Cukorbetegség - alkoholizmus

Boocus

Új tag
édesapám 25éve cukorbeteg, kettes típusú, és sajnos alkoholista...eddig gyógyszerrel kezelték, most fogták benn 27es cukorral másodjára a kórházban...kérdésem lenne, h inzulinkezelésre hogy hat az alkoholizmus?
tudom, h a megoldás az alkohol elhagyása lenne, de ez több próbálkozás után esélytelennek tűnik...
nincs jó kapcsolatom apámmal, de elveszíteni nem akarom, és a kérdésem inkább arra irányul, hogy milyen esélyei vannak így az életbenmaradásra...
a válaszokat köszi!
 

szolnok

Új tag
Sajnálom, hogy azt kell mondnom, de az alkoholizmus miatt nagyon kevés.
Ugyanis az inzulin nagyon érzékenyen reagál az alkoholra. Okozhat olyan cukor emelkedést, vagy leesést /pl a tömény italok/, ami végzetes lehet. mert bekómál. A megoldás az elvonó lenne.
 

Boocus

Új tag
Sajna ettől féltem, mondjuk töményet nem iszik, mert azt még a gyógyszerezés mellett sem mert...
Az elvonó nem esélyes, mert ő nem ismeri el magáról, h alkoholista, pedig az...a gyógyszerezés mellett a doki engedett neki max 1 kispohár bort naponta, de egyszerűen zugivó lett belőle, és követeli magának az alkoholt...nem lehetett rá se szép szóval, se kapcsolat megszakítással hatni...amíg el nem ismeri (pedig szintem indenki elfordult már emiatt tőle), addig esélytelen minden próbálkozás...
 
H

hypohonder

Vendég
Érdekes kérdés. Ketté kell bontani a dolgokat: az alkoholnak ugyanis van jótékony hatása is a cukorbetegségre, nevezetesen amikor az alkohol gátolja a májat abban, hogy cukrot bocsásson a szervezetbe, ekkor lehet jótékonynak nevezni, hiszen ez ténylegesen vércukor-csökkentő hatást jelent.
Az alkoholizmus egyik következménye viszont éppen a cukorbetegség lehet, sok más betegség mellett, mivel az alkohol olyan rombolást visz véghez a szervezetben, ami károsítja a májon kívül szinte mindegyik szervet. Nem egy alkoholista esetében hozta elő ez a végzetes szenvedély a cukorbetegséget.
Mindenképpen kijelenthető mindezek mellett az is, hogy az alkohollal nem lehet kezelni ezt a betegséget, de aki okosan alkalmazza a szeszes italokat (és nem édes likőrökről és borokról van szó!!!), az eredményt is elérhet a cukorbetegsége kezelésében. Természetesen semmilyen gyógyszert sem helyettesít, de össze lehet hangolni mérsékelt alkoholfogyasztással a cukorbetegség kezelését.
Száraz borok vagy sör kis mennyiségben kiváltja azt a bizonyos jótékony hatást.
 

Sani

Új tag
Hypohonder hozzászólásához azt tenném hozzá, hogy a napi 1-2 dl száraz bor az nem ártalmas, sőt, sok mindenre jó hatással van.
Az alkoholok közül a sör a " legjobb" cukorbetegek számára, mivel semleges hatással van a vércukorszintre, hiszen az alkohol tartalma miatt kb. ugyanannyival csökkenti a vércukrot, mint amennyivel a Ch tartalom miatt növeli. Talán ez a "legideálisabb" a cukorbetegeknek.
Tömény italokat azért nem ajánlatos fogyasztani, mivel vércukor csökkentő hatásúak, s egyesetleges részegség pedig elfedi a hipo- vagy a hyperglikémia tüneteit.
A szénsavas alkoholos italok fogyasztása viszont semiképp sem ajánlatos, mivel hatásukra a felszívódás gyorsul. amely érinti az anyagcserét és cukrot is tartalmaznak.
 

Akitlosz

Új tag
.
A szénsavas alkoholos italok fogyasztása viszont semiképp sem ajánlatos, mivel hatásukra a felszívódás gyorsul. amely érinti az anyagcserét és cukrot is tartalmaznak.

Cukrot a sör meg a bor is tartalmaz. Szénsavat meg az üdítőitalok, ásványvíz is. Sőt még a sör is.

Ezekhez képest semmiféle extra hátrányos hatása nincs a cukorbetegségre a pezsgőnek.
 

Sani

Új tag
A sörrel az a helyzet, hogy a ch tartama kb. annyival emeli a vc-t, amennyivel az alkoholtartalma miatt csöken.

A bornál attól függ,mennyire emeli, hogy mennyi cukor van benne.

A pezsgőnél is ez a helyzet. Az édes pezsgő nagyon felviszi és akkor tényleg extra hátrányos a hatása a vc-re, ha nem adunk be hozzá inzulint.
 

Akitlosz

Új tag
Ugyanez a helyzet a félszáraz borokkal, pezsgőkkel is.

A száraz akár csökkentheti is a vércukorszintet, de nem növeli.

Félszáraznál egyenlítődik ki kb. a cukortartalom vércukorszintet növeli hatása és az alkohol vércukorszintet csökkentő hatása.

Édes az természetesen felviszi a vércukorszintet. Ötször annyi szénhidrát van benne, mint a szárazban.

Szóval nem a buborékon múlik.
 

trixykee

Új tag
sajnálom, nekem is ez a problémám apukám 8 éve cukorbeteg és 3-4 éve nagyon iszik, az orvosokra nem hallgat és senki másra sem, sokszor van rosszul mert lemegy a vércukra és cukrot vagy valami édeset kell ennie,szinte mindig részeg 2-3 nap kivételével,sokszor teljesen kivan fordulva önmagából nem tudja h mit csinál és h mit mond,részegen is vezet őt nem érdekli kettő autót is össze tört már,sokszor mondja h fáj a szíve,a pálinka miatt már többször is kórházba került,ha józan aludni nem bír,inzulinozza magát meg gyógyszereket is szed.
 
Oldal tetejére