iskolai kirándulások,táborok

mónika témája a 'Programajánló' fórumban , 2007 Szeptember 29.

 1. mónika

  mónika Új tag

  Erdei tábora megy a fiam osztálya.Szerettem volna ha ő is velük megy,de az iskola ne engedi a szülők részvételét.Nagyon fáj,hogy még ilyen esetet nem hallottam,és miért pont az ő iskolájában állnak negatívan a betegsé-
  géhez.Talán merő kényelemből,de szerintem ez megalázó.Főleg,hogy a
  tábor ideje alatt kötelező lenne neki egy idegen osztályba beülni,erősítve betegségtudatát,hogy ő más mint a többi.Nem tudom hogy mit tegyek.
  Szívem szerint továbbvinném ,és harcolnék,de félek hogy később a fiam inná meg a levét.
   
 2. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Szia! Nem írtad, hány éves a fiad...
  Mikor gimis voltam, anyukám az első 2 osztálykirándulásra, első 2 sítáboromba és a biciklis táborba is eljött. Egyáltalán nem zavart, pedig féltem tőle előtte :p
  Én harcolnék a helyedben! Miért inná meg a fiad a levét? Sokkal rosszabb lesz neki, ha nem harcolsz és nem megy el egyáltalán!
   
 3. mónika

  mónika Új tag

  Bocsi tényleg nem írtam meg hogy hány éves.9 és fél.Köszi a bíztató szavakat!!!
   
 4. Vick

  Vick Új tag

  Sziasztok!
  Az nem lenne megoldható, hogy valahol a közelben - a táboron kívül- foglalnál szállást magadnak, és csak ha szükség van rád, akkor mennél be hozzá? Ha tud inzulint beadni önállóan, akkor ha minden rendben a cukrával, akár elég lenne telefonon egyeztetni a szükséges mennyiséget. Nappal ez megoldható, de éjjszaka... az már rázósabb. Talán, ha kivinnéd éjjszakára a táborból és veled aludna? (Mi így oldottunk meg egy hasonló helyzetet a nyáron.)

  Azt nem értem miért kéne idegen gyerekek közé beülnie, a saját osztálytársaival megy, nem? A saját tanára ott lesz vele? Ő ismeri a kezelést, nem?

  A legjobb persze az lenne, ha te is mehetnél vele.

  Én mindenképpen harcolnék, biztos adnak még ötletet a többiek. Mikor lesz a tábor? Hajrá, drukkolok, hogy megoldódjon az ügy! :) Nagy élmény lenne a gyereknek!
   
 5. mónika

  mónika Új tag

  Ez nem nyáron történik,hanem iskola idő alatt májusban,ezért ha nem megy a táborba
  kötelező iskolába járnia .Úgy oldják meg,hogy berakják valamelyik osztályba aztán ö-
  rülj neki.Ezt a történetet nekem is felajánlották, hogy van panzió a településen.Köszi.
  Egy hétig üljek egy istenhátamögötti panzióban majd 100 ezerért,csak hogy kényelmes legyen az iskolának.Pont erre most nincs keretem.DE itt már az elvről van szó és nem a pénzről.
   
 6. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Móni, ha a kölyök tudja a kezelését, akkor menjen. Persze az összes kísérő tanárt ki kell oktatni. A sok mozgás miatt jelentősen csökkenhet az inzulinigénye, a bázis is lehet, hogy csökkenteni kell. Plusz vigyen Glukagon injekciót, az a tanárokat is megnyugtatja, érzik, hogy nem tehetetlenek, ha baj van. Mond meg, hogy ezt kell bőr alá beadniuk, ha eszméletlen, és a javulás klinikai jelei általában 10-15 perccel a beadás után várhatóak. Persze, hívjanak mentőt, mert lehet, hogy intravénás cukor kell, ha nincs elég glikogén szervezetében, ami ilyenkor cukorrá alakul.
  Így visszaemlékezve, én kb. megbíznék magamban, pedig nagyon hirtelen voltam. (Akkor nem voltam cukorbeteg, ez csak extrapoláció.) Sokat számít, hogy vannak-e barátai, mert ők is segíthetnek. Egyrészt biztonságérzetet ad, másrészt kisebb hyponál segítenek, és megetetik.
  A kirándulásról kimaradás nagyon rossz, addig van idő, hogy a kölyök és a tanárok kiokosodjonanak.
   
 7. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Harcolj még, ne add fel, el kell, hogy vigyenek téged is, micsoda dolog, hogy nem?? Drukkolok nagyon!

