Hogyan fejlődik ki a 2-es típusú diabétesz?

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Július 12.

nofre - 2013 Július 12, 10:26
 1. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Számos kísérletes és emberi megfigyelésen alapuló vizsgálat nyomán alakultak ki eddigi elképzeléseink a 2-es típusú diabétesz kifejlődésének mechanizmusáról, melyet egy új állatkísérletes vizsgálat kissé módosított.

  Svéd kutatók Bilal Omar vezetésével a Lund-i Egyetemen középkorú (8 hónapos) egereken végezték vizsgálataikat az egerek élete végéig, vagyis 2 éves korukig. Zsírdús étrenden és korlátozott mozgás mellett (hasonlóan az emberi életmód torzulásához) az egereket meghizlalták, és közben tanulmányozták a szervezetükben végbemenő folyamatokat.

  Azt találták, hogy a hasnyálmirigyük Langerhans-szigeteiben gyulladásos folyamatok indultak be, melyek meghatározó szerepet játszottak a szigetsejtek működési zavarának kifejlődésében. Hónapok elteltével az egerek inzulinelválasztása csökkent és kifejlődött náluk a 2-es típusú diabétesz.

  Az egerek egy részének DPP-4 gátlószert, vildagliptint adagoltak, mely jelentősen csökkentette a gyulladásos folyamatok intenzitását és megakadályozta a cukorbetegség kifejlődését.

  A vizsgálatok egyértelműen igazolták azt is, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú, zsírokban gazdag étrend cukorbetegség fokozott kockázatával jár, ezért kerülendő.

  (A DPP-4 gátlók 4 fajtája hazánkban is forgalomban van és egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra, azonban egyelőre a diabétesz megelőzése céljából nem engedélyezettek – a referáló megjegyzése)

  (Forrás: Diabetologia, 2013. május online)
   

  Csatolt fájlok:

Sub-Categories:

Hozzászólások

nofre témája a 'Hírek' fórumban , 2013 Július 12.

Megosztás