Kipróbált édesség receptek

kmolli témája a 'Receptek' fórumban , 2006 Szeptember 4.

  1. borka

    borka Őstag

    Itt van Misamaci receptje is.


    • 2011-06-15 #592
      [​IMG] misamaci
      [​IMG] Feltörekvő [​IMG] [​IMG]


      <dl class="userstats"><dt>Regisztrált</dt><dd>Jun 2009</dd><dt>Hol</dt><dd>Kaposvár, Hungary</dd><dt>Üzenet</dt><dd>623</dd><dt>Blog bejegyzés</dt><dd>9</dd><dt>Köszönet</dt><dd>18</dd><dd style="white-space:nowrap; display:inline; float: right;">25 alkalommal
      15 üzenetét köszönték meg</dd></dl>


      [h=2][​IMG] talis fagyi és csokitorta recept[/h]
      Fagyi
      A fagyi receptje tavaly óta annyit változott, hogy az ízesítésnél nem aromákat használtam (és idén dupla adag készült .... hát nem elfogyott:))

      Alapkrém:
      1 l tej
      3 dl habtejszín
      kb 2-300 g cukornak megfelelő édesítőpor v cukorhelyettesítő
      1 csom. vaníliás Gála pudingpor
      1 csom. zselatin

      A pudingport a tejben alaposan, krémesre keverni, amíg kb sodó sűrűségű nem lesz,
      a tejszínhabot az édesítővel felverni és a krémhez keverni
      a zselatint kb 1/2 dl forró vízben feloldani és a krémhez keverni
      ízesíteni....

      A vaniliáshoz idén bourbon vaníliát használtam. Óvatosan, inkább több kisebb adagban érdemes bekeverni, mert ha túl sok a vanília, akkor keserű lesz.

      A csokishoz 2 tábla (200g) 75%-os kakaótartalmú narancsos étcsokit használtam

      A citromoshos adagonként kb 3-4 nagyobb citrom leve és reszelt héja kell (legalább)


      Csokitorta
      A receptet innen vettem: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/to...zt-nelkul.html

      Annyit változtattam, hogy mind a 6 tojásfehérjét felvertem habnak. A tortához 2 tábla 75%-os naracsos étcsokit és 1 tábla 90%-os étcsokit használtam. ​



      [​IMG] Válasz [​IMG] Válasz idézettel [​IMG]
    • A köszönet visszavonása
      [h=2]4 tag köszönte meg misamaci üzenetét:[/h]

     
    tubi kedveli ezt.
  2. somcsika

    somcsika Aktív tag

    Engem érdekelne még ilyen szinte ch. mentes recept. Megköszönném ha küldenél még.
     
  3. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Somcsika, itt egy csokitorta pl:

    Csokitorta

    Piskóta:
    - 6 tojás
    - 6 ek nyírfacukor
    - 1kk sütőpor
    - 6 ek kakaópor
    Krém:
    - kb 150gr darált mandula
    - 3-4 ek vaj
    - 3ek nyírfacukor
    Csokimáz:
    - 77%-os csokoládé (Carte D'Or pl)
    - 2 ek vaj
    - 2 ek nyírfacukor
    - kevés kókusztej (tej is lehet, de a kókusztej GI-e alacsony és, ami ch van amúgy a sütiben, azt is lassítja, a tej meg gyorsítja)

    A piskótához való 6 tojásfehérjét felverem, majd összekeverem egy másik tálban a többit és szépen összedolgozom a két tál tartalmát. Sütőpapíros tortaformába teszem (nagyon ragad) és megsütöm 150 fokon (kb 25 perc). Ha kész, kiveszem, megvárom, míg egy konyharuha alatt kicsit kihűlt és kettévágom (ez nehéz művelet).
    A krémhez a darált mandulát lábosba öntöm, hozzá a vajat, nyírfacukrot és kókusztejet és nagyon pici lángon, sűrűn kevergetve megvárom, míg massza nem lesz belőle. Ekkor belekenem a két piskóta lap közé ezt a mandulakrémet.
    A mázhoz a csokit feldarabolom, lábosba teszem a többi hozzávalóval együtt és szintén nagyon alacsony lángon keverem, keverem, keverem. Amikor elolvadt minden, akkor jó. Ezt ráöntöm és elkenem a torta tetején. 1-2 óra alatt megdermed teljesen a hűtőben.

