A tíz legdrágább betegség Magyarországon

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Az egészségbiztosító a 2015-ös év során a legtöbbet a cukorbetegség ellátására költött, de komoly összeget fordítottak a szívbetegségek, illetve a magas vérnyomás okozta megbetegedések kezelésére is. Az OEP tájékoztatása alapján összeállítottuk azon 10 betegség listáját, melynek kezelése a legtöbbe kerül a magyar államnak.

A január elsejével átalakult Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a tavalyi év végén kértünk tájékoztatást azon betegségek tízes listájáról, amelyre az állam a legtöbbet költött. Mivel a 2016-os évről még csupán részadatokkal tudtak szolgálni, így a 2015-ös kiadásokat összegezve állítottak listát nekünk a morbiditási csoport szerinti tíz legdrágább betegségről.

diabetes_koltsege.jpg

Bár a listán több daganatos megbetegedés is helyet kapott, meglepő módon egyik sem szerepel az első ötben. Talán ennél is megdöbbentőbb lehet, hogy az élen a cukorbetegség végzett, amelyre közel másfélszer annyit kellett költenie az egészségbiztosítónak, mint az összes, emésztőszervet érintő rákos megbetegedésre együttvéve. Íme tehát azon tíz morbiditási csoport, amely a legtöbb költséget jelentette az OEP kasszának.

1. Cukorbetegség - 44,9 milliárd

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. A betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól Magyarország sem kivétel: 2004-ben mintegy félmillióra becsülték itthon a diabéteszesek számát, napjainkban már közel 800 ezren küzdenek a betegséggel. Ennek körülbelül a fele - 390-400 ezer ember jelenik csak meg az ellátórendszerben, sokan ugyanis nem fordulnak orvoshoz a betegség tüneteivel.

Mivel a cukorbetegség lassan minden tizedik magyar embert érinti, kezelése hatalmas terhet jelent az államnak, az OEP-kasszából a betegeknek 44 975 323 199 forintot fizettek ki a 2015-ös évben.

A top10-es lista
  1. Diabétesz. Az OEP-kasszából a betegeknek 44 975 323 199 forintot fizettek ki a 2015-ös évben. (Ehhez hozzájönnek még a betegek által – részben – fizetett gyógyszerek).
  2. Az iszkémiás szívbetegség 41 093 043 558 forintba került a a magyar államnak 2015-ben.
  3. A szívbetegség egyéb formái - 35 milliárd
  4. Veseelégtelenség - 34,6 milliárd
  5. Magas vérnyomás (hypertensiv) betegségek - 33,9 milliárd
  6. Az emésztőszervek rosszindulatú daganatai - 33,3 milliárd
  7. Idült alsó légúti betegségek - 33 milliárd
  8. A nyirok- és vérképzőszervek és rokon szövetek rosszindulatú daganatai - 32,9 milliárd
  9. Az emlő rosszindulatú daganata - 24,9 milliárd
  10. Agyi érbetegségek (cerebrovascularis betegségek) - 22,4 milliárd
A cikk folytatódik a házipatika.com oldalán

Illés Attila - házipatika.com
 
Oldal tetejére