C-peptid

tímeácska témája a 'Inzulinpumpa' fórumban , 2008 Június 15.

 1. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Szeretném, ha Mindenki, akinek C-peptid érték a kezei között van, megosztaná ennek eredményét a nagyközönséggel... Esetlegesen ha van valami infótok arról, hogy a diabotok előrehaladtával, az évek múlásával hogyan változott ennek az értéke!

  Ide lehetne írni minden C-peptiddel kapcsolatos dolgot: mi is ez valójában, mit mutat, stb.
   
 2. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Hallottam már orvostól olyat, hogy sokkal egyszerűbb a cukrot kordában tartani, ha nincs egyáltalán saját inzulin elválasztás, mert egyszerűen "nem kever be" a saját+kívülről bejuttatott inzulin változó mennyisége. Úgy értem, hogy a saját inzulin szépen folyamatosan fogy (inzulin ellenes autoantitestek jelenléte miatt), így a szervezetben levő össz. inzulin mennyisége állandóan változik... Ahogy fogy a saját inzulin, csökken az összes inzulin, így nő a vércukor értéke, a kívülről bejuttatott inzulint pedig ennek a csökkenésnek/növekvésnek megfelelően növelni kell. Huhh, nem tudom, mennyire voltam érthető...[​IMG]
  De olyat is hallottam már, hogy a kívülről bejuttatott inzulinnal "meg lehet kímélni" a maradék szigetsejtet, így relatíve kevesebb inzulint kell adni. Bár, erre rácáfoló orvosi véleményt is hallottam már: sokáig kérdés volt, hogy esetleges korai (gyermekkori) szűrővizsgálat jelleggel meg lehetne-e előzni a későbbi diabetes kialakulását. Ennek megfelelően végeztek kísérleteket nagyon korán (talán csak IGT, IFG szinten tartó betegeknél, bár, erre nem esküdnék...) észlelt diabeteses betegeken, és azonnal, már éppen hogy csak emelkedett vércukor mellett megkezdték az inzulin adását. De sajnos a végeredmény az lett, hogy így sem lehet megelőzni, (legfeljebb késleltetni) a totális diabetes kialakulását, illetve, csak elenyésző hányadnál volt elkerülhető a diabetes... (Itt is valószínűleg az inzulin ellenes autoantitestek játszanak szerepet...) Így a szűrővizsgálat ez irányba jóval költségesebb lenne, mint a kialakult diabetesesek kezelése...

  Gondoltam, ide is beillesztem... :) Most már, hogy van helye is... ;-)
   
 3. gretta

  gretta Új tag

  hát itt van egy újabb dolog ami valóban érdekes. Milyen érdekes dolog ez a cukorbetegség :))) tele rejtelmekkel, titkokkal
  A C-peptidről már én is hallottam. Kezdő cukorbetegként persze még nem tudtam, hogy ezzel a vizsgálattal nézik meg, hogy van-e még saját inzulintermelésed... És megkérdeztem a dokitól, hogy mégis nemlehet valahogy megnézni, hogy mennyi inzulint termelek még. Na akkor említette hogy C-peptid-del meglehet, de hogy az drága és csak indokolt esetben nézhető. Hát és ennyivel le is lettem rázva. Úgy látszik ez kívülről is megállapítható csak egy jó orvosi szem kell hozzá :))
  aztán a többi orvos gondolom evidensnek vette az állapotomat és nem néztek ilyesmit. Pedig annyira kíváncsi lennék rá. Mondjuk sztem nekem már tényleg nincs ilyesmi. De azért talán csodák még lehetnek. Rá is kérdezek legközelebb a dokinál. belemászott az a bizonyos bogárka a fülembe.
  néztem az eddigi nagylaborbeutalókat, amin be szokták húzgálni, hogy milyen kivizsgálásokat kérnek, de azok közt nincs is olyan hogy C-peptid. azt biztos külön kell kérni...
  És akkor mi is az az IGT, IFG??? :)
   
 4. lizzi

  lizzi Őstag

  hát igen tényleg érdekes dolgok ezek ,például a c-peptidről én csak itt a fórumon olvastam és nekem sem kért egyik orvosom sem ilyent,vagy ezt csak a diab elején lehet???mert akkor nekem nem csoda ,hogy nem kértek!
   
