Női infarktus

Zsu77 témája a 'Egyéb betegségek' fórumban , 2009 Február 1.

 1. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Éppen az előbb botlottam bele egy műsorba,miszerint az orvosok az infartktust inkább férfi betegségként tartják számon,pedig állítólag évente sokkal több nő hal meg ebben,mint férfi.Ráadásul a férfiaknál a tünetek kifejezőbbek,mert erős mellkasi fájdalommal jár együtt,míg a nőknél sokkal enyhébben jelentkeznek általában a tünetek.Ezek a következők lehetnek,tényleg nem túl kifejezőek:
  -izzadás
  -hányinger
  -szédülés
  -furcsa,enyhe fájdalom vagy kellemetlenségérzet a vállban,a mellkasban,a gyomorban
  -szokatlan fáradtság
  -nehézlégzés
  És mivel a nőket az orvosok többsége hipohondriára hajlamosnak tartja,így az egészet sokszor csak enyhe gyomorfájdalomnak nézik.:shock:

  Valakinél esetleg egyéb információ erről?
   
 2. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Zsu!Az infarktus rövidítése AMI(acut myocardialis infarctus) egy nagyon összetett dolog!Járhat EKG eltéréssel egész pontossan ST elevációval és járhat nélküle is.Nekem úgy tanították akinek gyomortáji fájdalma végtag váll zsibbadása vagy ajak zsibbadása van ,előzményeiben magasvérnyomás szívbetegség annak mindig kell EKG-t csinálni.
  Ha nincs eltérés az EKG-n akkor is kell labort végezni mert kimutatható hogy lezajlott vagy nem.A beteget 45-90 fokos megemelt felsőtesttel kell nyugalomba helyezni.
  Terápia:-Nitomint 2 puff a nyelv alá
  -azonnal Plavix 4 tbl és Aspirin protect 4 tbl szájon át(véralvasdásgátló) EKG azonnal
  -Morfin vagy erős fájdalomcsillapító (erős mellkasfájdalom esetén)
  -OMSZ hívása -segítség kérése a további kezelésben!
  -Oxigén adása(ha megoldható)
  -vénabiztosíás az esetleges állapotromlás miatt.(branül behelyezése.)
  -folyamatos vérnyomás mérés (mivel monitorozás nem lehetsséges)
  Ha tovább romlik akkor atropin ,tonogén adása vénásan,de ezt már szakorvos,vagy mentőorvos végzi.)
   
 3. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Aha,értem.
  Egy laikus végülis miből tudja felismerni,akár mint elszenvedő,akár mint külső szemlélő,hogy mi ez és amíg mentőt hív mit tehet?
   
 4. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Zsu!Szerintem egy mellkasi fájdalomnál főleg ha az előzményekben már volt szív vagy vérnyomásprobléma mindenképp orvoshoz fordulnék!
  A kezelésnél annyit tudsz tenni mint laikus hogy mellkasát szabaddá teszed és félig ülő helyzetben nyugalomba helyezed a beteget és hívod a mentőket.Ha van otthon gógyszer mert a szívetegek jelentős része ezeket szedi akkor adni kell nekik.Minnél hamarabb 1 órán belül ellátásra kerül (Intenzív cetrumba)valaki annál nagyobb a túlélés.Még valami a hátsó fali infactust kevesen élik túl ,hogy miért nem tudom.(de utána nézek)
   
 5. pusimelu

  pusimelu Őstag

  A tüneteket te leírtad nem lehet nem észre venni hogy infarctusa van valakinek.
  -izzad ,hidegverejtékezik ,sápadt.
  Azt szokták mondani úgy érzik mintha ülne valai a mellkasán és nem kap levegőt.
  Ehhez még sok tünet társulhat a gyomortáji fájdalomtól a hányásig és végtég váll ajak zsibbadásig minden.
   
