HQ képek Diabfórum 2015/4 - „Intenzív inzulinkezelés”

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Megjelent a DiabFórum magazin III. ÉVFOLYAM, 2015/4 - októberi száma!

Orvos-főszerkesztői köszöntő - Nyugtalanító gondolatok

Immár 18 éve szerkesztem a hazai cukorbetegek számára legtöbb és leginkább autentikus információkat nyújtó cukorbeteg magazinokat. Tizennégy évig a „Cukorbeteg Élet”, majd „Dr.Info – Cukorbeteg Élet” c. papíralapú magazint, mely egyetlen ilyen jellegű sajtótermékként újságárusoknál is kapható volt. Ezt követően egy féléves próbálkozásként a MACOSZ honlapjának szerkesztőségén keresztül az online „Diabetesnet”-et szerkesztettem. Miután ennek fenntarthatósága kérdésessé vált, a korábbi Dr.Info szerkesztőségével immár 3. éve jelentetjük meg a szintén online „DiabFórum” magazint, melynek ez évi 4. számát a kedves olvasó éppen lapozni kezdte. Ez a legújabb online magazin évente ötször 60–70 oldalon annyi és olyan színvonalú információt közöl a téma iránt érdeklődő cukorbetegekkel és családtagjaikkal, ami sehol máshol nem elérhető a hazai diabéteszesek számára, és amelynek színvonaláról a hazai vezető diabetológusoknak az a véleménye, hogy minden fiatal orvosnak olvasnia kellene. A Társaság egyik vezetőségi tagja, Dr. Tabák Gy. Ádám fel is vetette, hogy a Magyar Diabetes Társaság honlapján nem csupán a pácienseknek szóló részben kellene link formájába betenni – ez fél éve már megvalósult –, hanem a szakemberek számára is direkt hozzáférést kellene biztosítani.

fovenyi_dr.jpg

Annál nagyobb frusztrációként élem meg számról-számra főszerkesztőként, hogy bár a szerkesztők és a szerzők mindegyike a lehető legjobb formáját hozza minden alkalommal, a betegek reakciójával szinte egyáltalán nem találkozunk. Nincsenek kérdések, senki nem nyilvánít ellenvéleményt, nem vetnek fel megoldandó problémákat, szóval szinte teljes a passzivitás, de lehet, hogy az érdektelenség is. Pedig, amit a DiabFórum-on keresztül teszünk, az ezrek és tízezrek konkrét javát szolgálhatja, életminőséget javíthat, értékes évekkel nyújthatja meg az életet. Ha pedig elnézzük, hogy más területeken, a daganatos betegségek által érintettek körében, az allergiások körében és a társadalom kisebb-nagyobb közösségeiben micsoda aktivitás dúl és milyen fokú partnerséget látunk a betegek és az értük küzdő szakemberek között, teljes értetlenséggel állunk szemben a cukorbetegek passzivitásával.

Tudjuk, hogy nagyon nagy és egyre súlyosbodó gondokkal kell szembenéznünk a lakosság egészségügyi ellátásának a területén. Ma még úgy tűnik, van elegendő és eléggé aktív diabetológus orvos és szakdolgozó ahhoz, hogy a betegek részére minél nagyobb kedvezményeket harcoljanak ki. (Kérdés, hogy meddig?) A közeljövőben kezdődik meg Dr. Halmos Tamásné vezetőségi tagunk négy éves harca eredményeként a diabéteszes láb szakellátó nővéreinek képzése, ez év elején alakult meg Dr. Kajetán Miklós elnökségével a Diabeteses Láb munkacsoport és a szakma vezetői szinte folyamatos kapcsolatban állnak az OEP-pel, harcolva a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök támogatásának emeléséért. Nagyon nagy szükség lenne e harcban a betegek aktivitására is.

