Kipróbált édesség receptek

kmolli témája a 'Receptek' fórumban , 2006 Szeptember 4.

  1. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    http://www.mcd.hu/receptek/edesseg/turokrem_malnaval.html

    Beszéltünk róla még a régi fórumon, hogy azok a receptek jók, amiket valaki már kipróbált. Na ezt most én kipróbáltam és jelentem, egyszerűen képtelen vagyok abbahagyni az evését :D :oops:
    Kicsit kevés canderelt tettem bele, de így is annnnnnyira finom!!!!!! (jól le kell hűteni) Mindemellett szerintem baromi egészséges és tök kevés a szénhidrátja! Köszönjük MCD.HU!!!!! :lol:
    (én sima, mirelit málnát tettem bele, probiotikus túrót és Activia joghurtot)
     
  2. bogácsa

    bogácsa Új tag

    Mascarpone hab-abszolút diétásan
    HOZZÁVALÓK:

    15 dkg mascarpone
    1 doboz mangó konzerv-enyhe cukrozású v én frisset veszek,nem is befőttet...
    1 dl tejszín
    2-3 evőkanál édesítő....v egy korty forró vizben feloldott 2-3 édeske
    babapiskóta



    ELKÉSZÍTÉS

    Csöpögtessük le a mangót, a felét kockázzuk fel, a többi pépesítsük a cukorral együtt, és keverjük a krémsajthoz. Verjük könnyű habbá a tejszínt, és azt is dolgozzuk a krémhez, ezzel lazítsuk fel. Tegyük poharakba, és kockára vágott mangóval, piskótával díszítsük.
     
  3. bogácsa

    bogácsa Új tag

    gyors és egyszerű!

    Gyors almatorta
    HOZZÁVALÓK:

    7,5 dkg vaj
    2 nagy alma
    2 tojás
    14 dkg cukornak megfelelő édeske
    15 dkg liszt



    ELKÉSZÍTÉS

    A tortaformát kivajazzuk, a maradék vajat kislángon megolvasztjuk, majd kihűtjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat nagyon vékonyan felszeleteljük. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, a tojásfehérjéket habbá verjük. A tojássárgájához keverünk 5 dkg lisztet, a kihűlt, de puha vajat, és a tojásfehérje-hab egyharmadát. Végül óvatosan beleforgatjuk a maradék lisztet és tojáshabot is. A masszát a formába simítjuk, óvatosan a tetejére nyomkodjuk az almaszeleteket, és meleg sütőben megsütjük. 5 percig állni hagyjuk, majd kivesszük a formából. Langyosan kínáljuk.
     
  4. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Valaki esetleg főzött már diab lekvárt?
    Tapasztaltabb lekvárfőzőktől kérek segítséget, mert jó lenne ha még a tél előtt saját kis túlélőkészletem lenne.
    Előre is köszönöm! :p
    :?:
     
  5. bogácsa

    bogácsa Új tag

    én igen,egész nyáron befőztem! 8)
    kérdezz csak nyugodtan!
     
  6. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Akkor pl. hogy kell valami idény gyüniből lekvárt készíteni a la diab? Mondjuk szilva????
    Mivel lesz tartósítva? És édesítve? Fruktóz?
     
  7. bogácsa

    bogácsa Új tag

    én csináltam meggyet,barackot,ribizlit,szedret...most hirtelen más nem jut eszembe...
    maga az eljárás ugyanúgy történik mintha sima lekvárt csinálnál...forralod,mikor felforr, és másnapig pihentetem,másnap megint felforralom,hozzáadom az édeskéket(azért édeske mert abban nulla a szénhidrát és akkor nem viszi fel annyira durván a cukromat,mintha fruktózt használnék bele.)
    édeskét hogy mennnyi kell,ki kell kisérletezni,mert én plö nem szeretem édesen,hanem fanyarabbra szoktam hagyni a lekvárt és a szörpöt is,hagy érvényesüljön a gyümi ize!
    nem szódabikarbónával tartósítok,hanem nátrium.....nem is jut eszembe most hirtelen hogy mi a pontos neve,nátrium-ciklamát.?.tudjátok mire gondolok....
    a diab lekvár színe igy nem lesz olyan szép és élénk mint a simáé,de nagyon finom! 8)
     
  8. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Köszi szépen, vasárnap megpróbálok valamit alkotni.....
    Még egy kérdés: kb mennyi gyümit érdemes venni, ha olyan 3-4 üveg lekvárt szeretnék?

    Majd beszámolok a sikerélményről.... remélem. :lol:
     
  9. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Van egy nagyon jó linzer receptem. Diabetikusan csinálom, és mégis a párom jár rá gyakrabban..... ha gondoljátok megosztom veletek...
    Lekvárfőzésre azért vetemedtem, mert már nagyon unom, hogy a bolti lekvár az arany árban van, és ráadásul sose látott gyümölcsöt.
     
