HQ képek Diabfórum 2015/5 - „Mit tehet a diabetológus?”

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Megjelent a DiabFórum magazin III. ÉVFOLYAM, 2015/5 - decemberi száma!

Mit tehet a diabetológus?

Magazinunk előző számában meglehetős pesszimizmussal próbáltam megszólítani a tisztelt Olvasókat, akiken a passzivitásukat kértem számon. Nagyon szerettem volna, ha kérésem nyomán kérdésekkel, ötletekkel, kritikákkal árasztották volna el a főszerkesztőt, aki kapkodhatta volna a fejét a válaszadásoknál.
Sajnos nem ez történt. Mindössze két(!) hozzászólás érkezett.


20151118_fovenyidr.jpg

Az egyiket egy anyuka írta, akinek a fia friss cukorbeteg és aki szeretné a lehető legjobb kezelési eszközt választani kisfia részére. Mint az utolsó oldalakon a levelezési rovatban olvasható, egy inzulin adagolási eszköz felől érdeklődött. Kérdésére a DiabFórum két szerkesztője és a főszerkesztő egyik munkatársa is igyekezett választ adni, e számban pedig még külön ismertető keretében is visszatérünk a „patch” típusú inzulinadagolóra.

A másik levelet egy középkorú 1-es típusú diabéteszes hölgy írta, meglehetősen elkeseredve saját nehéz sorsa miatt, mivel rokkantnyugdíjas, emiatt erősen híjával van a szükséges anyagiaknak és problémásnak érzi a diabéteszét a munkavégzés kapcsán. Levelére válaszolva felvetettem egy kérdést, melyet ezúton is továbbítok aktív korban lévő 1-es és 2-es típusú cukorbeteg olvasóinknak: mennyire érzik nehezen kezelhetőnek betegségüket munkavállalás kapcsán? Előfordul-e, hogy emiatt hátrányt szenvednek, pl. fel se veszik őket a meghirdetett állásra, ha tudják, hogy diabéteszes? Magam a saját betegeim körében – mint erre a levélbeli válaszban utaltam – nem érzem komoly problémának a munkavállalók cukorbetegségét, mely valószínűleg annak is betudható, hogy egyre több a diabéteszes, és velük együtt dolgozni, élni ma már szinte természetesnek számít. Ez nem volt mindig így: jól emlékszem a hetvenes-nyolcvanas évekre, amikor ugyan „teljes foglalkoztatás” volt, viszont a diabéteszesek kifejezett hátrányt szenvedtek betegségük miatt. Szóval nagyon örülnék, ha a felvetett kérdésre minél többen válaszolnának, és építő diskurzus bontakozhatna ki a szerkesztők és az olvasók között.

Ezt várnám, de nem csökkenő pesszimizmussal, mert amit fentiekben megírtam, csak megerősít abban a tapasztalatomban, hogy a cukorbetegek túlnyomó többsége nagyon passzív, messze nem használja ki a gyógymódok rohamos fejlődése által felkínált lehetőségeket, és nem is kísérli meg a maximális hasznot húzni mindabból, amit az elhivatott szakemberek számukra a gondozás és az ismeretek továbbítása keretében nyújtani próbálnak. Ezek után csak megismételni tudom a címben foglalt kérdésemet: mit tehet akkor a diabetológus?

Kellemes ünnepeket és egészségben gazdag Boldog új évet kíván a szerkesztőtársak nevében is:

Dr. Fövényi József
Főszerkesztő​

A tartalomból:
  • Mit tehet a diabetológus?
  • Tégy ma a jövődért! - Diabétesz Világnap
  • Élménybeszámoló: egy „ÉDES” Nap Berettyóújfalun
  • 10 év múlva minden tizedik ember cukorbeteg lesz Magyarországon
  • Pro Aegrotis-díj Diabetes gondozásért
  • Intenzív inzulinkezelés (15)
  • Önellenőrzés - a dcont.hu haszna (15) - első tapasztalatok a 36 órás degludek inzulinnal
  • Diabéteszes lett a gyermekem 4. (Hipoglikémia és hiperglikémia 2.)
  • Jótékonysági bál - hagyományteremtés
  • Infúziós szerelék nélküli inzulinpumpa („patch pump”)
  • „Két-hormonos” (inzulin és glukagon) pumpakezelés
  • Karácsony diabétesszel
  • Diabétesz postabélyegeken
  • Szöveti glukózmonitorozás - egy 6 napos vizsgálat eredményei
  • Áttörés - könyvrészlet
  • Magyar kutatók nagy lépése
  • Nefropátiás cukorbetegek kezelése (2.)
  • Kishírek, kutatások...
  • Növényekkel a diabéteszes diéta szolgálatában (3.) - avokádó és csicsóka
  • Avokádós és csicsókás receptek
  • Karácsonyi diós és mákos bejgli
  • Beteg kérdez - orvos válaszol
 

