Cukorbeteg Étrend kissé másképp - a hatékony fogyókúra újabb megközelítésben (2.)

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A DiabFórum magazin 2014/4. számában (58-61. oldal) több tudományos cikket ismertettünk a diabéteszes diéta hatékonyabbá tételével kapcsolatban.

Ezen munkák lényege az volt, hogy egyre többen javasolják az étrenden belül megszorítani a szénhidrátok bevitelét, akár maximálisan napi 50 g-ra csökkentve azt. Bár a vizsgálatok és az ebből leszűrt állítások eléggé meggyőzőnek tűntek, magunk nem gondolnánk, hogy ez lenne a helyes út, melyen a diabéteszesek többségének járnia kellene. Viszont újragondolva az immár három évtizede alkalmazott és általánosan javasolt gyakorlatot, a kövér cukorbetegek számára járható középutat vázoltunk fel, amennyiben a legtöbb férfi és nő számára még elfogadhatóan alacsony, napi 1200 kcal tartalmú étrenden belül megváltoztattuk a tápanyagarányokat.

A hagyományos 50% szénhidrát – 20% fehérje – 30% zsír helyett az 1/3-1/3-1/3 arányt javasoltuk és eszerint állítottuk össze egyhetes étrendünket. Ennek értelmében az 1200 kcal-ás étrenden belül javasoljuk fogyni kívánó betegeinknek a szénhidrát bevitelt 100 g-ra (33%) csökkenteni, a fehérje bevitelt 100 g-ra (szintén 33%) megemelni és a zsírbevitelt 45 g-ra (33%) emelni.

Ezúttal ezen étrendnek a második heti menü-variációját tesszük közzé a menüsoron belül előforduló ételek receptjeivel. Kíváncsian várjuk olvasóink reflexióit a módosított fogyókúrás diétánkkal kapcsolatban.

Dr. Fövényi József

Heti mintaétrend (2. hét)

DiabForum_mintaetrend_2-het.jpg


A heti mintaétrend receptjei

Paradicsomleves (1 adag)

Hozzávalók:
  • 40 g sűrített paradicsom
  • 200 ml csontlé
  • 5 g étolaj
  • 5 g graham liszt
  • 5 g vöröshagyma
  • 5 g zellerszál v. bazsalikom
  • 1 g édesítőszer
Elkészítés:
Olajból, graham lisztből világos rántást készítünk. Tűzről levéve, elkeverjük benne a sűrített paradicsomot, amit azután csontlével felengedünk, majd beletesszük a zeller szárát és vöröshagymát. Sóval, ízlés szerint édesítőszerrel ízesítve a levest jól kiforraljuk. A zeller szárát és a vöröshagymát kiszedve, melegen tálaljuk.

Karalábéleves (1 adag)

Hozzávalók:
  • 50 g sertéscsont
  • 60 g karalábé
  • 10 g sárgarépa
  • 10 g petrezselyemgyökér
  • 3 g étolaj
  • petrezselyem
  • lestyán
  • konyhasó
Elkészítés:
Natúr csontlét készítünk. A kockára vágott karalábét, sárgarépát és petrezselyemgyökeret sóval, petrezselyemmel és lestyánnal ízesítve kevés csontlében fedő alatt megpároljuk. Amikor a karalábé majdnem puha, zsírjára pirítva liszttel meghintjük, összepirítjuk, majd a maradék csontlével felengedjük. Jól kiforraljuk.

Megjegyzés:
annyi csontlé, amennyi a receptek elkészítéséhez szükséges, nem minden háztartásban van, ezért az helyettesíthető tyúk vagy marhahúsleves kockával. Ez esetben a kocka beletehető egy „teatojásba” (tojás alakú fém, alul lyukas merülő tartóba), mely megakadályozza, hogy a benne lévő zöldségek kikerüljenek a levesbe.

Túrós galuska (1 adag)

Hozzávalók:
  • 40 g rétesliszt
  • 40 g félzsíros tehéntúró
  • 5 g étolaj
  • 1/4 tojás
Elkészítés:
A felvert tojásokat jól elkeverjük és hozzáadjuk az áttört túrót, majd a lisztet és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Az egészet lazán összedolgozzuk, és forró sós vízbe galuskákat szaggatva kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízben leöblítjük, jól lecsurgatjuk.

