APIDRA

sojrot témája a 'Inzulinok' fórumban , 2006 Szeptember 22.

 1. sojrot

  sojrot Új tag

  APIDRA! Akinek ezzel a gyorshatású inzulinnal kapcsolatban van jó vagy rossz tapasztalata, vagy bármit is hallott róla, kérem szépen, írja le, közölje a fórumon. Én ma kezdtem ezt használni Humalog helyett.

  Apropó FÓRUM! A korábbi fórum anyagát hol lehet megnézni?

  - sojrot
   
 2. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Szia! Légyszi majd írd meg a tapasztalataidat az Apidrával kapcsolatban.
   
 3. bogácsa

  bogácsa Új tag

 4. sojrot

  sojrot Új tag

  Mint korábban említettem, két hó után állt be Lantussal (43E) a cukorszintem. Nyomtan ezt követően Apidrára álltam át (1 hónapi Humalog használat után).
  Folyamatosan csökkenthettem a Lantus adagot, de 38E után újra emelkedni kezdett a cukorszintem. Most ismét 40E-nél tartok, de úgy látom, mégis 39E-nél maradok pillanatnyilag. Azt hiszem, a Lantus adag csökkentését az Apidrának is köszönhetem, hiszen ez a Lantus gyorsan ható kiegészítője.
  Nekem tehát jelenleg az a tapsztalatom, hogy 3-4 egységet lehetett csökkenteni a bázisból, mivel Apidrára tértem át Humalog helyett.
  - Én is érdeklődéssel várom a szükséges Lantus egységgel kapcsolatosan mások véleményét! - sojrot
   
 5. bogácsa

  bogácsa Új tag

  ma kaptam apidrát a dokitól..mivel a novorapid már annyit jelentett az elmúlt 2 hónapban mintha vizet szurnék. :( de az első szúrás hihetetlen eredményt hozott,amire hetek óta példa nem volt...5,2 vacsi után :D most még nem merem az örömömet nagyon kimutatni,mert nem biztos még semmi sem...de ez is jelent valamit!!hátha ez az ÉN inzulinom...hiszen eddig csak a novorapid volt nekem mint gyors...annyira remélek!! :D
  és ez használható pumpába is 8)
   
 6. bogácsa

  bogácsa Új tag

  apidráról eddig a 6 nap távlatáról csak jót...a vércukrom sokkal stabilabb,az egységeket fokozatosan tudom csökkenteni..alantuszom is csökkent 2 egységel...még alakulok
   
 7. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag


  Szia!
  Örülök, hogy ilyen jók a tapasztalataid! Azt mondják, akik már használják, hogy egy kicsivel hamarabb kezd el hatni az Apidra, mint a többi étkezési analog,( mert nincs benne cink. Ez az oka annak, hogy nagyon jól alkalmazható pumpába, ugyanis nem tömeszeli el a kanült.) Kíváncsian várom a te tapasztalataidat! Másik előnye még a közös elven működő adagolóeszköz.
   
 8. bogácsa

  bogácsa Új tag

  az h nem tartalmaz cinket,szerintem azt is jelenti h kisebb a csomósodás esélye..mert a sejtek közt nem "szorul"be a cink és ezáltal nem lesz csomós..v rosszul gondolom és ez nincs összefüggésben...ha lesz pumpám,majd beugrasz hozzám a korányiba? :D
   
 9. Emődi Tünde

  Emődi Tünde Új tag

  Szia Bogi!

  Nem toom', bízom benne, hogy ezt is jelenti! Persze, hogy beugrom hozzád! Kössz, jól esik, hogy számítassz rám!
   
 10. szolnok

  szolnok Új tag

  Irnátok bővebben az apidráról? Nem ismerem nem sokat halottam róla .!
   
 11. bogácsa

  bogácsa Új tag

  ígérem h később visszatérek és írok az apidráról, de ma nincs elég időm (szakdoli utolsó simításai) :D
   
 12. bogácsa

  bogácsa Új tag

  szia! a megígért apidrás üzim. :D

  Sok infó van az apidráról ( minden elméleti kérdést kimerítő) :
  http://www.emea.eu.int/humandocs/PDFs/EPAR/apidra/H-557-PI-hu.pdf

  A szerintem fontos és érdekes sorokat kikopiztam.

  "Az Apidra hatóanyagát, a glulizin inzulint a „rekombináns
  technikaként” ismert eljárással állítják elő. Egy baktérium termeli, amelybe olyan gént (DNS-t) juttattak, amelynek hatására képes glulizin inzulint előállítani. A glulizin inzulin nagyon kis mértékben különbözik a humán inzulintól, és a különbség azt jelenti, hogy gyorsabban hat, és rövidebb hatásidőtartammal rendelkezik, mint a rövid hatású humán inzulin.

  A glulizin inzulin hatása hamarabb kezdődik és rövidebb ideig tart, mint a reguláris humán inzuliné.A glulizin inzulin subcutan alkalmazása után 10-20 percen belül alakul ki a vércukorcsökkentő hatás.

