Cukorbeteg gondozó/gondozás

tímeácska

Őstag
Ide lehetne írni minden gondozóval/gondozással kapcsolatos észrevételt, javaslatot, tanácsot, tapasztalatot, stb. ...
 

tímeácska

Őstag
Akkor el is kezdeném ennek a topic-nak a "felpörgetését"...
Pár kérdés:
- Milyen időközönként jártok gondozásra?
- Szerintetek milyen időközönként lenne a legoptimálisabb a gondozáson megjelenni?
- Mekkora szerepe van a háziorvosoknak a diabeteses betegek gondozásában?
- Milyen hiányosságokat tapasztaltok a diab. gondozókban?
- Mennyire vagytok megelégedve a saját diabetes gondozó teametekkel?
- Milyen gyakran küld el Titeket szűrővizsgálatokra a diab. gondozó orvosotok? (Ha egyáltalán küld Titeket...)
- Magától küld-e vizsgálatokra a diab. kezelőorvosotok, vagy Ti kéritek?
- Mennyi időt szán rátok egy-egy gondozás alkalmával az orvosotok? Elegendőnek találjátok ezt az időt?
- Mennyire nyitott az esetlegesen felmerülő kérdésetekre a gondozást végző team?
- A diabetes felfedezésekor milyen szintű oktatást kaptatok? Meg voltatok ezzel elégedve?
- Folyik-e a gondozást végző teamnél folyamatos edukálás?
- Milyen a viszonyotok a gondozó teammel?
- Dietetikus mennyire követi nyomon a táplálkozásotokat?

Egyelőre ennyi...;-) Várom a válaszokat!;-) Jó munkát!;-)
 

cuki

Új tag
Huh nagyon jó a téma. Próbálok válaszolni lépésről lépésre:
- 3 havonta járok gondozásra és a dokim nagyon jó fej. Minden kérdésemre válaszol de nagyon nem "anyáskodik" felettem. Egy dolgot nem értek, szerettem volna ultragyors inzulinokat kipróbálni de nem kaptam most sem, mondván ha az actrapid-insulatard párossal ilyen jó eredményeket tudok produkálni, akkor nincs gond vele. Nem tudtam erre mit mondani...:-(
-Szűrővizygálatokon márciusban voltam amikor kiderült a betegségem. Akkor azt mondták, hoyg ezeket a vizygálatokat évente kell ismátelni.
- Én az István kórházban feküdtem 1 hetet, amikor inzulinra raktak. A kezelődokim épp akkor utazott Amerikába egy diab konferenciára, tehát a beosztottak látták el a bajomat. Nem mondanám, hogy találkoztam diab teammel ezalatt az idő alatt.
-Amikor közölték , hogy diabom van csak annyit mondtak, hogy ezzel kell élnem egész életemben és meg kall tanulnom CH-t számolni. Nagy élmény volt. A főnővér hozott egy csomó olvasmányt, hogy kezdjek hozzá . Mivel egyetemet végeztem azt mondták vagyok annyira értelmes, hogy felfogjam mit, mikor kell ennem. Megmutatták, hogyan kell használni a pent és ez volt az oktatásom. Kb 2 napig bbirtam ezt a remek légkört és utána kikönyörögtem, hogy elmehessek dolgozni de. és a délben adadndó inzulinadásra beérjek a kórházba.
- Dieteikussal soha nem találkoztam, csak könyvekből és a fórumról próbálom magam edukálni.
-Viszonyom a gondozó teammel...? Nincs is team!!!!!!!!!!

De hátha jobb lesz....:)
 

tímeácska

Őstag
Cuki! (Csak nagyon zárójelesen jegyzem meg, hogy sajnos hasonló válaszokra számítottam...) Köszi, hogy válaszoltál, nagyon várom a Többiek válaszait is!;-) Hajrá!;-)
 

cuki

Új tag
Szia!

Én is kiváncsi vagyok a Többiek válaszaira.Szerintem nem csak én vagyok kivétel, aki ilyen remek gondozásban részt vehet.:) De próbáljuk a lehető legjobbat kihozni a helyzetből.
 
