Inzulin Rezisztencia IR

Zsu77

Új tag
Akkor jó...Akkor nem kell attól tartanom,hogy véletlenül annyi almát találok enni,hogy rögtön alkoholos májam lesz,pedig nem ittam egy centet sem...:p
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ez pont olyan, mint gyermekkorunkban az a játék, mikor sok-sok gyerkőc libasorba állt, és egyenként egymás fülébe súgtak valamit. Aztán meg lehetett figyelni, hogy az első szóból mi lett a végére!
Vagy mint a magyar népmesék, szájról-szájra.

Én itt is azt mondom, hogy csak a felét hiszem el. És mivel én sem szórom meg a gyümölcscukrot gyümölcscukorral, és még annak is csak a fel árt (ha árt), nagy baj nem lehet.

Egy kismama, IR-es, vagy diabos pedig úgyis mértékkel alkalmaz bármit is, és mielőtt használna valamit, alaposan utánajár a dolgoknak.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Akkor jó...Akkor nem kell attól tartanom,hogy véletlenül annyi almát találok enni,hogy rögtön alkoholos májam lesz,pedig nem ittam egy centet sem...:p
Ne almában gondolkodj, hanem gyümcukiban. Vagy képzeld el, hogy egy almából mennyi gyümcukit vonnának ki, és akkor már nem is aggaszt az alma. Meg az alma egy komplex összetétel, a gyümölcscukor pedig egy alkotóeleme (kivonata) az almának, vagy gyümölcsnek.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az egyik fórumon ment sokáig a vita, miszerint a gyümicukor kvázi meggyógyítja az IR-t és a terhességi cukrot... :D És linkeket tettek be a lányok, komoly netes cikkek írták ezt, azon filóztam, feljelentem valamelyiket. Szóval én is úgy gondolom, ez olyasmi már, mint az aszpartam vita... Teljesen igazatok van, a mértékletesség itt is az arany középút.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Éppúgy, mint a vitaminoknál, a túlzott bevitel bizonyos vitaminok, nyomelemek hiányát idézhető elő, és akkor többet árt, mint használ.
Nagyon jó a net, mert információ dömping áramlik felénk, de ha ebből nem találjuk meg a helyes utat, vagy nem tudjuk kiszűrni a "kacsát", akkor abból baj lehet. És itt sem mellékes, amit már többször említettünk. Az, hogy ki tudjuk szűrni a kacsét, ahhoz szükségeltetik bizonyos felkészültség, a szervezet működését illetően, de minimum a tisztában lenni a saját betegségünkkel, mindegy hogy az diab, IR, vagy magas vérnyomás.
 

pusimelu

Őstag
Én most ettem pár szem nudlit fruktózzal, de nekem már úgy is mindegy inzulinreziztenciát tuti nem fog okozni,vagy ha igen akkor annak örülni fogok!(Mondjuk most kaptam a fruktózt anyósómtól!)
 

Zsu77

Új tag
Köszi Meli,már kérdezni akartam...nos ugyibár.Az IR a sejtek problémái...Lehet 1-es diabosnál ilyen probléma?Vagy fordítsuk meg:ha egy IR-es emberke "valamilyen" oknál fogva hirtelen lebetegszik 1-es diabbal és miért ne,hiszen a kettőnek nincs köze egymáshoz.A fennálló egyik génprobléma nem zárhat ki más génproblémát,ugyebár...Szóval nem állna elő hirtelen egy "érdekes"szitu?
És az 1-es diabos tinik hormonális IR-jét nem tudná gyógyszer csökkenteni?
 
[Nagyon jó a net, mert információ dömping áramlik felénk, de ha ebből nem találjuk meg a helyes utat, vagy nem tudjuk kiszűrni a "kacsát", akkor abból baj lehet. És itt sem mellékes, amit már többször említettünk. Az, hogy ki tudjuk szűrni a kacsét, ahhoz szükségeltetik bizonyos felkészültség,

Sziasztok!

Olvasgatom a hozzászólásaitokat, s azt látom, hogy ha egy-egy információnak nincs valóság alapja, mindig vannak, akik visszaterelgetik a beszélgetés fonalát a helyes mederbe. Mindenkinek ajánlom ezt a fórumot, szerintem is nagyon hasznos!
 

