Védőoltások

dg

Őstag
Na,hát igazából az oltásos topikot keresgéltem,de nem sikerült megtalálnom.Végülis ez egy újságcikk,és:mit szóltok ehhez?

http://www.hetek.hu/?q=node/19919


Én vakmerőségnek tartom, ha valaki nem oltatja be a gyerekét. Abszolút gyermeteg érv, ha valaki azzal jön, hogy ha mindenki védett, akkor nincs is kitől elkapni a kórt, ergo minek az oltás? Mindenkire nézve biztonságosabb, ha van védőoltás, és nem kell foglalkozni ezeknek a rettenets lefolyású betegségeknek a gondolatával. A mostani generáció védett, de ha ez a pajzs elkezdene foszladozni, hosszú távon újra felüthetné a fejét a sok nyavaja.
A másik a növényevés. Ezúton is elnézést minden vegetáriánustól, node egy fejlődő szervezttől megvonni a húst???
 

Zsu77

Új tag
Túl azon,hogy ezek az igen sok gyermekéletet követelő betegségek azért tűnthettek el,mert elkezdték a védőoltások adását!Ezek az emberek felelőtlenek,leszámítva mondjuk pl.azokat,akik valamilyen okból tényleg nem kaphatnak védőoltást,sajnos van ilyen is.Minden bizonnyal nem láttak még diftériától fuldokló gyereket...
 

szolnok

Új tag
Az én unokám most ment oviba, és a doki egy kolosztrum / lehet nem jól írom de mint az elő tej / nevű immun erősítőt javasolt ami tehén előtejből készült állítólag jó de elég borsos az ára . van belőle. felnőtteknek való is. Keressetek rá!
Én bár tisztában vagyok vele, hogy minden "védő" oltásnak lehet ártalmas oldala, mégis oltás párti vagyok, bele halnék ha a mi hanyagságunk miatt kapna el valamit a gyermek.
 

szolnok

Új tag
Itt találhattok bővebb leírást a colostrumról. A doki az oldatot javasolta, azt mondta igaz drága, de nagyon jó eredményeket tud felmutatni.http://www.colostrum.hu
Felnőtteknek is jó, Innen is lehet rendelni, vagy gyógyszertáron keresztül
 

dg

Őstag
Tímeácska!

Kérdezted a pneumococcus elleni védőoltást...

Hanna már tavasszal megkapta a Prevenart. Ami érdekes volt, hogy a diab ellenére semmiféle anyagi támogatás nem járt (persze ez kevéssé érdekes a cél érdekében, de azért különös). A gyerekorvosunk is nehezen hitte ezt, és telefonálgatott is mindenfelé, de biza ez volt a helyzet.

Hédi is megkapja hamarosan.
 

tímeácska

Őstag
Tímeácska!

Kérdezted a pneumococcus elleni védőoltást...

Hanna már tavasszal megkapta a Prevenart. Ami érdekes volt, hogy a diab ellenére semmiféle anyagi támogatás nem járt (persze ez kevéssé érdekes a cél érdekében, de azért különös). A gyerekorvosunk is nehezen hitte ezt, és telefonálgatott is mindenfelé, de biza ez volt a helyzet.

Hédi is megkapja hamarosan.

Igen, a pneumococcus elleni védőoltások (Prevenar, Pneumovax) nem támogatottak, illetve, itt azt olvastam, hogy az/ill. az lesz... (2007-es cikk),

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0705/155320/tamogatott_1.htm

ennek ellenére teljes áron kellett nekünk is megvenni (Mátémnak több ilyen oltásra is szüksége volt, és még nem kizárt, hogy kell, ugyanis, nagyon alacsony a pneumococcus-enneanyag szintje... Csak a Prevenar 16 ezer forintba került, úgy hogy Ő "bizonyítottan indokoltan" kapta, ugyanis, gyakorlatilag semmi ellenanyagot nem termelt pn.coccus ellen a szervezete, a támogatás összege=0!:rolleyes:)
 