<STYLE type="text/css">.wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #f5f5ef; background-image: none; color: #4d4d4d; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 11px; line-height: normal } p { margin: 0px; } .inlineimg { vertical-align: middle; }</STYLE>- 2-3 havonta járok gondozásra és számomra ez megfelelő
- nálam semmi szerepe nincs azon kívül, hogy felírja a tesztcsíkot és megkapja a kezelőorvosomnál készült ambuláns lapot, amit csak később olvas el... - ha nem lenne külön diab. kezelőorvosom, nem tudom milyen szerepe lenne...
- saját teammel elégedett vagyok a körülményekhez képest. Érzésem szerint az átlagnál nagy szaktudásuk van és jobban igyekeznek is, de a körülmények nem mindig optimálisak. Az orvosommal szinte maximálisan meg vagyok elégedve, de persze ő sem tökéletes
- szűrővizsgálatokra magától küld: évente vér- és vizelet profil, minden gondozási előtt labor vércukor, ha belefér, akkor HgA1c is, szemészet évente, illetve az utóbbi időben gyakrabban, pár évente csontritkulásvizsgálat (a kutatási tapasztalatok alapján az alkatomból adódóan alapból kisebb a csontsűrűségem az átlagnál)
- egy gondozás kb. 1/2 - 1 óra, de így is csak a legfontosabbakat, illetve egy-egy aktuális dolog megbeszélésére van idő - ez az eduálás egyben. Jó lenne, még több idő, de az ő kapacitásuk is véges
- kérdésekre nyitott a kezelőorvos és általában korrekt válaszokat ad
- dietetikust ritkán látok...

*
 
Sziasztok!

Körzeti orvosom szerepe: recept írás:(

Diab orvosom nagyon jó, mindenféle kérdésre válaszol (kb. 15-20 perc a rám jutó idő, ez elég is szokott lenni), szűrő vizsgálatra (pl:szemészet) is mindig időben figyelmeztet.
Minden alkalomkor labor: 3 havonta HgA1c, fruktozamin, vesefunkció, zsírok, gyulladást is megnézi. 6 havonta pajzsmirigy funkcióját is vizsgálja ( legutolsó eredményem alapján valószínűleg alulműködik:???:, úgyhogy ez irányban is elküldött néhány vizsgálatra. Ha gyakrabban kell mennem, akkor is laborvizsgálatokra küld előtte.

Dietetikust csak a kórházi kezelésemkor láttam, külön kérnem kellett:???:, ekkor felolvasta a szórólapján lévő szöveget, de semmi praktikus tanácsot nem tudott adni, pedig akkor még minden új volt számomra. Injekció használatának betanítása: éjjeliszekrényre letette a nővérke és "adjam be" magamnak ha megjön a reggelim........... Hát ez volt az első és utolsó kórházi kezelésem....

A szakrendelőben más....doktornő részletesen megmutatta a pen és a vcmérő használatát,minden alkalommal megbeszéljük az eredményeket, teendőket ami azzal zárul, még többet mozogjak:) (pedig mozgok (szerintem eleget is))

A gondozó teamem A FÓRUM, bár elég passzív vagyok, de mindennap feljövök......:D
 

Nyafi

Tag
Sziasztok!


Én aztán abszolút elégedett lehetek a kezelő "team"-mel,ha így nevezni őket!:)
Kb kéthavonta jártam-eddig,de most,hogy pumpás lettem,sűrűbben kell...a rendelőben való várakozás sajna nagyon hosszas,de ha bejutok,bármilyen kérdésemre választ kapok és soha nem érzem azt hogy "jaj,most már mennem kéne,útban vagyok." :) HbA1C vizsgálat 2-3 alkalommal van nálam évente,ill.teljes vérkép vizsgálat. A pumpával kapcsolatban minden hasznos infót megkaptam ,kétszer is megmutatták a használatát,a feltöltést,patroncserét,amivel kissé bénáztam az elején. Dietetikust egyszer láttam,ill.beszélgettem vele a pumpásság elején,de adott jó tanácsokat.
Sőt,a doktornőm arról is gondoskodott hogy más pumpás cukibeteg társaimmal tudjak beszélgetni,megismerkedni az elején,bemutatott nekik,stb! Szerintem ez fontosabb bármilyen "oktatásnál"! Ja,és pénzt egyáltalán nem fogadnak el!!
Szerintem ez manapság nem semmi!
Most hirtelen nem is jut eszembe más...:)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bár még nincs sok hozzászólás, de ezekhez képest is arany életem van.

