Vércukor érték mg/dl

lili3 témája a 'Vércukormérés' fórumban , 2006 Szeptember 21.

 1. bogácsa

  bogácsa Új tag

  meg ha jól tudom,nem is sokkal olcsóbb már mint a personal aktiv teszt.és a különbség ég és föld!
  más:
  annyira ideges vagyok napok óta..de nem nem egyszerűen.sajna ez a cukraimon látszik..csak annyi határidő van a nyakamon..ha vége lesz,akkor minden újra helyre áll.csak ilyenkor olyan rossz..
   
 2. mamago

  mamago Új tag

  Bogácsa:
  Borzasztó, hogy ennyire meglátszik a stressz a cukraidon. Van vmi nyugis állás kilátásban? Már amennyire ma lehet ilyet találni:-(

  Megnéztem, a C-Test majd' egy ezressel drágább, mont a Personal csík. Érdekes, az lenne logikus, hogy kevesebbnél kisebb az eltérés. De nem. 5-nél 7-et mér, 7-nél 8-at. Több kísérletet tettem, most mehetünk vastablettáért:) Sztem ritkán mérő 2-es típusúaknak jó, amennyiben megdobják őket vele.
   
 3. mamago

  mamago Új tag

  Bogácsa:
  Borzasztó, hogy ennyire meglátszik a stressz a cukraidon. Van vmi nyugis állás kilátásban? Már amennyire ma lehet ilyet találni:-(

  Megnéztem, a C-Test majd' egy ezressel drágább, mont a Personal csík. Érdekes, az lenne logikus, hogy kevesebbnél kisebb az eltérés. De nem. 5-nél 7-et mér, 7-nél 8-at. Több kísérletet tettem, most mehetünk vastablettáért:) Sztem ritkán mérő 2-es típusúaknak jó, amennyiben megdobják őket vele.
   
 4. mamago

  mamago Új tag

  Jajj. Szomorú, több szülőtől hallottam, h. nehezen ismerik fel a háziorvosok. A kisfiamnál minden tünet együtt volt, így a drnéni azonnal mért. Addigra már én is 90%-osnak sejtettem, sajnos bejött. Oltás nem előzte meg? Most ez a mániám, mivel van egy 2.5 éves kislányom, akinél esedékes (lenne?) a következő.
  Fiam a 3 éves oltás napján negatív vizeletet "produkált", 1 hónap (és egy vírus) után már tünetei voltak.
   
 5. vicza

  vicza Új tag

  Oltást nem kapott előtte, de egy vírusos megfázása volt. állítólag a kapcsán lépett fel egy autoimmun folyamat.
   
 6. Danesz

  Danesz Új tag

  Sziasztok!


  Új vagyok itt és teljesen járatlan vagyok ebben a cukorbetegség témában.
  Az történt,hogy pár hete baleset ért,eltört a lábam és kórházba vittek,ahol műtét volt szükséges. Előtte persze vért vettek hajnali 5-kor (előző este 9-kor ettem utoljára) és a glükőzértékem 6.4 volt. Teljesen laikus vagyok a témában,de a beteghordó azt mondta ez határeset,szóval már magas. Az orvos nem mondott semmit,talán csak időhiány miatt,mert mindig rohant. A lábamat szépen rendbe tette,a véreredményemmel viszont nem foglalkozott. Most akkor cukorbeteg vagyok,vagy nem? A családi hajlam az sajnos megvan. Amúgy 28 éves vagyok. Mit kellene tennem? Mi a normális cukorérték? Diétával tudnám normalizálni a dolgokat? Nem akarok gyógyszert szedni,inkább diétázom és sportolok.
  Előre is köszönök minden választ!

