Álmatlanság, éjszakai felébredések

dg témája a 'Egyéb betegségek' fórumban , 2008 November 11.

 1. dg

  dg Őstag

  Kedves Fórumozók!

  Megoszthatnánk egymással azokat a tapasztalatokat, amiket e témában átéltetek.

  Miért ébredtetek fel éjszaka? Sikerült-e visszaaludni? Hogy éreztétek magatokat másnap reggel? Hosszú távon milyen hatással volt ez a mindennapjaitokra? Sikerült megoldani a problémát? Hogyan?

  Segítsünk ebben is egymásnak!
   
 2. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Miért ébredtetek fel éjszaka?Mindig másért.Nálam nem is ez a lényeg,hanem az,hogy ha egyszer felébredtem...Sikerült-e visszaaludni?...akár órákig sem tudok visszaaludni.Hogy éreztétek magatokat másnap reggel?Szörnyen.Hosszú távon milyen hatással volt ez a mindennapjaitokra?:DMegtanultam nyitott szemmel,séta közben,biciklizés közben,akármicsinálás közben,nyitott szemmel aludni!!!:mrgreen:Sikerült megoldani a problémát?Talán...Hogyan?Igyekszem nem felébredni...:???:Ha ez mégsem sikerül,már félpillanat alatt felmérem éjszakai helyzetem:confused: és mire komolyra fordulna,páni-sebességgel zuhizok inkább vissza;):p
   
 3. dg

  dg Őstag

  Ha jól tudom, elég lényeges kérdés annak megállapításában, hogy alvászavarról beszélünk-e, az, hogy miért ébredünk fel éjjel. Mert ha felébresztenek, mondjuk egy bömbölő kisbaba, az más kérdés. De ha magunktól ébredezünk, és nem megy a visszaalvás, az problematikusabb.

  Nézzétek meg!

  http://drinfo.hu/fokuszban-az-alvaszavar

  Egyébként én sokféle stáción átmentem már, de sajna, 2004 tavasza óta egyetlen éjszakát sem aludtam át. A szó legszorosabb értelmében.

  (Nofre, az alvászavar témát nekem találtad ki?? Hogy rájahibáztál! :mrgreen:)
   
 4. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Hát te is rájahibáztál! Neked készült :) Engem is érint sajna. Nálam nem az a problem, hogy felébredek, hanem az, hogy nehezen alszom el...
   
 5. dg

  dg Őstag


  Van valami, amivel tudsz azon segíteni, hogy elaludj? És régóta van így?
   
 6. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Szerintem ha minden kis szöszenetre felébred valaki,az sem normális...Ha szösszenetek miatt órákig totál ébren van valaki az sem normális...Ha valakinek nem jó az alvásminősége,az sem normális...Hogy csak egy pár más jellegű alvászavart említsek...

  ???

  Bár én magam nem tartom alvászavarosnak,férjem miatt Sidike én is/mi is nagyon örülünk az oldalnak,át is lesz tanulmányozva,köszönjük szépen!:)
   
 7. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Nálam ez nyomasztó feladatok, események miatt van, azt hiszem. Nehezen "kapcsolom ki az agyamat" :( van amikor jó a helyzet, mondjuk, amikor jó események történnek velem... legalább egy éve hullámzik ez nálam. voltam már dokinál is ez ügyben, hogy kiderítsük az okot
   
 8. dg

  dg Őstag


  a férjem is pont ezt szokta mondani: "nehezen kapcsolom ki az agyamat".

  És spec orvosnál jártál? Mit javasolt?
   
 9. dg

  dg Őstag


  Így van!
  És remélem ez a fórum jó lesz arra, hogy a további okokról, megoldásokról is diskuráljunk!
   
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  bár Növényke viccesre vette a figurát, de van benne egy technika, ami nálam is bevált. Akár éjfélkor, akár hajnali 3 óráról van szó, egy zuhanyozás, lehetőleg jó forró vízben, azt rend szerint meghozza az álmot.

  Nekem ez az egyetlen technikám van, mivel az alvókámnak nincs baja. Ezek a nehezen elalvások, vagy felébredések pedig olyan ritkák, hogy említésre sem érdemes.

  A cikket még nem olvastam el, csak ami ti írtatok. A felébredéseknek lehet oka, hogy a fejben sok minden forog. De van egy hormon, a melanin (remélem jól emlékszem a nevére), ami szabályozza a nappal és éjszaka (alvás-ébrenlét) ciklusát. A melanin éjszaka a sötétben aktiválódik, és ezzel valahogyan hozzájárul az éjszakai nyugodt alváshoz. Az első kérdésem, vagy tippem az lenne, hogy teljesen sötét van-e a szobában az alvás idejekor.
   
 11. dg

  dg Őstag

  Ó igen, setét van. Illetve, némi kis félhomály mégis (szinte szóra sem érdemes), ami beszűrődik az ablakon túlról. Ezt a setétben termelődő hormont én is hallottam, konkrétan egy olyan beszélgetés kapcsán, ami az éjjeli reklámfények káros hatásával volt kapcsolatos.

  Amúgy, mint írtam vala, sokféle stáción vagyok túl, ezek egy része alvászavar volt, a másik része nem. Azt hiszem, mostanság épp nem vagyok alvászavaros. :rolleyes:
   
 12. dg

  dg Őstag

  Bár, lehet, hogy mégis...???

  Azt nem tudom, hogy alvászavar-e, ha éjfélkor, mikor fekszem, megbeszélem magammal (hülyén hangzik, de így van), hogy 3-kor felkelek cukrot mérni, és az esetek 95%-ában plusz/mínusz 10 perces eltéréssel, ki is pattannak a szemeim ekkor. Bár mostanság elég könnyen visszaalszom, de egy korábbi periódusomban csak reggel 6-kor tudtam visszaaludni, ha nem később... Akkor meg már nem sokára kelni kellett, s mint az élőholt...

  Én annyit tudtam magamért tenni a visszaalvással kapcsolatban, hogy már amennyire lehetséges, igyekeztem kontrollálni az agyamat, hogy ne kezdjek el gondolkodni, mert ha beindul, akkor vége. Teljesen felébredek.
   
 13. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ez lett volna a következő hozzászólásom, hogy én is így működök. Rendszeresen felébredek éjszaka, hogy cukrot mérjek. Ez biztos nem alvászavar. Ilyenkor én néha olyan kába vagyok, vagy inkább még cuki mérés közben is félig alszom, hogy reggel nem tudom, hogy mértem éjszaka, vagy nem. Aztán megnézem a cukimérőben, és ott van időpont szerint a mérés. Persze a legtöbbször reggel emlékszem hogy éjszaka fent voltam. Az időpontra felébredés programozása nálam is működik, és tényleg sokszor csak 10-15 perces eltérés van a programozotthoz képest.

  D.g., az, hogy mégis van igazi alvászavarra utaló jelek, szerintem annak tudható be, hogy két pici gyerkőcöd van, akik azért igencsak feszített figyelmet igényelnek tőled.

  Nofre, nálad is úgy gondolom, hogy az elmúlt időszakban dupla, tripla munkát végeztél azért, hogy a honlap így nézzen, ki, ahogy most látjuk. Sokszor éjszaka is dolgoztál (dolgoztatok), ami viszont alaposan megbolygatja a természetes nappal-éjszaka ciklikus változását.

  Mindenképpen érdemes a körülményeket először számba venni, hogy mik azok, amik a természetes melanin termelődést gátolja, vagy fokozza. Pl. több éjszakán keresztül villanyfénynél való feszített tempójú munka biztosan gátolja a melanin termelődést. A nappali alváskor pedig a csukott szemhélyon keresztül is áramlik be annyi fény, ami már megint gátló hatású.

  Nekem nagyon tetszik ez a téma, én biztos hogy jobban utána nézek.
   
 14. Magdika

  Magdika Új tag

  Sziasztok!

