A párom cukorbeteg

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Mindenki!

Dina70 megkeresett engem nemrég, hogy szeretne segítséget kérni párjával kapcsolatban, így most kezdeti segítségként megnyitom neki a topikot. Ez Dina üzenete:

"Kedves Mindenki!
Itt teljesen új vagyok, és nem is magam miatt érdeklődöm. Először bemutatkoznék röviden. Dina vagyok, 38 éves nőszemély és a közelmúltban megismerkedtem egy igen kellemes úriemberrel, aki cukorbetegségben szenved. Sajnos én erről semmit nem tudok, így eszeveszett gyorsasággal kezdtem a neten keresgélni, de leginkább csak a betegség leírását találtam mindenütt, azt már kivülről fújom. Viszont hasznos tanácsokat, praktikus ötleteket nem leltem sajnos.
Igyekszem pár infót beszerezni, illetve pontosítani a cukorbetegségével kapcsolatban, nehogy bődületes marhaságokat írjak itt le,utána ha befogadtok Magatok közé, akkor jelentkeznék és pár kérdést feltennék Nektek!
Előre is köszönöm!
Szeretettel? Dina
"
 

rgyörgy

Új tag
Kedves Dina!<o>:p</o>
Szeretettel? Üdvözöllek itt a fórumon. Én is cukorbeteg vagyok, és párja valakinek. Korábban én is bődületes kérdéseket tudtam feltenni, de ezt ki lehet nőni. Mire vagy kíváncsi? Többféle cukorbetegség van. Létezik gyógyszerrel, és inzulinnal kezelhető, 1-es, illetve 2-es típusú cukorbetegség. Ha megírod, a kellemes úriember melyik típusba tartozik, és gyógyszeres, vagy inzulinos, már nagy lépést lehet előre lépni. Egyébként én 2-es típusú, súlyos cukorbeteg nagyok, de nem szenvedek e betegségben. A szenvedés egészen mást jelent.<o></o>
Tehát kérdezz bátran.<o>:p</o>
Üdvözöllek rgyorgy<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
 

borka

Őstag
Kedves Dina,
Írj bátra, és kérdezz bármilyen blődséget,itt mindeki (vagy legalább is majdnem) így kezdte. Hamarosan felvilágosítást kapsz minden kérdésedre :rolleyes:és helyre leszel téve:p
Ettől jobb fórumot, ha 100 évig élsz ,se találsz, barátság ,bátorság.:rolleyes:;)
 

Dina70

Új tag
Köszönöm, köszönöm!!!
Igazán kedvesek vagytok, nem is hittem, hogy ilyen meleg fogadtatásban lesz részem!
RGYÖRGY !
Igazad van!!! Mármint a nem szenvedést illetően............. Én fogalmaztam rosszul. Örülök, hogy nem szenvedsz, ahogy a párom sem hála égnek! :)
Szóval amit eddig tudok . 1-es típusú, inzulinos. Látom, reggel szépen leül,cukormérés , majd hosszú hatású, rövid hatású beadása.
Az igazság az, hogy neki SZERINTEM nagyon ingadozik a cukra ( hangsúlyozom, szerintem-de én nem értek hozzá). Elég furának találom, hogy reggel még 14-15 sokszor, majd dél tájban már csak 5-6 körül mozog . Nekem ez nagy különbségnek tűnik, de az orvosa szerint ez nála normális (Péterfybe jár 12 éve -az orvos nevét nem merem írni ,de ha érdekel akkor persze szivesen) Ezen felül normális az is, hogy kólát igyon, csokit tömjön magába.
Azt értem, hogy ha leesik a cukra akkor édesség kell. De általában nem szabadna csokizni,nem?
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 12 évvel ezelőtt ő még megitta a magáét. Nem csaprészeg volt, de iszogatott. Ahogy elmesélte ,valahogy akkortájt kezdődött a cukorbetegsége, amikor leszokott és abbahagyta a borozgatást. Ez a tyúk és a tojás kérdése- nem tudom pontosan melyik volt előbb. 10 éve egy kortyot sem iszik . Semmit.
Ez szerintem egyszerre elég, mert kiszédültök itt tőlem , mielőtt megmelegedhetnék eme becses oldalon!!!!
Köszönöm a segítséget előre is!
Dina
 