 6. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Hú,ez borzalmas lehet,hallod!:?
  Tehát ha jól értelmezem,akkor csak olyannál fordulhat elő,aki már eleve szives?Vagy elég lehet túlsúly és magas vérnyomás is hozzá minden korábbi szívprobléma nélkül?
   
 7. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Nem kell valakinek szívbetegnek vagy magasvérnyomásos betegnek lenni de az ilyen betegek körében gyakori.Van aki nem tudja hogy magas a vérnyomása csak már infarctussal kerül kórházba.
  Ami még fontos hogy 2 .típ. diabetesben is gyakoribb.A lényege a következő a 2.típusú diabeteseknél gyakori a magas koleszterin és triglicerid (vérzsírok) szint plusz a magas cukor +túlsúly= metabólikus sydróma.Hamarabb eltömődnek az erek és ezáltal hamarabb kap valaki infarctust is.Mert az infarctus fordítása a köveztkező:szívizom elhalás.
   
 8. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Értem!Köszi!Szóval lényeg a lényeg: mindenki nagyon vigyázzon magára!;)
  És az elsősegély is nagyon hasznos info!
   
 9. Angyalianboszi

  Angyalianboszi Új tag

  Női infarktus!
  A tünetek amik itt le van írva ezen estem át és ráadásul kettőn és a másodiknál úgy kezeltek a mentősök és az orvosok amíg a vérképemre vártam a korházban 3-órát, hogy a gyomorsav idézi a tüneteket, második vérvételt meg gyorsították, nem is érdekelt senkit hogy mekkora fájdalmam van. Adtak egy infúziót aztán jól van, nyugodtan várjam a Jó istent, de nem gyónni neki! :) Utána át szállítottak a klinikára ahol katéteren keresztül küzdött az orvos, hogy meg maradjak! Senki semmit nem mond ha kérdezel akkor nagyon sietnek és leráznak, a rehabon is semmiről nem tájékoztattak, hogy tovább hogyan? Feküdj " paraszt" azt kész! :) Záró jelentés aztán menj a körzetorvoshoz! Holnap megyek, és majd el válik Ő hogyan áll fel hozzám? vagy úgy hogy "szedd a gyógyszert paraszt vagy dögölj meg a következő infarktusnál!!! :) Ez a tapasztalatom!!!!!!! Hippokratészi esküt úgy látszik én másképp értelmeztem!!!!
  http://www.szakorvosi.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=194:eskue
   
 10. Jandi

  Jandi Új tag

  Sajnos az orvosok nem nagyon érnek rá a sürgősségin. Velem nagyon rendesek voltak, de sok okításra
  nem volt idejük, mert 1o percenként hozták a szirénázó mentők a betegeket. A záróval a saját körzetiorvoshoz és kardiológushoz kell fordulni. Nekem ezekkel is szerencsém volt a kórház után.
  Az előzmények mint vérnyomás, cukor *ha akarom vemhes, ha nem akarom, nem* vagyis határértékeken voltam. A cukrom 8 volt az infarktusban. Ezek a dolgok csak jó talaj voltak az infarktushoz, de egy jókora felidegesítés, sokk váltotta ki. Nekem a vállam fájt rettenetesen és iszonyú gyenge voltam, de semmi nehézlégzés, mellkasi szoritás. Mégis 3 stentet kaptam, nem is a legkisebbekből. Ez 6 éve volt. 5 évig a cukorra gyógyszert szedtem, ma már bő 1 éve inzulinos vagyok.
  És persze 2o éve szedek gyógyszer vérnyomásra, de nagyjából karban van az is. Szóval nálam kiváltó ok
  kellett. Szerintem az orvosok általában rendesek, főleg ha látják, hogy te is együttműködő és nem akadékoskodó vagy.
   
 11. Kata67

  Kata67 Új tag

  Sziasztok!Új tag vagyok!Él még ez a fórum?
   
 12. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Szia Kata,

  Üdv a Fórumon!
   

Megosztás