  10. bogácsa

    bogácsa Új tag

    hol az a linzer recept? :D
     
  11. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Szóval akkor a recept, amit az előbb nem volt időm már legépelni:

    50 dkg lisztet 1 sütőporral összekeverek, és ehhez hozzámorzsolok egy kocka margarint, majd egy egész tojást felverve, kis citromlével, és annyi édesítővel, hogy az íze pont jó legyen (én folyékony édesítőt használok).

    3-5 mm vastag tésztát nyújtok ki belőle. Kiszaggatom, és a felének még kiszúrom a közepét.
    És most jön az, amiben én másképpen csinálom, mint a többi recept:
    Úgy tanultam, hogy nem kell külön kisütni a lapokat, és aztán összeragasztani, hanem én már eleve lekvárral összeragasztva (nem kell sok lekvár), a tetejét tojással megkenve, - esetleg dióval megszórva - teszem be a sütőbe.

    Kiveszem és már ehető és finom is. Sokáig eláll, ha marad belőle….. nálunk nem.

    Ha nincs kedvem formázgatni, akkor 1x5 cm-es téglalapokat vágok ki belőle, és összeragasztom lekvárral – meggylekvár a legjobb, és már sütöm is a kis rudakat.
    Ha kész és még van kedvem bíbelődni vele, akkor egymás mellé teszem őket és csurgatok rájuk egy kis olvasztott csokit.

    Bocsi, az lemaradt, hogy olyan 15 perc 180 fokon elég neki, gyorsan kész.
     
  12. bogácsa

    bogácsa Új tag


    ma kipróbáltam a linzert!!
    nagyon finom és omlós lett!köszi a receptet!
    a poén az hogy nem volt nyújtódeszkáknk,igy frissentstó fólia hengerével nyújtotta ki a tésztát a párom és pohár szájával szaggattuk ki a kis köröket:)))
     
  13. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Örülök, hogy sikerült a süti. Jók ezek a szükségmegoldások, nekem is hasonlóan működött sokáig. :lol: :lol: :lol: :lol:

    A hétvégi lekvárfőzésem elmaradt, mert nagy vendégség volt nálunk!
    Egy gyerekkori barátunknak 27.-én este 8-kor kislánya született, és meglepi-partyt szerveztünk neki. És hát jött a nagy baráti kör!
     
  14. bogácsa

    bogácsa Új tag

    szokott itt valaki turmixot vagy gyümölcscentrifugával készitett italokat készíteni?kaptam anyától egy gyümi centrifugát,de egyenlőre csak narancsot,vagy ilyesmit csináltam rajta!
    ha valakinek van jó "receptje" vagy olyan oldal a neten,ahol ilyenek vannak,szívesen veszem ha megosztja velem :)
     
  15. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Vannak recepteim, mert anno én is beszereztem egy gyümicentrit, de kb. kétszer használtam, mert sajnáltam beletenni 1 kiló gyümölcsöt, és utána 2 dl levet kiönteni belőle.....
    Finom az almás - répás - narancsos, a banános-kivis, a paradicsomos - céklás - répás - uborkás....
     
  16. Kovica

    Kovica Új tag

    Sziasztok!
    Szia Zsuzsa!
    Csak most jutottam fel a fórumra, így remélem nem késtem el a jótanácsokkal....
    :D
    A régi fórumon is téma volt a befőzés, én már az idei teljes készletünket diabosan tettem el, a Páromnál is mértünk reggel 6 felett, így neki sem árt, ha odafigyel -jelszóval nem berzenkedik ellene.

    Gyorsan írom a szílvát : Zsuzska, abba egyáltalán nem kell / vétek!!!/ bárminemű édesítőt tenni, mert az érett gyümölcs önmagában is isteni lekvárt ad, igaz, türelem kell hozzá, mert pöföh, fröcsög, jó soká kell főzni. Nekünk isteni lett.... Igaz, nagyon összefő, így viszonylag gazdaságtalan a kihozatala: :(

    Más gyümölcsökből nálam bevált az a diétás befőzőcukor, amit a Dr Oetker forgalmaz- ebből azonban kb. harmadát használom annak, amit Ők előírnak.
    Párom esküszik arra az édesítőre, amit havonta felír az orvos, így ezeket használjuk felváltva.
    Tartósítónak a nátrium benzoátot használjuk, nem a szalicilt, nekem ez vált be.

    Mennyiségileg : tapasztalatom szerint a kb. 7 dl-es üveghez l kg-nyi gyümölcsöt kell számolni....
    Zsuzsa! Sajnos mostanság már nem sok mindenből tudsz lekvárt/dzsemet eltenni, de van egy csoda finom kombináció, gyerekkorom igai kuriózuma, amit az elmúlt évben én is tettem el:
    Nálunk a piacon lehet kapni készre paszírozott csipkebogyó/hecsedli velőt... ehhez tettem hozzá birsalma kockákat és amikor megfőtt összeturixszoltam és beletettem az édesítőt. (Édesanyám szerint ezt már paszírozottan kellett volna beletenni, de így is isteni finom lekvárom lett belóle).

