DiabFórum - Diabétesz Fórum és Magazin

Diabétesz Fórum és Magazin

Időről időre megjelenik valamilyen találmány, elképzelés a tűszúrás nélküli inzulin beadással kapcsolatban. Az egyik alternatíva a „nagy nyomással a bőrön átjuttatás”. Mint megtudtam ez az elv már több évtizede felmerült, de a gyakorlati kivitelezés nem sikerült, nagyjából használhatatlan készülékek voltak, és komoly szövődmények is kialakultak a használatkor.

Éppen ezek a rossz előzmények, és a cikkben leírt új készülék itthon gyakorlatilag ismeretlen, kipróbálatlan mivolta miatt az orvosok nem tudják meggyőződéssel ajánlani. Tehát előre bocsátom, hogy mivel még nincs hosszú távú tapasztalat a használatával kapcsolatban, mindenki saját felelősségre kezdje használni, ha érdekli. A másik dolog, hogy véleményem szerint biztos, hogy nem minden bőrtípus tolerálja egyformán ezt a fajta terhelést. Na, de térjünk a tárgyra!


Egy holland cég nemrég piacra dobott egy InsuJet nevű terméket, amit direkt...
Sorozatunk folytatásaként arra koncentrálunk, hogy az eddig leírtakon túlmenően a veszélyeztetett lábú cukorbeteg mit tehet még lábának megóvása, megőrzése érdekében.

[​IMG]

1. Alapvető a mindennapos lábvizsgálat. Ennek egyik előképe, egy kétezer éves római szobor, mely a római Capitolini múzeumban látható (1. ábra). Igaz, ezen egy fiatal fiú vizsgálja a talpát, valószínűleg egy tüskét szándékozik eltávolítani belőle. Nos, a veszélyeztetett lábú cukorbetegeknek is naponta, minden reggel és este szükséges megvizsgálni kellő megvilágításban, esetleg a talp alá tartott, ill. helyezett tükörrel, gyengén látók mások segítségével. Sérülés, bőrkeményedés, körömbenövés, bőrpír, lilás elszíneződés, gombásodás, hólyag, zsibbadás, duzzanat keresendő. (2. ábra).


2. Soha ne járjon...
Megjelent a DiabFórum magazin V. ÉVFOLYAM, 2017/5 - decemberi száma!

Aktuális gondolatok cukorbetegeknek (is)

Magazinunk jelenlegi számában több referátum foglalkozik a fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás jelentőségével, fontosságával, cukorbetegség fennállása esetén is.

Ez nem véletlen: ami talán legjobban hiányzik életünkből az az elődeink, főként nagy- és dédszüleink és azok elődei által minden nap végzett mozgásmennyiség, amely nélkül életük – a manapság használatos háztartási gépek, ülő munkát igénylő munkaeszközök és a korszerű közlekedés eszközei híján – elképzelhetetlen lett volna. Ez a rendszeres – sokszor túlzott mértékű – testmozgás, mely a napi fizikai munkavégzést jelentette, ugyanolyan mértékben hozzátartozik/hozzátartozott az emberi élethez, mint létszükségleteink kielégítése, az evés és az ivás. A mozgás nélkül degenerálódik az emberi szervezet,...
A diabétesz esetek mintegy 70%-ához, főként idősebb korban hipertónia társul. Mind a diabétesz, mind a hipertónia a szív-érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője. Éppen ezért életbevágóan fontos, hogy ne csak a cukorbetegség, hanem a magas vérnyomás is optimálisan legyen kezelve.

Azon túlmenően, hogy minden orvosi vizit alkalmával mérni szükséges a vérnyomást és 140/90 Hgmm feletti értékeket potenciálisan hipertóniának kell tekinteni, a magas vérnyomással rendelkező személyeknek naponta otthon is szükséges mérniük vérnyomásukat. Általában az javasolható, hogy a vérnyomást megfelelő kezeléssel 140/90 Hgmm alá szükséges csökkenteni, szív-érrendszeri, valamint vese elváltozások esetén pedig 130/80 Hgmm alá kell levinni. Magazinunkban beszámoltunk a SPRINT vizsgálatról, melyben még ennél is alacsonyabb vérnyomás értékek bizonyultak legelőnyösebbnek a szív-érrendszeri szövődmények megelőzésében.


140/90 Hgmm...
Az idei Diabetes Világnap kampánya azt kívánja elősegíteni, hogy az összes, diabétesz által veszélyeztetett, illetve már cukorbeteg nő világszerte egyformán hozzájuthasson a szükséges diabéteszes gyógyszerekhez és technológiákhoz, az önkezelés módszereihez és mindazon információkhoz, melyekre szükségük van a diabétesz megelőzéséhez és az optimális életkilátásokat biztosító kezeléshez.

Jelenleg több mint 199 millió nő diabéteszes és az előrejelzések szerint számuk 2040-re eléri a 313 milliót. A diabétesz a kilencedik a vezető halálokok közül a nők esetében világszerte, ez évente 2,1 millió halálesetet jelent. Társadalmi-gazdasági okokból főként a fejlődő országokban a cukorbeteg lányok és asszonyok nehezebben jutnak a diabétesz megelőzését, korai diagnózisát, kezelését és gondozását szolgáló költséghatékony lehetőségekhez. Ezen társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek a nők számára különös kockázati tényező a diabétesz, mivel elégtelenül táplálkoznak, fizikailag nem...
Kedves Olvasó!

