Baktériumok is okozhatják az 1-es típusú diabéteszt

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A cukorbetegségek mintegy 5 százalékát kitevő 1-es típusú diabétesz kialakulásában több tényező is szerepet játszik, és ezek egyike lehet a különféle baktériumok inaktív T-sejtekre gyakorolt hatása.

A Cardiff Egyetem kutatói kimutatták, hogy a kórokozók olyan módon aktiválhatják az egészséges sejtekre egyébként ártalmatlan T-sejteket, hogy azok végül elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit.

A szakemberek speciális röntgensugarakkal vizsgálták meg egy 1-es típusú cukorbeteg T-sejtjeit, és azt találták, hogy ezek a T-sejtek nagyfokú keresztreaktivitást mutatnak. Ez azt jelenti, hogy az immunsejteket a kórokozók felszínén található többféle molekula is aktiválhatja, a T-sejtek pedig néha a béta-sejtek felszínén található molekulákra is reagálni kezdenek, vagyis hibásan idegen sejtként ismerik fel őket. A tanulmány szerint autoimmun reakciót beindító kórokozó lehet például a Clostridium asparagiforme nevű baktérium.

bakterium_diabetes.jpg

A kutatók hangsúlyozzák, hogy korábban a T-sejtek autoimmun reakciója mögött nem sikerült konkrét külső okot azonosítani. (Egyes vírusok ilyen irányú szerepét csak sejtették).

A baktériumok által beindított autoimmun reakció hátterének alaposabb feltárásával az 1-es típusú cukorbetegség újfajta diagnosztikai módszereit, illetve a megelőzés és a kezelés új lehetőségeit dolgozhatják ki. Sőt, az inaktív T-sejtek bakteriális eredetű aktivációja az autoimmun betegségek mögött meghúzódó általánosabb mechanizmus is lehet, amely nem csak az 1-es típusú cukorbetegségre korlátozódik.

(Forrás: News from Cardiff University, 2016. május 16.)

Megjelent: DiabFórum magazin 2016/3. (39. oldal)
 
Oldal tetejére