Cukorbeteg gyermek

vende1 témája a 'Általános kérdések, hozzászólások' fórumban , 2006 Szeptember 30.

 1. vende1

  vende1 Új tag

  Gondolom nem én vagyok az egyedüli szülő aki rendszeresen olvassa ezt a fórumot tapasztalat szerzés céljából. Ebben a témában talán megoszthatnánk egymással is a gondjainkat.

  Az én gondom jelenleg az ovodai koszt. Kíváncsi lennék mások hogyan oldják ezt meg.
   
 2. szolnok

  szolnok Új tag

  keresd meg egy másik , talán a lantus topicban mamago és lili hozzászólásait, akik hasonló problémákkal küzdenek.
   
 3. vicza

  vicza Új tag

  Szia vende. Az én kislányom már 1/2 éve gyűri az ovit, ha tudok válaszolok a kérdésedre.
   
 4. mamago

  mamago Új tag

  Szia Vende,
  mi visszük a délelőtti két csomagocskát és sürgős esetre ezt-azt, mérésre most még nincs szükség ebben a 3 oviban töltött órában. Nemsokára dolgozom, akkor (hivatalosan) hideget v. csomagolt menüt vihetünk. Abban a kivételes helyzetben vagyunk, h. az ovi 50m-re van a mh-től és nekem is van ebédidő, tehét akár meg is ebédeltethetem a kicsit akárhol.
  (Az óvodai főzelékeket legtöbb helyen cukrozzák.)
   
 5. vende1

  vende1 Új tag

  Köszönöm a válaszokat.

  Leginkább arra voltam kiváncsi, hogy étkezik-e más gyermek is az ovodában. Mi bevisszük a tízórait, az ebédből viszont ami nem cukrozott megeheti, ebéd után viszem haza és pótoljuk a kimaradtakat.A főzelékekkel sok gondunk nincs, egy héten egyszer kapnak.
  Sajnos nem valami egészséges a menza, de vidéken ez van. Nincs választásunk egy ovoda, egy iskola, ugyanaz az élelem.

  Vicza ti hogyan oldjátok meg az étkezést? Gondolom Pesten ezt könnyebb megoldani.
   
 6. mamago

  mamago Új tag

  Bocs, hogy közbeszólok, ebédnél kb.ra bemérik az adagot?
  Milyen inzulint használtok?
   
 7. vicza

  vicza Új tag

  Mi sem Pesten lakunk, csak mellette egy faluba, ahol integrált az óvoda. Az étkeztetést azonban nem vállalták neki külön. Hasonlóképpen csináljuk, mint ti. A kislányom Actrapidot kap, amit bemegyek és beadok neki. Az ovónéni kisfia is diabos, be is adná, de egyenlőre a lánykám nem nagyon szeretné. A kaját ez az ovónéni szedi neki, azért neki már van szeme hozzá. Egyébként az ovis kajához igazítottam az inzulin adagot. Most 2 E-t kap az ebédhez. De van, hogy itthon még rá kell ennie, ha olyan kaja van. A tízórait akkor visszük, ha édes van bent, egyébként egy fél zsömlét kapnak, ami nekünk pont jó.
   
 8. mamago

  mamago Új tag

  Nem merem megkockáztatni. Az ebéd jelen helyzetben nem lenne gond, mivel a reggeli inzulin annyira leviszi dél körül, hogy 20g plusz se viszi 7 fölé.
  Mostanában viszont túl gyorsan lecsengenek a fehér termékek, egy ilyen zsömlével v. rizzsel, tésztával egy órát se bírna ki. Bár néha van barna az oviban is.
  Egy cukorbetegséget ismerő óvónő nagy áldás (szegény). Nálunk kedvesek, de egyikük fél a vértől is, nem tudom, mi lesz, ha esetleg szúrni kell bent.
   
 9. vende1

  vende1 Új tag

  Sziaszstok!

  Mixtard 30-at kapunk, reggel és este. Eddig nagyon jól bevált, a délutáni értékei voltak kicsit magasak 10-12 körül. De mióta oviba jár ez sajnos közelebb van a 14-hez.

  Az oviban sajnos rossz a helyzet, az óvónők annyit tudnak a cukorbetegségről, hogy nem lehet cukrozott ételt ennie. Azt sem vették komolyan, hogy meg kell ennie a bevitt tízórait. Az első és egyetlen ovis hippó után viszont odafigyelnek, és ez már nem fordul elő. Más szempontból kedves, gyerekekhez értő emberek, ezért is szeret nagyon oviba járni.

  A tízórai nálunk, kakaóscsiga, túrósbatyu, briós, a maradék két reggel valamivel megkent fehérkenyér. Ezért ezt minden reggel lemérve be kell vinnünk.
   
 10. mamago

  mamago Új tag

  Mi is Mixtard-ot kaunk, délben még nem kellett a gyors, sőt délben nagyon kell vigyázni, abéd után könnyen lemegy 3.5 alá. Reggel és du. viszont kell a jelenlegi mennyiség. Sztem. Azt már itt vhol írtam, drnő szerint a hipó miatt kicsit veszélyes, h. egészséges ember szintjén tartom az értékeket, de amíg sokszor tudom mérni, elfogadja, h. jót teszek.
  Amikor oviba ment a fiam, írtam egy oldalt minden óvónőnek+vezetőnek általában a betegségről és a jelen állapotról. Egyébként igényelték is. Miután elolvasták, szorongóvá váltak, legalábbis gyakran megjegyzik, mennyire izgulnak, ha elmennek valahová napközben.
  Vmelyik német gyermek-diabétesz-szövetség honlapján találtam az Információ nevelőknek c. brossúrát, erre támaszkodtam, de semmi különös, csak jól összefoglalt.
   