Engedje meg, hogy bevezessem a jelenleg talán „legtrendibb” gabonafélénk és egy másik színpompás zöldségünk világába, mely termények hűen szolgálják és támogatják egészségünket cukorbetegségben is.

A Zab (Avena)

A korábbi időkben leginkább csak lótakarmányként használatos zab mára egyike lett jelen világunk legfelkapottabb egészség támogató alapanyagainak.
A gabona, melyhez a magyar régen csak ínség idején nyúlt, a briteknél közkedvelt reggeli alapanyag (Porridge), a belgák sörfőzésnél használják, az írások szerint azonban Ázsiából kerülhetett Európába a lótenyésztés velejárójaként. Amellett, hogy több tucat zabfaj létezik – melyeket ma is inkább állatok számára termesztenek – a legelterjedtebb kultúrzab az Avena sativa. A zab egy vagy kétnyári növény, füzérvirágzatából termett zabszemeit malomipari célra a teltség, a szem nagysága, az idegen anyag mentesség, illetve íz alapján osztályozzák. A zabpehely az előzetes...
A diabéteszes láb kérdéskörének ismertetése azért különösen fontos, mert egy olyan problémáról van szó, mely az esetek legalább 50%-ában megelőzhető (lenne).

Magazinunk előző számában a kezelő-gondozó orvos feladatkörét részleteztük. A jelen és a következő írásunk során a beteg oldaláról közelítjük meg a kérdést.

Még egy megjegyzés a kérdés taglalása előtt: sokszor még az egészségügyben járatos szakemberek is összekeverik a diabéteszes láb (többnyire talpi lokalizációjú) fekélyt a lábszárfekéllyel. Utóbbi azonban nem függ össze a cukorbetegséggel, nem neuropátiás és nem artériás, hanem vénás eredetű és legtöbbször mélyvénás trombózis következménye....
Az Amerikai Diabetes Társaság 77. évi kongresszusán számoltak be a FreeStyle Libre folyamatos szöveti glukózszintet mérő készüléket is gyártó Abbott cég újszerű, szuper egyszerű inzulinpumpájáról, melyet 2-es típusú cukorbetegek számára készítettek, és az Egyesült Államokban történő forgalmazását máris engedélyezték.

A V-Go nevet kapott eszköz leginkább egy testen viselhető inzulin pen-hez hasonlít. Gyorsan ható inzulint tartalmaz, a beteg egyszerűen eltávolítja a ragasztó felületről a borító fóliát, felragasztja a hasára, megnyom egy gombot és a készülékben lévő mikro tű máris a bőrbe hatol. A beállításnak megfelelően adagolja a bázis inzulint és gombnyomásra a megfelelő mennyiségű étkezési inzulint is. Tehát semmi szükség nincs arra, hogy pl. egy üzleti ebéd vagy vacsora közben kimenjen a toalettre és ott adja az inzulint, vagy az asztal alatt szúrja a hasába a pen-tűt.

...
Megjelent a DiabFórum magazin V. ÉVFOLYAM, 2017/4 - októberi száma!

Aktuális gondolatok

Az idei Diabétesz Világnap témája megdöbbentett, pedig azt hittem, nekem már tényleg senki se tud újat mondani. A cukorbetegség által fenyegetett, és a már diabéteszes nőkről van szó. Az eddig is nyilvánvaló volt számomra, hogy a nőknek talán nehezebb elviselni a cukorbetegség terhét, főként, ha fiatalok, még házasság előtt álló lányok vagy gyermekáldás előtt álló fiatalasszonyok. Bizonyos, hogy számukra a cukorbetegségük ténye plusz hátrányt jelent. Csökkenhet a párválasztási esélyük és fokozottan kérdéses a születendő gyermekük várható egészsége. Hazánkban már eléggé köztudott, hogy a cukorbeteg nők gyermekeinek csupán 1-2% a diabétesz kockázata, viszont a cukorbeteg apák esetében kevésbé közismert a kockázat kb. háromszoros mértéke.

Ami a világnapi ismertetőben megdöbbentett, milyen a nők...
A gyermekendokrinológus szakemberek idei országos tanácskozásán többek között egy olyan gyermek története került megvitatásra, akinél a cukorbetegség a születést követően szokatlanul korán, 18 napos életkorban került felismerésre.

Szerencsére az úgynevezett újszülött kori diabétesz (ÚD, már a születés utáni hetekben-hónapokban manifesztálódó cukorbetegség) rendkívül ritka. Hozzávetőlegesen 100.000 – fél millió élve születésre esik egy ilyen csecsemő. Más szóval ez annyit jelent, hogy hazánkban mintegy egy-hatévenként várható egy ÚD-es gyermek megszületése. Extrém ritkasága ellenére a betegség jelentőségét az adja meg, hogy kezelése különbözik a gyermekek túlnyomó többségére jellemző 1-es típusú (autoimmun eredetű) diabétesztől.


Az ÚD-nek két formája van, az esetek felében a diabétesz átmeneti, másik felében tartós. Az átmeneti ÚD-ben a diabétesz néhány hét, illetve hónap után spontán megszűnik, és...