    Ehhez már azért számoltam CHt, mondjuk egy normális szeletre olyan 7-8gr CHt, de azért ez elég tömény édesség :)
     
    somcsika és christina kedveli ezt.
  4. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Még egy, ez a férjem kedvence, én jobban csípem a mandulásat, amit Tubinak írtam:

    Hozzávalók:
    - 10dkg dió darálva (mi durvára daráltuk és így volt jó)
    - fél csomag kókuszreszelék (talán 50g)
    - 4 tojás
    - 3ek nyírfacukor
    - 1/2kk sütőpor
    A tojásfehérjéket felverem, majd az összes többi hozzávalót beleszórom és beleöntöm (érdemes a dióba belekeverni előtte a sütőport). Piskótaszerű masszává kell keverni. 150 fokos előmelegített sütőben megsütöm (gyorsan sül, ellenőrizni kell, sütőpapírt használtam).

    Úgy ettük, hogy akinek kedve volt, cukormentes szilvalekvárt tett a tetejére (ez a népi, üstös szilvalekvár, de már boltban is lehet kapni). Ezt egyáltalán nem számoltam, ha csak 2-3 kockát ettem belőle.
     
    somcsika, gabibaba és christina kedveli ezt.
  5. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    DSC08563.JPG DSC08471.JPG DSC08506.JPG

    A képek sorrendben: Csokitota, diós süti, mandulás süti (ezt írtam Tubinak)
    Ezek az én képeim, nem google-s képek :) Az elmúlt 1 hónapban készítettem mindet és lefényképeztem őket, most ilyenekkel szórakozom. De nem csak édességekkel...
     
    gabibaba és christina kedveli ezt.
  6. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Tegnap sütöttem egy érdekes palacsintát, leírom a receptet:
    - 2 tojás
    - kb 1 bögre szezámmag liszt (szezámmag őrlemény)
    - 2-3 bögre zabliszt
    - kis olaj
    - 4-5 ek xilyt
    - 1dl kókusztej
    - 1-2dl víz
    (érzésre csináltam, a lényeg, hogy sűrűbb massza legyen, mint a sima palacsintáé)
    Kisebb palacsintákat kell belőle csinálni és vastagabbakat, de tekerhető lesz és lényegesen kevesebb ch-t lehet számolni ehhez a zab miatt, mitn a sima palihoz. (40 a zabliszt GI-e, míg a búzaliszté 85)
     
    somcsika, gabibaba és christina kedveli ezt.
  7. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Ezek baromi jól néznek ki :D szórakozzál csak bátran, és feltétlen oszd meg velünk. :dr_24: Én csak csorgatom a nyálamat, a diós, mandulás a nyerő nálam. :)
     
  8. christina

    christina Őstag


    Hmmm... nagyon jól néznek ki! :D
    Köszi a recepteket, így karácsony előtt külön örülök nekik.:dr_24:
     
  9. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Molli, a kókusztejet dobozosan veszed, vagy te készíted kókusztej porból és vízből?
    Mert én szójatejet szoktam használni, viszont kaptam szójatej port (szója ital van a zacsira írva, bio boltban vettem) , és vízzel keverve majdnem ugyanolyan löttyöt kapok, mint a dobozos, folyékony változat. Persze nem olyan finom, de pl. palacsintába már használtam, és nagyon jól bevált. Így porból készítve lényegesen olcsóbb. Ráadásul nem romlik meg, mert volt már nálam, hogy annyira "spóroltam" a dobozos drága löttyel, hogy mielőtt elfogyott volna, megromlott. Na így már tényleg drága volt.
    Így az elv alapján a kókusztejjel is működhet a porból készítés, ezért vagyok kíváncsi, hogy te milyen kiszerelést használsz.
     
