Közgyógyellátási igazolvány

dg témája a 'Egészségpolitika' fórumban , 2009 Augusztus 5.

 1. tímeácska

  tímeácska Őstag

  A közgyógykeretből csak és kizárólag közgyógytámogatott termékek finanszírozhatók! Közgyógytámogatás jogcímén pedig csak recepten lehet cuccost rendelni! Természetesen ezek közt vannak nem receptköteles termékek is (ugye, a fruktóz sem vényköteles, szabadon vásárolható jó magyar Forintért bármelyik patikában...), de a közgyógy keretből csak a recepten leadott cuccok finanszírozhatók (ha a fruktóz felírják receptre, és a KGY be van ikszelve - és még van kgykeret... -, akkor "ingyen" megkapjuk)! Tehát, mindent, amit ki szeretnél ilyen formán váltani, receptre kell felíratni!

  Tápszer... Igazság szerint elég húzós az "ára" közgyógykeretből fizetve, mert ugyan annyit vonnak le, mint amennyit a receptre felírt (általános) tápszerért fizetnél!
  Például a Milupa SOM ~590 Ft általános jogcímen rendelve, és ugyan ennyi kerül a kgykeretből levonásra, ha KGY rendeli az orvos. Szóval, én nem ragaszkodnék hozzá... Ráadásul lehet, hogy csak a speckó tápik rendelhetők KGY (amik ráadásul szakorvosi javaslathoz kötöttek)! Mindjárt utána nézek!

  Közben megnéztem, Boginak nyolcszázvalamennyi Ft havi gyógyszerkeret lett megállapítva, ami ugye azt jelenti, hogy 3 havonta ennek az összegnek a háromszorosát kellene feltöltenie az OEP-nek (vagy kinek...) a kgy számlára. Ehhez képest már a 4. olyan gyógyszertári bizonylatot kaptam (más-más patikák!), hogy következő egyenleg vált: 2012. október! Tehát olyan ténylegesen, mintha nem lenne havi gyógyszerkeret megállapítva, és csak az éves 6000 Ft-os keret lett volna összességében! Na, de majd utánajárok...:p

  A havi- és éves gyógyszerkeretet akármikor felhasználhatod! Nem kell "összevárni" a 3 havi összegeket, de a 3 havi "maradványokat" tovább tudod görgetni - nem vész el, ha nem használod ki 3 hónapon belül (a feltöltéstől számított 3 hónapon belül)! Összegezve: a közgyógyellátási igazolványon szereplő dátum mínusz 1 napig (!!!!), és a rajta levő "maradványkeret" erejéig felhasználhatod a rajta levő összeget!
  Még egy fontos infó: ha pl. 3 recepten kgy cuccost szeretnél kiváltani, de a kgykereted összege kevesebb, mint a cuccok ára, akkor kp ki kell fizetni az egész cumót! Nem lehet azt csinálni, hogy a maradékot fizetem csak Ft-ban! Ezért érdemes a recepteket egyesével kiváltani, ha nem vagy biztos benne, hogy a keretösszeg elegendő-e! Vagy érdemes előre megkérdezni, hogy adott termékre mennyit vonnak le! Viszont KGY keretet a legtöbb helyen nem tudnak mondani, csak akkor látják a patikusok is a kgy szlán levő összeget, amikor vásároltál a kártyával, és a maradványösszegről elektronikusan kinyomtatják a bizonylatot. Éppen úgy működik, mint bankkártyás fizetés alkalmával! Éppen ezért mindig érdemes elrakni a kgy bizonylatot, de legalábbis az utolsót megőrizni a következő vásárlásig! (Hú, ezt lehet megkevertem 1 kicsit... :))

  Nyaggass nyugodtan! :D:cool::dr_31:
   
 2. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Csak érdekesség képpen a Glaucagonhoz:
  Elvileg a rendelhetősége 6 havonta 1 ampulla. Viszont, a háziorvos által kitöltött, önkormányzathoz leadandó igazoláson havi rendszerességgel rendelt gyógyszerként szerepel. Nem tudom, melyik "erősebb", a háziorvosi igazolás, vagy a gyógyszer-rendelhetőségi előírás! Véleményem szerint itt valami félreértés lehet, de ha "befogadták" a havi kgykeretbe, akkor befogadták :p!
  Ennek értelmében lehet, hogy érdemes lenne Tubi Nektek is hozzádobatni a Glucagont a kgy-hoz! Egy próbát tényleg megér! Főleg, ha az OEP-es ügyintéző is javasolta...:cool:
   