Dina70

Új tag
Kedves Fiatal Veterán Borka!
Kissé megnyugtattál. Maradok. Már csak azért is, hátha valóban 100 évig élek................:)
Helyre leszek téve??? Jaj. Juj. De jó !
Igazából akkor ijedtem be, amikor a párom édesanyja mesélte, hogy milyen volt, amikor rosszul lett anno. Ők meg szaladtak, cukros víz, kockacukor, mentő, mit tudom én............
Na igen. Én meg ott állnák bénán, mert nem tudok segíteni, ha baj van?? Soha ne legyen baja, de illene, hogy legalább halvány fogalmam legyen, mikor,mi a teendőm...........
Én még csak gólya vagyok, úgyhogy most elmegyek a gólyabálba és majd jövök, ahogy csak időm enged!!!
Szép napot Neked (is) !
Dina
 

dg

Őstag
Szia Dina!

Nagyon tetszik a hozzáállásod: hogy minél többet szeretnél megtudni, valamint, hogy az elsők között szerepel, hogy mit kell tenni alacsony vércukorszint (hipoglikémia, itt a fórumon sokszor csak hipo) esetén? És mi van a táplálkozással?
Szóval, nagyon szimpatikus a megközelítés, és lesznek válaszok (most idő hiányában ezt az üzenetemet vedd üdvözletnek.)

A csokiról, és a táplálkozásról annyit, hogy a light kóla, a csoki, nem károsabb egy cukorbetegenek, mint bárki másnak. Ugye a fogakra mindkettő rossz hatással van, a csoki zsíros, a koleszterinszintnek sem tesz jót. Ennek ellenére, én is szeretem mindkettőt. Mértékletes fogyasztásukat nem hiszem, hogy el kéne kerülni. Pláne, ha a párod ennyire szereti, nem is fogja, de, hogy mennyi az annyi, az lényeges! (Még egyszer, ez általános, mindenkire igaz, nem csak a diabosokra.) A diabétesz szempontjából a csoki biztosan mértékkel kell fogyasztani, mert a szénhidrát (ch) értékét be kell számolni az éppen aktuálisan elfogyasztandó ételmennyiségbe (ch mennyiségbe).
 

gabibaba

Aktív tag
Szia, Dina!

Szerintem mindenképpen meg kellene tanulnod a cukormérést (pl gyakorolhatsz magadon :) ). Esetleg a mamájától kérdezd meg, hogy van-e valami jele a hipoglikémiának, pl. hisztis, nyűgös, agresszív, ... Ha beleolvesol a Cukorbeteg gyerek rovatba, abból is sokat lehet 'tanulni'.
 

borka

Őstag
Kedves Dina, én most csak a kérdéseket irom le,mert az van bőven.
1.Milyen insulinokat használ?
2.Napi elosztásban hányszor ,és mennyi egységeket?(E)
3. Menyyi (ch-ra) szénhidrátra van beállítva? 1-1 étkezés ill. napi szükséget.
4. Mennyire tartja be a diétát? hány kg?
5.Naponta mennyi (vc) mérést eszközöl? (vécukor mérés)
6.Mennyit mozog? fizikális terhelés?
7.Mennyi a HgA1c értéke?
Néhány kérdés a sok közül amire még válaszolnotok kell ahhoz,hogy szakszerű fevilágosítást kapjatpk.
Az tény,hogy a 15-ről 5-r való vc esése nm tesz jót a szervezetnek. Az alsó és felső értékeket a lehetőséghez képest közelíteni kell egymáshoz,(ami persze nem egy egyszerü dolog, vagyunk egy páran akiknekez nemigen akar sikerülni),de igyekszünk foglalkozni vele.
 

rgyörgy

Új tag
Az igazság az, hogy neki SZERINTEM nagyon ingadozik a cukra ( hangsúlyozom, szerintem-de én nem értek hozzá). Elég furának találom, hogy reggel még 14-15 sokszor, majd dél tájban már csak 5-6 körül mozog . Nekem ez nagy különbségnek tűnik, de az orvosa szerint ez nála normális (Péterfybe jár 12 éve -az orvos nevét nem merem írni ,de ha érdekel akkor persze szivesen) Ezen felül normális az is, hogy kólát igyon, csokit tömjön magába.
Dina

