküli cukoringadozásom.

  Persze teljesen én sem tudom kikerülni az adalékanyagos cuccokat, így számítok ingadozásokra, de pl nekem egy tésztás étel órákkal később jobban megdobja a cukromat, mint egy adalékanyagos étel. Legalább tudom, mire készüljek.

  Most is vettünk virslit, többek között frankfurti virslit. Én általában az előre csomagoltat szeretem venni, mert arra rá van írva az összetétel, igaz ez drágább egy picivel. Van egy márka, aminek nem tudom a nevét, csak ráismerek a csomagolására, és annak viszonylag kevés a felsorolás az összetevőknél. Tegnap a Sparban tolongás volt a virslis pultnál, és a kimérős-kiszolgáló pultnál már nem volt frankfurti, így kénytelen voltam megvenni spáros sajáttermék változatot, és abból készült a leves. Inzulin nélkül ettem, és csak később adtam be 0.5 E inzulint, amikor egy picit kezdett felkúszni a cukrom. Én ezért nem számolom (tippelem) a virslinél az inzulint, mert nem az étkezéskor kell, hanem nekem is később. Főleg, hogy nem önmagában eszem, és azt előre nem tudom, hogy hány karika kerül belőle a tányéromba.

  Viszont az áltam beküldött link alapján -csalódottan ugyan-, de kikerültem a Pick virslijét, és az eddig kedvenc Orsi virslit. Maradt a sajtos füstli, és a spáros frankfurti.
   
  mesüge kedveli ezt.
 4. napocska

  napocska Őstag

  Én is arra gondoltam, hogy a keményítő és a dextróz mellett, amelyek csak 2,5 g CH-t tartalmaznak, tehát elvileg nem okozhatnának 6-7 egység vércukor emelkedést, a különféle adalékanyagok a ludasak. Nem vagyok egy táplálkozástan guru, de úgy képzelem, hogy valamelyik elősegítheti, ill. kiválthatja a glikogén véráramba kerülését, így emeli a vércukrot.
  Fene egye meg, hogy ennyi buktató van :-(
   
 5. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Nekünk a kezdetekkor a kórházban azt mondták, ha éhes a gyerek, adjak neki nyugodtan virslit, szalámit. ...:mad:
   
 6. borka

  borka Őstag

  A minap meg néztem a ketchup CH-ját!
  30g = 7,1 CH
   
 7. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Igen, az átlag ketchupnak ~24 g Ch tartalma van/100g termékben!
  Van a Felixnek egy hozzáadott cukor nélkül készült ketchupja, ennek a Ch tartalma 100 grammonként mindösszesen 7 g, amiből 4 g cukrot tartalmaz. Az íze teljesen olyan, mint a "sima" ketchupnak. Máté a majonézért és a mustárért nincs nagyon oda, viszont a ketchupot szereti - gyakorlatilag mindenhez bírná enni! :) Persze nem engedem ketchupot ketchuppal enni... :p

  Csak érdekességképpen:
  A Globus majonézben (a "simában") 5 g/100 g Ch van, míg a Globus Light majonézben 9 g/100 g a szénhidrát! :o
  Lehet, hogy a light itt nem a cukortartalomra vonatkozik, hanem a zsiradékra... De azért jó ezt is szem előtt tartani!
   
  borka kedveli ezt.
 8. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Érdekes... Én is hallottam ezt a mondatot...! :rolleyes:
   
 9. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Nálunk is a Füstli a nyerő, de a leg-leg a Kométás virsli! Sütve-főzve, nyamm-nyamm! :D
   
 10. misamaci

  misamaci Aktív tag

  Pontosan :mad: ... és ez általában így van az ilyen light kajáknál ... ha kevesebb benne a zsír, akkor több benne a cukor (és a só) ... hogy legyen valami íze :mad:
   
  borka kedveli ezt.
 11. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

 12. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

 13. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

 14. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  dg kedveli ezt.
 15. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Úgy látszik, ide már csak én írok, vagyis csak nekem van valami hasfájásom.
  A legújabb nem tetszésem: http://www.weborvos.hu/lapszemle/csak_magyar_piacon_dusitjak/196894/
  Én valójában egyáltalán nem iszom Fantát, sem kólát, sem egyéb társait, de azért igencsak bosszant, hogy a magyar torkán mindent le lehet tolni.
   

Megosztás