tímeácska

Őstag
Közben most olvasom, hogy október 1-től a Pneumococcus elleni védőoltás 2 éves kor alatt ingyenes!
Azoknak a gyermekeknek, akik kétéves kor után valamilyen betegségben szenvednek, s kérik az egyébként 16 ezer forintba kerülő oltást, annak 30 százalékát kell megfizetniük. (Prevenar)
 

dg

Őstag
teszt

És mi újság a bárányhimlő elleni védőoltással? (Csak, hogy folytassam... :-D)

http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=244


Lesz az is! Sokan bagatellizálják (Máté szava), de iszonyú súlyos betegség kerekedhet belőle.
És lesz az agyhártyagyulladás ellen is (ugyebár a c típus), annak ellenére, hogy rendkívül ritka Mo-n ennek a felbukkanása, de nem szeretném, ha mi lennénk az az egy...

Szóval pont ez a 3 védőoltás az, amit én (és az orvosunk, persze), a legfontosabbnak tarjuk (pneumococcus, bárányhimlő, agyhártyagyulladás). Ezeket mindenképp beadatom a lányaimnak.

Influenza ellen akkor, ha közösségbe fog járni, kullancs ellen meg akkor, ha majd erdőbe... Viccen kívül: azt is fontosnak tartom, de sorrendben hátul van. Mondjuk az tény, hogy kerüljük az erdőt, pont a félelem miatt. Tudom, tudom, városban is vannak kullancsok, de itt azért irtják.

Pont ma hallottam egy infektológus szájából: a gyerekorvosok rémálma, ha egy gyerek olyasmiben betegszik meg (hal meg), ami ellen lehetett volna védekezni...
Hát ez az én rémálmom is!
 

dg

Őstag
Gyorsan összefoglalom, amit ma hallottam a pneumococcus elleni védőoltásról (Kossuth Rádió).

Szóval 2 éves kor alatt ingyenes. 2 éves kor felett részlegesen támogatott.
A gyermekorvosoknál kell igényelni, akik minden hónapban lejelentik az igényt az ANTSZ felé, és megkapják a vakcinát. Tehát az ellátás folyamatos.
A védelem egy oltási sorozatból áll.
6 hónapos korig 3 oltás (oltások között 1 hónap), 2 éves korban emlékeztető oltás.
12 hónapos korig 2 oltás (oltások között 1 hónap), 2 évesen emlékeztető oltás.
24 hónapos korig 2 oltás (oltások között 1 hónap), emlékeztető oltás nem kell.

Igazából minden 5 év alatti gyermeknek ajánlják, mert e korosztály immunrendszerének sajátosságához lett kifejlesztve az oltóanyag, és ez az ún. veszélyesztetett korosztály, mert ugyancsak az immunitás sajátságaiból fakadóan nem tud sikeresen védekezni a szóbanforgó kórokozóval szemben.

Jó tudni, hogy a pneumococcus súlyos középfültő-gyulladást, tüdőgyulladást okoz, s bizony zömmel ez felelős a rettegett agyhártyagyulladásért is (sokkal inkább, mint a meningococcus c, ami ellen a korábban említett védőoltás véd)
 

dg

Őstag
Még egy kis adalék, ez a gyerekorvosomtól, ma:

A pneumococcus elleni védőoltás 2 éves koron túl 1 oltásból áll, és a Prevenar, ami ugyi amúgy 16000 ft körül van, támogatott lett, receptre úgy 4-5000 ft-ot kell érte fizetni.
 

dg

Őstag
A lányom megkapta a bárányhimlő elleni védőoltást 5 napja. Semmiféle oltási reakció nem lépett fel. Az oltás közgyógyra ingyenes.
 