 5. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Én úgy tudom, hogy C-peptid viszgálatot csak egyszer a diab elején végeznek, annak megállapítására, hogy mennyi mennyi maradék saját inzulin termelése van a szervezetnek. És azért csak egyszer, mert amint egy alkalommal kívülről adagonak inzulint, mét a következő mérés nem ad pontos információt. A c-peptidet úgy állapítják meg, hogy a minden proinzulin (előinzulin) molekulához kapcsolódik egy peptid molekula. Ez a peptid hasad le, és ezt tudják megszámolni. Ha már tudják a peptid mennyiséget, akkor tudják az inzulin mennyiséget. Halmos Tamás előadásán vettem az infot, de utána kellene nézni, hogy mindent jól értettem-e, értelmeztem-e.
  Esetleg a kérdésed a nem maradék inzulin megállapítására vonatkozik.

  Én a saját c-peptid értékeimet nem tudom, annak idején ezt a dokim nem közölte velem, de szívesen rákérdeznék nála, cserébe az egy hét napló írásért.
   
 6. Mira

  Mira Új tag

  C-peptid: az inzulin 84 aminosavat tartalmazó proinzulin formájában képződik a B-sejtekben, ahol enzimatikus úton C-peptiddé és inzulinná hasad. A proinzulin, inzulin átalakulás kb. 95%-os arányban történik, de a proinzulin hatása kicsi, a vesén keresztül ürül ki a szervezetből. A proinzulin tartalmazza az inzulint alkotó A és B láncot és az ezeket összekötő C peptid láncot. A C-peptid azonos mennyiségben kerül a keringésbe az inzulinnal, nincs vc. csökkentő hatása és nagyrészt a vesén keresztül választódik ki. A C-peptid mennyiségének nincs köze a kívülről adott inzulinhoz, mivel az C-peptid mentes. A szérum inzulinszintet nincs értelme meghatározni, mert abba a külsőleg adott inzulin is beletartozik. A C-peptid vizsgálat valóban drága, ezért nem tartozik a rutinvizsgálatok közé.
   
 7. Mira

  Mira Új tag

  Tímeácska!
  Leírom, hogy én mit tapasztaltam. Az én acs-ém akkor vált labilissá, amikor a saját inz. termelésem felmondta a szolgálatot. Addig 1x adtam Humulin N-t és mellé 3x Humalogot, amin mindenki csodálkozott, mert nappalra nem kellett bázisinzulin. A HbA1c-m mindíg 6.5 alatt volt így is. Aztán kellett délelőttre is adnom 3E Humulin N-t, még így is jó volt az A1c-m. Kb. 5 év után lett kaotikus minden, akkor néztünk C-peptidet és az <0.5 lett. Azután kaptam Lantust. Miután nincs saját inz. termelésem, azóta vannak olyan szép Somogyik a hypok után, és az időjárási frontok azután kezdték megbolondítani a cukromat. Én mindenképp azt mondom, hogy addig sokkal jobban egyensúlyban tartható az acs., amíg van saját inzulintermelés! Ja! És az A1c szintek így alakultak a C-peptid eredmény után: 6.5-6.6-6.9-7.7-(pumpa)-7.2-7.1 ezeket találtam. Kíváncsi vagyok, nálatok ez hogy alakult?
   
 8. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Mira!
  Köszi a c-peptides infot, annyira jó és érhető, hogy el is mentem magamnak. Így már az is érthető, hogy miért csak egyszer végzik.
   
 9. Mira

  Mira Új tag

  Kata!
  Örülök, és szivesen!
   