Végül: Jó tíz éve egy a MOM Kultúrházban megrendezett Diabétesz Világnapi rendezvényen egy idősebb úr azt javasolta, hogy az immár 600.000 cukorbeteg alapítson pártot és annak e sorok írója legyen az elnöke Megköszönve a javaslatot az ötlet elvetése mellett voksoltam, mert a cukorbeteg szervezetek nem láthatnak el pártfeladatokat, az a politikusok dolga, bármennyire is rosszul végzik azt. De talán a jelenlegi közel 100%-os passzivitásnál több aktivitást tanúsíthatna az immár egymillió hazai cukorbeteg mind a saját, mind a még egészségesek érdekében. De jó is lenne…

Dr. Fövényi József
Főszerkesztő​

A tartalomból:
  • Nyugtalanító gondolatok
  • Hírek a hazai gyógyszerfronton
  • A Szarvasi Arborétumban jártunk...
  • Diabétesz Világnapi előzetes
  • Szubjektív beszámoló - 77 Elektronika Diabétesz Hajó
  • Interjú Sudár Zsolt főorvossal
  • Intenzív inzulinkezelés (14)
  • Önellenőrzés - a dcont.hu haszna - 2-es típusú diabéteszes első inzulinra állítása (14)
  • Diabéteszes lett a gyermekem 3. (hipoglikémia és hiperglikémia)
  • Pumpa vagy toll? - ez itt a kérdés
  • „Ha a család nem tudja elfogadni ezt az állapotot, a gyermeknek sem sikerül...”
  • A nyári gyermekdiabétesz-táborok rövid története
  • Kamasz fiatalok a diabéteszről
  • Tábor a kalandparkban
  • Te is lehetsz cukorbeteg! - kampány az 1-es típusú diabétesz korai felismerésére
  • Szöveti glukózmonitorozás - Dexcom, inzulinpumpával összekapcsolva
  • Áttörés - könyvrészlet
  • Drága analóg inzulinok - Megéri-e 2-es típusú diabéteszesek esetében alkalmazni?
  • Egy jellemző késői szövődmény - Diabéteszes nefropátia
  • Kishírek, kutatások...
  • Málnás-mandulás álomtorta - A háziverseny győztese
  • Növényekkel a diabéteszes diéta szolgálatában (2.) - Dió és körte
  • Receptek

 
edves Fövényi Professzor Úr! Ha én egyszer leírom, hogy 5 éve I. típusként 41-esen megkapva, mit csináltak, és mit nem csináltak velem itt ebben az országban, akkor biztosan vehetem a sátorfám, nem hogy pumpa, de még DexcomG4 sem lesz, és akkor halott leszek...(így is lehet, ha nem találunk kellő mennyiségű szponzort, aki fizeti rajtam a gépek önrészét, mert a 2002 óta nem emelt közalkalmazotti fizetésem? nem elég még eltartani sem magam, nem hogy egy gyereket, meg egy lakást, egyedül! 3 autoimmun betegséggel 53% rokkantként, 8 órában húzok mindennap, kénytelen vagyok, mert éhen halnánk! Pedig kérem, elég lenne már 4 óra munka. És nem tehetem, mert 46.000 forint rokkant nyugdíjból éheznénk. Sokan félnek..ezért nem írják le a véleményüket! Mert mondjuk meg őszintén, erről már tetszett cikkezni, mi vagyunk a munkáltatók álma! Ha megmondjuk azért nem vesznek fel dolgozni, ha meg nem mondjuk meg, akkor meg azért, mert egyszer úgy is rosszul leszünk....Én szívesen leírnám egy cikkben mit érez, mit él át egy I. típusú cukorbeteg...és holnap már vehetném a sátorfám....Különben itt szeretném megköszönni, azt a több évtizedes csodálatos munkát amit minden cukorbetegért tetszett tenni! Szerintem ezzel mindenki egyetért! Jó egészséget, és még sok munkával töltött kívánok szeretettel!
 
Oldal tetejére