Somogyi Effektus

nyul témája a 'Vércukormérés' fórumban , 2008 Március 17.

 1. nyul

  nyul Új tag

  Sziasztok!


  KÉrdÉsem A KÖvetkezŐ 12 Éve Vagyok Cukorbeteg Az ElejÉn MÉg KontrolÁlltam De AztÁn Kicsuszott A Kezeim KÖZÜl Ez A BetegsÉg És JÓformÁn 10 Éve Somogyi Efektusokkal KÜzdÖk NÁlam 72 ÓrÁt Is Kitart Minden Évben ProbÁlnak BeÁllitani Tudtok Javasolni Dolgokat A Somogyi KijÖvetelÉbŐl Kapcsolatban
  A Doki Azt Mondja Nem Kell Leengedni A Cukrot Ennyire Sajnos A SzÉlsŐsÉgek Embere Vagyok V Dolgozok V SemmittevÉs V 200km Bicaj 40 Fokban Addig Eljutottam Hogy Kevesebb InZUlint Adok Lantus És Humulin R DemÉg Igyis Napi 10-20 Szor MÉrem A Cukrom MindhiÁba NaGyon VÁrom A Tavaly Bemutatott Cor ÓrÁt V Az Idei UjdonsÁgot VÉrnÉlkÜli CukormÉrŐt EzekrŐl Nemtudtok Valami Ujat ElŐre Is KÖszi
   
 2. Sani

  Sani Új tag

  Kedves nyul!

  A Somogyi-hatást kivédeni csak a megelőzéssel lehet. Be kell állítani rendesen az inzulinadagodat, akár 2 verzióban is.
  - sima nap, amikor nem csinálsz semmit
  - aktív nap
  Azért arra oda kéne figyelned, hogy az aktivitásod kb. ugyanannyi fizikai megterheléssel járjon minden alkalommal.
  Vagy az aktív napokat rendszeresen ( akár 48 óránként), ugyanannyi megterheléssel éled.
  Szerencsére ma nem nagy csoda cukorbetegen normoglikémiás értékeket produkálni, viszont azért nekünk is be kell tartani egy- két szabályt. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor nem sok esélyt látok arra, hogy rendben legyenek az értékeid.
  Ki kell küszöbölni a Somogyit. Tudom, aki nagyon figyel és betart mindent, még nála is előfordul. Ilyenkor azt lehet csinálni, pl:
  - kevés Ch-t fogyasztasz hypo esetén
  - ha nem tudod megállni a mértéktelen evést( bár ezt meg kell tanulni!!!), akkor adsz be + inzulint az elfogyasztott ételnek legalább az 50%-ára. ( Persze állandó kontroll mellet ki lehet kísérletezni, mi az ideális. )
  Mindenképpen ajánlom, hogy a rendszerességre törekedj. Hiába élsz szélsőségesen, ha ezt az életet ( mondjuk ) még 5 -10 évig csinálhatod, és utána meg a szövődmények miatt már nem leszel képes az önálló életre.
  Szerintem megéri az " áldozatot", hogy 20 év múlva is egészségesen indulhass neki egy sétának.
   
 3. dg

  dg Őstag

  Van egy kérdésem. Mi minden alapján tudom megkülönböztetni a diétás hiba miatti vc emelkedést a Somogyi hatástól (ha az előzmények alapján sajna mindkettőről szó lehet)? Jól sejtem, hogy a diétás hiba gyorsan lecseng, csak rövid idejű kiugrás, míg a somogyi több órán keresztül érezteti hatását?
   
 4. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Szia d.g.!
  Nem tudom, olvastad-e... egy cikk a Somogyi-hatásról.
   
 5. dg

  dg Őstag

  Szia!

  Ezt olvastam.
  Nekem az a problémám, hogy eddig nem észleltem a somogyit, akkor sem, ha előfordult egy-egy alacsony érték.
  Tehát,ha eddig valakit ez nem jellemzett, semmi különöset nem jelent, ha egyszer csak jellemző lesz rá?
  Meg jó lenne, ha visszaigazolnátok azt a sejtésemet is, hogy a Somogyi sokáig tart, a diétás hiba meg nem?
   
 6. dg

  dg Őstag

  Közben megtaláltam a válaszokat...
   
 7. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  :d:d:d
  Tényleg örülök!
   
 8. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Ja és itt tegnap tutira nagy D-t írtam.
   
 9. dg

  dg Őstag

  Tímeácska! (ha majd olvasod)

  Nagyon hasznos lenne, ha ideírnád mindazt, amit a somogyi hatásról írtál legutóbb: hogy relatív inzulinhiány esetén lép fel, hipót követően, stb...)
   
 10. dg

  dg Őstag

  B.Laci!

  Ha jól emlékszem, azt írtad magadról, hogy a remissziós fázisod még mindig tart, és már évek óta. Máshol meg azt említetted, hogy a somogyi hatás nem jellemző Rád.

  Nos, én meg hallottam egy elejtett mondatot a dokinénitől, ami ebbe belepasszol. Ez pedig: " a remissziós fázisban nem jellemző a somogyi effektus, az ún. feedback hatás miatt."

  Hát, ez lehetsz Te.. :D

  De mi az a feedback hatás?

  Mert én most ugyan utánanéztem, és ezer területen alkalmazzák ezt a fogalmat, van negatív feedback és pozitív feedback (ráadásul), de konkrétan a diabetológiában nem nagyon találtam semmit.

  Valaki el tudja magyarázni???
   
 11. dg

  dg Őstag

  (Esetleg a feedback az, hogy a még meglévő saját inzulin termelés korrigál???)
   
 12. blaci

  blaci Őstag

  Hát, igen, az lehet, logikusan hangzik. Ezt még így nem hallottam sehol de akkor szerintem is ez lehet. Köszönöm hogy megosztottad velem.
   
