Vércukor érték mg/dl

lili3 témája a 'Vércukormérés' fórumban , 2006 Szeptember 21.

 1. Beatty

  Beatty Új tag

  Sziasztok!
  Lehet, hogy nem ide tartozó téma, de azért beszúrom! :)
  Ma voltam Veszprémben egy diab rendezvényen ingyenes mérésekkel körítve. Megnézettem a koleszterinszintemet, 4,5 volt. Erre azt mondja nekem a hölgy, aki mérte (nem hiszem, hogy orvos volt!), hogy mivel cukorbeteg vagyok, így fokozottabban oda kell figyelnem a koleszterinszintemre (ez eddig ok), és a cukorbetegeknek a megengedett felső határ 3,5! Oda is írta az értékem mellé !-lel. Jövő héten megyek dokihoz, meg fogom tőle kérdezni, de furdal a kíváncsiság, hogy van e valakinek tudomása erről????
   
 2. bioszaky

  bioszaky Új tag

  Szerintem ez nyilvánvaló ostobaság. Ha jól karbantartott a cukorbetegség, akkor gyakorlatilag nem különbözöl az átlagembertől a különböző betegségek kockázatait tekintve.
  Hogy kedvezőbb-e, ha a határértéknél lényegesen alacsonyabb a koleszterin szint, azt nemtom. Nem hiszem, mert a kolszterin nem méreg, a szervezetben szükséges.
   
 3. csrob1

  csrob1 Tag

  Ezzel szemben sokszor csak azt nézik, hogy ha cukorbeteg, akkor nagyobb a kockázat és biztos ami biztos alapon szigorúbb értékeket mondanak ... Az esetek egy részében ez igaz is lehet (pl. későn felismert, rosszul karbantartott 2-es típus), de aki jól be van állítva, ismeri és érti a saját diabeteset, azt másként kell(ene) kezelni.
  Nekem is 4,5 körül szokott lenni a koleszterinem és az orvosom szerint ez tökéletes érték.
   
 4. zsuzsa7cat

  zsuzsa7cat Új tag

  Szia!

  Nekem még 5 is szokott lenni az értékem, de az orvos ezt még sosem véleményezte negatívan.
  Mondjuk nekem ilyen is volt, mielőtt cukorbeteg lettem volna. Ettől még nem kell félni, és 6 fölött is csak kis kockázat van.

  De azért vigyázni kell és sok gyümölcsöt és zöldséget kell enni!


   
 5. Beatty

  Beatty Új tag

  Köszi a válaszokat, személy szerint hülyeségnek tartottam, amit mondott. Ha jól tudom, az elfogadható értéktartomány kb. 3,2-5,2 körül van. Ezért nem izgulok. Csak furcsa volt, mert még 1 doki sem említette, hogy ez rossz érték! :lol:
   
 6. Danesz

  Danesz Új tag

  Szia bioszaky!


  Nem,a GGT nem volt magas,csak azok,amiket felsoroltam. A nővér azt mondta a lábműtétem után,hogy a műtét előtti vérvételnél a hepatitiszt is nézik,de nekem nem szóltak,hogy ilyen lenne. És a mostani vérvételnél se szóltak,szóval tuti nincs ilyen jellegű problémám. De akkor nem tudom,hogy a GPT miért olyan magas.... A koleszterinre írtak fel Sortist,a magas húgysavszintre Miluritot,de még nem tudom,hogy kiváltom-e ezeket. Nem akarok huszonévesen ilyen szereket szedni. Habár lehet,hogy kellene. Mert azt hallottam a koleszterin szintet komoly diétával is csak kis mértékben lehet csökkenteni,ezért kell a gyógyszer.
   
 7. MGabi

  MGabi Új tag

  Sziasztok!
  Lenne egy kérdésem. Eddig még senki nem találkozott ilyennel. Hátha köztetek van aki már igen.
  Terheléses vércukorszint vizsgálaton voltam. Terhelés elött, éhgyomorra 5,2 volt a vércukrom, terhelés után pedig 3,7.
  Van valami tippetek, mi okozhatta a vércukor leesését?
   
 8. szolnok

  szolnok Új tag

  MGabi


  5,2 -s cukorra miért csináltak terheléses vizsgálatot?
  Hogy étkezés után kevesebb szerintem azért lehet mert jól működik a hasnyálmirigy ezen része. De ebben nem vagyok szakértő. Persze mennyivel utána? egy óra, vagy két óra mulva?
   
 9. MGabi

  MGabi Új tag

  Köszönöm a gyors választ.
  Azért csináltak terheléses vizsgálatot, mert nem igazán sikeredik a teherbeesés és anyukám is, meg nagymamám is cukros (mamám már inzulinozza magát) és a latens diabetes meddőséget okozhat.
  Szerdán jutok el leghamarabb a dokihoz, de már most nagyon kiváncsi vagyok mit jelent ez az eredmény.