<link rel="File-List" href="file:///C:/DOCUME%7E1/RENDSZ%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msoclip1/01/clip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style> Kedves Dina!<o></o>
Amit írsz reggeli cukrot, az nagyon magas, de a reggeli utáni cukrot a legnehezebb beállítani. Amit az orvos előírt napi ch mennyiség, én hat részre osztom. Este 9 kor, olyan 30gr ch eszem, így reggel, 4, 8-5-2 között van a vc 8 órakor. Mindig ekkor adom be az első adagot, 12E gyorshatásút, majd reggelizem. 50 gr. Kenyeret eszem valamivel, amibe nincs ch. Vigyázni kell, mert elég 5-7 gr többlet kenyér, és már felmegy a cukrom. Kenyeret graham lisztből készültet eszünk. A pékárutól, és fehérkenyértől is nagyon felmegy a cuki. A mostani kaja mennyisége, csak töredéke a réginek, de megszoktam elég.<o></o>
Inni csak limonádét iszom, az üdítőkről, és csokiról leszoktam. Első az egészség. Párod a reggeli vc méréssel nagyon jól be tudja állítani, mennyit egyen pótvacsorára. A reggeli utáni magas cukrokra vigyázni kell, mert nagy a szövődmény veszélye. Ha kérdezel, mindig válaszol valaki.<o></o>
Szép estét.<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
 

Dina70

Új tag
Szia DG!
Csak kapkodom a fejem, mennyi segítőkész emberkére találtam itt! Nem is hittem volna! Már az is megnyugtat, hogy itt jó helyen vagyok, olyanok között akik ennyire megértenek, pedig tudom, sokszor biztosan nem fogalmazok pontosan !
Azt hiszem a megközelítés természetes. Neki ez a gondja, így fogadtam el, de szeretnék többet tudni róla, hiszen az életünk része ez is.
Tudod mennyire megnyugtattak a soraid "csoki és kólaügyileg?" :)
Én ezen már annyit paráztam, de látom feleslegesen. Pedig nem is akartam elhinni, amikor azt mondta, neki azt szabad............
Úgy érzem magam itt, mint egy kezdő titkosügynök, aki belecsöppent egy éppen folyó ügyetek kellős közepébe és még semmihez nem tud hozzászólni. :)
Tudom, nevetségesen hangzik, de én sem voltam különb jópár embertársunknál......,amikor valaki azt mondta pánikbeteg, szinte megvetéssel tekintettem rá.....gondoltam "jó dolga van, nem tudja mit kezdjen magával". Amíg bele nem kerültem sok éve.
Most meg itt állok és gőzöm nincs a cukorról. Mintha egy másik bolygón éltem volna, pedig az ember hallja, olvashatja, láthatja. De nem törődik vele, amíg nem érinti valamilyen szempontból. Kalapot emelek előttetek, mert nem kis dolog ez, minden tiszteletem a Tiéd, Tiétek, ahogy kezelni tudjátok, ahogy írtok róla és ahogy élni lehet vele !!! :)
Bocsi, ha hülyén hangzik, nem túldramatizálni akarom !!!! De nekem ez olyan nagy dolog, hogy csak na!
Szia!!! Dina
 

Dina70

Új tag
Szia Gabibaba!!!
Aranyos vagy, a cukormérést próbáltam, de valóban igaz, a családjától nem kérdeztem semmi konkrétumot. Az igazság az, hogy nagyon régen lett rosszul utoljára, de akkor hirtelen jöhetett, mert a kertben volt és csak szólt, hogy kérne valami édességet és már rohantak is a cukros vízzel, alig tudott magáról.
A cukorbeteg gyermek rovatot is megnézem !!!
Szép álmokat! Dina
 

Dina70

Új tag
Szia Gabibaba!
Na most írtam Neked és eltűnt valahová.............. :(
Szóval ismét : köszönöm a tippet. A cukormérést már próbáltam !! :) De igazad van, mert a családjától sok konkrétumot még nem tudtam meg! Most nyomozásba kezdek , akár a jó öreg Holmes........:)
A cukorbeteg gyermek rovatot is nézegetem.
Szép álmokat!
 