 13. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  to feed:etetni
  back:vissza
  Innentől kezdve nekem használhatják akárhol,nekem aztán semmit nem mond...nonsense:mrgreen:
   
 14. poe

  poe Őstag

  feedback-visszajelzés, visszacsatolás
   
 15. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Még így sem mond semmit...:mrgreen:
   
 16. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Feedback mechanizmus

  A szervezet számos funkcióját úgynevezett feedback (visszacsatolásos) mechanizmussal szabályozza. Ennek a mechanizmusnak az a lényege, hogy egy folyamat intenztitását a folyamat során keletkező termék rendszerint a végtermék mennyisége határozza meg. A feedback szabályozás lehet negatív vagy pozitív.

  A negatív típusú feedback szabályozásának megértéséhez álljon itt egy technikai jellegű péda: a villanybojlerek működésének mechanizmusa. Ha pl. 80 C-fokos vizet szeretnénk (tekintsük ezt az értéket a folyamat végtermékének) és a víz hőmérséklete nem éri ezt el, a feedback (visszacsatoló) rendszer jelez, és bekapcsolja a termosztátot. Ha a víz hőmérséklete eléri a 80 C-fokot, a rendszer kikapcsolja a fűtést. (A végtermék negatívan hat a folyamatra.) A negatív feedback mechanizmus így egy közel állandó (idegen kifejezéssel steady state” vagy equilibrium”) állapotot biztosít.
  Az élőlényekben, különösen a magasabb rendűekben általában ez az equilibrium állapot szükséges az életfolyamatokhoz, ezért a szabályozásnak ez a módja nagyon gyakori. (pl. az anyagcserefolyamatokban, hormontermelésben, testhőmérséklet fenntartásában, stb.)

  Pozitív feedback szabályozás esetén a végtermék megjelenése nem gátolja vagy leállítja, hanem tovább serkenti a rendszer működését. Az ilyen típusú folyamat nem alkalmas egyensúly létrehozására, kiválóan alkalmas viszont a rendszer állapotának gyors változtatására. Az élő szervezetben nem sokszor kerül sor pozitív feedbackre. A kevés eset közül a szoptatás említhető meg példaként: a csecsemő szopásakor az anyában oxitocin termelődik, amely elősegíti a tej képződését, amely további szopást tesz lehetővé a csecsemő számára, - és további oxitocintermelődést az anyában. A folyamat mindaddig tart, amíg a csecsemő jól nem lakik. Amikor a csecsemő abbahagyja a szopást, az oxitocinszint és a tejelválasztás csökken.
   
 17. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Hát mé nem mondjátok,hogy:idegrendszer?
  Nem az a mindenkori kommunikációs csatorna a szervezeten belül?Azon futnak az információk minden megváltozott állapotról(80foknák hidegebb víz-a pl-nál maradva) az agynak,aki aztán elrendeli(bekapcsolja a termosztátot) a szükséges intézkedést.Nem?A hormonok kiválasztásáért is ő felel én úgy tudom.Magyarán:ő nyomja meg a piros gombot.Inputol,feldolgoz,intézkedik.Így?
   
 18. dg

  dg Őstag

  Akkor adaptálva a feedbacket a kiindulópontként említett mondatra nem tudom másként értelmezni, mint valóban a szervezet saját önkorrekciós beavatkozása a még meglévő saját inzulintermelésel, kivédendő a (túl) magas vc szintet. Tehát a remissziós fázisban ezért nem jellemző a somogyi effektus.
  Jó.
  Ezt azért tudtuk, csak eddig még nem hallottam "így nevezni".

  Kösz az infot, Gabibaba!
   
 19. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Ez most azért engem gondolkodóba ejtett.Érzem,már megint túlfoglalkoztat majd...
   
 20. dg

  dg Őstag

  Szia Gretta! Ezt írtad:

  az általános topikban nemrég tettem fel egy kérdést a somogyival kapcsolatosan, de azért ide is beszúrom :smile: Szóval kiváncsi lennék hogy kinek mennyi idő után jelentkezik a Somogyi egy hipo után? Honnan lehet azt tudni hogy az Somogyi és nem valamilyen más külső tényező??? ( front, diéta vagy tudom is én...) Hogy lehet ezt pumpával kezelni? a hipo utáni első magas értéknél esetleg %osan megemelni a bázist pár oróra???? Ha igen akkor mennyi időre?
  Szóval most ez nagyon foglalkoztat engem :smile:

  Szóval. Személy szerint nálunk (a kislányomról van szó) 2, 3 esetben tapasztaltam somogyit, ami 12 órán belül jelentkezett. De általánosságban a hipó után 48 órán belül is jelentkezhet. Katáékkal beszélgettük egyszer, hogy a diétás hibától abban is meg lehet különböztetni, hogy a somogyi tovább tart, a diétás hiba rövid időn belül lecseng.

  Tímeácskát kértem fentebb, írja le azt a nagyon hasznos infót ide is, amit valahol, valamikor ennek kapcsán váltottunk, de akkor most röviden összefoglalom:

  Hipo után akkor lép fel somogyi, ha relatív inzulinhiány lép fel a szervezetben, amikor tehát kevés az inzulin az elfogyasztott ételhez (kis túlevés), de persze relatív inz hiányt más eset is eredményezhet.
  Szóval, hipoglikémia után arra kell külön gondot fordítani, hogy a következő időszakban ne lépjen fel ilyesmi.
  Mi nem pumpával élünk, de mintha arról írt volna Tímeácska, hogy egy kissé megemelt inz adaggal kell utána ellenni, s persze vadul figyelni, hogy se újabb hipó, se relatív inz hiány ne lépjen fel.
   

Megosztás