Mondjuk rendszerint valami fehérjével, zsíros hússal együtt eszed, ami javít rajta (legalábbis GI szempontból).
Ez meglepett!
Azt hittem, a zsírossága miatt nem olyan magas a GI-je.
Vagy egy kis savanyúsággal!
Talán, ezeknél az előre gyártott, félkész krumplikkal arra kell vigyázni, hogy valóban krumpliból legyen, egyszerűen, ne pedig valami összesajtolt, krumpliszerű valami. Nem akarok rémhíreket kelteni, lehet, hogy ilyen nincs is. De valahonnan úgy rémlik, hogy (legalább is régebben), a mekis sült krupliról hallottam, hogy azok nem burgonya hasábok, hanem préselt valamik. Ez igaz lehet?
Igaz, ahogy Maci is írja, pelyhesített (de silány minőségű) krumpliból csinálják. No, tudjuk, hogy minden, amit pelyhesítenek, máris magasabb CH-val rendelkezik, mint maga az eredeti zöldség, gabona.De valahonnan úgy rémlik, hogy (legalább is régebben), a mekis sült krupliról hallottam, hogy azok nem burgonya hasábok, hanem préselt valamik. Ez igaz lehet?
Akkor nem teljesen valótlan a szóbeszéd, amit hallottam.
Érdekes ez a krumpli, mert Hannából, akárhogy van elkészítve, kezdve a pürétől a sült krumpliig, annyira eltűnik pillanatok alatt, hogy ha krumpli a köret, résen kell lenni, mert hypo veszély van. És későbbre sem hat -- egyszerűen elillan. Így, ha krumpli az ebéd (egy része), abból jóval többet ehet, mint amennyit előír az épen aktuális ch bevitel.
Itt arra kapcsolnék vissza, amit Napocska írt máshol: nem mindegy, hogy az adott ch miből van. Nálunk a krumpli nagyon laza -- igen, ez egyedi lehet, mert Ti is, meg az általános infok is az ellenkezőjét írják.
Talán itt jön be az az elsőként , kezdetekkor kapott info, hogy van a nagy átlag -- meg az eltérések!!! (Bár ez akkor leginkább a rizzsel kapcsolatban hangzott el)
Ja, ja, Hanna a tejjel kapcsolatban is teljesen velem ellentétesen működik.mert Hannából, akárhogy van elkészítve, kezdve a pürétől a sült krumpliig, annyira eltűnik pillanatok alatt, hogy ha krumpli a köret, résen kell lenni, mert hypo veszély van. És későbbre sem hat -- egyszerűen elillan.
Amióta Gabibaba mondta, hogy ő elkészítés előtt áztatja vízben a megpucolt krumplit, azóta én is így csinálom, akármi készül belőle. Persze a víz-t ki kell önteni.Ha pl. előfőzöd a krumplit (hideg vízben feltenni és pár percig forralni, épphogy csak roppanósra) és utána sütöd meg, akkor a vízoldható (gyors) ch jelentős részétől megszabadulhatsz és ezután már simán lehet belőle akár sültkrumplit, akár - friss vízben főzve - krumplipürét is csinálni (persze azért ez is egyénfüggő) ...
A Stexes talin felmerült, hogy nem ugyanannyi bólust kell számolni 10g szénhidrátra, ha az mondjuk főzelékből van, mint ha rizsből, kenyérből vagy gyümölcsből. Ti hogy számoljátok az inzulint, ha mondjuk csak gyümölcsöt esztek? Kevesebbet adtok be, mint ha pl. gabonafélét?