Az ADA új ajánlásai cukorbetegek magas vérnyomásának kezelésére

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A diabétesz esetek mintegy 70%-ához, főként idősebb korban hipertónia társul. Mind a diabétesz, mind a hipertónia a szív-érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője. Éppen ezért életbevágóan fontos, hogy ne csak a cukorbetegség, hanem a magas vérnyomás is optimálisan legyen kezelve.

Azon túlmenően, hogy minden orvosi vizit alkalmával mérni szükséges a vérnyomást és 140/90 Hgmm feletti értékeket potenciálisan hipertóniának kell tekinteni, a magas vérnyomással rendelkező személyeknek naponta otthon is szükséges mérniük vérnyomásukat. Általában az javasolható, hogy a vérnyomást megfelelő kezeléssel 140/90 Hgmm alá szükséges csökkenteni, szív-érrendszeri, valamint vese elváltozások esetén pedig 130/80 Hgmm alá kell levinni. Magazinunkban beszámoltunk a SPRINT vizsgálatról, melyben még ennél is alacsonyabb vérnyomás értékek bizonyultak legelőnyösebbnek a szív-érrendszeri szövődmények megelőzésében.

Blood-pressure-130-80-1140x760.jpg

140/90 Hgmm feletti vérnyomás esetén feltétlenül gyógyszeres kezelés bevezetésére van szükség életmód változtatással együtt. Az életmód változtatás egyrészt az étrend módosítását, az egészséges és energiaszegényebb táplálkozás irányában történő elmozdulást, másrészt lehetőség szerint több mozgást jelent.

Ami a gyógyszeres kezelést illeti, az elsőként alkalmazandó szerek az ACE-gátlók (enalapril, ramipril, perindopril, lizinopril és társaik), az Angiotenzin receptor-2 blokkolók, azaz az ARB szerek (losartan, valsartan, telmisartan és társaik) – nagyon lényeges, hogy ez a két csoport egymással nem kombinálható –, a kalcium csatorna blokkoló készítmények (amlodipin, nifedipin, felodipin és társaik), valamint a tiazid típusú vízhajtók. Az esetek többségében ma már mind az ACE-gátlók, mind az ARB-k vagy hidroklorotiaziddal (HCT) vagy kalcium csatorna blokkolókkal, ill. egy tablettán belül hármas kombinációban is rendelkezésre állnak több száz változatban, ami az alkalmazásukat nagymértékben megkönnyíti.

Nagyon fontos, hogy az egyénileg beállított és jól működő gyógyszerkombinációt a beteg folyamatosan szedje és egyetlen tabletta szedését se hagyja el, kivéve, ha a naponta mért vérnyomás valamelyik értéke túl alacsonynak bizonyul.

(Forrás: Diabetes Care 40.9 (2017): 1273-1284)

Megjelent: DiabFórum magazin 2017/4. - október (43. oldal)
 
Oldal tetejére