Érdekességek a gyógyszerrendelések világából

tímeácska témája a 'Inzulinok' fórumban , 2009 Október 12.

Témaállapot:
További válaszok itt nem küldhetőek.
 1. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Érdekességek a gyógyszerrendelések világából... Ez a cím szándékaim szerint azt jelzi, hogy néha-néha sajnálatos módon az addig "megszokott" gyógyszer/gyógyászati segédeszköz orvos általi rendelésénél valami más, valahogy máshogy történik... :rolleyes:
  Ha találkoztatok már valami hasonlóval, osszuk meg egymással a "tapasztalatainkat"!
   
 2. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Éppen a mai nap folyamán voltam kiváltani jó öreg Novorapid inzulinjaimat... Szakorvos javaslatára ugyebár a háziorvosom írta fel... 50 E/nap volt a napi dózisnak feltüntetve, azaz, 2 dobozzal volt összesen felírva a recepten. Eddig (a régi recept szerint) E.Ü. rend. jogcím volt megjelölve, ami számunkra térítésmentességet biztosított. Most, ezen az új recepten a régi jogcím nem szerepel, hanem ezek: Normatív ; Egyedi tám. ; HM ; Közgyógy ; Üzemi baleset ; E.ü. kiemelt ; E.ü. emelt ; Teljes ár lista szerepel. Nos, az én receptemen az "E.ü. kiemelt" volt bejelölve, és kifizettettek velem a gyógyszertárban 2×300 Ft-ot... Mással is?!
   
 3. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Szia Timi!
  Úgy tudom a dobozdíj megmaradt...
   
 4. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Szia Sidike!
  De eddig azt nem kérték tőlem...
   
 5. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Közben megtaláltam...

  "Az egészségügyi reform keretében hatályba lépett jogszabályi rendelkezés alapján az ún. kiemelt, indikációhoz kötött támogatásban részesített gyógyszerek után dobozonként 300 Ft térítési díjat kell fizetni, így az egyébként 100 %-ban támogatott gyógyszerek kiváltása esetén is önrészt kell vállalnia a betegnek. Ezt a dobozonként fizetendő térítési díjat üzemi balesettel összefüggésben rendelt gyógyszerek esetén nem kell megfizetni."

  De eddig miért nem kellett fizetnem dobozdíjat?! :rolleyes:
   
 6. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Még egy "érdekesség"... Bár ez egyéni... És az enyém... :rolleyes:
  "Kedvenc" háziorvosommal is meggyűlik folyamatosan a bajom... Most éppen E1090 BNO kód helyett E1080 kódot írt... Bár, engem ez nem igazán "érint"... :rolleyes:

  Múltkor pedig E1180 volt a "kódom"... 2 hete O2440 volt :lol:!Micsoda szerencse, hogy legalább én tudom, hogy E1090 a BNO kódom...:) És, hogy insulin-dependens vagyok, ha már egyszer inzulinpumpám van...:-D Igazán megkérdezhetne már ez az orvos... Szívesen tájékoztatnám... :-D
   
 7. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  Ami velem történt, az a kiváltásnál fordult elő.
  Megszokott kapszulámat nem kaptam meg. Állítólag megszűnt a gyártása. Több patikát végigjárva ajánlottak a kapszula helyett tablettát, ugyanazokkal a ható anyagokkal. A dobozra is rá lett írva, hogy kell szedni.Ma tudtam meg a nefrológián, tízszeres töménységű gyógyszert vettem be.
   
 8. dg

  dg Őstag


  Ez nagyon ijesztő. Persze, felháborító, hogy előfordulhatott, de őszintén szólva nem csodálkozom rajta. Remélem, semmi bajod nem esett!

  Velem egy elég lényegtelen dolog történt nemrég. Isoprinosine-t írt fel az orvos, ami az immunrendszert hivatott stimulálni. Örömmel mondta, hogy új dolog: létezik folyadék formájában is már, mert eddig csak tablettaként volt, mégpedig egy nyelhetetlen galacsin formájában. Erre a patikában aznap mondták, hogy épp most húzták ki a törzskönyvből. Nem baj, úgyis drága lett volna, nagyon. Marad a citrom! :D Azért gondolom, más gyógyszertárban mást mondtak volna. (Mert szerintem a doki tudta jól.)Valóban káosz van a patikákban is: egyugyanazon dolog más-más elbírálás alá esik egy utcával arrébb -- legalább is, van rá példa bőven.
   
 9. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Én is a napokban váltottam ki az inzulint, és velem is kifizetették a 300,-Ft-ot, holott azt olvastam, hogy megszűnik az ún. "dobozdíj", és helyette az inzulin a 100 %-os támogatottság helyett 98 % támogatottság alá esik.
  Kérdeztem a patikust, de ő nem halott erről semmit, a szakorvosi javaslatomon is a 100 % szerepel az inzulin rendelhetőségén.