Zsu77

Új tag
Na megint hoztam egy sor kérdést.Nem tudom,hogy esetleg tudja-e valaki a választ rájuk.Napok óta filózok rajta,de képtelen vagyok dűlőre jutni.Az eset húsvétkor történt velem.Délután 3-kor bűnözésem teljes tudatában befaltam 2,5 db extra(vagy csak már én szoktam el az íztől? :roll: )édes mézespuszikát.És mint aki jól végezte dolgát kiterültem a dunaparti fűre terített pokrócunkon "most aztán jöhet a bealvás-ráérek!:D" felkiáltással.5-kor,mint jó kislány korpás rollt faltam be+3db korpovitot(ez ugyan túl volt ch-ilag,de úgy voltam vele,hogy még többszáz lépcsőt kell hazáig megtennem,meg a távot a városközpontból gyalog->ledolgozom.Egy óra múlva értünk haza és mivel szépet akartam látni (6-tal indultam el reggel otthonról-gondoltam:"á sok mozgás,most is tuti jó lesz"),szóval látni akartam a kiegyensúlyozottságot,amit az amúgy betartott (na ez nem az aznap volt) diéta produkál nekem nagy örömömre...Ehelyett a mérőm a következőt mutatta:9,8.Na,a pániktól elsápadtam(mint mindig ilyenkor)"Sebaj-nyugi"-mondogattam,fél óra és ismétlünk,tuti pompás lesz!Jó eltelt fél óra,az eredmény:9,9.Na itt már semmi okos nem jutott eszembe,csak az,hogy akkor tovább várunk.(ez tehát a másfél órám volt az utolsó kajcira nézve)
Végülis 2,5 óra alatt visszaállt 4,6-ra,de ami azóta is foglalkoztat:
-ez mennyire tartozik a normális kategóriába?Úgy értem:elképzelhető,hogy egészséges szervezetek néha produkálhatnak ilyet->értsd:belefér...?
-pár havonta "véletlenül" csípek el egyetlen ilyet:1.mi van,ha nem vagyok kíváncsi? 2.mennyi lehet az el nem csípett?(lehet,hogy 0-persze),mert amúgy egyáltalán nem jellemző-tudtommal-ez rám.->elképzelhető,hogy azért néha ilyen "lustizás" a szervezet részéről belefér?
-vajjon mire volt ez válasz: a puszira,vagy a korpás cuccokra?->és végülis lehet,hogy mindegy,hiszen máskor hasonlókra minden oké...?
Szóval nem igazán jutok dűlőre a kérdést illetően.Nem igazán tudom hova is tenni.Sem ezt,sem a többi ehhez hasonlókat,amiket szintén véletlenül csípek csak el,hiszen az égadta világon semmi nem jelezte nálam ezeket az értékeket.Illetve a két magas mérése közt kezdtem valami furit érezni,ami aztán később végülis átfordult a jól ismert "na most megindultunk lefele" érzésbe,de összességében abszolút meglepi volt.Ha esetleg van valakinek valami olvasata ezügyben,ez jó lenne.:roll:
Ja,még valami:elképzelhető,hogy minden diéta ellenére (mert azért szigorúan tartom)romlik az IR? :shock:Ebben az időszakban maradt ki totál egy teljes mensim(ilyen még soha nem volt...) és a viselkedése,ami amúgyis jellemzi,ahogy utána olvastam alacsony progit jelez.Az nem tudom mennyire jár vele következményként.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nagyon gyorsan írok, szóval, majd megmagyarázom, miért gondolom, amit gondolok :)
Szóóval, ez is tipikus IR... És nem fér bele az egészséges szervezet műkédésbe sajnos :( Ezekkel nem kell külön foglalkozni, egyszerűen azért, mert nem tudsz, mit tenni ellene - ezzel. Nem árt a szervezetednek egy pár órás 9 körüli érték, tehát ez még nem káros. De rendszeresen kell ellenőrizni, mert ha egyre több ilyen értéked lesz diéta mellett, akkor kell a gyógyszer. Az én véleményem az, hogy már most is kell a gyógyszer, mert az pakolná helyre az egész rendszert, amit a diéta nem tud megtenni, mert a diéta nem tud hatni a hormonális rendszerre. Egy nagyon enyhe IRnél még segít a diéta, de ma már sok orvos erre is gyógyszert ad, mert kezdenek rájönni, hogy a legtöbb esetben a diéta az IRnél nem számít, míg gyógyszerrel el lehet érni eredményt (azt, hogy ne alakuljon ki idő előtt a 2-es diab), de ezzel sem mindig - tehát azért így is ki tud alakulni a 2-es diab, de akkor is ugyanezt a gyógyszert szedni, tehát végülis mindegy.
Menjél dokihoz Katával vagy nélküle, csináltassál jó széles spektrumu vérvizsgálatot és válassz egy olyan orvost, aki kifejezetten az IRhez ért! Helyre kell már tenned ezt, hogy minőségibb életed lehessen.
 