  10. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Kata, ilyen "konzerv" dobozban a kókusztej, DMben veszem, 700ft 4dl, viszonylag drága, de mivel nagyon zsíros, ez nagyon tömény, nem úgy kell használni, mint a szójatejet. Én allergiás vagyok a szójára, azért nem azt használom, de biztos azt is lehet használni ezekbe a receptekbe!
     
  11. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Kép a palacsintához, amit írtam tegnap: DSC08672.JPG
     
  12. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Mai találmányom:
    Zabos piskóta csokikrémmel
    Piskóta:
    - 6 tojás
    - 4 ek zabliszt
    - 1 ek kókuszliszt
    - 1 marék dió
    - 4 ek xilyt
    - 1.5kk sütőpor
    Ahogyan a piskótát csinálnám, úgy csinálom ezt is, felverem a fehérjéket, a többit összekeverem, majd óvatosan belekanalazom a fehérjékbe, megszórom a marék dióval. Sütőpapíros sütőben kb 15 perc alatt megsül (túl nagy volt a tepsim, azért ennyire alacsony).

    Krém:
    - 1dl kókusztej
    - 1 dl víz
    - 1 tojás
    - 2 ek xilyt
    - 2 ek kakaópor (én karobporral csináltam a refluxom miatt, az sötétebb, mint a kakó)
    - 2 ek zabliszt
    Mindent összekeverek egy lábosban, majd lassú tűzön sűrű krémmé főzöm (habverővel kevergettem végig).

    A piskótához a kókuszliszt tuti helyettesíthető zabliszttel, csak így még kevesebb lett a CHja. Az alacsony GI miatt szinte nem számoltam, amit ettem. A krémben, az egész bödönben (ami jóval több lett, mint amit el fogunk használni ehhez a piskótához) van kb 20gr CH (a xilytet nem számolom, nem emeli az én cukromat, de akiét igen, az számolja). Jelenleg hipózom, pedig ettem egy egész csíkot ebből a sütiből...

    Íme a képek:
    DSC08686.JPG DSC08692.JPG DSC08699.JPG DSC08701.JPG
     
    christina és somcsika kedveli ezt.
  13. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Köszi az infot. Ez tényleg drága, de legalább a 4 dl nem megy tönkre a hűtőben. Nagyon régen vettem én már amikor egy indiai receptet próbáltam ki, de az nem tudom milyen kiszerelés volt. Megnézem kedvenc bio boltomban, ott biztosan van.
    A kókusztej port kipróbálhatod, hogy jó-e a sütikéidbe, legalábbis egy próbát megér.
     
  14. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Hű, ezek piszok jól néznek ki. Én jónéhány csíkot megennék.
     
  15. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Hát nem a sütitől hipóztam tegnap, hanem valami vírust szedhettem össze, egész éjjel ültem egy lavorral a kezemben és vagy 3 órán keresztül volt 3 a cukrom, miközben zabáltam a szőlőcukrot (kb 70gr-ot ettem meg belőle és 2 óra múlva is csak 11-re ment fel). Most diétázom. De ez a felszívódási zavar vírust szokott jelenteni... szóval a fene tudja, hogy lehet, hogy azért annál mégiscsak több a piskóta CHja, mint a semmi :) Hiszen akkor már nem szívódott fel, amit ettem...
     
  16. somcsika

    somcsika Aktív tag

    Köszönöm szépen Molli, a recepteket. Nagyon ügyes vagy, a fényképekért pedig külön köszönet.
    Jobbulást kívánok neked. Én is inkább vírusra gyanakodnék, nálunk most éppen van egy ilyen, csak hasmenéssel párolsul.
     