 11. zsuzsa7cat

  zsuzsa7cat Új tag

  Amikor oviba ment a fiam, írtam egy oldalt minden óvónőnek+vezetőnek általában a betegségről és a jelen állapotról. Egyébként igényelték is. Miután elolvasták, szorongóvá váltak, legalábbis gyakran megjegyzik, mennyire izgulnak, ha elmennek valahová napközben.


  Én olyan tanárnéni (vagyok) lennék, aki ismeri a diabéteszt......
  :lol: :lol: :lol:
  Bocs, hogy belekontárkodtam, csak átérzem, hogy milyen nehéz nektek, mikor még sokszor egy felnőtt, saját maga is sokszor keményen küzd a jó értékekért.
   
 12. mamago

  mamago Új tag

  Hol tanítasz?:)
  Már én is olyan lennék. Sajnos. Te (végül is) nem vagy diabos, ugye?
  Érdekes, közel 2 ezer gyereket tanítottam rövid pályafutásom alatt, de egy diabossal se találkoztam. Még más betegséggel sem, amire figyelni kellett.
   
 13. zsuzsa7cat

  zsuzsa7cat Új tag

  Egyenlőre irodai munkát végzek, és nem tanítok, de ha egyszer gyerekeim lesznek akkor majd szívesen mennék iskolába tanítani..... igaz felsőtagozatba....
  De, én is 1. tipusú cukorbeteg vagyok, csak én 26 évesen lettem az, 3 évvel ezelőtt.

  Szőrnyű az, hogy a tanítónénik, és főleg az ovónők ilyesmire nincsenek "kiképezve". Biztos vagyok benne, hogy ez egy kis reformra szorulna....
  Végül is egy cukorbeteg, vagy egy epilepsziás....stb. kisgyereknek is joga van ugyanabba a közegbe járni, mint a többieknek!
   
 14. mamago

  mamago Új tag

  Úgy emlékeztem, csak féltél attól, h. diabos vagy.
  Drukkolok, hogy sikerüljön, amit elterveztél:) ma ped. helyet találni, hajaj.
  Hvg-én szüreteltünk. Egyik rokon megjelent új barátnőjével, aki azonnal rájött, h. a kisfiam miért nem ehet szőlőt (azért csak evett titokban, mint kiderült) , ui. mostanában derült ki róla is, h. 1-es típus. 37 éves. Nagy gyerekei vannak.
   
 15. vende1

  vende1 Új tag

  Mamago!

  Délután is tartani tudjátok a jó értékeket? Ez nagyszerű dolog, mert mixtarddal nem könnyű. A 30-at használjátok? Vagy esetleg egy másik keveréket?
   
 16. mamago

  mamago Új tag

  Vende:
  nem mérvadó, h. tudjuk, mivel val.szeg még messsze van a teljes inzulinhiány. Vannak persze rosszabb periódusok, pl. most a nátha miatt magasabb, de kiegyenlített értékek voltak.
  Reggeli után 4-5 között, dél körül inkább 4, ebéd előtt fél órával adok vmi gyorsan felszívódót, ebéd után mint írtam, van, hogy 3.5-ig is lemegy, ekkor mindig megmérem és általában kell is a CH - a következő étkezés 3.30-kor lenne, addig tutira elérné a hipót. Délután 10-15g CH-kal elmegy 5-6 között, az esti inzulin előtt esetleg 6-7-re felmegy, van, h. alacsony. Ezek ilyen heti váltásokban.
  Persze otthon vagyok, meg tudom figyelni, h. mi a hipóból eredő magas. Nálunk ez most 12-14. Mivel szabályszerűen jelentkezik az alacsony érték, rövid idő alatt rájövök, mikor van. Magas csak hipótól volt eddig.
  Egy tanulmányban olvastam, h. csupán a gyerekek 5%-ánál válik be megfelelően a Mixtard.
  (Mix30-ból reggeli 4, esti 2E jelenleg az adag.) HbA1c: 5,6.
   
 17. vicza

  vicza Új tag

  Igazából nem tudom, hogy miért lettünk mi rögtön gyorshatásúra állítva. Tudtok nekem mondani erről valamit?
   
 18. mamago

  mamago Új tag

  Nagyon ráérek:)....
  Az első orvos a fiamat is 4x-i szúrásra akarta állítani már az elején (3 évesen). (Nem ezért váltottunk.)
  Szte ez közelíti meg leginkább a természetes állapotot és nyilván jobb is a 4, mint a 2 ebben e tekintetben. De miért kellene szúrni oviban, iskolában, ha beáll jól a kevertes kettőre is? 10 éves korig adják így, addig viszonylag jól szabályozható az életritmus és felügyelhető a gyermek. G.lom sok kisgyerek nehezen viseli a szúrást + a bőrnek se mindegy. Talán emlékeztek, a másik topikon egy "világjáró" úr több, mint negyven éve él szövődménymentesen napi 2 szúrással és esküszik erre.
   
 19. vicza

  vicza Új tag

  Nálunk ez még csak fel se merült. Pedig ő is 3 volt akkor. Gondolom jobb lenne neki 4 helyett 2* szúrni. Mondjuk már megszokta, de az biztos, hogy a bőrének nem mindegy. Mi használjuk az Aloe fIRST-öt az érzékeny helyekre, eddig bevált.
   
 20. vende1

  vende1 Új tag

  Az első időkben nekünk is sokkal könnyebb volt. Mára valószínüleg nagyon lecsökkent a saját termelése, mert 6,5 és 4,5-ről 8 és 5-re emeltem két hónap alatt és még mindig nem az igazi.Bár most 5 cm nőtt és 3 kg-ot gyarapodott a súlya is. A HbA1c 7% volt, ami egy kisgyermeknél jónak számít.
   

Megosztás