  Üdv: Dani
   
 7. zsuzsa7cat

  zsuzsa7cat Új tag

  Határérték, de távol van még az 1. tipusú cukorbetegségtől. Remélhetőleg!
  Én 16-os vércukorszinttel kerültem kórházba....
  De: irány a szakrendelő, vagy a körzeti orvos és egy terheléses vércukorvizsgálat!!!!!! Ott mindent megtudsz, és addig meg ne izgulj!
  És véletlenül se gondold, hogy a cukorbetegséget (főleg az I. tipusút) csak diétával otthon önterápiával meg lehet oldani! É ha a szövődményeket is megnézed, akkor rájössz, hogy jobb időben utánajárni, hogy van -e komolyabb gond!
   
 8. Danesz

  Danesz Új tag

  Köszönöm a válaszotok,Zsuzsa és Bogi.
  De mi is az a terheléses vércukorvizsgálat? Egy egyszerű vérvétel? Kell fizetni érte? Amiatt is aggódom,hogy a 6.4-es eredmény éhgyomorra jött ki. Ki tudja,evés után 7-8 is meglehet. Vagy több. Ráadásul az utóbbi 1 évben szemproblémáim vannak. A látásom tökéletes,de valahogy viszketnek a szemeim és elég véreresek lettek. Persze lehet,hogy csak a sok számítógépezéstől van,de hallottam róla,hogy a cukorbetegség a szemeket is károsíthatja.
   
 9. mamago

  mamago Új tag

  Szia Danesz,
  sztem se ijedj meg rögtön, sok okozhatja a magasabb értéket. Pl. gyulladás, akár a stressz is, egyébként idemásolom azokat a tényezőket, amelyek alapján a cukorbetegség diagnosztizálják:

  1. A diabetes klinikai tünetei társulva a nem-éhomi („casual”) 11,1 mmol/l (200 mg%) vagy afeletti plasma-glucose értékkel (A „nem-éhomi” megjelölés jelentése, hogy tekintet nélkül az utolsó étkezés óta eltelt időre, bármikor a nap folyamán. A diabetes „klinikai tünetei” közé tartozik a polyuria, polydipsia, és a meg nem magyarázható testsúlyveszteség.).

  vagy

  2. 7,0 mmol/l (126 mg%) vagy afeletti éhomi vércukorszint (Az „éhomi” megjelölés jelentése, hogy nem történt kalória bevitel legalább 8 órán át a vérvétel előtt.).

  vagy

  3. A cukorterhelés (OGTT) utáni 2 órás plasma-glucose 11,1 mmol/l (200 mg%) vagy afeletti érték (A cukorterhelést vízben feloldott, 75 g vízmentes glucose-nak megfelelő mennyiségű glucose-zal kell elvégezni, a WHO előírásai szerint.).

  A terheléses azt jelenti (g.lom azóta megtaláltad), hogy éhgyomorral leveszik a vért, iszol cukros vizet v. eszel 2 zsemlét - terhességikor ez utóbbi volt - és 2 óra elteltével újra leveszik a vért.
   
 10. mamago

  mamago Új tag

  sok minden okozhatja.. ezt akartam
   
 11. zsuzsa7cat

  zsuzsa7cat Új tag

  Danesz! Itt a fórumon senkinek sincs jogosultsága megállapítani, hogy most neked cukorbetegségre utaló tüneteid vannak, vagy más okozza ezeket.
  A terheléses vércukorvizsgálatot a körzeti orvos írja ki, és ingyenes. Éhgyomorra és édes folyadék fogyasztása után vesznek vért és már van is eredmény. A helyedben még időben utánajárnák, bár nem valószínű hogy cukorbeteg lennél. De jobb kizárni! :lol:
   
 12. szolnok

  szolnok Új tag

  Danesz!

  Alapvető szabály egy mérés nem mérés!!!!!!!!!!
  Ha stresszhelyzet nélkül is magasabb a regelli cukor értéked, legalább 3-4 alkalommal , akkor kérj terheléses cukor vizsgálatot, ahol innod és enned kell, tehát semmi megterhelő és leveszik a vért. Ha egy diabetológus szakorvos és csak az, akkor azt állapítja meg, hogy baj van az érékeiddel akkor kell a szakorvosi / jó szakorvosi / tanács és ellátás. Addig semmi!

