... ekcémára való, de azt nem tudom megmondani, hogy nekem melyik, vagy milyen ekcémám van. A hajas fejbőr szélén jön elő néha, és ugyanígy néha mindkét kezem kisujján. Az okát nem tudtuk kideríteni, gyerek korom óta meg van. Hol előjön, hol elmúlik. Nem súlyos, a legtöbbször magától elmúlik, de nyáron, amikor jobban izzad ez ember, akkor rosszabb a helyzet. Akkor szoktam használni, és szerencsére egy alkalom elég, hogy rendbejöjjön a bőröm.
Nekem seborrhoeás dermatitisem van, de vagy másfél éve teljesen tünetmentes vagyok.. Úgy 20 éves koromtól elő-előjöttek a tünetek, hasonlóak, mint Katának. Aztán ahogy jöttek, el is múltak. Konkrét kiváltó tényezőt nem sikerült "elcsípnem", de semmilyen szert nem szedtem rá, nem is kentem mással, csak testápolóval a bőrömet, még tünetmentes időszakban is! A hajas fejbőr elülső részén jelentkezett nekem is egy sávban a hámló ekcéma, erre nekem bevált a Seborin sampon (benne is van a nevében, hogy esetleg erre a célra is jó lehet...

).
Semmilyen "csodaszerben" nem hiszek, sem kenceficében, sem cseppekben, sem tablettákban. Én én vagyok, egy darab, és az én egy darabomnak nem 100%, hogy az jön be, mint a mások 5 milliónak... Így amiről úgy éreztem, hogy jó, azt használtam, amiről meg az volt a véleményem, hogy nem oké, akkor hanyagoltam!
De, hogy másfél éve mitől vagyok tünetmentes, gőzöm sincs...
Amiket leírtál, azok alapján (a tünetek alapján...) seborrhoeás dermatitis, vagy atópiás dermatitis (endogén ekcéma) valószínűsíthető (jelzem: valószínűsíthető!).
Külön kellene választanod, hogy rád melyek a leginkább jellemzőek:
- csecsemőkortól/kisded kortól fennállnak a panaszok (atópiás dermatitis), vagy esetleg később, tinédzser kor/fiatal felnőtt kortól kezdődtek a panaszok, esetleg később (seborrhoeás d.)?
- hova lokalizálódik (legjellemzőbben) a bőrtünet: atópiás dermatitis:arc, hajlatok, végtagok feszítő felszíne (pl. könyökhajlat, térdhajlat), csukló, nyak, VAGY (seborrhoeás)jellemzően a hajas fejbőr -leginkább csak egy sávban-, orrcimpa melletti redő, szegycsont környéke
- tünetek:
- (seborrhoeás) korpázó hámlás (sokkal nagyobb darabokban hámlik a bőr, mint a "sima" korpa!), gyulladásos bőrpír, viszketés VAGY (atópiás) száraz bőr, nedvedző ekcémák, viszketés, fehéres érdes bőrkeményedések a könyöknél/térdnél, vékony bőr a tenyéren, száraz berepedezett bőr a fülcimpa mögött, ún. fehér dermographizmus: a bőrt ért mechanikai behatás után (pl. karmolás/körömmel "rajzolás a bőrre") fehér csíkok maradnak, nem kifejezetten vöröses, durva száraz tapintatú bőr.
Fontos lenne elkülöníteni a tünetek alapján Neked melyik lehet, a megfelelő kezelés (sajnos csak tüneti kezelés...) miatt!
Atópiás d-re jó hatással vannak: Puhító kenőcsök, krémek, helyi szteroid tartalmú kenőcsök/cseppek, antihisztaminok (viszketést csökkentő), UVA sugárzás (napozás jót tehet!) olajos fürdők, szükség esetén diéta (ez nem csak az atópiásra vonatkozik, hanem igaz a seborrhoeásra is!): az erősen allergizáló élelmiszerek kerülése is kedvezően hathat: tej-tojásmentes diéta, olajos magvak kerülése, csoki kerülése...
Seborrhoeás dermatitis: zsíros krémek itt is jól beválhatnak, Nisoral sampon, Seborin sampon, és minden kén, szelén és kátrány tartalmú készítmény (akár sampon, akár tusfürdő/szappan, stb.!), helyileg szteroid/antihisztamin, nőknél esetleg kedvező lehet a tesztoszteront blokkoló antiandrogén is (fogamzásgátló).
Ja, és még egy lényeges szempont: mindegyiknél kimutatható családi halmozódás: örökölhető! Deninek lehet, hogy emiatt vannak azok a makacs pattanásai?!
Nagyon ritkán a fémallergia is ekcémás kiütést okoz, de ezt ugye ki tudom kerülni, hogy ne érintkezzek folyamatosan fémmel. Pl van olyan farmerom és övem, aminek a fémgombja és fémcsatja hozzáér a pocakomhoz. Akkor is előjön, még nem is látszik semmi, csak kicsit piros a bőröm, és viszket. Elég egy-két nap, és érzem. Akkor is rácseppentek egyszer, és oké a helyzet. Persze a gatyát vagy az övet le kell cserélnem.
Biztos az immunrendszerrel van valami, mert ugyanattól a farmertól vagy övtől sem jön ki mindig a fémallergia meg a fejbőrön sem folyamatos az ekcéma.
Nálam is ugyan ez a helyzet, de mi jól elvagyunk egymással... Megszoktam, hogy nem fémes cuccokat veszek: pl. az órám is ezért műanyag. Erre ez az egyetlen "kezelési" megoldás: kerülni kell az ekcémát/allergiát kiváltó anyagot...! Legalábbis, szerencsésebb megoldásnak tartom, mint a kiváltó anyaggal folyamatosan érintkező bőrfelületet - mondjuk - szteroiddal kezelni, csak azért, hogy ne legyen kiütéses és ne viszkessen...