Betatrophin - Egy új hormon, amely fokozza a béta-sejtképződést

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A Harvard Őssejt Intézetben dolgozó Pen Yi és Douglas Melton felfedeztek egy a májban és a zsírszövetben expresszálódó betatrophin hormont, mely egerekben akár 30-szorosára fokozza a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek újraképződését.

A felfedezés jelentősége roppant ígéretes, mivel ha sikerül nagy mennyiségben előállítani és emberben akár hetente, akár havonta egy injekció formájában alkalmazni, akkor megállíthatóvá válhat a 2-es típusú cukorbetegség romlása és talán a kezdeti stádiumban lévő lévő 1-es típusú diabétesz kifejlődése is. Egyelőre mindez csak reménység, sok éves további kutatás és vizsgálat sorozat szükséges az valódi eredmény eléréséhez, de érdemes komoly figyelemmel kísérni a fejleményeket.

(Az egér vizsgálatok eredménye nem vihető át egy az egyben az emberi körülményekre. A rágcsálók hasnyálmirigyének Langerhans-szigeteiben ugyanis szinte kizárólag csak béta-sejtek találhatók, míg az emberi Langerhans-szigetekben 5 féle sejt 5 féle hormont választ el, mint a béta-sejt az inzulint és az amilint, az alfa sejt a glukagont, a delta sejt a somatostatint, a gamma sejt a pankreász polipeptidet és az ipszilon sejt a ghrelint. Ezen túlmenően – szemben a rágcsálók szigetsejtjeivel az emberi Langerhans-szigetek sűrűn erezettek. Szakemberek úgy vélik, ha sikerül is emberben hasznosítani a betatrophint, szükséges még valamely immun-moduláns alkalmazása is, mely – főként 1-es típusú cukorbetegségnél – gátolja vagy leállítja az autoimmun folyamatokat – a referáló megjegyzése.)

(Forrás: Cell, 2013. április 25 online)
 

Csatolások

  • betatrophin.jpg
    betatrophin.jpg
    15.6 KB · Olvasás: 238
Oldal tetejére