Új módszer a diabéteszes neuropátia korai diagnosztizálására

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az FDA engedélyezte használatát egy új, egyszerű, pontos, könnyen reprodukálható eredményt adó műszernek, amely a diabéteszes neuropátia korai fázisának szűrésére alkalmas. Ez a Sudoscan, mellyel egy vizsgálat mindössze 2–4 percet vesz igénybe.

sudoscan1.jpg

A páciens kezeivel rátámaszkodik, illetve mezítláb rááll az érzékelő felületre, és a műszer pontosan regisztrálja egy számítógépen keresztül, valamint egy monitoron meg is jeleníti a neuropátia fokára utaló eltéréseket. Működési elve a bőr elektrokémiai vezetőképességén (electrochemical skin conductance: ESC) alapul, melyet a szimpatikus idegrendszer irányít.


Normális körülmények között a bőr nedves, magas a vezetőképessége, neuropátiában – annak súlyossága függvényében – száraz, gyengén vagy egyáltalán nem vezeti az elektromosságot. Aaron I Vinik, az Eastern Virginia Medical School professzora egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az eszköz elterjesztése és rendszeres alkalmazása minden cukorbeteg esetében drámai mértékben csökkentheti az évi 96 ezer lábamputációt, melyet az Egyesült Államokban a neuropátia miatt végeznek cukorbetegeken, mivel a kezelőorvosok (ott sem! – a referáló megjegyzése) vizsgálják meg betegeik lábait.

(A mérési pontosság messze felülmúlja a hazánkban csupán a neuropátiás centrumokban alkalmazott biothesiometerét. Az új műszer remélhetőleg a retinopátia szűrésére hivatott fundus kamerákhoz hasonlóan rövidesen megjelenik a hazai diabetológiai szakellátásban is – a referáló megjegyzése)

sudoscan_right-vs-left.png

Forrás: Az Amerikai Endokrinológiai Társaság Kongresszusa Phoenix-ben, 2013. májusában
 

barna84

Új tag
Igen, remélhetőleg lesz nálunk is hamarosan... Addig is, én örülök, hogy nálunk egyáltalán léteznek neuropatiás centrumok, pár éve egyáltalán nem volt ha visszaemlékeztek. és olvashattuk ebben a lapban is, hogy nemrég nyílt egy új Debrecenben :)
 
Oldal tetejére