  Érdekesség: Egy 1. típusú diabetes mellitusban szenvedő betegeken végzett I. fázisú vizsgálatban a glulizin inzulin és a reguláris humán inzulin vércukorcsökkentő hatásprofilját vizsgálták 0,15 E/ttkg adagban egy
  15 perces szabványos étkezéshez viszonyítva különböző időpontokban történő subcutan alkalmazásuk után.
  Az adatok azt mutatták, hogy az étkezés előtt 2 perccel alkalmazott glulizin inzulin ugyanolyan mértékű postprandialis vércukorszint-kontrollt biztosít, mint az étkezés előtt 30 perccel adott reguláris humán inzulin.
  Az étkezés előtt 2 perccel adott glulizin inzulin jobb postprandialis vércukorszint kontrollt biztosított, mint az étkezés előtt 2 perccel adott reguláris humán inzulin.
  Az étkezés megkezdése után 15 perccel alkalmazott glulizin inzulin ugyanolyan anyagcserekontrollt biztosít, mint a 2 perccel az étkezés előtt adott reguláris humán inzulin."

  Szerintem ez egész jól hangzik és nekem tényleg bevált és valóbab azt érzem h gyorsan kezd felszívódni. A novorapid után a különbség nálam ég és föld!

  Ha bármi konkrét kérdésetek van, szívesen válaszolok rá!
  :wink:
   
 13. Sani

  Sani Új tag

  Sziasztok!


  Én Apidrát használok a pumpámban nár lassan 3 éve, és nekem nagyon bevállt. Nincsen rá rossz szavam.
  Ahol élek, én voltan az első, a ' kísérleti alany ", akinek a pumpához Apidrát adtak. De ennek én nagyon örülök, Teljesen kontrolállható minden tevékenységem , még a különböző hatásokat is kezdem már kiismerni ( ami a szervezetemre hat ) és tudom kezelni.
  Szóval csak jót tudok monadani az Apidráról.:)
   
 14. Krizijani

  Krizijani Új tag

  Én Lantust adok este 50e és novorapidot 12e de reggelre a cukorértékem 16 körül
  mozog. A novorapid lecserélhető apidrára?
   
 15. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Mennyi a napi összinzulinod? Túlsúlyos vagy? Gyógyszeres voltál régebben?
   
 16. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Szerintem nem biztos,hogy a novorapiddal lenne fixre a baj.Túl kevés az info ahhoz,hogy itt bárki bármit mondjon.Ha komolyan szeretnél tanácsot,akkor bizonyos információkat meg kell adnod magadról,a kezelésedről.
  Egyébiránt a kérdésedre a tömör és rövid válasz a következő: természetesen lecserélheted.Elmész a diabra,odavágsz az asztalra és diktálsz a dokinak.Ha ez megoldás szerinted.
   
 17. dg

  dg Őstag


  Szia Krizijani!

  Hogy az 50E Lantus a Te esetedben kevés vagy sok, az az egyéni paramétereid nélkül nem mondható meg. Az biztos, hogy 16 mmol/l körüli éhomi értékek mellet nem jó a bázis beállításod.
  Ennek ki kell deríteni az okát, kellene éjszaka is cukrot mérni, nehogy abba a hibába ess, hogy a magas reggeli értékek miatt tovább emeled a bázist, s ezzel hipóba sodrod magad az éjszaka folyamán, s ez utóbbinak lehet a következménye a reggeli magas cukor.

  Szoktál mérni éjjel? Lehet hipo alvás közben?
   
 18. Krizijani

  Krizijani Új tag

  47 éves vagyok 8 éve cukorbeteg. 178cm magas 123kg. Este 50e lantust adok 12e novorapidot. Minden étkezés elött kell szednem 1 szem mercformint és 1 szem glokobáyt is. Reggel a novorapid 16e délbe 12. Nem eszem sokat mégis magas a reggeli cukor.
   
 19. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Á,értem már!2-es tip.vagy ezek szerint!Hát előnyös lenne a túlsúlyt leadni,mert az nagyon megnehezíti a cukor rendben tartását.
   
 20. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Az inzulinnal nem lehet baj. A gyógyszerekhez nem értek, de tudom, hogy más más hatásuk van. A te esetedben az egyiknek olyannak kell lenni, ami az inzulint segíti a munkájában, vagyis hogy a cukrot bejuttassa a sejtekbe, a másiknak pedig, hogy a CH felszívódását korrigálja (gátolja). A túlsúly az pedig megmutatja, hogy miért kell ilyen sok inzulint adnod magadnak. Ahhoz, hogy a megfelelő dózis hasznosuljon, többet kell adnod, mint amit a CH megkívánna. A fogyás az valóban segítség lenne. Biztosan próbálkoztál már több fogyókúrával, de nehéz megtalálni az igazán hatékonyat. Bár túlsúllyal nehéz mozogni, de ez a legjobb fogyókúra. Ha sikerül leadnod néhány kg-ot, akkor az inzulin elegendő lesz a cukorszint szabályozásban.
   

Megosztás