  A sógoromnak autó baleset után 15 volt a cukra, mikor az idegi állapota rendeződött az értékei vissza mentek a normál szintre és azóta sincs semmi ennek legalább 9 éve.
   
 13. mamago

  mamago Új tag

  Egyik 50 körüli ismerősöm panaszkodott, hogy előző nap sok szőlőt evett és nem tudott aludni az émelygéstől. Másnap reggel útközben elkaptam - szó szerint - 18.9 éhomi. Nem lepődött meg különösen, régóta érezte, nincs rendben valami.
   
 14. Danesz

  Danesz Új tag

  Huh,nagyon megkönnyebbültem.
  A héten voltam vérvételen és a glükózszintem csak 5.18 volt. Persze tudom,hogy ez is magas kicsit,de a 6.4-hez képest mégis jobb. Nem tudom mitől ment le,mert nem is diétáztam. Ráadásul a lábtörésem miatt nem hogy sportolni,de még menni se tudtam. Szóval rejtély a dolog.
  Viszont a májfunkciónál a GPT érték magas lett (126 u/l,a normális 49 alatt lenne..) a vesefunkciónál meg a húgysavszint lett magas (390 umol/l,a normális 175 és 345 közt lenne). A koleszterinszintem se alacsony (5.75 mmol/l),habár még benne van a normál tartományban.
  Az a baj,hogy fogalmam sincs,hogy ezek mit jelentenek,mert az orvosok nem mondtak semmit se. Habár már kezdem megszokni:) Mindenhol ez van...
   
 15. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Danesz, nem kell betojni, ezek a vércukorértékek nem utalnak cukorbetegségre, teljesen jók. A májfunkció kivételével a többi is kismértékű eltérés, ezért sem mondtak semmi (sajnos amúgy sem). A GGT is magas volt? Ezt okozhatja egy kisebb fertőzés, "mérgezés" (nekem volt, 2 hónap alatt állt vissza normál értékre). Egy hónap múlva kontroll, ha akkor csökken az értéke, akkor rendbe jön magától. Valszeg hepatitisz C vizsgálatra még vesznek vért (ilyenkor rutin).
   
 16. mamago

  mamago Új tag

  Vhol olvastam, hogy az átlagnak mért glükózszint valójában kb. 2-vel alacsonyabb az adott időszak átlagánál. Nem Daneszt akarom ijesztgetni, de hallottatok már erről?
   
 17. bioszaky

  bioszaky Új tag

  mamago, teljesen érthetetlen, amit írsz. Az közismert, hogy a laborbeli és a kézi készülék által mért értékek kicsit eltérnek, de azok sem ennyire.
   
 18. mamago

  mamago Új tag

  Hááát igen, ez a képzetlenségemet bizonyítja, ui. eddig azt hittem, hogy a HbA1c tul.képpen az előző 6-8 hét (valahol 3 hónapban jelölik meg) átlag vércukorszintjének felel meg. Ránézve a vc.értékekre is annak tűnt. Aki még kezdő, annak leírom, hogy a vörösvérsejtekben a cukorhoz kötődött hemoglobin százalékát jelzi és most jön amit olvastam, azaz, hogy a cukorszintek átlaga az adott időszakban mintegy 2-vel van a HbA1c érték felett.
   
 19. gy.zsolt

  gy.zsolt Új tag

  " mamgo " ha jol ertem akkor akinek 6-mmol Hb1ac-t mernek akkor annak tulajdonkeppen 8-mmol.
  Nem jon hogy elhigyem.
   
 20. csrob1

  csrob1 Tag

  Az én tapasztalatom napi 8-10 vércukorméréssel, hogy a mérések átlaga kb. megegyezik a HgA1c-vel, maximum 1-2 tized eltérés szokott lenni. Szerintem napi 10 mérésből számolt átlaggal már viszonylag jól meg lehet közelíteni a tényleges átlagot...
   

Megosztás