A vércukor-önellenőrzés tudnivalói 2. – étkezés utáni vércukormérés

Cukorbetegség és inzulinkezelés felnőttkorban
Az eredeti cikk megjelenése:  2013. június – frissült: 2017.12.06.

Étkezés utáni vércukormérés

Előző cikkünkben az otthoni éhomi vércukormérés jelentőségével foglalkoztunk. Most térjünk át az étkezés utáni vércukormérés problémájára. A legtöbb cukorbeteg esetében ez nagyobb jelentőségű, mint az éhomi vércukormérés. Miért?

Az elfogyasztott étel szénhidráttartalma, a szénhidrát mennyiségétől és minőségétől, a szénhidráttal együtt fogyasztott fehérje és zsír mennyiségétől, a tápanyagok felszívódásának egyénekre jellemző gyorsaságától, és még számos más tényezőtől függően különböző mértékű vércukor emelkedést okozhat. Ez az emelkedés jelentősen szélesebb határok között ingadozik, mint az éhomi vércukor. Míg az utóbbi egy-egy diabéteszes esetében nagyjából 2 mmol/l között mozog, addig étkezést követően 3–10 mmol/l-es mértékű kiugrás is gyakori. A legtöbb tablettát szedő cukorbeteg HbA1c szintje 7,5–9% közé esik. Ebben a tartományban a HbA1c értékéért 40%-ban az éhomi, 60%-ban az étkezés utáni vércukorszintek a felelősek. Ez a magyarázata annak a gyakori észlelésnek, hogy az éhomi vércukorszint még közel elfogadható, viszont a HbA1c elfogadhatatlanul magas.

De mindebből további fontos dolgok következnek. Széleskörű klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a cukorbetegek szív-érrendszeri szövődményeinek kifejlődésében az étkezések utáni vércukorszintek sokkal nagyobb kockázatot képeznek, mint az éhomi vércukrok. Minél magasabb ugyanis a vércukorszint – és ez étkezés után a 15–20 mmol/l-t is elérheti – annál gyorsabban indulnak be azok a folyamatok, melyek kulcsszerepet játszanak az érelmeszesedés kifejlődésében. Csak röviden: fokozódik a zsírrészecskék (LDL-koleszterin és triglicerid) oxidációja és glikációja (cukorral való kapcsolódása), felgyorsul az érfalba történő zsírlerakódás, ugrásszerűen fokozódik az érelmeszesedést fokozó gyulladásos faktorok termelődése, romlik az erek belhártyájának az érelmeszesedés elleni védekező funkciója, nő a trombóziskészség.

A fentiek együttesen azt jelentik, hogy a normális 2–2,5 mmol/l-t meghaladó étkezés utáni vércukor-emelkedés minden további mmol/l-je kb. 15–20%-kal növeli az idő előtti érelmeszesedés, idő előtti szívinfarktus és szélütés kockázatát a cukorbetegeknél. Csak ez által válik érthetővé, hogy a cukorbeteg férfiak körében 2-3-szor, a nők között pedig 4-5-ször több a szívinfarktus a nem cukorbeteg kortársaikhoz viszonyítva.

IDEÁLIS vércukorértékek

Ideális anyagcsere mutatók cukorbetegek esetében
Éhgyomorra és étkezések előtt 4–6 mmol/l
Étkezések után 1–1,5 órával 6–8 mmol/l
Étkezések után 2–3 órával 5–7 mmol/l

Mi következik tehát mindebből a tablettával kezelt cukorbetegek számára? Életfontosságú, hogy ne csak az éhomi, hanem az egyes étkezések utáni vércukrot is mérjék. Hogyan? Általában 60–90 perccel az étkezés után. Ennyi idő kell ugyanis, hogy a gyomor és bélműködés egyéni sajátosságaitól, a felszívódási viszonyoktól, az elfogyasztott étel összetételétől, az ételben lévő szénhidrátok mennyiségétől, gyorsan vagy lassabban felszívódó voltától függően a vércukor elérje a csúcsot. És a cukorbetegnek a saját tapasztalata alapján – melyet semmi más nem helyettesít és melyet az orvos sem pótolhat – meg kell tanulnia, melyik étel, milyen napszakban fogyasztva, milyen mértékben emeli a vércukrot. Ily módon néhány hét alatt rájöhet, vajon diétája és az alkalmazott vércukorcsökkentő tablettás kezelés – esetenként a végzett fizikai aktivitás – összhangban van-e egymással. Mert ha ez az összhang fennáll, a vércukor csúcsértéke nem haladhatja meg a 8, legfeljebb a 9 mmol/l-es szintet. Ha viszont ennél magasabb, a problémát orvosolni, orvosoltatni kell.

Ebben maga a diabéteszes is nagyon sokat tehet. Amelyik étel a kívánton felül emeli a vércukrot, annak mennyiségét csökkenti, esetleg két vagy több étkezésre osztja el, illetve mellőzi az étrendből. Az eredmények alapján a gondozó orvosával beszéli meg a kezelés szükség szerinti módosítását. Ez vonatkozik mind az éhomi, mind az étkezés utáni vércukorszintek túl magas voltára. Ma már egyre több a lehetőség – a tablettás kezelésen belül – egyik vagy másik, illetve mindkettő korrekciójára.

(Folytatjuk)

Dr. Fövényi József

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Send this to a friend