Szín
Háttérszín
Háttérkép
Szegély színe
Font Type
Font Size
 1. 1 évesek lettünk!  Egy éve működik a gazdaréti lakótelepen a Cukorbetegek Baráti Köre nevű klubunk, igaz hogy csak legálisan, mert egyetlen nagyobb szervezethez sem tartozunk. Önszerveződéses alapon jöttünk létre. 2011 utolsó hónapjaiban, talán a Diabétesz Világnap adta az inspirációt ahhoz, hogy létre kellene hozni egy cukorbeteg klubot, mivel az ismeretségi körünkbe a beszélgetések kapcsán egyre több sorstársat véltünk felfedezni. A Nejemen kívül még egy inzulinpumpás Hölgy lakik a lépcsőházunkba, akivel régóta jó kapcsolat alakult ki. Beszélgetéseink során felvetődött, hogy sorstársaink mennyire nincsenek tisztában az alapvető dolgokkal és, hogy segíteni kellene Nekik egy kis közös beszélgetéssel. Ekkor jött az isteni szikra, hogy van a házunkban egy „Társasházi kör” nevű helyiségünk, ahol többen is összejöhetnénk. A társasház vezetősége engedélyezte a helyiség használatát, ezek után elkezdtük a szervezési munkálatokat. A fél lakótelepen kiragasztottuk az általunk gyártott meghívókat, orvosi rendelőkbe, iskolákba, óvodákba, nyugdíjas klubokhoz eljuttatva, hogy 2012. 01.14. du. 17 órai kezdettel, meghívunk minden cukorbeteget, fogyni vágyót egy közös beszélgetésre. Első alkalomra, mint egy 22 fő vett részt (90% a mi 6 lépcsőházunkból/252 lakás) és megalakítottuk a „mi kis klubunk”-at. Jelenleg 16 fővel rendszeresen, minden hónap második keddjén 18 órai kezdettel vannak foglalkozások. Tagjaink között vannak 1-es és 2-es típusú egyének, ill. olyan is, aki csak diétázik. Volt DVD-ről oktató film és kazettáról hanganyag is, de az élő előadásoknak nagyobb sikere volt és van, mert lehet az előadótól kérdezni. Az Elektronika 77 Kft munkatársaként két alkalommal tartott előadást, Békefi Zsuzsanna, azután itt járt Dr. Andor Ákos gyógyszerész és a legutóbbi összejövetelünkkor Tarnai Irén dietetikus volt az előadó. Az összejöveteleken, különböző hasznos nyomtatványokkal, írásos tájékoztatókkal is ellátjuk tagjainkat. Klubfoglalkozásaink során volt CH. számolás, gyakorlati mérések, GI. ismertetés, vércukormérés, diéta és az antioxidánsok szükségessége, tesztlapok kitöltése és természetesen megemlékeztünk a Diabétesz Világnapjáról is. Nyári szünetet mi is tartottunk és évadzáróra mindenki készített valamilyen diabetikus sütit. Az évadnyitót pedig egy nagy zöldséges (görögsalátához hasonló) tállal kezdtük. Mostanra összekovácsolódott a csapat és többen jelezték, hogy nagyon hasznos és jó az együttlét, érzik és tudják, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Igényük van a tudásra, amit sajnos a kezelésük során nem tudnak az orvosok (időhiányában) átadni. Mi (a vezetőség) azon dolgozunk, hogy minél több tudást, tapasztalatot adjunk át a hozzánk ellátogató sorstársaknak. Segítsük Őket a mindennapjaikban, a jobb cukorértékek elérése érdekébe, hogy a szövődményeket elkerülhessék.
  "VANNAK, AKIK FIATALON FELÁLDOZZÁK AZ EGÉSZSÉGÜKET, HOGY VAGYONT SZEREZZENEK! VANNAK, AKIK ÖREGSÉGÜKRE FELÁLDOZZÁK A VAGYONUKAT, HOGY VISSZASZEREZZÉK EGÉSZSÉGÜKET!"
  A „Tartsd a szintet” nyeremény játékon én is nyertem, mégpedig egy Trend vércukor mérőt, amit felajánlottam a klub részére, akár úgy is, hogy kölcsönbe elvihet 1-2 hétre bár melyik tagunk.
  Írásomat, Kerri Sparling Világhírű cukorbeteg blooger szavaival zárnám, ami nálunk a megnyitó volt.
  „25 éve élek együtt az egyes típusú cukorbetegséggel és részben az, ami segít, hogy egészséges maradjak, az a közösséghez tartozás és hogy azt érzem, nem vagyok egyedül.
  Néha megterhelő érzés betegnek lenni és ez egy olyan dolog, amire nem tud az orvos mit adni, hogy ez az érzés megszűnjön. Erre a magányos érzésre nincs gyógyszer. Arra nincs gyógyszer, hogy én vagyok az egyetlen cukorbeteg több kilométeres körzetben. Ezt az érzést nem tudják megszüntetni. Ami megszünteti, az a tudat, hogy egy nagyobb közösség tagja vagyok. Erővel bír az, ha tudod, nem vagy egyedül. Függetlenül attól, a jövő miket tartogat, a most a fontos. Az érzelmi egészséghez kulcsfontosságú a beteg sztorik megosztása és az egy nálad hatalmasabb közösséghez való tartozás. Az érzelmi élet pedig létfontosságú a fizikai egészséghez. Az orvosom nem mondhatja, hogy tudja, min megyek keresztül, hacsak nem cukorbeteg maga is, egyébként csak találgathat. De a betegtársaim tudják és egy közösség tagjának lenni erőt ad, és ez az erő vezet a jó egészséghez.”
  Papp Sándor, - Bori és Éva a Baráti körből.
  <!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->
  mitala kedveli ezt.