 10. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Mira!
  Mátémnak saját inzulin termelés mellett is, és C-peptid neg-vá válása után is enyhén fogalmazva is kaotikus anyagcseréje volt! Az egészen bizonyos, hogy 3 évesen már nem termelődött saját inzulinja, ugyanis, akkor volt C-peptidje <0,001. Ez a tipikusan 0-t nem írunk...
  Azért arra is kitérnék, érdekesség szintjén, hogy miért nézték ekkor (már több, mint 2 év diabetes után) ezt az értéket Nála... Már több, mint 24 órája nem kapott inzulint a gyerek, de a cukrát nem lehetett 2 mmol/l fölé tornázni semmivel (Rindex 10, Glucose 20-30%, direktbe adott 40% Glucose, stb.), Glucagonra sem reagált a gyerek! Nos, akkor úgy döntöttek, hogy megnézik, termelődik-e saját inzulinja a gyereknek, és emellett a szérum inzulin szintet is nézték. Nos, ilyen elhúzódó hypo mellett, amikor valóban több, mint egy napja inzulint sem kapott a gyerek, se. inzulin <0,2 mU/l volt (ref.tart.: 2.8-24.9). Hát, ez az az eset, amire nem találtak magyarázatot, hogy akkor mitől hypozott olyan durván és sokáig a gyerek, ha inzulin szinte 0 volt a szervezetében?! Mert ugyebár, vércukor emelő hatású emberben termelődő anyagot többet is ismerünk, de vércukor csökkentőt alig... Illetve 1-et: ezt hívják inzulinnak...
  Miután tudtuk, hogy nincs saját inzulin termelődése Máténak, utána még fél évig kb. havonta jelentkeztek ilyen epizódok Nála. És olyan érdekes, mert nálam is volt 3 alkalommal ijesztően hasonló eset... És nem találtunk rá okot, hogy mitől lehetett (sem étkezésbeli, sem inzulinozásbeli hibát nem találtunk)... A legutóbbi ilyen makacs hypozásomkor én is több, mint 16 órán keresztül teljesen inzulin mentesen voltam (kb. ennyi idő telt el úgy, hogy a beadott NovoRapid hatása már letelt), ekkor vettek le tőlem is C-peptidre vért, ennek az eredményét még nem tudom, de nagyon kíváncsi vagyok!
   
 11. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Egyébként szérum inzulinszintet olyan esetekben szoktak nézni, amikor gyanítják, hogy túl sok inzulin került a szervezetbe... (Máténál is ezért nézték, de sajna, nem jött be Nekik a tippjük, nem én hypoztattam be a gyereket!) Ezzel egy időben C-peptidet is vesznek, mivel a C-peptid egyenesen arányos a termelődött saját inzulinnal. Ha a se. inzulin szint magasabb, mint a C-peptid, akkor az nagy valószínűséggel exogén inzulinra utal. Persze, vannak olyan esetek is, amikor egyéb okok miatt magasabb a se. inzulin szint (hyperinsulinaemia -túl sok inzulin termelődés-, hasnyálmirigy daganat, stb.).
   
 12. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Persze, ha inzulinfüggő diabetese van valakinek, akkor a C-peptid vizsgálata csak olyan esetekben lehet érdekes, amikor valami hirtelen változás lép fel a betegség kezelése során, pl. hirtelen megnagyobbodott inzulin szükséglet, vagy éppen az ellenkezője. Se. inzulint nagyon ritkán néznek, minden friss diabosnál, lehetőleg még mielőtt az első inzulin adagot megkapja a beteg. Utána (normál esetben) már tényleg nem igazán végzik ezt a vizsgálatot.
   
 13. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Az IGT a megemelkedett éhomi vukorszint (6 mmol/l fölötti)
  IFG a csökkelnt glukoz tolerancia, ami az étkezés után mért 7,8-11 mmol/l között mért cukorszint legalább étkezés után 2,5 órával mérve.
   
 14. nofre

  nofre Adminisztrátor Fórumvezető

  Sziasztok! Hát ez bizony jó téma :) Hátha segíthetek, íme a meghatározások:

  IFG (Impaired Fasting Glucose) emelkedett éhgyomri vércukor.

  emelkedett éhgyomri vércukor: 1999. óta az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott és a Magyar Diabetes Társaság által elismert új kritérium, angol rövidítéssel: IFG. Az új fogalom lényege, hogy az 5,5 és 6 mmol/l közötti éhgyomri vércukorszintek már felvetik a cukorbetegség gyanúját, és indokolják a vizsgálat megismétlését, illetve a terheléses vércukor vizsgálat elvégzését.

  IGT (Impaired Glucose Tolerace)
  csökkent glukóz tolerancia.

  csökkent glukóz tolerancia: a normális szénhidrátanyagcsere és a cukorbetegség közti állapot. Ilyen esetben az éhgyomorra mért vércukor még 7 mmol/l alatt van, viszont 75 gramm glukóz elfogyasztását követően 2 órával 8-11 mmol/l közötti értéket mutat.