blaci

Őstag
Szia dudu72!
A Prevenar oltás a két év alatti gyermekeknek ingyen jár. Két év fölött pedig teljesen áron kb. 16.000 Ft, és egy oltás szükséges. Csak akkor jár két év fölött a támogatottság, ha valamilyen szempontból a gyermek a kockázati csoportba tartozik. 2-5 éves kor között az oltás támogatottsága ún. kiemelt indikációhoz kötött, ami az alábbit takarja: az immunrendszer veleszületett vagy szerzett zavara [lépbetegségek (BNO: D73.9), immunhiányos állapotok (BNO: D80-D89), visszamaradt magzati növekedés és alultápláltság (BNO: P05), koraszülött csecsemő (BNO: P07.3), méhen belül kialakult légúti megbetegedések ( BNO: P28 ), a szív veleszületett rendellenességei (BNO: Q24.9), a tüdő hypo- és dysplasiaja (BNO: Q33.6), a tüdő veleszületett rendellenessége (BNO: Q33.9), a lép veleszületett rendellenességei (BNO: Q89.0)] esetén a csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos írhatja fel az oltást, ekkor 70 % támogatás van rajta vagyis olyan 4700 Ft körüli az ára.
Egyértelmű, hogy azért némely diagnózishoz kell a szakorvos véleménye is, a ti esetetekben az orvos valószínűleg a fenti diagnózis alapján írta fel ill. javasolja (rajta van a recepten a BNO kód nézd meg.)

Nézd meg itt:
Prevenar oltás

Üdv.,
Laci

Ui.: Kicsit utánaolvastam a témának ami a blogokban merült fel, bemásoltam ide is hátha mást is érdekel...
 

blaci

Őstag
Még valami:
Én ezt úgy értelmezem hogy ha az orvos nem ezek alapján javasolja csak felírja receptre – mert vényköteles - akkor nem támogatott mivel Normatív TB támogatás nincsen rá és teljes áron vásárolható meg, talán erre utalt amikor azt mondta hogy így felírva is kb. 16000 Ft lesz. Bár lehet hogy nem jól gondolom, akkor bocsi…
Üdv.,
Laci
 

dudu72

Új tag
Sziasztok!

Tudna nekem vki segíteni? 3 éves kisfiamnak szeretném beadatni a Pneomoccus elleni védőoltást, mivel ezt javasolta a fül-orr-gégész és a gyermekorvos is.Azzal tisztában vagyok, hogy a 2 éven aluli csemetéket ingyen oldják be, de úgy olvastam, h. tavaly október óta a 2-5 év közötti veszélyeztetett gyerkőcök vakcináját 70%ban támogatja a TB. A dokink felírta receptre, azt mondta, 16000 Ft. Vény nélkül is annyi. Akkor mennyibe is kerül? Örömmel venném, ha vki tudna segíteni.Köszönöm
 

dg

Őstag
Zsuzsa!
Írtad, hogy 2 éve kedvezményesen kaptátok a védőoltást (prevenar).
A diab miatt??
Na, nem mintha ma már osztana vagy szorozna, de a lányom is akkortájt kapta meg, teljes áron. Agyontelefonálta magát az orvosunk, de mindenhonnan azt a választ kapta, hogy diab esetén nincs támogatás, így mi 16 ezerért jutottunk hozzá. Mellesleg, Laci nemrégiben hivatkozott hozzászólásából is az derül ki, hogy diab esetén nincs támogatás.
Nos?
 

zsuzsa

Új tag
Igen, kiderűlt a diabunk, és amikor mentünk a gyerekorvoshoz, ő rögtön ajánlotta, többek között a támogatotsága miatt is, és a gyógyszertárban a gyógyszerész is megerősítette, és támogatóan szólt mellette. Mostmár hosszú távon nagyon hatásosnak bizonyúl, tényleg két éve betegség miatt nem voltunk orvosnál. A támogatásnak örültünk, bár ha javasolta volna, biztos teljes áron is megvettük volna.
 

dg

Őstag
Kösz, Zsuzsa!
Akkor a ti esetetek, meg a miénk, a recept és a támogatottság szempontjából merőben ellentétes. A többi tényező nagyjából stimmel.
Az a szomorú, hogy ez már a sokadik eset, ami itt a fórumon kiderül: ugyanazt a kérdést másként kezelik egyik helyen, másként máshol. :confused:
 
Oldal tetejére