  A másik érdekesség, hogy a szakorvosi javaslaton 3 féle csík szerepel (amiket használok is), Accu-Chek Active, Personal, és az Optimum.
  A házi orvos kérdezte, hogy melyiket kérem, mert neki azt kell a gépbe írnia, és eszerint tudja a receptet nyomtatni. Mondom az Optimum kerüljön a gépbe (holott mind a három vc mérőt használom, hiszen nem tilos?!)

  Erre kapom a receptet, és mi van rajta? Hát mind a három csík neve, egy recepten! :shock: De ezt már csak a patikában vettem észre, gondoltam ezért majd vissza kell mennem a doktorhoz. És képzeljétek nem kellett visszamennem, automatikusan kiadták az Optimumot.
   
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  A házi orvosom gyerekkori ismerősöm, és szoktunk néha pár szót váltani (1-2 évente, amikor megfordultam nála), és most "panaszolta", hogy őrültek háza van a rendelésén. Még kevesebb idő jut a betegekre, és gyógyításra, hiszen nem csak mi cukorbetegek nyomulunk, hogy kell a tű, csík, inzulin, hanem minden segédeszközt és orvosi műszert használó beteg ott tolong. Az is aki a járókeretéért megy, és az is aki az inkontinencia betétért megy. Így bitzos abban, hogy ezek az emberek hamarosan amiatt mennek vissza, mert ott a váróban elkaptak valami nyavalyát, amit azoktól a betegektől kapnak el, akik a betegségük miatt mennek oda.
   
 11. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  <link rel="File-List" href="file:///D:%5CDOCUME%7E1%5CGYRGYR%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Ma vissza kellett mennem a nefrológiára. Átnézték a gyógyszerfogyasztásom.<o></o>
  Inzulinon kívül ötféle gyógyszert kapok, és mindegyiket túladagolva.<o></o>
  Az az érzésem, most jó helyre kerültem. Kár, hogy csak a vesegondozóban létezik ez a törődés.<o></o>

  <o>
  </o>
   
 12. dg

  dg Őstag

  Még szerencse, hogy erre az egészre fény derült!
   
 13. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  Lehet, hogy a marketinges orvoslátogatók túl jól dolgoznak.
   
 14. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Jaj, Gyuri Bácsi, nagyon remélem, hogy most már jó kezekben leszel, és rendbe jössz! Vigyázz Magadra!
   
 15. lizzi

  lizzi Őstag

  Tímeácska akkor te bizonyos értelemben szerencsés vagy :),mert nekem mióta dobozdíj van mindig kellett fizetnem!!!
   
 16. lizzi

  lizzi Őstag

  tudom itt nem politizálunk ,de ezek szerint tényleg az a cél .hogy minél több beteg legyen és minél többen feldobják a pacskert,szomorú:-x
   
 17. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Nekem most előszőr szólt az aszisztens hogy 4 szer adok inzulint akkor igyen jár a csík a patikában gyanakodva kérdeztem hogy biztos?
  A recepten eü.kiemelt volt bejelölve ,de fizetnem kellett érte a szokásosat!
  Nem megyek én már sehova!Elfáradtam az útvesztőkbe!
  A patikusom csak annyit mondott már ő sem tudja!
  Hát akkor ki tudja?
   
 18. rgyörgy

  rgyörgy Új tag

  <link rel="File-List" href="file:///D:%5CDOCUME%7E1%5CGYRGYR%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} </style> <![endif]--> Kedves Tímeácska, köszönöm, hogy kijavítottad a jó helyet, jó kezekre. <o>:p></o>:p>
  Nagyon vigyázok magamra, hisz belőlem csak egy van, mások ugye többen vannak…<o>:p</o>
  <o>
  </o>
   
 19. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Szerintem hamarosan belátják, hogy ez így nem lesz jó sem a betegnek, sem az orvosoknak. Az orvosokat meg sem kérdezték (ismét).
   

 20. irigylem az optimizmusodat. Én csak az egyre rosszabbat látom. Van akkora káosz...
  Csak egy pl :a nejem intézi a gyógyszereimet ami 30 ezer havonta!!Nos a múltkor kitört,hogy már ismét nagyon drága lett valami gyógyszer. Nézem a számlát a SYMBICORT turboh. tizenvalahány ezer ft ért volt számlázva. Irány a patika ahol kínos nyavalygás után csak kiderült, hogy a recepten bejelölte az eng. a tüdőgyógyász és simán leszámlázták teljes áron és az előtte lévőt is.A pénzt visszakaptam de az előzőét nem tudom kitette el . Nagyon nekünk kell figyelni mert már ez is olyan lett mint a vegyesbolt.
   
Témaállapot:
További válaszok itt nem küldhetőek.

Megosztás