Zsu77

Új tag
De hát ismersz ilyen dokit, fogad is.

Igen,pont tegnap beszéltünk telón.Asszem összeírom a kérdéseim és meglátjuk,hogy mit ajánl rá.Vele végülis csak a r.hipo-nál tartottunk,kíváncsi vagyok mit mond,ha felvetem az IR kérdését.Egyébként tényleg az lenne az útja-módja,amit beszéltünk,de a körzetisekhez ha bemegy valaki,hogy:"néha elájulok",akkor egyből dilidokihoz küldenek,meg jógázni.Végülis megértem én.Utánaolvasva ilyent csak akkor csinál az ember,ha súlyos,vagy halálos beteg.No meg ha leesik a vérnyomása/cukra.Ez utóbbit nem diabosnál meg el sem tudják képzelni mint lehetőséget.Szóval megértem én,megértem,de valahogy mégis...nekem kéne megmagyarázni,hogy miért is akarok beuccsit a diabra magas cukker nélkül.Hát ott helyben lefárad.Pláne amióta vannak ezek a BNO kódok.Azt is azért hozták létre,hogy ki fér bele a tb-be, és ki nem.Hát pl. enuresis noct. -ra is alig találja meg a körzetis a megfelelő kódot,mert a gyűjteményben a pontos megnevezés hiányzik,csupán valami hasonló név alatt kap kódot.Ez sem számít ugyanis betegségnek:confused:,noha abnormális és gyógyszer kell rá.Pusztán azért,mert CSAK az életminőséget rongálja(na de azt nagyon) és bizonyos elenyésző hányadban marad meg felnőtt korra is....És amúgy is:valahogy rég megette a kutya az egészet,ha a betegnek kell nyomoznia,hogy mi a baja és milyen címen(értsd:BNO-kód)férhetne bele az eü.ellátásba.Vagy marad a magándoki.Dehát ez van.

Szóval lényeg a lényeg: a fődokink nagyon ari és rendicsek,én meg összeírom a kérdéseim!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nagyon gyorsan írok, szóval, majd megmagyarázom, miért gondolom, amit gondolok :)
Szóóval, ez is tipikus IR... És nem fér bele az egészséges szervezet műkédésbe sajnos :( Ezekkel nem kell külön foglalkozni, egyszerűen azért, mert nem tudsz, mit tenni ellene - ezzel.

(azt, hogy ne alakuljon ki idő előtt a 2-es diab),

Menjél dokihoz Katával vagy nélküle, csináltassál jó széles spektrumu vérvizsgálatot és válassz egy olyan orvost, aki kifejezetten az IRhez ért! Helyre kell már tenned ezt, hogy minőségibb életed lehessen.
Bár én így értenék hozzá, de én is csak itt okosodom az IR-ről.
Viszont végre Növényke eldöntötte, eljön velem a dokihoz, csütörtökön megyünk. A doki már felajánlotta, hogy egy nagyobb kivizsgálást meg lehet (és érdemes) csinálni.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Igen,pont tegnap beszéltünk telón.

Szóval lényeg a lényeg: a fődokink nagyon ari és rendicsek,én meg összeírom a kérdéseim!
De feltétlen telefonálj rám csütörtök délelőtt, hogy szóljak a lányoknak, mert én elfelejtem. Kb 9-10 körül, addigra lefutnak a délelőtti vizsgálatok.
 

