Cukorbetegen is vezethet biztonságosan

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A vezetés a legtöbb ember számára a szabadságot, a kontrollt és a függetlenséget jelenti. A vezetés megadja azt a lehetőséget, hogy eljussunk azokra a helyekre, ahova el kell, vagy el szeretnénk jutni. Sokaknak a létkérdés is, mert a munkájukhoz hozzátartozik, vagy éppenséggel autóval járnak munkába. De mi történik akkor, ha közbeszól a diabétesz?

A vezetés egy komplex feladat. A biztonságos vezetésre való képességünket azonban befolyásolja a fizikai, érzelmi és mentális állapotunk is.

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség a vezetési képességünket?

A cukorbetegség rövidtávon vércukorszint-ingadozást eredményez, vagy túl alacsony, vagy túl magas értéket ér el. Ennek tünetei lehetnek:
  • álmosság, szédülés
  • zavarodottság
  • homályos látás
  • eszméletvesztés
  • epilepsziás roham
A cukorbetegség hosszútávú hatása olyan problémákhoz vezethet, amely érintheti vezetési képességünket is, például a kezek, a lábak vagy a szem idegkárosodását. Néhány esetben a cukorbetegség végtag-amputációhoz vagy vaksághoz is vezethet.

autovezetes.jpg

Vezethetek-e cukorbetegen?

Igen, amennyiben a cukorbetegség szövődményei ezt nem akadályozzák meg (pl. túl alacsony vércukorszint vagy látásproblémák). Ha szövődményeket tapasztal, beszélje meg háziorvosával! Amennyiben befolyásolja ez az ön vezetési képességét, kérdezze meg, mit tehet annak érdekében, hogy továbbra is biztonságosan vezethessen!

A jogosítvány megszerzésének feltételei
Ha valaki vezetői engedélyt igényel, annak az igénylő nyomtatványon fel kell tüntetnie minden olyan betegséget vagy egészségügyi problémát, amely a biztonságos vezetés képességét befolyásolja. Cukorbeteg nem szerezhet 2-es csoportú (hivatásos) jogosítványt, de aki cukorbetegségének felfedezése előtt azzal már rendelkezett, bizonyos feltételek mellett engedélyének meghosszabbítása lehetséges. 1-es csoportú jogosítványt ugyanakkor szerezhet a cukorbeteg az előírt feltételek betartásával. Ezeket a körülményeket rendeletek szabályozzák, a vezetői engedély jóváhagyásához megfelelő, stabil anyagcsere-állapot, gondozásra járás, a vezetői képességeket nem korlátozó egészségi állapot szükséges. A felülvizsgálatot végző szakember kikéri a cukorbeteg szakellátó hely véleményét arról, hogy az Ön cukorbetegsége (a kezelés módja, anyagcsereállapotának fokozott labilitása, előrehaladott szövődmények stb.) jelent-e fokozott kockázatot a járművezetés során. Adott esetben bizonyos korlátozásokra is sor kerül, például szerepel az engedélyben, hogy az illető mikor, milyen időszakban, milyen távolságra vezethet stb. Cukorbeteg nem vezethet autóbuszt, hajót és repülőgépet. Az egészségügyi ellátását végző szakemberek ismertetik majd Önnel a gépjárművezetés jogi követelményeit, illetve betegségének a gépjármű-biztosításra vonatkozó hatásait.

Mit tehetek annak érdekében, hogy cukorbetegen is biztonságosan vezessek?

Az inzulin és egyéb szájon át beszedhető gyógyszerek a vércukorszintet veszélyesen alacsony szintre tudják vinni (hipoglikémia). Ne vezessen, ha a vércukorszintje túl alacsony, mert nem fog tudni jó döntéseket hozni, a vezetésre koncentrálni és kontroll alatt tartani az autót! Kérdezze meg háziorvosát, hogy milyen gyakran kell vércukorszintjét ellenőriznie!

Mindig tartsa magánál vércukormérőjét, és legyen önnél egy kevés élelem is (főleg gyorsan felszívódó szénhidrát)! Azonnal húzódjon félre, és álljon meg, ha úgy érzi, leesett a vércukor-szintje!

Ha túl alacsony a vércukorszintje, igyon gyümölcslevelet, cukrozott üdítőt (nem diétásat), egyen szőlőcukrot! Várjon 15 percet és ismét mérje meg a vércukorszintjét. Ha szükséges, egyen újra! Amennyiben elérte a kívánt szintet, vigyen be fehérjét tartalmazó élelmiszert a szervezetébe! Ne vezessen mindaddig, míg a vércukorszintje nincs a megfelelő értéken!

A legtöbb cukorbeteg tudja, hogy mikor esik le a vércukra, felismeri ennek jeleit. Ha ön a hipoglikémiás tüneteket mindenféle előjel nélkül tapasztalja, semmiképp ne vezessen! Konzultáljon háziorvosával, vegyen részt glikémiás éberség-tréningen, hogy megtanulja ennek tüneteit kezelni!

Extrém esetben a magas vércukorszint (hiperglikémia) is befolyásolhatja vezetési képességeit. Konzultáljon háziorvosával, hogy milyen mértékben érinti ez önt!

A cukorbetegség okozta szemproblémák megelőzésében alapvető fontosságú a vércukorszint és a vérnyomás kontrollálása, és az éves szemészeti szűrővizsgálat- hívja fel a figyelmet a diabet.hu.

Nemzeti Közlekedési Hatóság
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére