Érdekes cikkek, hírek, kísérletek

tímeácska

Őstag
Elolvastam Bioszaky által beidézett linket. Nagyon érdekes, és ha tényleg működik, akkor igen bíztató, mind a prevenció, mind a friss diabosok részéről nézve, ahol még termelődik inzulin... Erre rá fogok kérdezni a dokinktól, hátha Ő tud valamit... Kár, hogy a vakcina nevét nem írták le... :) Akkor konkrétabban utána lehetne nézni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Az a helyzet, hogy én már nem is nagyon kapom föl a fejemet ilyen hírekre. Már annyi ilyesmit olvastam az elmúlt 20 évben (ami elvileg 10-20 éven belül teljes gyógyulást ígért, mármint mint kutatás) és sosem lett belőlük semmi. Én úgy vagyok vele, ha komollyá válna egy kutatás, akkor annak nagyobb publicitás fog járni úgyis. De azért, ha lesz pár percem, elolvasom én is ezt a cikket.

Nemrég olvastam egy cikket, az is nagyon izgalmas volt, aztán a végén megláttam, hogy majdnem 10 éves volt a cikk (neten találtam) és tök mérges lettem. Annyira érthető volt és valósan elképzelhető, hogy hú, ez nekünk gyógyulást jelent és a cikk szerint olyan klasszul haladt a kutatás, hogy 10 éven belül ebből kézzelfogható eredmény lesz. Aztán azóta sem történt semmi, pedig eltelt a 10 év. Azt hiszem, egy kicsit belefáradtam...
 

tímeácska

Őstag
Molli! Teljes mértékben meg tudom érteni, hogy belefáradtál a "hitegetésbe", hiú reményekbe... De ne felejtsd el, hogy a remény hal meg utoljára...! :)
 

tímeácska

Őstag
Akkor oké! ;-) Reménynek mindig kell lennie! :)
Hát, igen... Azt írnak le, amit akarnak... És, azért az eladott lapszámról se felejtkezzünk meg... Biztos, hogy sok újságnak nem a hír valósága, hanem "értéke" lényegesebb... Persze, nem általánosítani akartam, megint... :-D
 
Űj gyógyszer cukorbeteknek: DiaPep277

Új gyógyszerek kibróbálása laboratóriumi és állatkisérletekkel kezdődik. Ha ezek sikeresek voltak csak akkor kezdődhetnek el a betegek bevonásával történő vizsgálatok, amelyeknek négy fázisa van.
Az első fázis alkalmával kevés beteget vonnak be a vizsgálatba, a következő II. - IV. fázisú vizsgálat egyre nagyobb betegszámmal történik.
A DiaPep277 elnevezésű gyógyszer kipróbálásának II. fázisa 2002. októberében kezdődött el és pozitív eredménnyel végződött. Így lehetővé vált a III. fázis elindítása 2008. februárjában. Egyelőre 16-45 éves 1-es diabeteszes jelentkezőket keresnek a fázis III vizsgálatok elvégzésére.
A III. fázis várható befejezése 2010. szeptember. A vizsgálatok nemzetköziek, a 34 vizsgálati hely Eu-országokban, Dél-Afrikában, Izraelben és az Egyesült Államokban van (Magyarország nem szerepel a vizsgálatokat végző országok listájában). Amennyiben ezek a vizsgálatok is pozitív eredménnyel zárulnak, indulhat el a IV. fázis (várhatóan 2011-ben). Ez is eltarthat néhány évig. Ha ez alkalommal is pozitív eredményt kapnak, a gyógyszert törzskönyveztetni kell a megfelelő hatóságoknál. Várhatóan ez közel egyidőben fog megtörténni az Egyesült Államokban és az Eu országokban, köztük Magyaroszágon is. Ez is több éves folyamat, mivel a törzskönyvezésnek szigorú feltételei vannak annak érdekében, hogy a betegekhez valóban hatékony és mennél kevesebb mellékhatású gyógyszer kerüljön. Ezek szerint még az optimista várakozási idő is több év, esetleg egy évtizednél is több.
Aki bővebben akar e vizsgálatokról tájékozódni, keresse fel a http://ClinicalTrials.gov honlapot, kattintson a Search for Clinical Trials hivatkozásra, majd a megjelenő keresőbe írja be a DiaPep277 szót. A II. és III. fázisú vizsgálatok hivatkozásai jelennek meg.
 

DiabFórum

Új tag
Érdekes hír

<table class="contentpaneopen"><tbody><tr><td class="contentheading" width="100%"> Inzulin kapszulában </td> <td class="buttonheading" align="right" width="100%">
</td> <td class="buttonheading" align="right" width="100%">
</td> <td class="buttonheading" align="right" width="100%">
</td> </tr> </tbody></table> <table class="contentpaneopen"><tbody><tr> <td colspan="2" align="left" valign="top" width="70%">
</td> </tr> <tr> <td colspan="2" class="createdate" valign="top"> 2008. május 01. </td> </tr> <tr> <td colspan="2" valign="top"> Olyan anyagot fejlesztettek ki texasi kutatók, amelynek révén valóra válhat a cukorbetegek régi álma: kapszulaként juttathatják szervezetükbe az inzulint, nem napi több injekció révén. Az ACS Biomacromolecules április 14-i számában megjelent tanulmányban Nicholas A. Peppas és kollégái abból indulnak ki, hogy a gyomorsav az eddigi tapasztalatok szerint elpusztítja az inzulint, így az orvostudomány jelenlegi szintjén lehetetlen orális úton szedhető diabéteszgyógyszereket készíteni.
A tanulmány egy környezetének pH-értékétől függően változó polimer hidrogél működési mechanizmusát részletezi. A hidrogél csomag a búzacsíra-agglutinin, egy növényi alapú cukor hozzáadása révén képes hozzáragadni a vékonybél felső részéhez, méghozzá annyi ideig, hogy lehetővé tegye a benne lévő inzulin felszívódását.
A laboratóriumi tesztek során az inzulint tartalmazó gélszerű anyag kitágul a gyomor savas környezetében és megakadályozza, hogy a gyomorsav reakcióba lépjen a gyógyszerrel. Az inzulinfelszívódás helyén, a vékonybél alkalinos környezetében viszont a polimer összezsugorodik és szabadjára engedi a benne található anyagot.
</td></tr></tbody></table>
 

szolnok

Új tag
A hír valóban érdekes, de azthiszem ez csak a gyógyszerezhető II typ. betegeknek jó, nem tudom elképzelni ugyanis, hogy egy napi 70-90 E-re beállitott és minimum kétfajta inzulint alaklmazóknak jó legyen. SAJNOS.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szerintem itt ebben az esetben a bélből felszívódó anyagok felszívódási sebességén van a hangsúly. Ugyanis azonos ételek felszívódási sebessége is változik egy egyénen belül, más-más egyénnél pedig megint másképp. Tehát nehéz lehet beszabályozni, valami ilyesmi miatt nem vált be az inhalációs inzulin is, vagyis a pontatlan és elégtelen felszívódás miatt. Maga az elv hasonló lehet a kívülről injektált inzulin esetéhez, vagyis hogy a máj megkerülésével először a szív jobb pitvar, tüdő, utána bal pitvar, és végül a véráramon keresztül jut a sejtekbe, pontosabban a membránhoz, ahol kapcsolódik a glükozhoz. Ezt az utat tudom elképzelni az inzulin gyógyszer esetében is. Azért ígéretes, hogy még ezt is meg tudták valósítani. Valószínű szükség van még klinikai kísérletre a bevezetés előtt.
 

DiabFórum

Új tag
Kedves Fórumtagok!

Eltelt újabb két hónap... Felkerült a Cukorbeteg Élet május-júniusi száma.
 

rgyörgy

Új tag
Érdekes cikk az infórádióban.<o>:p></o>:p
<o></o>
Öt éven belül kapható lesz az a gyógyszer, amely segít megelőzni a rákot, a<o></o>
szívbetegséget és az Alzheimer-kórt, valamint visszafordítja a<o></o>
Cukorbetegség előrehaladását.
A cikk elolvasható itt:
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
http://www.inforadio.hu/hir/tudomany/hir-217955


<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
 

rgyörgy

Új tag

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Álomnak elég szép…
 

Krisztián

Új tag
Én még csak egy éve vagyok inzulinos cukorbeteg, 32 évesen még optimistábban tekintek a jövőre ! Olvasok és bizakodok és szerintem vagyunk még így nagyon sokan !
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Én még csak egy éve vagyok inzulinos cukorbeteg, 32 évesen még optimistábban tekintek a jövőre ! Olvasok és bizakodok és szerintem vagyunk még így nagyon sokan !

Hinni is kell a kutatásokban, hiszen rengeteget fejlődött a cukorbetegség kezelése, annak ellenére, hogy még nem tudják gyógyítani, hiszen a kezelések sokkal élettanibbak, mint 10-15 évvel ezelőtt.
Viszont én ezekben a jóslásokban óvatosabban hiszek, ez számomra olyan, mintha azt írták volna, hogy feltaláltuk azt a (forradalmian új) varázspálcát, amit az orvos kezébe adva egy suhintással.... (és itt egy talicskára való felsorolás következik).... tudjuk ezt+ezt gyógyítani.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Itt van egy cikk. Felhívom a figyelmeteket, hogy a cikk a 2003-as Cukorbeteg Élet magazinban jelent meg a január-februári számban, tehát a kutatás 2002-es ill. előtti.

http://diabetesonline.hu/2003-januar-februar/mult-es-jovo-hataran-a-cukorbetegseg-gyogyitasa.html

Ebből kiemelnék egy mondatot:
"Ha minden a terv szerint megy, a szer évtizedünk második felében a betegek rendelkezésére áll."

Ha jól számolok, már igencsak az évtized második felében vagyunk, de én a kísérletek folytatásáról sem hallottam, nem hogy a tömeges alkalmazásról, tehát nem úgy tűnik, mintha nagyon a terv szerint ment volna "jóslat".

Tudom jó reménykedni, meg bizakodni, és szükség is van rá, de én mindenkit óva intek attól, hogy bármilyen ígérgetéssel, mézes madzaggal hagyja magát elkábítani. Innen már nagyon keskeny az a határvonal, amikor "ügyes" emberek a hiszékenységünkre, meg a gyógyulni akarásunkra alapozva mindent gyógyító csodanövényeket, és kezeléseket akarnak ránk sózni.

Én abban bízom, és kívánom, hogy a gyerekeink életében legyen gyógyítható a cukorbetegség, de még inkább kívánom azt, hogy az orvostudomány megtalálja a módját, hogy kivédje, vagy megelőzze a cukorbetegség kialakulását. Ez pedig az őssejt-terápia, és a genetika.
 

gretta

Új tag
Itt van egy cikk. Felhívom a figyelmeteket, hogy a cikk a 2003-as Cukorbeteg Élet magazinban jelent meg a január-februári számban, tehát a kutatás 2002-es ill. előtti.

http://diabetesonline.hu/2003-januar-februar/mult-es-jovo-hataran-a-cukorbetegseg-gyogyitasa.html

Ebből kiemelnék egy mondatot:
"Ha minden a terv szerint megy, a szer évtizedünk második felében a betegek rendelkezésére áll."

Ha jól számolok, már igencsak az évtized második felében vagyunk, de én a kísérletek folytatásáról sem hallottam, nem hogy a tömeges alkalmazásról, tehát nem úgy tűnik, mintha nagyon a terv szerint ment volna "jóslat".

Tudom jó reménykedni, meg bizakodni, és szükség is van rá, de én mindenkit óva intek attól, hogy bármilyen ígérgetéssel, mézes madzaggal hagyja magát elkábítani. Innen már nagyon keskeny az a határvonal, amikor "ügyes" emberek a hiszékenységünkre, meg a gyógyulni akarásunkra alapozva mindent gyógyító csodanövényeket, és kezeléseket akarnak ránk sózni.

Én abban bízom, és kívánom, hogy a gyerekeink életében legyen gyógyítható a cukorbetegség, de még inkább kívánom azt, hogy az orvostudomány megtalálja a módját, hogy kivédje, vagy megelőzze a cukorbetegség kialakulását. Ez pedig az őssejt-terápia, és a genetika.


vmiben mindig jó reménykedni, de én igazából a pumpafejlesztésekben bízom leginkább... Még eddig akárhogy vesszük, ez a legkézenfekvőbb kezelési mód.
 
Oldal tetejére