A vizsgálatokat a diab dokim, ill. a diabos lányok tartják szem előtt, és adják a beutalót, amikor az szükséges.

  • 3 havonta HbA1c, ekkor az egyéb labor, mint HDL, LDL kolesztein, triglicerid, súlymérés, vérnyomás mérés, stb
  • évente nagy labor, szemfenék vizsgálat, neurológia, pajzsmirigy, microalbumin, EKG
Amikor kérem, egyéb viszgálatokra is kapok beutalót, ilyen volt az EMG viszgálat, amikor folyamatosan zsibbadt a jobb karom. Szerencsére semmi elváltozás nem volt.

Amikor kiderült a diabom, 3 hétig voltam kórházban, mindenki figyelt rám, a dokim beszélgetett velem, és könyveket nyomott a kezembe, és mondta, hogy bátran kérdezhetek. A 2. napont jött a dietetikus, összeszedett minket friss dabosokat, és azzal kezdte, hogy felmérte a "tudásunkat", aztán elmondta, hogy a diab miatt min kell változtatni. Minden nap személyesen ellneőrizte a kajánkat. Bármikor meg lehet keresni, kérdezni tőle ha kell. A rendezvényeken mindig ott van, és finomságokkal készül, saláta, pogácsa, amit a kórház konyháján készítenek el.

Gondozó team nekem is a fórum, de bármikor felhívhatom a diabos lányokat, ha kérdésem van. Olyan is volt már, amikor ők hívtak, mert segítség kellett, na nem nekik, hanem másik cukorbetegnek. Sőt, a lányok kérdezték tőlem a fórum elérhetőségét, és a pumpás oldalak címét.

Tehát nálunk valóban közös munka zajlik, és figyelnek rám, ezért is vagyok kiakadva, amikor olyat látok, mint Rgyörgy esete, hogy nem is tudnak róla, nemhogy felelőséggel gondoznák.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ja, lemaradt, hogy én gyakrabban járok kontrollra, mivel elég labilis cukorbeteg vagyok. Mindig a kontrolkor mondja meg a doki, hogy mikor szeretne újra látni. Volt időszak, amikor 2 hetente kellett hozzá mennem. (A Humalog tesztelési időszakában hetente, de az kötelező volt a programban való résztvételhez.) Amóta javultak az értékeim, havonta, másfélhavonta kell mennem.
Egy-egy alkalommal 30-40 percet vagyok bent, de általában én vagyok az utolsó. Ez azért van, mert a pumpát annak idején velem együtt kezdte "tanulni" a dokim, és neki is sok kérdése van (volt) a használatot, ill. a praktikákat, variálási lehetőségeket illetően.
Ha nem "pumpázunk", akkor én is 10-20 percet vagyok bent.
 

tímeácska

Őstag
Mátéra vonatkozó válaszaimat pirossal, a rám vonatkozókat kékkel írom!;-)