  17. kmolli

    kmolli Moderátor Fórumvezető

    Ja, nem reagáltam erre, de van ilyen porom és megfizethetetlenül drága. Még ki sem mertem bontani, mert egy vagyonba került egy 50grammos kis zacsi... nálunk elfogy a 4dl kókusztej lassanként, általában vízzel hígítom, így kb olyan, mintha 700-ért vennék 1 liter tejhelyettesítőt :) Ez is csak 4-5 nap jó elvileg a hűtőben, szóval nem jobb, mint a szója, rizs és zabtej ebből a szempontból. Viszont nincs benne CH (2gr asszem, de alacsony GI-e van, ezt tényleg nem számolom, míg a szóját is és a zabtejet is anno erősen bele kellett kalkulálni). Én úgy láttam, hogy a DMben a legolcsóbb a 4dl-es kókusztej, a bioboltokban drágább volt. De lehet, hogy csak pesten drágább a bioboltban.

    Ezek az új alapanyagok (nekem újak... xilyt, zabliszt, kókusztej, kókuszliszt, szezámliszt) olyan új színt hoztak az életembe, hogy csak ámulok. 22 éve (amióta cukros vagyok) vágyom arra, hogy legyenek olyan tényleg fini édességek, amiket csak úgy lehet enni, ha megkívánom és ne kelljen hozzá inzulint számolni, ne kelljen egyáltalán gondolkodni azon, hogy ehetek-e vagy sem (én pumpával sem ettem cukros sütit, ha 10 volt a cukrom). És most itt vannak ezek a sütik, annyira jó. Nem mondom, hogy semmit nem számolok belőlük, főleg a zabos palacsintában azért van CH, de lassan szívódnak fel, elég hozzá nagyon kevés inzulin és ha nem 5 a cukrom, akkor is tudok enni belőle, mert nincs benne cukor (meg a többiben sincs). És mégsem egészségtelenek, mint az édesítőszerek többsége és nincs teli zsírral egyik sem, nem hizlalnak annyira, mint a normál vagy diabetikus sütik. Szóval úgy örülök, hogy rátaláltam ezekre :)
     
    tubi kedveli ezt.
  18. tubi

    tubi Aktív tag

    mi is örülünk, Molli :) kétszer is: Neked is, meg magunknak is, hogy megosztod velünk :) amúgy, hú, tényleg nagyon jó lehet(ne) úgy élni, hogy ha megkívánom, ehetek, amennyi belém fér... úgyhogy mindenképp ki kell próbálnunk!!! :) hogy vagy egyébként? elvileg ha vírus, az hamar kimegy, csak addig ki kell tartani. nem jobb a méz, mint a szőlőcukor? hosszú hatásút nem veszed le? jobbulást!!!
     
  19. vighkata

    vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

    Hát nálunk a bio bolt igencsak drága, de a legtöbb cuccot csak ott tudom beszerezni. Van termék, amit ott ismertem meg, de volt olyan is, amit a megrendelésemre szereztek be. Ezek között pedig van olyan, amit azóta is rendszeresen beszereznek és forgalmazzák is. Szóval nálunk már egy jól kialakult vevő-eladó kapcsolat van, így nem is kutakodok máshol.
    Pl a sztíviát már jó néhány éve tőlük veszem, de a xilitet is évek óta használtam már, amikor a DM is előrukkolt vele. De az SLS és parabén mentes samponok, balzsamok és egyéb cuccok még mindig nem lelhetők fel a DM-ben, sem a Rossmanban, ebben a bioboltban pedig évek óta beszerezhető. A kókusztej port is itt vettem, máshol még nem is láttam, igaz, nem is kerestem. Ha megyek újra, akkor megnézem az árát, de én nem emlékszem megfizethetetlenül drágára.
    Több kiszerelésben van, te hány g-osat vettél? Mert az árat úgy érdemes összehasonlítani. No meg a márkanevet, mert ez is mérvadó.
     
  20. lizzi

    lizzi Őstag

    az antalvalis oldalon találtok sok-sok féle növényi és tejhelyettesítő receptet,érdemes megnézni!!!és talán árban jobban megéri:)
    én is tervezem majd kipróbálni
     

Megosztás