tímeácska
Őstag
Az érdekes, hogy párhuzamot látsz Deni pattinkáival. Egészen elgondolkodtatott, mert lehet benne valami. Jó lenne egy olyan vizsgálat, ami vérből, vagy valamilyen szövetnedvből kimutatná, hogy milyen hajlamosító tényezők vannak, amik kiváltják. Akár gomba, akár baktérium, vagy akár valaminek a hiánya, gondolok itt valamilyen vitamin vagy nyomelem hiányra. Az érdekes, hogy a táplálkozásunk nagyon eltérő. Deni a cukrot is megcukrozza, hogy édesebb legyen, nem eszik zőccséget, gyümölcsöt. Néha almát eszik, de egész nyáron 10 szem paradicsom volt az összes zőccsége. Én viszont cukrot szinte soha, és zőccség, gyümölcs ment rendesen. (Most pl úgy ültem be netelni, hogy elrágcsáltam egy kisebb sütőtök felét nyersen. Finomabb, mint a répa. Mi ez, ha nem vitaminbomba.) Szóval lehet, hogy van valami közös Deni és az én bőrhibám között, de az talán nem a táplálkozás.
Íme:
- atópiás dermatitsre jellemző laboratóriumi leletek:
Emelkedett IgE (immunglobulin E) szérumszint, sok kóros specifikus IgE szaporulat (házi por, házi por atka, növények, virágporok, ételek) - magyarán allergiás reakciókat mutat ezen tényezőkkel szemben -, csökkent késői típusú immunválasz (Mantoux próba) (BCG oltás "próbája": ha jól emlékszem, régen is és mai is 12 éves korban el is végzik az iskolákban --> ez az az alkart megkarcolós, vagy bizonyos szérum bőr alá juttatása, 72 óra múlva bepirosodós/nem pirosodós vizsgálat, és ha szükséges, oltás adása...), immunhiányos állapotok (bármilyen, de legjellemzőbb valóban a fertőzésekre való nagyobb hajlam megléte, esetleg visszatérő gombás/bakteriális fertőzések - akár a lábon is, vagy a "valós" korpa gomás eredete...)
- seborrhoeás dermatitis: lényeges laboratóriumi eltérés nem mutatkozik. Esetleg allergia: a fent említett IgE érintettség fennállhat.
Kiváltó okok (az újbóli "fellángolások" kiváltó okai):
- atópiás d.: endogén és exogén (külső és belső) provokáló tényezők: akár stressz (pozitív és negatív hatásúak egyaránt), gócok (akár egy rossz fog...), időjárás-változás (nem csak a vércukorra van kihatással... hurrá...), étel (már említettem részletesebben). De természetesen lehet egy életen át is ismeretlen a kiváltó ok... És lehet nagyon hosszú a lista, de akár egészen összetett is...
- seborrhoeás d.: EZÉRT - is - GONDOLTAM DENIRE: propioni baktérium (öröklődő...)(az acne-k kialakulásáért leginkább felelős baktérium, bőrfelszínen és a szőrtüszőkben találhatók, a férfi hormonokat kellemetlen szagú szteroidokra bontják le...), androgén hormonok (serdülőkor...)(általános kifejezés bármilyen természetes, vagy szintetikus anyagra, általában szteroid hormonra, amely stimulálja vagy szabályozza a férfi jellemvonások kifejlődését és ezek megtartását), pytirosporum ovale (ez egy gombafaj, ami kis mennyiségben szinte mindenkin jelen van, a fejbőrön élősködik, nagyon kedveli a mirigyekben gazdag területeket, a korpásodásért leggyakrabban felelős élősködő! Kimutatni igen egyszerű: sima egyszerű cellux-t ragasztani a fejbőrre, majd lehúzni, és pytirosporum ovale gomba tenyésztésre küldetni bőrgyógyásszal...)(a faggyúmirigy is, mint mirigy, KITŰNŐ táptalaja lehet ennek a gombának --> pattanások!!!)
Pathogenesis (kórfejlődés):
- atópiás d.: Immunológiai I-es és IV-es típusú immunválasz, Th2/Th1 inbalance (előbbi túlsúlyával) (immunológia "feladata" -lenne- kideríteni/felkutatni az eredetet...)
seborrhoeás d.: Nem immunológiai: faggyúmirigyek túlzott működése+ infekció (DENI?!)
Valójában azt lenne jó tudni, hogy mi váltotta ki gyerekkorban, ami azóta is tart, ill. hol előjön, hol elmúlik, de a szervezetből nem tűnik el. Olyan ez, mint a herpesz, igaz az vírus, de ha benne van a szervezetben, akkor az ott is marad, akár lehet évekig tartó tünet mentes állapot, de a vírus ott van, és csak arra vár, hogy aktiválódjon.
Mint írtam, az atópiásra nem egy bizonyos (konkrét, "megfogható") kórokozó a jellemző (nem úgy mint az említett herpeszre a herpes zooster...!), így ilyet nem is érdemes keresgélni... Viszont mivel konkrét kórokozó nincs, így ezek kiiktatásával nem szüntethető meg a betegség: így más megoldást kell keresni, ami "egyszerűen" a tünet kiváltó okainak megkeresése és lehetőség szerinti kiiktatásából áll! Ha csak ideig-óráig sikerül kiiktatni, akkor előbb-utóbb visszatérnek a tünetek... És itt lehet egy hajfestés, de akár egy dezodor is a kiváltója az újabb fellángolásnak... UGYE, MILYEN CSODÁS AZ EMBERI TEST???

De ha Deninél inkább a seborrhoeás a valószínűsíthető, akkor egy pytirosporum ovale gomba tenyésztést érdemes lenne kérni a bőrgyógyásztól, hátha... Főleg, ha esetleg korpa is van... Jelzem ismét: hátha...!