- Milyen időközönként jártok gondozásra? 2-3 havnonta Győrbe, havonta járunk Veszprémbe (ez utóbbi helyen nem avatkoznak bele a kezelésbe). Én havonta, vagy sűrűbben, ha szükséges (esetleges betegség/ek miatt...)
- Szerintetek milyen időközönként lenne a legoptimálisabb a gondozáson megjelenni? Így teljesen megfelelő, ha gond lenne, előbb is mehetünk, a megadott időpont csak arra érvényes, ha minden teljesen rendben van, ez mind a 2 helyre vonatkozik! Egyelőre így tökéletes, későbbiekben gondolom nekem sem havonta, vagy sűrűbben kell majd járnom...
- Mekkora szerepe van a háziorvosoknak a diabeteses betegek gondozásában? Máté esetében szinte semmi, még a recepteket is csak ritkán iratom fel vele... Mivel Máté valójában 2 helyen van gondozva, igazság szerint Győrben, Veszprémben "csak" a recepteket iratom fel, de ha bármi más kérésem van, itt is készséggel segítenek (vvétel, betegség, stb.) Az én háziorvosom diabetológus is, de nem Ő a kezelőorvosom. Persze, ha bármi problémám lenne így hozzá is mehetnék, de nem hinném, hogy így a diab elején előnyös lett volna 2 orvoshoz járni... Egyik ezt mondja, a másik azt... Kezeljen 1, de az rendesen!;-)
- Milyen hiányosságokat tapasztaltok a diab. gondozókban? Máté diab gondozójára szerintem egy rossz szavam sem lehet, úgyhogy itt a válaszom, minden tökéletes, nincs hiányosság! Az én gondozóm is rendben van, úgy érzem!
- Mennyire vagytok megelégedve a saját diabetes gondozó teametekkel? Hát, Mátém gondozó teamje szerintem az ország egyik legjobb csapatával rendelkezik! Minden túlzás nélkül! Egyelőre meg vagyok elégedve Velük, remélem, hosszú távon is ez marad a véleményem!;-)
- Milyen gyakran küld el Titeket szűrővizsgálatokra a diab. gondozó orvosotok? (Ha egyáltalán küld Titeket...) A klasszikus vizsgálatokra évente megyünk, viszont Máté veséje miatt 3 havonta járunk laborba, vvételre viz.vizsgálatra. Ezt Veszprémben csinálják, de ha Győrbe kell mennünk vizsgálatra, viz.vizsgálatot ott is csinálnak. HbA1c-t csak a területileg illetékes diab. gondozó veheti le, úgyhogy, ezt is Veszprém veszi le. Nálam még csak szemészeti vizsgálat volt, de nálam is nyomon követik a vesémet... Na, a szívemről nem is beszélek... :oops:
- Magától küld-e vizsgálatokra a diab. kezelőorvosotok, vagy Ti kéritek? Mátémnál mindig én jelentkezem, ha letelt a 3 hónap, én kérem a lab. beutalót. A szem. vizsgálatra az orvosom kérés nélkül adta a beutalót.
- Mennyi időt szán rátok egy-egy gondozás alkalmával az orvosotok? Elegendőnek találjátok ezt az időt? Mátéra kb. 20-25 per jut, de mivel teljesen rendben van a gyerkőc, így többre egyáltalán nincs is szükség! Hát, ha Mátét is viszem magammal, akkor nagyon sok időbe telik, míg mindent meg (tudunk) beszélni :-D, egyébként jó fél óra, talán több is jut rám egy alkalommal.
- Mennyire nyitott az esetlegesen felmerülő kérdésetekre a gondozást végző team? A győriek teljesen nyitottak, nem csak Mátém érdekelte Őket, hanem mióta cukros vagyok én is, felőlem is érdeklődnek. Úgy érzem, bármit meg lehet velük beszélni, ha kérdésem lenne, nyugodtan fel merném tenni, szerintem nem maradnék válasz nélkül!
- A diabetes felfedezésekor milyen szintű oktatást kaptatok? Meg voltatok ezzel elégedve? Hát, Máté diabjának indukásakor még nem Győrbe jártunk (sajna), de meg voltam elégedve a felvilágosítással, oktatással. Hát, nálam nem sok oktatásra volt szükség... ;-)
- Folyik-e a gondozást végző teamnél folyamatos edukálás? Győrben folyamatos edukálás folyik, akár 2 napos családi edukációra is lehetőség nyílik, különböző programokat szerveznek (családi vetélkedő, pumpa találkozók, "Törp"-program, nyári tábor, sítábor, stb.), ahol nagyon sokat tanulhatnak a szülők, és gyerekek is, a hangulat nagyon közvetlen, családias! Hát, Veszprémmel még nem sok ilyen irányú tapasztalatom van, de Győrben én is megfelelően edukálódtam ezalatt a lassan 1 év alatt, és lényegében, saját magamat is "oktattam" az elmúlt több, mint 3,5 éva alatt, mióta Mátém diabos.
- Milyen a viszonyotok a gondozó teammel? Győrrel fantasztikusan jó!;-) Ennyi! Többet nem is kell ide írnom!;-) A sajátommal is meg vagyok elégedve, de hiteles konzekvenciát csak hosszú/hosszabb távon tudok levonni...
- Dietetikus mennyire követi nyomon a táplálkozásotokat? Győrben minden rendezvényen (akár a pumps talikon, edukációs hétvégéken) jelen van a dietetikus is, de gondozások alkalmával is érdeklődik a gyerkőc után, elég-e Neki az előírt Ch, vagy esetleg bármi kérdésem lenne, bizalommal fordulhatok hozzá is! A veszprémi dietetikust mióta diabos Mátém, ismerem, mivel mind a 2 helyen ugyan az a személy a dietetikus. Nagyon aranyos idősebb hölgy. 2-3 hete, amikor kontrollon voltam, jött ez a hölgy, és kiült a váróba a betegek közé, és csoportosan beszélgetett mindenkivel. Feltett egy (általános) kérdést, és a betegek válaszoltak rá. Jó volt, mert így legalább nem volt olyan uncsi a várkozás... :-D
 