Dina70

Új tag
Kedves Borka!!!!
Húúúha. Hűűűha.
Most csomó olyan kérdést tettél fel, amikre nem is tudom a választ! Mindennek utánajárok! Tudom én, hogy milyen inzulint használ, de olyan ismeretlen nevű.....................szégyellem magam, de én ezeket nem ismerem még ennyire. Megnézni sem tudom, mert én most nem vagyok vele sajnos! :(
4/ 69 kg. 183 cm magas
5/ naponta többször mér. Reggel, 10 óra tájban, délben, majd délután és este is.
6/ sokat mozog, egész nap jön-megy. Fizikai munkát végez és sokat autózik, intézkedik is.
A többit kinyomozom!!!!!! KÖSZÖNÖM!!
Dina
HOVÁ TŰNNEK A VÁLASZAIM???? GABIBABÁNAK IS ÍRTAM KETTŐT IS ÉS NEM LÁTOM.....MÁR MEGINT BÉNA VAGYOK??:(
Szia. Dina
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Szia Dina,
Minden válaszod itt van, küldés után, ha újra visszatérsz a topikhoz, már megjelenik.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia DG!
Csak kapkodom a fejem, mennyi segítőkész emberkére találtam itt! Nem is hittem volna! Már az is megnyugtat, hogy itt jó helyen vagyok, olyanok között akik ennyire megértenek, pedig tudom, sokszor biztosan nem fogalmazok pontosan !

Most meg itt állok és gőzöm nincs a cukorról. Mintha egy másik bolygón éltem volna, pedig az ember hallja, olvashatja, láthatja. De nem törődik vele, amíg nem érinti valamilyen szempontból. Kalapot emelek előttetek, mert nem kis dolog ez, minden tiszteletem a Tiéd, Tiétek, ahogy kezelni tudjátok, ahogy írtok róla és ahogy élni lehet vele !!! :)
Bocsi, ha hülyén hangzik, nem túldramatizálni akarom !!!! De nekem ez olyan nagy dolog, hogy csak na!
Szia!!! Dina
Szia Dina70!
Most viszont nincs miért paráznod. Ha nem fogalmazol pontosan, akkor kijavítunk, ha pedig nem értjük, akkor visszakérdezünk.

Amikor mi "kezdtük" a diabot, akkor nekünk sem volt gőzünk a cukorról. Az, amit ma tudunk, azt mi is lépésről lépésre sajátítottuk el, és hidd el, nekünk is "nagy dolog" volt hallgatni és tanulni a hozzáértőktől.
És bizony most ugyanolyan "nagy dolog" segíteni a most kezdőknek. Bizonyára észre vetted, hogy szinte nem is tekintjük betegségnek, hanem sokkal inkább egy kezelhető állapotnak.
Én a fórum nélkül már nem is léteznék.
 

Dina70

Új tag
HIHETETLEN ÉLES ELMÉMNEK KÖSZÖNHETŐEN RÁJÖTTEM, HOGY A VÁLASZAIM VALÓSZÍNŰLEG MÁR A KÖV. OLDALON VANNAK........NEMDE? Atyám,én és a net..............na ja.............


Szia RGYÖRGY !:)
Nos igen.
Párocskám korántsem ennyire alapos, mint Te!!! Ha én vele vagyok és elkészítek mindent, akkor igen, mert akkor csak leül az asztalhoz és megeszi. Ámde ha nem vagyok jelen, akkor hajlamos lazítani a témán. No nem nagyon, de mégis.......
Eddig irtó későn reggelizett. Én rászoktattam, hogy időben enni kell! Zsemlét vesz. De ha írod a Graham lisztet, olyat fogok venni !!! Nem kerül fáradtságba és már ezzel is segíthetek. :) Látod, máris tanultam valamit !
Ő reggeli előtt adja be mindkét inzulint. Lehet, hogy külön kellene? Vagy evés után, ahogyan Te is ? Van ennek jelentősége?
Tudod úgy látom hálás érte, hogy foglalkozom vele és az is őszinte örömmel töltötte el, amikor elmeséltem, hogy kerestem egy jó kis fórumot, ahol utánajárhatok a kérdéseimnek.
Igyekszem rávenni, hogy figyeljen oda jobban magára, akkor is ha éppen vidéken tartózkodom 1-2 napot. Nekem Ő nagyon fontos.
Szép estét, jó éjszakát !
 