 3. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Ok, akkor felíratom a háziorvossal. Egyébként én gondolom, hogy azért mondta az ügyintéző, mert volt már, hogy megadták a havi keretet a Glucagon-hoz! Olyannal beszéltem, aki a keretmegállapításokat végzi. érdekes, hogy a rendelhetőséggel akkor nincs tisztában, de ez legyen az ő bajuk ;) mi biztos el tudjuk használni a havi plusz 800 Ft-nyi keretet... ;)
   
 4. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Gratula! akkor nem 1-es és nem 4-es :) van több is? elárulod, milyen vizsga? :)
   
 5. bioszaky

  bioszaky Új tag

  értem, tehát ha van egy vitamin, amit amúgy megvennék csak úgy, de ha ezután a keretből akarom megvenni, akkor a házidokival felíratom és beikszeltetem a közgyógyot a recepten? ígérem, ha igent írsz, erről nem kérdezek többet :)  sztem egy telefon és megtudod. nem lehet, hogy az történt, hogy valamiért a feltöltő szervhez nem jutott el az egyéni keret igénylése, csak az éves és ezért ők úgy tudják, legközelebb az éveset kell majd feltölteniük??? múlt októbertől van igazolványotok, igaz?

  hát nem Te, ők!!! ennél bonyolultabban nehéz lenne! amúgy nekem az ügyintéző még más faramucit is mondott: ha 2 évre szól a közgyogyó, akkor az 1 éves (!!!) évfordulónál "néha", "előfordulhat", hogy eltűnik a pénz!!! ezt szó szerint így mondta, hogy ha lehet, minden évfordulónál (nem naptári, hanem jogosultsági év) ellenőrizzük, van-e még a keretünkből és fogyasszuk le, amennyire tudjuk, mert "lehet", hogy leveszik róla. ez is milyen már, nincs erre szabály, de "előfordulhat". Hát "lehet", hogy borzasztóan nagyon káromkodnék, ha megtörténne...
   
 6. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Hááát, ha az általad kiválasztott (mondjuk) vitamin közgyógy-rendelhető, akkor igen! :) Egyébként - sajnos - nem sok vitamin rendelhető közgyógyra, de ha gondolod, pár tippet adhatok... ;) Multivitaminok nem, de pl. C-vitamin igen... De ha mondjuk Magnézium pezsgőtabit szeretnél (az is mehet KGY), akkor ott már egy megfelelő BNO kód is kell... Szal, utána kell járni a dolgoknak! Mondjuk, a Mg tabinál elegendő pl. izomgörcsre hivatkozni. Sajnos olyan, hogy vitamin (nem multivitamint!) prevenciós jelleggel rendeljenek, az nem igazán működik. Az a doki jóindulatán múlik, hogy milyen BNO kód alapján rendeli! Természetesen ezeket recept nélkül is meg lehet venni, az előbb csak a KGY rendelt vitaminokra gondoltam - ott kell igazolni, hogy "jogosan" veszed igénybe az "állam" pízét... :p
   
 7. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Máténak lassan lejár (februárban) a 2 évre kiadott KGYigazolványa, de semmi gond nem volt az "éves fordulónál"! Egyébként nem értem, hogyan történhet meg ilyesmi! Milyen magyarázatot adnának rá, na arra kíváncsi lennék! :p
   
 8. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Hát, ahogy a környékünkön látom a dolgok "haladását", nem hinném, hogy ezt 1 telefonhívással kiderítem, mi a csuda is van! :mad:
  Egyébként igen, múlt októbertől van KGYigazolványa Boginak. És 2 évre adták ki.
   
 9. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Ricsinek ugyancsak 2 évre szól... sztem egy telefont megér, legalább kiderül, hol akadt el a dolog... attól még megoldva nem lesz, de legalább tudod, hova tovább.
   