tímeácska

Őstag
Egyébként rólam azt érdemes még tudni, hogy ha bármely gondozónál azt éreztem eddig, hogy nem megfelelő az ellátás/figyelem, stb., én mertem lépni/váltani... Nem is egyszer... Most úgy érzem, hogy Mátém végre tökéletes helyen van, magamról meg majd pár hónap múlva tudok igazán nyilatkozni, de eddig mindennel meg vagyok elégedve... ;-)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Az első naphoz és a tudatlansághoz tartozik, hogy másnap reggel kihozták nekem az egész napi zsömle adagot, 5 db-ot. Csak az felejtették el mondani, hogy ez az egész napi adag. Én pedig befaltam mindet, és 11 körül sipákoltam, hogy kéne valamit enni. Kérdezték, hogy nem kaptam? Dehogyis nem, de hát megettem. A reggeles nővér nem tudta, hogy engem nem világosítottak fel, a délelőttös pedig azt hitte, hogy én már okos vagyok. Na akkor délután jött a dietetikus, és amikor beszélgettünk, röhögve mondta, hogy "te vagy, aki délelőtt 10-ig megette az egész napi mennyiséget?"

Na akkor első döbbenetem az volt, ha ez a cukorbetegség, akkor én 3 nap alatt éhen halok. Szerencsére túléltem, ma már azt sem tudom, hogy lehetett megenni 2 óraán belül 5 zsömlét. A dietetikusunk (Marika) azóta is emlegeti az én 5 zsömlémet.
 
Az első naphoz és a tudatlansághoz tartozik, hogy másnap reggel kihozták nekem az egész napi zsömle adagot, 5 db-ot. Csak az felejtették el mondani, hogy ez az egész napi adag....


Hasonló történt velem is a kórházban: 3 napig ettem a reggelimet a tízóraimmal, ebédemet az uzsonnámmal, vacsorámat a póttal, míg a szomszéd ágyra is egy cukros beteg került... Tőle kaptam a felvilágosítást a 6x-i étkezésről:D:D, ekkor kértem diétás nővért, aki a prospektust elolvasta nekem......azóta már én is tudok olvasni:mrgreen:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Hasonló történt velem is a kórházban: 3 napig ettem a reggelimet a tízóraimmal, ebédemet az uzsonnámmal, vacsorámat a póttal, míg a szomszéd ágyra is egy cukros beteg került... Tőle kaptam a felvilágosítást a 6x-i étkezésről:D:D, ekkor kértem diétás nővért, aki a prospektust elolvasta nekem......azóta már én is tudok olvasni:mrgreen:


Hát ez jó. Akármilyen topikot indítunk, mindenhol megtaláljuk a humort. Mondja valaki nem jó vagyunk vidámak. Én most is szétröhögtem magam, mert elképzeltelek Judisztin, ahogy tanulsz olvasni, és a CH táblázatot bemagolod, mint az 1x1-et, vagy az ABC-t. Legalább én egy valóban figyelmes dietetikust kaptam ki, de ő is elkésett 5 zsömlével. He-he.
 