Zsu77

Új tag
Nagyon gyorsan írok, szóval, majd megmagyarázom, miért gondolom, amit gondolok :)
Szóóval, ez is tipikus IR... És nem fér bele az egészséges szervezet műkédésbe sajnos :( Ezekkel nem kell külön foglalkozni, egyszerűen azért, mert nem tudsz, mit tenni ellene - ezzel. Nem árt a szervezetednek egy pár órás 9 körüli érték, tehát ez még nem káros. De rendszeresen kell ellenőrizni, mert ha egyre több ilyen értéked lesz diéta mellett, akkor kell a gyógyszer. Az én véleményem az, hogy már most is kell a gyógyszer, mert az pakolná helyre az egész rendszert, amit a diéta nem tud megtenni, mert a diéta nem tud hatni a hormonális rendszerre. Egy nagyon enyhe IRnél még segít a diéta, de ma már sok orvos erre is gyógyszert ad, mert kezdenek rájönni, hogy a legtöbb esetben a diéta az IRnél nem számít, míg gyógyszerrel el lehet érni eredményt (azt, hogy ne alakuljon ki idő előtt a 2-es diab), de ezzel sem mindig - tehát azért így is ki tud alakulni a 2-es diab, de akkor is ugyanezt a gyógyszert szedni, tehát végülis mindegy.
Menjél dokihoz Katával vagy nélküle, csináltassál jó széles spektrumu vérvizsgálatot és válassz egy olyan orvost, aki kifejezetten az IRhez ért! Helyre kell már tenned ezt, hogy minőségibb életed lehessen.

Hú.Igen.Én is végülis ezekre a gondolatokra jutottam.Remélem,hogy minden okés lesz.Nagyon bizakodó voltam a diétával,a cukit amúgy szépen 5-6 körül rendezi,néha egy-egy ilyen meglepi előfordulgat-gat.Ami aggasztó,az a meglepi a mensi körül és vetette fel bennem újra a kérdést,hogy ténlyeg elég-e a diéta,illetve hát ezek a párhavonta visszatérő meglepi magasok.Ezek indítottak arra,hogy lehet nem ülhetek rá a diétára csakúgy,hogy na,akkor ez rendben is.Végülis egy labor majd megmondja,hogy segített-e és a mensi-gondnak más az oka,vagy nem segített,csak felületin,ahogy te is utaltál erre, és odabent meg okozza a további nem kívánt hatásokat.
A rendszeres ellenőrzés bennem is felmerült,pont ezek miatt.Eddig csak találomra néztem.
Egyébként engem érdekelne,hogy mi az a sokrétű tevékenység,ami az inzulin munkáját jellemzi,mert a cukor-rendezés csak az egyik.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
....És amúgy is:valahogy rég megette a kutya az egészet,ha a betegnek kell nyomoznia,hogy mi a baja és milyen címen(értsd:BNO-kód)férhetne bele az eü.ellátásba.Vagy marad a magándoki.Dehát ez van.
Sajnos néha tényleg nekünk kell nyomozni. Először is azért, mert ha még mi is csak tudjuk, hogy betegek vagyunk, de nem tudjuk, hogy mi a bajunk, akkor találomra esélyünk sincs azonnal a megfelelő dokihoz menni. A megfelelő doki biztos tudja a szakterületén belül a helyes BNO kódot, a többitől nem várható el, hogy fejből fújja az egész lajstromot. A lényeg, hogy már nem kell tovább nyomoznod, jó helyre kerülsz.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egyébként engem érdekelne,hogy mi az a sokrétű tevékenység,ami az inzulin munkáját jellemzi,mert a cukor-rendezés csak az egyik.
Mindent jegyezz meg pontosan, mert engem is érdekel, meg különben is fel kell mondanod, hogy itt is mindenki tájékozódjon.
 

Zsu77

Új tag
Mindent jegyezz meg pontosan, mert engem is érdekel, meg különben is fel kell mondanod, hogy itt is mindenki tájékozódjon.

Na,hát kutakodokén-kutakodokén...de az egyetlen,amit hallottam még pluszba,hogy mit tud művelni a túl sok (sajáttermelésre gondolok,hip.inz-ra),azt egy onkológus mondta és nem túl jó hír.Gondolom az anyatermészet nem teljesen erre találta ki,de lám,ha tényleg abnormális valami,az tud bajt csinálni.Ez esetben konkrétan az,hogy rákra erőteljesen hajlamosít,ha az létrejött,akkor kifejezetten áttéteket képez.A hip.inz. kezd életveszélyessé válni???:shock:
No jó.Én nem erre a munkájára vagyok kíváncsi.De ha egyszer megtudom...oks!Megírom!:D
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
De feltétlen telefonálj rám csütörtök délelőtt, hogy szóljak a lányoknak, mert én elfelejtem. Kb 9-10 körül, addigra lefutnak a délelőtti vizsgálatok.
Növényke, beszéltem a lányokkal a diabon. Csütörtökön valószínű csak időpontot fogsz kapni a főo-tól, vagy legfeljebb megmondja, hogy merre tovább. Sejtettem én, hogy egy időpontos rendelésre nem állíthatok be a hónom alatt egy új pácienssel.
 
Oldal tetejére