    A gyümölcscentifugával kapcsolatosan ugyanaz a véleményem, mint Neked. Vétek azt a finom sok gyümölcsöt belerakni.... :)
    Most mennem kell, majd benézek később....
     
  17. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Köszi ezt a rengeteg tanácsot, még csak most kezdem a hét végén a lekvárfőzést..... már úgy várom, előre kiváncsi vagyok milyen lesz....
     
  18. zsuzsa7cat

    zsuzsa7cat Új tag

    Zsuzsa! Sajnos mostanság már nem sok mindenből tudsz lekvárt/dzsemet eltenni, de van egy csoda finom kombináció, gyerekkorom igai kuriózuma, amit az elmúlt évben én is tettem el:
    Nálunk a piacon lehet kapni készre paszírozott csipkebogyó/hecsedli velőt... ehhez tettem hozzá birsalma kockákat és amikor megfőtt összeturixszoltam és beletettem az édesítőt. (Édesanyám szerint ezt már paszírozottan kellett volna beletenni, de így is isteni finom lekvárom lett belóle).

    Nagymamám is csinált hecsedli lekvárt..... most hogy említed, már lassan 10-15 éve nem ettem olyat, és most juj, de megkívántam. Megpróbálom, hátha találok a piacon. :p :lol: :lol:
    Köszi az ötletet, és a receptet. :p
     
  19. bogácsa

    bogácsa Új tag

    Szeder- muffin Diétás jellemző:Szénhidrátszegény, Zsírszegény

    Hozzávalók:15dkg teljes kiőrlésű liszt
    1 kiskanál sütőpor
    1 tojás felverve
    170ml tej
    120g vaj
    10-15 dkg szeder- vagy tetszés szerinti gyümölcs-
    ízlés szerint édesítőszer Elkészítés:A sütőt melegítsük elő 220 fokosra. Egy muffinsütő tepsit béleljünk ki sütőkosárkákkal. Általában 12 darab fér bele. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, és az édesítőszert egy mély tálkában. A felvert tojást keverjük el a tejjel és az olvasztott vajjal, majd dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. Adjuk hozzá a szedret.
    Az masszát kanalazzuk a kosárkákba, és süssük 15-20 percig, vagyis amíg szépen megnő.
    Ha kiszedtük, hagyjuk picit hülni és a papírkosarakkal együtt tálaljuk fel. Tanácsok:A tészta kissé sötét (piszkos) színű lesz, de ez ne zavarjon. Amikor kisülnek olyanok lesznek mint a rozskenyér színe. De nagyon finomek!!! :)) Elkészítési idő:30 perc



    Gofri

    Hozzávalók:3db tojás
    25dkg liszt
    8kanál olaj
    2 kiskanál cukor
    3,5dl tej
    sütöpor Elkészítés:3 tojássárgáját össze keverem a tejjel csipet só, bele liszt ,olaj.
    3 tojás fehérjét felverem keményhabá
    és végén öntöm bele fakanála keverem.
    bármit bele tehetek, pudig ,vagy lekvár . Elkészítési idő:20 perc
     
  20. bogácsa

    bogácsa Új tag

    Fánk
    50 dkg tk. liszt, 2 tojás sárgája, 2 ek fruktóz, 5 dkg Delma light, 3 dkg élesztő, 2-3 dl tej, reszelt citromhéj. Tojások sárgáját habosra keverjük a fruktózzal és az olvasztott margarinnal. A tejben megfuttatjuk az élesztőt, a lisztet a masszához öntjük, végül beletesszük a futtatott élesztőt. Ekkor keverjük bele a reszelt citromhéjat is. kelesztjük, szaggatjuk, sütjük.

    Fitness keksz
    25dkg tk liszt, 1/2 dl olíva olaj, 2db tojássárgája, 10dkg fruktóz, 1 kk. szódabikarbóna, 1,5dl joghurt, csipet sóA hozzávalókat össze kell gyúrni, vékonyra nyújtani és derelyevágóval egyforma kockákat szaggatni belőle és sütőben megsütni.

    Kakaós csiga (2)
    Hozzávalók: 60 dkg tk. vagy Graham liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, pici só, 1 ek fruktóz vagy édesítő, 4 dl tej. Élesztőt megfuttatjuk, a többi hozzávalóval összekeverjük. Kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. 5 dkg light Delmát felolvasztunk, ennek felével megkenjük a kinyújtott tésztát. 3-4 ek fruktózt (v édesítőt) összekeverünk 3 ek cukrozatlan kakaóval, ezzel szórjuk meg a tésztát. Feltekerjük, s ujjnyi szeletekre vágjuk. Tepsiben szorosan egymás mellé tesszük, meglocsoljuk a margarin másik felével. Félidőben (mikor elkezd keményedni a tészta), meglocsoljuk vaníliás fruktózos tejjel.
     

Megosztás