 10. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Közgyógyra megy a B vitamin komplex 100db-os b vitaminok vannak benne ,de tuti megy két betegem is kapja.100db- os 900Ft.körül van.
   
  tímeácska kedveli ezt.
 11. tubi

  tubi Aktív tag

  most lesz a Közgyógyigazolványunk egyéves fordulója és van még 10 ezer Ft rajta. mivel azzal ijesztgettek, hogy ha az egy éves fordulón van rajta bármennyi, azt elveszik, hát ezt nem szeretném. ismertek esetleg olyan honlapot, ahol össze van írva az összes, közgyógyra adható gyógyszer? a házidokitól mikor kérdeztem, ő azt mondta, csak olyat írthat ki, amit a gyerek is szedhet, tehát pl vitamint kapszulában, tablettában nemigen (hacsak nem hiszik el egy 2,5 évesről, hogy beveszi ;)), úgyhogy ő azt mondta, popsikrémet, ilyesmit tud kiírni. meg d vitamint, mosdatókenőcsöt. de ebből nekünk elég a havi mennyiség, szóval nem vagyok kisegítve, ha 10 ezer ft értékben felhalmozok itthon ezekből. ezért kellene egy lista, amiből válogathatok. vagy valami hasznos gyógyászati segédeszköz. minden ötletet megköszönök!
   
 12. tubi

  tubi Aktív tag

  megtaláltam a listát az ope oldalán, akit érdekel, elküldöm mailben csatolmányként. már csak az a kérdés, mit írhat fel ebből a házidoki, mert elvileg csak azt, amire a közgyógy igénylőjének szüksége lehet...
   
 13. erica75

  erica75 Aktív tag

  Tubi!
  Nekünk annó, amikor az első közgyógy éves fordulója volt, ezt a listát adta valaki:
  - Vigantol olaj (D vitamin)
  - Lázcsillapító kúpok (Antipiretikus)
  - Ben-U-Ron: paracetamol tartalmú lázcsillapító szirup és tabletta (Panadol helyett)
  - Cataflam cseppek (láz- és fájdalomcsillapító)
  - Kamilla tea
  - Hársfa tea
  - Popsikrémek
  - Fürdetőkrém (Unguentum hydrophilicum nonionicum)
  - testápoló (Cremor aquosus)
  - C-vitamin rágótabletta 500 mg (TEVA)
  - Kálcium pezsgőtabletta 500mg (Pharmavit)
  - Calcimusc injekció (kálcium készítmény)
  - Menjugate vakcina (meningococcus elleni injekció)
  - Unguentum nasale (orrkenőcs)
  - 10 db-os Algopyrin tabletta
  - Klacid antibiotikum helyett Fromilid
  - B6 vitamin
  - Polyvitaplex tabletta (vitaminkészítmény)
  - Sinecod
  - Ventolin evohaler (hörgőtágító spray)
  - Pulmicort spray
  - Ciloxan szem- és fülcsepp
  - Ambrobene szirup és tabletta (köptető, nyákoldó - ugyanaz, mint az Ambroxol-Q, már csak ezt lehet felíratni)
  - Maltofer cseppek (vaskészítmény)
  - Nasogutta natrii chlorati (orrcsepp, a tengervizes orrspray helyett)
  - Magnézium pezsgőtabletta (Pharmavit)
  - Cecloretta antibiotikum
  - Zinnat antibiotikum
  - Encepur Junior (kullancs elleni oltás 14 éves korig)
  - No-Spa
  - Spiropent

  A kullancs elleni Encepur Juniorból rögtön 2-őt is iratni lehet, mert az első két oltást egy hónapos eltéréssel kell beadni.
  Érdemes Cataflam cseppet iratni. Nagyon jó fájdalomcsillapító.
  Calcimusc is jó, ha van otthon.