  Nekem régebben az ébredés után mindig kiderült, hogy hipózok. Akkor még nem volt mérésre lehetőség a 60-as70-es évekre gondolok. Később megtanultam és beszereztem egy doboz teszt csíkot, ami akkor még nagyon drága volt és nem volt hozzá készülék, de a szinskála alpján eldönthető volt, hogy az ébredéseket mindig hipó követte.
  Később már volt vc mérő készülék és így a hipók is csökkentek, mert ha az első jel jött és mértem, és kivédtem. Persze nem mindig sikerült. Aztán jöttek a kéz zsibbadásaim. Arra ébredtem, hogy a jobb kezem el van zsibadva csuklótól az új végekig. Erre a kellemetlen érzésre mindig felébredtem, és miután meg mozgattam az ujaimat elmúlt, de vissza aludni már nem tudtam, ezért mindig fáradt voltam. Néhány év eltelve így, már nem csak a zsibbadás, hanem az azt követő éles fájdalom miatt is fent voltam. Reggelre karikás fárad szemekkel ébredve. Orvosi tanácsra kezdtem szedni nyugtatókat, amelyektől aludtam. Majd a fájadalom és a zsibbadás nőtt és a nyugtató nem volt elég. Kaptam erősebb nyugtatót, majd néhány év elteltével még erősebbet, mára már altatóval alszom. A hipó közeli értékeknél most is felébredeka végtagjaim zsibbadására, amit fájdalom kisér. Mára már vannak gyógyszerek a neuropáthiás fájdalmak csillapítására.
  Megoldás sajnos még mindig nincs, de legalább az altató és nyugtató gyógyszerek hatására némi alvás is van az éjszakába. Én azt mondom, ha így ébredünk fel éjszaka, még mindig jobb, mint belealudni egy hipóba, mert a kkor jön a a Somogyi efetus.
  Mindenkit üdvözlök Magdika
   
 15. dg

  dg Őstag


  Ezek szerint Te se alszol zavartalanul, Kata! De tényleg izgalmas ez az "önprogramozott" kelés. Biztos ősi ösztönök dolgoznak -- ez persze egy jó nagy nesze semmi, fogd meg jól vélemény. De rettentő érdekes lenne tudni (mondjuk egy szakembertől is). hogy mi minden áll annak a hátterében, hogy ez lehetséges?

  Ebben az önprogramozásban annyi bizonytalanít el, hogy végtére valamiféle "idegi tünet" eredményeként történik meg az ébredés, s hogy nem súrolja-e ez az alvászavar határait (vagy át is lépi?) Mert ezek szerint végig ott van egyfajta nyomás/feszültség belül, ami végül fel is kelt az álomból. S amit egyébiránt egyáltalán nem élek meg nyomás és feszültségként, fel sem tűnik. De mégis. Mennyire normális ez?
   
 16. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Kata ráhibáztál, nálam teljesen egyértelműen a felpörgés/állandó agyalás az ok. Próbálok lazítani is, néha összejön - néha nem :)
   
 17. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Ami nem gond,mivel mindenki úgy nevet magán és a bajain,ahogy akar.És végülis válaszoltam is...;)
   
 18. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  A legnehezebb a szellemi fáradtságot kipihenni. Azt ugyanis alvással nem lehet. A szellemi megterhelésnél az agy túlpörög, az izmok viszont nincsenek igénybe véve, ellenben rendellenesen megfeszülnek. Ezek a feszülések főleg a nyaki tájékon, és a lapocka fölött a csuklyás izomnál jelentkezik. Ezek az izmok merevednek meg a számítógépes munka során is.

  Gyógymasszázzsal, és megfelelő tornával lehet siettetni a regenerációt, és ha a munka miatti stressz nem folyamatos, akkor a javulás éreztetheti a hatását az alvásnál is, ami egyre nyugodtabb és pihentetőbb lesz.

  Én a folyamatos számítógépes munka miatt most járok gyógymasszázsra, ez csak deréktól nyakig (tarkóig) terjed. Erre nekem még kellene tornásznom is, de ebben nem vagyok elég következetes magammal szemben.
  15-én, 16-án tudok mutatni egy-két mozdulatot, ami a számítógép előtt is végezhető.
   
