Döntő jelentőségű klinikai vizsgálatot fejezett be a Medtronic

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
A Medtronic 670G névre hallgató inzulinpumpával 100 1-es típusú cukorbetegen végzett vizsgálatával korszakos jelentőségű lépést tett meg, mint erről egy milánói kongresszuson beszámolt a cég képviselője.

A betegek olyan mértékben elégedettek voltak az eszközzel, hogy a Medtronic tudta nélkül több diabéteszes fiatal az engedélyező amerikai szervhez, az FDA-hoz, az alábbi tartalmú levelet küldte el:

„Tisztelt FDA! Aktuálisan részt veszek egy három hónapos kezelésben, mely a Medtronic 670G inzulinpumpájával történik és amely mind az én életemet, mind a családom életét mérhetetlenül megváltoztatta”.

Mint hírül adták, ez a levél jelentősen befolyásolja az FDA döntéshozóit és ennek révén akár már a jövő évben forgalomba kerülhet a 670G-s pumpa az Egyesült Államokban. Most a Medtronic ezer fő bevonásával tervez végezni egy újabb vizsgálatot, mely a legnagyobb vizsgálat lesz a cég történetében.

Mit tud ez az új inzulinpumpa?

A MiniMed 670G pumpa a korszerűsített Enlite 3 szenzorral együtt működik. Az új szenzor 20%-kal méri pontosabban a szöveti glukózszintet, mint a régi Enlite szenzor. Az Enlite 3 szenzor ötpercenként küldi a glukózértéket a pumpa felé, mely alapján a 670G pumpa automatikusan emeli vagy csökkenti az inzulin infúziós rátát, a folyamatosan 6,6 mmol/l-es vércukor értékek fenntartásához.
A rendszer jelenleg „hibrid”, vagyis csak a bázis inzulinadagolás történik automatikusan, az étkezési bólusokat a beteg adagolja és a fizikai aktivitást is ő jelzi a pumpának. Ha magasabb vércukor esetén korrekciós bólusra van szükség, a pumpa csupán javaslatot tesz a betegnek a bólus nagyságára vonatkozóan. Viszont étkezések között és főként éjjel az inzulinadagolás teljesen automatikusan történik, mely roppant mértékben megkönnyíti a beteg életét.

HybridClosedLoopSystem.jpg

A jövő tervei között szerepel a teljesen zárt automatikus rendszer létrehozása, melynél a jelenlegi 670G algoritmusát kombinálják a DreaMed algoritmussal, melynek licenszét a Medtronic tavaly vásárolta meg. Ez a rendszer már teljesen automatikusan fogja adagolni a korrekciós bólusokat is a szenzoros mérés függvényében és a cég szakemberei remélik, hogy lehetőség nyílik mindezt személyre szabva rendelkezésre bocsátani. Ez várhatóan 2018-ban fog realizálódni.

(Forrás: DiaTribe)

Megjelent: DiabFórum magazin 2016/2. (37. oldal)
 
Oldal tetejére