Grill fűszeres pulykaragu (1 adag)

Hozzávalók:
  • 20 dkg pulykamell
  • csontlé
  • grill fűszerkeverék
Elkészítés:
A pulykát csontlében főzzük, majd grill fűszerkeverékkel ízesítjük.

Húsleves (1 adag)

Hozzávalók:
  • 120 g marhahús
  • 50 g marhacsont
  • 20 g sárgarépa
  • 20 g petrezselyemgyökér
  • 5 g zeller
  • 5 g karalábé
  • 5 g gomba
  • 5 g kelkáposzta
  • 5 g vöröshagyma, fokhagyma
  • 10 g étkezési paprika
  • 50 g paradicsom
  • petrezselyemzöld
  • egész feketebors
  • szerecsendió-virág
  • lestyán
Elkészítés:
A megmosott marhahúst (fartő vagy lapocka) és a leforrázott csontot hideg vízben a tűzre tesszük. Ha felforrt, belerakjuk a szemes borsot, a szerecsendió-virágot, a lestyánt, a fokhagymát, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet. Ha a hús félig megpuhult, hozzá adjuk a zöldségeket. Lassan forraljuk, hogy kristálytiszta maradjon. Amikor elkészült, a húst óvatosan kiemeljük, felszeleteljük, s kevés levesben, hogy a tálalásig ki ne hűljön, félretesszük. A levest 10–20 percet pihentetve óvatosan leszűrjük. A sárgarépát, a petrezselymet, a kalarábét, (ha nem fás) vékony hasábokra vágva a levesbe tesszük. Tálaláskor a leves tetejére finomra vágott petrezselymet, vagy metélőhagymát hintünk.

Kakukkfüves pulykaragu (1 adag)

Hozzávalók:
  • 20 dkg pulykamell
  • csontlé
  • kakukkfű
Elkészítés:
A pulykát csontlében főzzük, majd kakukkfűvel ízesítjük.

Kelkáposzta főzelék (1 adag)

Hozzávalók:
  • 150 g kelkáposzta
  • 50 g burgonya
  • 5 g étolaj
  • 10 g graham liszt
  • 5 g vöröshagyma
  • köménymag, fokhagyma, fűszerpaprika, majoranna, só
Elkészítés:
A megtisztított, cikkekre vágott kelkáposztát leforrázzuk, és annyi hideg vízben, hogy éppen ellepje feltesszük főni. Fűszerezzük egészben hagyott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, sóval, köménymaggal és majorannával. Ha félig megfőtt, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és készre főzzük. Zsemleszínű, fűszerpaprikával ízesített graham liszt rántással sűrítjük és jól összeforraljuk. A vöröshagymát eltávolítva, melegen tálaljuk.

Sóskamártás (1 adag)

Hozzávalók:
  • 100 g tisztított sóska
  • 200 g zöldséges csontlé
  • 5 g étolaj
  • 10 g graham liszt
  • 5 g zsírszegény tej
  • édesítőszer, só
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott sóskát a felmelegített olajon fedő alatt megpároljuk. Amikor a levét elfőtte, liszttel meghintjük, egy kevés csontlével felengedjük és trumixgépben pépesítjük. Visszaöntve a főzőedénybe, hozzáöntjük a maradék csontlevet, sóval, édesítőszerrel ízesítve jól összeforraljuk. Végül hozzáöntjük a zsírszegény tejet, s még egyszer felforraljuk.

Zöldbab angolosan (1 adag)

Hozzávalók:
  • 250 g tisztított zöldbab
  • 5 g margarin
  • petrezselyemzöld, só
Elkészítés:
A megtisztított, egészben hagyott, vagy kisebb darabokra vágott zöldbabot forró sós vízben vagy kuktában megpároljuk. Leszűrve, margarindarabkákkal és frissen vágott zöld petrezselyemmel megszórva melegen tálaljuk.

Mintaétrend és receptek:
Cseri-Holzmann Brigitta
dietetikus

Az első heti mintaétrendet és receptjeit itt találja »

Megjelent: DiabFórum 2014/5., 54-57. oldal
 
Oldal tetejére