 19. goyo

  goyo Adminisztrátor Fórumvezető

  Azt hiszem a Melatonin-ra gondolsz. Ez egy allati hormon, sok pozitiv hatassal...anno volt egy idoszakom Torontoban amikor ilyen keszitmenyt szedtem (gyogynovenyboltokban lehetett kapni). Nagyon jo tapasztalataim voltak vele, jol aludtam es reggel kipattant a szemem, kipihentem ebredtem (osszehasonlithatatlan barmilyen altatoval). Erdekes, hogy par evre ra egy masik Melatonin tartalmu keszitmenyel mar nem volt ugyanaz a hatas...

  En mostanaban egy roppant egyszeru megoldast valasztok...estenkent (vagy inkabb ejszakankent :mrgreen:) egy aktiv, gyors 50-60 perces seta (vagy lassu kocogas) ha esik ha fuj....egyenlore mukodik :)
   
 20. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Alvásprobléma... Hmm... Fincsi téma... Nos, ehhez is van némi hozzáfűzni valóm... (Mondjuk, nekem mihez nincs??? :mrgreen:)

  Nos... "Kissé" sz@r évem volt... Eddig... Még most is vannak eü. problémáim, de az alvásom már nem olyan katasztrofális, mint mondjuk 2 hónappal ezelőtt volt...

  Márciusban, amikor kiderült a diabom, alig aludtam 2-3 órákat... Cukimérés, és rengeteg meló... Meg is torolta a szervezetemet a szervezetem (húú, de szép megfogalmazás...:-D)... Epilepsziás rohamom volt, amit az ADEEG (alvásmegvonásos EEG) ki is mutatott. Magyarán mondva, epilepsziás rohamot nálam ki lehetett váltani több, mint 24 órás alvásnélküliséggel. Remek. Ezt a vizsgálatot úgy végzik, hogy 24 órán keresztül nem alhat a páciens, majd elektródákat biggyesztenek a fejre, ami az agy elektromos tevékenységét "rajzolja" meg. Általában a vizsgált egyének 98%-a úgy alszik el, mint akit leütöttek... Nos, Tímeácska vagy 2-3 órán keresztül küzdött az elalvással... Egyszerűen nem ment. Aztán csak elaludtam nagynehezen... Ennek a vizsgálatnak az eredménye egyértelműen kimutatta, hogy kóros "elektromos kisüléseket" idéz nálam elő a kialvatlanság. Egyetlen megoldás/gyógyszer: alvás.
  Nos, ezek után már "marhára" elkezdtem odafigyelni az alvásidőmre... Aludtam is vagy 3-4 órákat... :mrgreen: Elég feszített tempóban dolgoztam, volt, hogy már világosodott, mikor bementem a munkahelyemre, és már megint világosodott, amikor kijöttem... :oops: Nem vagyok rá büszke... Igazság szerint, ez április 6.-a után már "figyelem, és gondolatelterelés" volt nálam... Hát, annyira nem sikerült terelgetnem...
  Tudom, hogy nagyon sok fizikális problémámra, betegségemre ezzel a tempóval majdhogynem olajat öntöttem a tűzre... :oops: Erre sem vagyok büszke... Igazság szerint, megsürgettem a dolgokat... Kivédeni nem tudtam volna, de úgy 5 évvel előrébb hoztam sok problémámat...
  A nyáron rádöbbentem, hogy ha így folytatom, nem lesz jó vége... Nagyon nem!
  Már próbálom magam "kontrollálni" a munkaidővel kapcsolatban... Vagyis, kontrollálnak... :rolleyes: Beszabályoztak... Leszabályoztak... :rolleyes:
  Egyébként, rólam azt azért tudni kell, hogy én "üres járaton" nem bírok létezni... Menni előre, és csinálni, lehetőségekhez képes a legjobban... És még annál is egy kicsivel jobban... (Maximalistatímeácska:))
   

Megosztás