  C-peptid: a béta sejtekben termelődő inzulin véráramlásba kerülésekor az inzulin "elő-molekulájáról", a proinzulinról lehasadó és szintén a vérbe jutó peptid, amelynek kimutatásával az inzulinkezelés alatt álló cukorbetegeknél meghatározható a még meglévő sajátinzulin-elválasztás.

  Forrás: Dr. Fövényi József: Diabétesz abc
   
 15. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Köszi Nofre, én pont fordítva írtam a betű jelzéseket.
   
 16. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Holnap megyek kontrollra, rákérdezek c-peptid ügyben mi újság, elvégzik-e nálam, szerintem nem, de egy próbát megér. Vagy legalább megkérdezem van-e régi eredményem.
   
 17. Mira

  Mira Új tag

  Tímeácska!
  A C-peptid értékedre én is kíváncsi vagyok! Olvastam már ezekről a hypozós eseményekről Mátéval és veled kapcsolatban is, nem tudok erre mit mondani, de jó, hogy Mátéval kapcsolatban ezen már túl vagytok! Arra gondolok, hogy jó lenne ilyenkor esetleg a glukagonszekréciót is ellenőrízni...Nem? Hogy a beadott Glucagon miért nem hatott? Hát...az elméletileg akkor nem hat, ha a májban lévő keményítőraktár kiürült, és nincs mit mozgósítani. Mondjuk ha egész nap aktívan sportol valaki, ilyen előfordulhat. Többet nem elmélkedem...Inkább várom én is a C-peptid eredményed.
   
 18. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Mira!
  Amint tudom a C-peptidem eredményét, írom is meg!
  Igen, én is tisztában vagyok a glucagon (mint injekció, mint hormon) hatásával, de soha sehol nem nézték a saját elválasztás szintjét... Pedig, elmélkedtem erről pár orvossal. Máténál Hál' Istennek már nincs ilyen probléma, május 28.-a óta nálam sincs! Egyébként ez elmélet teljesen rendben van, de semmi extra történés nem történt a hypozos események előtt. Nincs kézzel fogható, de akár csak elmélet szinten sem magyarázata az esetleges glucagon raktár kiürülésének! Pedig aztán Máté esetében igencsak volt időm ezen gondolkozni, úgy 3 évet...
   
 19. pusimelu

  pusimelu Őstag

  Akkor nekem lehet hogy 1-2 év múlva teljesen leáll az inzulintermelésem.Most még egész jól kordában tudom tartani.Van délutáni jelenség is mert nekem mindig 17 óra körülre megy feljebb.83-szor legalább egy héten,és én is számolok)Meli
   
 20. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Tegnap a kontrollon kértem a dokimat, hogy egészítse ki a labor papíromat pajzsmirigy vizsgálattal is. Megtette, sőt a máj funkciókra is kért vizsgálatot, ezen felül a Karbamid-N és kreatininre is. A többi előzőleg bejelölt vizsgálatok koleszterin, LDL és HDL koleszterin, triglicerid, a már említett CK, és természetesen a pp cukor, meg a HbA1c. (A máj, pajzsmirigy és CK vizsgálatokból lehet következtetni az ingadozó cukorra, ill. kizárni a "csak" diéta hibát, de ez csak lehetséges ok, hogy köze lehet hozzá.)

  Megkérdeztem a diabom felfedezésekor mért adatokat. Hát eléggé siralmas, amit mondott, akkor ugye nekem fogalmam sem volt semmiről, hogy mik ezek az értékek.

  Szóval C-peptid: 0!
  HbA1c: 11,5%!

  Arra meg én emlékszem, hogy az első mért cukrom a diab felfedezésekor éhgyomorra: 22,8 mmol/l

  És arra is emlékszem, hogy a felfedezés előtt már hónapokkal meg voltak a klasszikus tünetek, fokozottt étvágy, állandó szomjúság és vizelés éjjel-nappal. Végül is egy vesegörccsel kerültem kórházba, ja és 36 kg voltam (most 48-50 kg).

  A c-peptid vizsgálat egy drága vizsgálat, azt már rám nem pazarolják, értelmetlen lenne.
   

Megosztás