Nyafi

Tag
Az első naphoz és a tudatlansághoz tartozik, hogy másnap reggel kihozták nekem az egész napi zsömle adagot, 5 db-ot. Csak az felejtették el mondani, hogy ez az egész napi adag. Én pedig befaltam mindet, és 11 körül sipákoltam, hogy kéne valamit enni. Kérdezték, hogy nem kaptam? Dehogyis nem, de hát megettem. A reggeles nővér nem tudta, hogy engem nem világosítottak fel, a délelőttös pedig azt hitte, hogy én már okos vagyok. Na akkor délután jött a dietetikus, és amikor beszélgettünk, röhögve mondta, hogy "te vagy, aki délelőtt 10-ig megette az egész napi mennyiséget?"

Na akkor első döbbenetem az volt, ha ez a cukorbetegség, akkor én 3 nap alatt éhen halok. Szerencsére túléltem, ma már azt sem tudom, hogy lehetett megenni 2 óraán belül 5 zsömlét. A dietetikusunk (Marika) azóta is emlegeti az én 5 zsömlémet.


:lol::lol::lol:!!!!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Benéztem újra az albumok közé az új képeket és a beírásokat megnézni. Hát jót szórakoztam ismét magunkon. Emmácskát is láttam, Dina tündéri kislányát.
 

rgyörgy

Új tag
A diabos gondozásról, mint már korábban említettem nincs tapasztalatom. Itt a fórumon tudtam meg, hogy ilyesmi létezik. Dietetikust öt éve láttam a kórházban. Amit tőle tanultam, paradicsomot nem, de savanyú káposztát korlátozás nélkül ehetek. Inzulint, gyógyszerrecepteket gyakran a kartonozóban cédulán leadott „rendelésre” kapom meg. Laborvizsgálatra a háziorvos szokta levenni a vért. Amikor megtanulok valamit, mondjuk itt a fórumon és tudok kérdezni, ismerem a választ, Pl.mi a HgbA1c, utána már korrekt választ kapok.<o></o>
Legjobban a szemészeti ellátás hiányzik, de hogy menjek ahhoz az orvoshoz, aki műtét utáni kontrollvizsgálatnál azt mondta, felejtsük el egymást.<o></o>
A diab gondozáshoz majd augusztusban tudok hozzászólni, addig várnom kell.<o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o></o>
 

tímeácska

Őstag
Nálunk is volt kisebb-nagyobb kalamajka a kaják körül... Ez már nem Máté diabjának felfedezésekor történt, hanem később... Én már addigra egész jó voltam szemmértékben... 3 cukros gyerkőc volt egy szobában, és feltűnt, hogy az én gyerekemnek a 30 g Ch előírt mennyiségéhez képest a másik 2 gyerkőc is mennyiségre ugyan annyi kaját kapott... Pedig volt, amelyik gyereknek 40, ill. 60 g Ch volt az ebéd adagja... Namármost Mátém 30 g Ch-ja sem 30 g volt, hanem több, úgy 50 g körüli... És mind a 3 gyereknek ugyan annyi kaja lett kihozva. Először, amikor megjegyeztem, hogy ez így nem lesz jó, mert az inzulin adagja a gyereknek, amit be akartak velem adatni, az 30 g Ch-hoz van számolva... Kiröhögtek, hogy a diétás nővér ellenőrizte a diabosok kajáit... Aztán persze hogy magasabb lett a gyerekem cukra, akinek 40-et kellett volna ennie, annak is, akinek viszont 60 g volt az előírt mennyisége, hypozott... Aztán amikor már a 2.-3. kanyart futottam, elgondolkodtak rajta, és valóban nekem lett igazam... Na, azóta névre szólóan hozzák a rendesen kimért kajákat... ;-)
 
Oldal tetejére