  Terhelés után 1 órával mértek újra.
   
 10. szentgyorgyipal

  szentgyorgyipal Új tag

  Az éhgyomorra mért 5,2 mmol/L és reggelizés(terhelés?) után egy órára mért 3,7 mmol/L értékek önmagukban nem utalnak cukorbetegségre.
  Ha előzőleg egy és két generációval a családban jelen volt a cukorbetegség, indokolt a vér glükózszintjének ellenőrzése.
  Egy terheléses cukorbetegség vizsgálatnál egy laboratoriumban a vér glükóz szintjét így állapítják meg:
  1. Meghatározzák az éhgyomori vércukorszintet (vérvétel)
  2. Utánna glükóz oldatot itatnak a vizsgált személlyel
  3. Majd többször, 2-3 órás időközökben ismételten meghatározzák a vércukorszintet (vérvételek).
  4. A vércukorszint növekedéséből és lecsengéséből (a éhgyomri vércukorszint megközelítésének idejéből) állapíthatja meg egy orvos a a cukorbetegség fennállását.

  Tájékoztató jellegű az a vizsgálat, amelynek alkalmával az éhgyomri, majd a reggelizés után másfél órával mért vércukorszintet határozzák meg.

  Küldöm egy weblap címét, amelyben információk vannak a cukorbetegség kialakulása tekintetében. Ha nem is szabad e teszt eredményét 100%-osnak venni (mert minden ember más), a benne szereplő kérdések felhívják a figyelmet arra, hogy mire kell figyelni, ha cukorbetegség gyanúja merül fel. A betegség megállapítását azonban csak orvos teheti meg.


  http://www.hazipatika.com/tests?nev=diabetesrisk
   
 11. csrob1

  csrob1 Tag

  Mit ettél az 5,2 után? Lehet, hogy a szervezet kicsit több inzulint termelt a szükségesnél. A vércukor leesésekor éreztél rosszullétet (gyengeséget)? Bár úgy tudom, egészséges embernél a 3,7 még nem számít hiponak.
   
 12. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Én ismerek több embert is, akinek terhelésnél alacsonyabb lett, mint az éhomi. Ezzel az égvilágon semmi baj nincsen és főleg nem vagy cukorbeteg, látens sem. Kivételesen utánanéztem még tavaly egy PCOS-es barátnőmnek erről a témáról és egyáltalán nincs bizonyítva, hogy a cukorbetegség (2-es típusról beszélünk ugye) meddőséget okoz. Az összefüggés csak fordítva áll fenn, ha valakinek PCO-ja volt és sikerült a teherbeesés (akár spontán, akár inszem, akár lombik), akkor sokkal gyakoribb ezek között a terhesek a között a gesztációs, azaz terhességi diabétesz. (többek között pont ennek a barátnőmnek lett 3.6 a cukra terhelésre, később megműtötték a PCOS miatt, majd 2 hónapra rá terhes lett és most egészséges babája van, ő mégcsak terhességi cukros sem lett)
  Ha a 2-es típusú, akár látens cukorbaj meddőséget tudna okozni, akkor az kizárólag a magas vércukor miatt lenne, ebben az esetben pedig az 1-es típusúak komoly gondban lennének termékenység ügyileg, de erről szó sincs! Ne aggódj emiatt! Legalább emiatt ne...
   
 13. mari91

  mari91 Új tag

  sziasztok! Nekem eddig nem volt semmi bajom csak egyszer megmértük a cukromat és igen magas lett 10.4 aztán másnap reggel is megmértük éh gyomorra és 14,4 lett elmentünk orvoshoz diétáztam 5napig elmentünk vérvételre és 4,5lett. Abba kellett hagynom a diétát és minden reggel mérnem kell és most hogy abba hagytam megint 10.6lett. Ez miért van így????
   
 14. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Valószínűleg diétával jól kordában tartható a vércukord de, pár méréssel nem lehet eldönteni.Minnél többször mérd meg a cukrodat és diétázz bár nem írtad miért hagytad abba.
  Vércukor naplóval mennék vissza az orvoshoz a helyedben.
   
 15. bogesz

  bogesz Új tag

  Helló!
  Nem tudom mi történt,de 2 napja este 7-kor 15 a cukrom! Most cseréltem kanült,nem vagyok ideges!még...
   
 16. poe

  poe Őstag

  Front? Én is két napja 120-140%-on megyek... :rolleyes:
   
 17. rugach

  rugach Új tag

  Mindazonáltal érdemes volna beszerezni egy Accu chek,vagy más típusú készüléket mely mmolban mér.Biztos valahogy be lehetne ilyet is szerezni.
   
 18. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

Megosztás