  Remélem, tudtam segíteni.
   
  umbra08 és tubi kedveli ezt.
 14. tubi

  tubi Aktív tag

  szia erica!
  hú, nagyon sokat segítettél, igen! köszi!!! :)
  oltásaink megvannak, calcimuscunk kilónyi ;) vigantol is van sok, de a többit megfontoljuk, mert megelőzésnek kellhet, sőt, van, amit ha Ricsi nem, mi ki tudunk használni. kérdés pl. hogy algopírint felírnak-e 2,5 éves gyereknek... nektek felírták? gondolom, a specifikus betegségekre (pl. felsőlégúti) való gyógyszereket csak akkor írják fel, ha diagnosztizálták ezt ricsinél. eddig szerencsére ilyen nem volt, antibio-t sem kapott még sosem... úgyhogy sztem maradnak a megelőzésre való, meg nekünk használható szerek.
  Cataflam: Beni már kapott ilyet? Nekünk a kukiműtét után adták, igaz, erős kérésre (mert szerintük majd adnak, ha fáj valami a gyereknek, én meg azt mondtam, ez a gyerek éeltében nem kapott gyógyszert, hát most ki fogja bírni, ha megelőzésnek adunk, és nem várjuk meg, amíg annyira fáj majd, hogy mondjuk nem eszik, amiből ugye még nagyobb galiba lesz... - de persze ők azt is elintézték volna - "majd bekötjük neki az infúziót"... mindegy, melléksztori, de akkor kapott Ricsi) és úgy beájult tőle, mint aki részeg ;) - azt hittem, elalszik, féltem, hogy nem tud majd enni. mindenkire így hat, vagy csak az én gyerekem ilyen érzékeny erre? eddig nem volt olyan fájdalma, amit csillapítani kellett volna, szóval fogalmam simcs, mit érdemes otthon tartani biztonságból...
   
 15. erica75

  erica75 Aktív tag

  Szia Tubi!
  Cataflam: Beni most is szedi (epekövei vannak). Én mindennél jobban szeretem ezt. Jobb mint a Nurofen, Ben-U-Ron szirup. Legalábbis nálunk bevált. Annó sérvműtétnél kapta ő is legelőször 6 hónaposan. Tény és való, hogy nála is érezhető, hogy jobban alszik tőle ;) Azt pedig soha nem tudhatod, hogy mikor kellhet. Szerintem érdemes felíratni. (még én is vettem be belőle, amikor nem tudtam aludni:dr_24:)
  Nekünk felírta a drnő az Algopirynt, mert azt lehet rá fogni, hogy összetörve tudod adni a gyereknek. Ugyanúgy mint az 500 mg-os C-vitamint.

  Még az jutott eszembe, hogy egy időben mi írattunk ki közgyógyra tejpépet, és tejitalt. Utánnanézek a neveknek, mert már nem jut eszembe.
   
 16. erica75

  erica75 Aktív tag

  Milumil Ha tejpép vaniliás ízű (4 hónapos kortól) 500 gr
   
 17. umbra08

  umbra08 Aktív tag

  Sziasztok,

  Cataflam cseppet mi is szoktunk kapni betegség esetén, már többször is szedtük.

  Közgyógy kezdett lejárni, én ezekre emlékszem (Erika listáján mind rajta van):

  Popsikenőcs (neki adtam egy ismerősünknek)
  Fürdetőkrém (elhasználtuk mi)
  Cataflam jó - ha van itthon
  Vigantol
  C vit. tabletta
  Lázcsillapító antip. kúp
   
 18. borka

  borka Őstag

  Egy kis kiegészítés a közgyógyra havonta kiváltható cuccosok közül!
  Fruktozamin (gyümölcscukor) 1 kg/ hó vagy pedig glukonon, Te választasz.
  VITAMIN D3 Fresenius 1000E 30 db/
   
  edit67 és erica75 kedveli ezt.
 19. edit67

  edit67 Tag

  Jó ez a fórum!! Eszembe nem jutott volna, hogy közgyógyra glukonont is lehet iratni.
  Köszi a tippet! Persze ez a mi Dr. nő-nek majd okoz némi fejtörést a felírása (főleg az asszisztensnek!!) mert ott minden nehézkesen megy. Ők ilyet mért nem mondanak...(mert halvány lila fogalmuk sincs!!)
  A D vitamint mindig adod??
  Köszi:
   
 20. borka

  borka Őstag

  Szia Edit!

  A D3 vitamin amit írtam,az TABLETTA. Rendszeresen szedem napi 1 db reggel.
   

Megosztás