Kipróbált édesség receptek

kmolli témája a 'Receptek' fórumban , 2006 Szeptember 4.

  1. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Hát bizony, pálesz-meggy-étcsokilia nagyon jó trió. Ebből étcsokilia van itthon. :D
     
  2. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Tulajdonképpen nem sokat vacakolok a rumos eltevésben. Finom, jó minőségű aszalványokat teszek el rumban, és azokat inkább csak akkor veszem elő, ha valamilyen olyan édességet készitek, amibe való. Tehát nem önmagában eszem, mint befőtt. Persze mielőtt felhasználom, természetesen meg kell kóstolni :hurra::dr_31:, az mégsem járja, hogy a sütit rontsam el, ha gáz van valamelyikkel. :rohog: Már az illata is ütős, amikor felbontom az üveget.
     
  3. szandimon

    szandimon Új tag

    bocsi, h belekotyogok, de téged ez a sok mesterséges nyavaja nem zavar???
     
  4. bogesz

    bogesz Új tag

    nem! és tudod miért mert amíg a mesterséges édesítők ilyen árban vannak nem tehetem meg,hogy 18 üveg lekvárt főzzek kb.6-7 kg édeítővel!
     
  5. bogesz

    bogesz Új tag

    biztos jó,de én még sütibe is sajnáltam miután az ára 3000.-ft körüli! gondold el egy lekvárba mennyi kell!
     
  6. szandimon

    szandimon Új tag

    Kedves Bogesz! Nem akartalak megbántani. Hány literes üvegekbe rakod a lekvárt, ha ennyi kg édesítőt raksz bele? Én fruktózzal csinálom, kb. 6 kg gyümölcshöz teszek 1 kg fruktózt, az nem egy ökör ára.
     
  7. lizzi

    lizzi Őstag

    Marcsi!én évek óta teszek el dolgokat édesítővel.Idén először vettem nyírfacukrot elég elfogadható áron(2700 ft/kg.),mert arra gondoltam ,hogy ha ezt megveszem ennyiért akkor is jobban jövök ki mintha az üzletből vennék diétás lekvárt 500-700 ft/üveg áron,és ebben nincs tartósítószer meg minden más cucc és ki tudja mennyi gyümölcscukor!!!ez azért nem mindegy és még finom is lesz:) szóval a lekvárokat vegyesen főztem kevés gyümölcscukor és picit több nyírfacukor keverékkel,tartósítószer nélkül(csak simán fejre állítom pár percre miután a forró üvegekbe teszem a forró lekvárt és lezárom)és eddig nem romlott még meg 1 sem!
    Én régen lekvárokat tettem el folyékony édesítővel és tablettás édesítőkkel is csak azzal nem sűrűsödik be és nem olyan finom...
     
  8. lizzi

    lizzi Őstag

    Poe!te bírod enni a nádcukrot vagy barnacukrot?(már nem emlékszem mit tettél a bulgurba:) )a cukrod hogyan reagál rá?
     
  9. poe

    poe Őstag

    Nádcukor volt (barnának írtam, de hát ez is barna). Ha jól sáfárkodom vele, akkor igen. Egyrészt keveset tettem bele és a bulgur GI-je 50 körüli, másrészt előtte grillkolbászt és salátát vacsoráltam. ;)
     
    lizzi kedveli ezt.
  10. tímeácska

    tímeácska Őstag

    Itt is megkérdezem:
    Próbálta/használta már valaki a tejcukrot édesítésre? Milyen tapasztalataitok vannak róla?
    Nekem van itthon, de egyelőre - Bogim miatt - még nem mertem kipróbálni, vagyis, a totálé újat, ismeretlent nem most szeretném kipróbálni, addig, amíg nincs valakinek valami infója, ami valami alapot adna a tejcukor vércukorra történő hatásáról!
    Annyi tuti, hogy a tejcukornak (por alakú) 99,5 g CH tartalma van 100 grammban, tehát gyakorlatilag ugyan olyan CH-al rendelkezik, mint a kristálycukor (99,9 g CH/100 g). A fruktóznak is 100 g Ch/100 g, és a glükóznak is... Tehát a tejcukrot illetően a lényeg a felszívódáson van...
     