  Bioszaky: én 12 évesem lettem cukros, de akkor nem bíztam volna meg magamban egy egész heti táborozást illetően (pedig elég jól kezeltem magam a suliban amúgy), ráadásul erdei tábor, nem tudjuk, mi lesz, biztos egész nap kirándulások stb... Képzeld el a szitut, hogy megy a kirándulás éppen, erdei ösvények stb és hipózik a kisfiú. Szól majd szerinted a többieknek, hogy álljanak meg egy kicsit, mert le kell ülnie bekapni valamit? :) Ha az én fiam lenne, nem engedném el egyedül ide (engem sem engedtek még 15 évesen sem, ugyan nem kellett segítség sosem, de kellhetett volna akár...), de inkább ilyen dolgok miatt, mint egy ilyen erdei ösvényen való hipózás... Ha netán annyira rosszul lenne, hogy hosszabb időre kell leülnie, nem tudom elképzelni, hogy akármilyen tanár is ott maradna vele, lehet, hogy legközelebb már a kisfiút is eltiltanák a táborozástól... áltsuliban még olyan másképp állnak ezekhez a dolgokhoz a tanárok és az osztálytársak is.
   
 8. szolnok

  szolnok Új tag

  A megoldás szerintem, kettős : vagy a tanárok vállalják a kisfiú ellátását és felügyeletét, - nos ezt nem tartom valószínűnek, mivel a pedák többsége csak azért peda, mert máshova nem vették fel, és tapasztalataim szerint a + ra nem hajlandók.
  Az iskola igazgató viszont felajánlhatja az anyukának , hogy fizetik az ő helyét és menjen el ő az egyik peda helyett, cserében vállalja, hogy a többi gyerekre is felügyel. Ezt a mama is felajánlhatja a sulinak. Kiváncsi vagyok erre mit lép a suli.
   
 9. Vick

  Vick Új tag


  Már értem, ennek én sem örülnék. Jobb lenne a tábort megoldani.

  Mi az hogy : "Kényelmes legyen az iskolának..." ?

  Arra gondolsz, hogy nem akarják elvinni? Egyébként az iskolában mennyire segítenek be a tanárok a kezelésbe? Mennyire vannak "betanítva"? Hogy oldjátok meg a kezelést az iskolában (vc mérés, mikor egyen, inzulin)?

  Mi, diabeteszes szülők és a diabos gyerekünk is - és gondolom te is - azt szeretnénk, hogy a gyerek ne lógjon ki a sorból, olyan legyen mint a többi gyerek, úgy bánjanak vele mint a többiekkel.
  Ha ott lennél vele állandóan, akkor a többiek éreznék úgy, hogy kivételeznek a tiéddel. Mert: az ő anyukájuk miért nem lehet ott? Ezt is megértheted.
   
 10. mónika

  mónika Új tag

  Jó akkor leírom a szitut hogy képbe legyetek a helyzetünkkel.2,5 évesen lett cukros a fiam.Az ovoda sem volt egyszerű,mert ahova jelentkeztünk ott nem szívesen fogadták,de aztán egy másik ovodában minden rendben volt.Délig ovoda ,mert délelőtt
  voltak a foglalkozások,aztán haza.Csak félnapos volt az ovodában.Az iskolaválasztásnál is azt vettük figyelembe,hogy ne legyen napköziotthonos.Suli délig vagy 1-ig aztán haza.
  Az iskollában mér tízórai előtt,és tesi előtt,de szerencsére érzi a hypot,és eszik rá ha kell.Én GYES-en maradtam vele.Déletőtt megfőzöm az ebédet,aztán megyek a gyerekért.
  Hál istennek osztályelső volt elsőben és másodikban is.Viszont hibás vagyok én is,mert
  igaz beadja az actrapidot,de a lantuszt még nem szeretné.Nem tudom miért.Talán a toll,vagy fogalmam sincs.Az is zavar hogy mindig ugyanoda adja be ,csak a jobb combba.
  Tisztában vagyok a hibáimmal,túl aggódós vagyok,és lehetne már önnállóbb is a gyerek.
  Viszont ha eljutna a táborba biztos hogy nem lihegnék a sarkában.Szerintem kicsi még
  9 évesen önnállóan ránézésre szénhidrátot számolni.Pl.ebéd.
   
 11. bioszaky

  bioszaky Új tag

  1. Azonnal térjetek át az inzulin több helyre adására! Tönkreteszi az izomszövetet és kisebb-nagyobb luk lesz a helyén. Láttam ilyet! A gyorshatásút adja hasfalba (köldököt elkerülve) vayg felkarba. A lassú mehet lábba.
  2. Térjetek át valamelyik ultragyors inzulinra (Humalog, Novorapid, Apidra), mert akkor kevesebb lesz a hypo. Ezeknek a hatása hamarabb lecseng (4h), nem zavar be pl. mozgásnál, és közvetlenül étkezés előtt lehet adni.
  Jó, belátom, tényleg kellhet neki még segítség.
   