Dina70

Új tag
Kedves NOFRE !

Rávilágítottál a lényegre! Az üzenetem nem tűnt el, csak átalakult...............:)))
Amúgy számítógépzseni vagyok ! Csak jól titkolom!
Köszi a segítséget!
Dina
 

Dina70

Új tag
Kedves Kata, alias Teki ! :)
Máris kevésbé érzem magam kis zöld földönkívülinek :)
tetszik a megfogalmazásod, amivel én bajban voltam . Mármint, hogy "betegség, probléma, gond". Tipikus "minek nevezzelek? " állapot.
Ahogy írod : kezelhető állapot. Igen. Ez így jó ! Tudod valahol olvastam egyszer, hogy a betegségeket nem is szabadna betegségnek nevezni, ahogy az AIDS-t sem szabadna leírni így, csupa nagybetűvel, mert attól máris félelmet keltőbb, "bedumálósabb".
Csak az emberek már ezt szokták meg. "Jaj de NAGYON BETEG vagyok". Hányszor halljuk naponta? Siránkozni könnyű.
Igazad van. A cukorbetegség csak egy állapot. Kezelhető állapot. És ettől máris más lett!:)
Valahogy egyszerűbbnek tűnik a kezelése, ha nem játszik mumust velünk! Már ma annyi minden ragadt rám Tőletek, hogy hihetetlen!!!
Jó kedvem lett a kedves leveleket olvasván!
Szép álmokat kívánok !!!
Dina
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kedves Kata, alias Teki ! :)
Máris kevésbé érzem magam kis zöld földönkívülinek :)
Dina
Képzeld el, amikor én megtudtam, hogy diabos vagyok (nem beteg), akkor úgy letaglózott a hír, hogy egy napig bőgtem, és meg sem tudtam szólalni. Azt sem tudtam, hogy eszik vagy isszák, pedig a nagyanyám inzulinos cukorbeteg volt, és anyukám adta be neki az inzulint. Mégsem tudtam róla mást, csak hogy nem ehet cukrot, és szurizni kell.
Aztán az első alkalommal, amikor a diab rendelésre mentem, megszeppenten, akkor mit látok? Ott ül a váróban egy rakás ember, és csevegnek, olvasnak, egy kijön, egy bemegy, stb. És arra gondoltam, hogy jó helyen járok, ez mind cukorbeteg? Nem is látszik rajtuk. Ma sem látszik rajtuk, rajtunk.
Szerintem menj el egyszer a pároddal egy kontrollra, és figyeld meg, lehet, hogy szóba elegyednek veled és azt hiszik, te is diabos vagy.
 

Dina70

Új tag
Kedves Kata!!!
megismerkedésünk után első adandó alkalommal elkísértem Őt!
Leültünk a váróban és gondoltam majd szépen elleszünk mi ketten ott. De nem ám! Először csak azt kérdezgették "Önök is XY doktorra várnak? " Utána következett, hogy ki hány éve jár ide, majd egészen más témák is. Egész kellemes kis beszélgetés kerekedett a végére, nem is tűnt fel, hogy mennyit vártunk. És ami még tetszett, hogy senki nem idegeskedett, nem pattogott, pedig volt kis csúszás az időpontokat illetően. Máshol őrjöngenek a népek adott esetben, itt meg fel se vették! Sőt, még mondogatta is egy hölgy, hogy kis késés nem a világ, igyon a doktor úr és a nővérke is egy kávét, vagy egyenek valamit !:)
Látod, én is leragadtam ott, hogy édesség soha, diéta és injekció. Eleinte aggódtam is, hogy egy friss kapcsolatban én ennek megfelelni nem tudok, hiszen mit tudom én mit ehet egy cukros ember? Mit főzzek neki? Reggeli,vacsora? és közötte? Tiszta pánikban voltam, aztán lassan simultak el a dolgok. Igaz én piszok szerencsés vagyok, mert az édesanyjától sokat ellestem, tanultam eddig is. De van amit ő sem magyaráz el pontosan , így vagyok Közöttetek!
Vidám napot kívánok!
Dina
 
Oldal tetejére