  11. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    .... a hangsúly, csak becacált a kölök, vagy jött az postás, esetleg egurúttak a gyöngyök.....:rohog:
    Szóval GI.....:dr_31:
     
  12. tímeácska

    tímeácska Őstag

    Ezek szerint mégsem volt olyan nagy problem a hangsúllyal, mert megértetted, miről hablatyoltam! :D:rohog::rohog:
     
  13. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Mert én olyan okos vagyok. Na meg sokat tudok. Nah :D Persze szerény is vagyok. :rohog:
     
  14. borka

    borka Őstag

  15. borka

    borka Őstag

  16. tubi

    tubi Aktív tag

    sziasztok!
    Bocsánat, ha már volt szó róla, rémlik, hogy olvastam itt valahol iylesmit...
    bár a cukros fiam (2 éves) egyelőre nem nagy édességkedvelő (eddig sem tettem semmi kajájába cukrot, vagy cukorhelyettesítőt), de szeretném tudni, hogyan és mivel tudok sütni-főzni neki és hogyan kell vele számolni. Azok a természetes és mesterséges édesítők is érdekelnek, amiket nem főzéshez használunk, hanem kész élelmiszerekben benne vannak. Szóval vmi olyan összefoglalót, leginkább egy táblázatot keresek, amikben szerepel lehetőleg minden Magyaro-n hozzáférhető cukorhelyettesítő, a CH-tartalmuk, GI-jük és hogy lehet-e vele sütni-főzni. Tudtok ilyet? Előre is köszi!!!
     
  17. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Tubi, nem tudok táblázatot, csak azt szeretném mondani, hogy a nyírfacukor (xilyt) (vagy xylit :)) (vagy xukor) abszolút alkalmas sütésre is, nyersen is (mint kristálycukor) és alig számolom, mert alacsony a GI-je (konkrétan 7... mintha semmit nem ennék). Ezt 2 éveseknek is ajánlják, nézz utána!
    Ezt szoktam készíteni, kb semmi CH nincs benne:
    - 1 bögre mák
    - 1 bögre darált mandula
    - 2-3 tojás (amennyit felvesz, látni fogod, már nem emlékszem rá...)
    - 3ek nyírfacukor (ja, édesebb kicsit, mint a cukor)
    - 1kk sütőpor
    - fél bögre kókuszreszelék
    - aki akar, tehet bele mazsolát vagy én pl aszalt áfonyát tettem bele, de nélküle is finom
    Ezt mind összekeverem, sütőbe teszem, kb fél óra (175 fokon), tűpróbával nézem.

    Hát, kb 5 perc alatt a sütőbe kerül, mosogatni is alig kell :) (sütőpapíros tepsibe szoktam tenni) És lehet belőle enni rendesen... cukormentes lekvárt szoktam a tetejére tenni.
    Van még ilyen majdnem ch mentes süti receptem, ha érdekel.
     
    christina és tubi kedveli ezt.
  18. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Darálva ehet mandulát a 2 éves, nem az allergenizáló hatása miatt nem szabad nekik enni, hanem, mert félrenyelik egyben. Kókuszreszeléket is ehetnek, az nem allergén, 2 évesen már mákot is lehet enni.
     
  19. tubi

    tubi Aktív tag

    köszi a receptet, Molli :) szereti a mákot, diót darálva Ricsi, a Lipóti kalácsait szokta enni :) szóval sztem imádni fogja ezt is :) Gábor meg mákimádó, szóval jó lesz nagyon :) akkor azt mondod, a többivel nem is érdemes foglalkozni, vegyünk xylitet anyósnak és kész? akkor ennek nincs CH-tartalma? vagy van, de lassú?
     
  20. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    van ch tartalma, de lassú. Nem tudom, pontosan, mennyi a chja (asszem rá van írva), neten tuti fent van, de mivel 7 a GI-e, ezért alig szívódik fel belőle valami, az is lassan. Én alig számolok vele, szinte nem számolok vele... persze mennyiségtől függ nyilván, de amennyit meg bír enni belőle Ricsi, az sztem elhanyagolható, bár ha megeszik egy nagy szeletet ebből a sütiből, lehet, hogy neki kell számolni egy olyan 5gr CH-t rá, ezt ki kéne próbálnod egyszer, mielőtt anyósra hagyod :)
     
    tubi kedveli ezt.

Megosztás