 12. mónika

  mónika Új tag

  Ez a birkavesés dolog nem tőlem jött!!Nem tudom miről van szó.
   
 13. szolnok

  szolnok Új tag

  Mónika!

  Talán mutasd meg a fiadnak az ide beírt hasznos tanácsokat, hátha hat rá. Pl Bioszakynak iagaza van, mert váltogatni kell az inzulin beadás helyét feltétlenül különben nagyon csúnya lukas, csomós / ami fájhat is / lesz a combja. Én / nem én vagyok diabos, hanem a gyerekeim/ de kipróbáltam miden helyet, kar, láb, has tehát én is megszúrtam magam / persze inzulin nélkül /, hogy tudjam mit éreznek ők. Nos a hasfal szinte teljesen érzéketlen, még annyira sem érzi, mint a kéz vagy láb esetén. Egy végtagon is válltogatni kell a beadás helyét ne mindig ugyanoda, de főleg használja mind két felkart és combot is. Különben baj lesz.
   
 14. mónika

  mónika Új tag

  Tudom hogy gond,ezért én szúrom a felkarba,de a hasát nem engedi.Már minden mondtam neki,de abszolút passzív.Jó lett volna ha az idén is eljutunk egy cukros táborba,ott a többiek hatására tanult meg cukrot mérni 6 évesen,aztán a következőbe
  inzulit beadni,de az idén anyagoi okok miatt nem tudták megszervezni a tábort.
  Boldog vagyok hogy megtaláltam ezt a fórumot,és olyan aranyosak vagytok.
  Ma talán bejut a gyekek apja az igazgatóhoz,szorítsatok nekünk.Én nem vagyok képes rá,mert félek a kudarctól.
   
 15. Vick

  Vick Új tag

  Igazad van, most már látom, csak úgy lehet megoldani, ha te is mész.

  Szerintem a suliban a tanárnak is így kéne elmagyarázni a dolgokat mint itt tetted a fórumon, akkor biztos megértenék, hogy miért is van szükség rád. Szerintem nincsenek tisztában a dolgokkal. Elsőre én kapásból elengedtem volna, de most már látom, hogy muszáj menned. Engem meggyőztél.

  Próbáljatok a tanár szívére hatni.
   
 16. christina

  christina Őstag

  Kedves Mónika!
  Nagyon szorítok, hogy sikerüljön nektek! Már előre félek ezektől a szituációktól, pedig még van kb. 5 év a suliig!:rolleyes:
  Kérlek írjál, hogy van-e fejlemény!
   
 17. mónika

  mónika Új tag

  Elindult a folyamat,apa felhívta az igazgatót,és képzeljétek 1 hét múlva kapott egy időpontot.Remélem addig nem őszülök meg,annyira lehúz idegileg ez a bizonytalanság.
  Szeretnék végre lefeküdni úgy,hogy én minden megtettem.....
  Christina nem kell előre félned ,a kerületben minden iskola megoldotta,sőt mondom még nem hallottam ilyen esetről.Elolvastattam a gyerekkel amiket írtatok ,remélem hatással lesz rá.Kiváncsi leszek holnap hova adja az inzulint.
   
 18. Katka

  Katka Új tag

  Az én fiam is volt Erdei iskolába, megoldható volt, csak az az igazság, hogy kell olyan tanár is aki jól áll a dolgokhoz, próbáld meg megbeszélni. Az étkezéshez cssak annyit, hogy az üzemi konyhát élelmezésvezető vezeti, neki meg tudni kell szénhidrátot számolni. Nálunk nem volt gond. Az igazgató biztosan segít, ez nem lehet olyan probléma, amit ne lehetne megoldani. Néhány gyakorlati tanáccsal is tudok szolgálni ha akarod.
   
 19. mónika

  mónika Új tag

  Hurrá táborozunk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Minden rendben van,az igazgató engedélyezte ,igaz még nem tisztázódtak a körülmények,de az a lényeg,hogy sikerült.Teljesen pozitívan állt a kérdéshez,bár
  nem igazán van képben a cukorbetegségről.Köszönöm szépen hogy mellettem álltatok,és
  köszönöm a hasznos tanácsokat.Remélem másoknak is segíthetünk,hisz az a legfontosabb,hogy lelkileg támogassuk egymást.Puszi mindenkinek!!!!!!!
   
 20. Vick

  Vick Új tag

  Örülök! :)
   

Megosztás