borka

Őstag
Tisztelt Tanár Úr !
Sajnos a passzivitás legfőbb oka a Facebook és az okos telefon. :mad: Azok a volt aktív fórumozók/edukátorok mind ott vannak. Sokan arra hivatkoznak,(a régi fórumozók) hogy az okos telefonnal nem tudnak mindenhová belépni. Többen többször is megemlítettük a face. oldalán, hogy itt ezen a fórumon sokkal könnyebben és gyorsabban megtalálható minden téma. A sok-sok kérdésre ezekről az oldalakról szoktunk válaszokat beidézni vagy csak egy-egy témát, hogy vegye a fáradságot és olvassa el itt, ezzel is növelni szeretnénk a fórum népszerűségét. Tudom, hogy Ön és a fórum minden dolgozója mindent megtesz annak érdekébe, hogy minél színvonalasabb, érdekes, tudományos anyagokat osszanak meg velünk, hogy edukáljanak minket, amit a magam nevében nagyon szépen köszönök. Nekem személy szerint nagyon sokat adott és segített/segít a fórum.
Munka vállalás....... én is sokat lógok a face. oldalán és sajnos nagyon sok esetet lehet olvasni, hogy igen is a munkáltatók diszkriminálják a diabosokat. A jelentkezésnél, ha megmondja az illető, hogy Ő diabos, sok esetben esélye sincs a felvételre, ha pedig letagadja, ami megint csak az egyén részéről nem helyes és utólag derül ki a diab, egyszerűen elbocsájtják az illetőt. A szakmai besorolásokkal is problémák vannak, mert több olyan szakma van megjelölve ahová diabost nem alkalmazhatnak, hol ott pontosan az Ő tudására, tapasztalatára lenne a legnagyobb szükség, egy a sok közül..... ÓVÓNŐ.
Üdvözlettel:
Papp Sándor
 
Utoljára módosítva:
Teljesen megdöbbentem, nem mehet óvónőnek diabos ? miért?? És ez csak nálunk van így, vagy külföldön is ez a helyzet? Tudja valaki?

Az én környezetemben nincs olyan, akit a munkahelyén hátrányos megkülönböztetés érne, de olvasok én is meredek dolgokat :(
 

krisz_2011

Aktív tag
Én ismerek diabos óvónőt (nagy segítség a csoportjába járó diabos kisgyereknek) és általános iskolai tanárokat is. Mindegyikről tudja a vezetés és a kollégák, nem jelent problémát. (Lehet, hogy nem is tudták, hogy nem alkalmazhatnák és ezért járt jól óvónő, gyerek, intézmény? Én nem ismerem a szabályokat.) Azoknál az intézményeknél, ahol gyakran pályáznak különféle forrásokra (pl. kutatóintézetek, egyetemek, iskolák) "előny", ha van diabos is, mivel ha ő ezt felvállalja, nagyon sokszor előny a "fogyatékkal élő" alkalmazása. Nagyon rosszul hangzik ez a "besorolás", de így hívják.
 

borka

Őstag
Igen, Krisz ...én is ismerek több pedagógust és óvónőt is, de azok nem a 21. századba szerezték a diplomájukat/képesítésüket. Valóban nagyon csúnyán hangzik a "fogyatékkal élő" megjelölés és az a baj, hogy sokan ebből indulnak ki.
Kedves Gyömbér !
A meredek dolgokat név nélkül szívesen olvasnám és talán más is , hogy megtudja a valóságot.
S.
 

borka

Őstag
A fentebb írott hozzászólásomba meg említettem az edukálást....
Vannak különböző egyesületek, szervezetek akik kampányszerűen elindítottak különböző edukációs programokat, amiket alulról való építkezéshez lehet hasonlítani. Nagyon hasznosak, csak éppen borzasztó lassan halad.
Véleménye szerint (és ezzel nem vagyok egyedül ) a felülről való építkezést kellene szorgalmazni, azaz az egészségügyi dolgozókat, nővéreket, orvosokat kellene edukálni, de NAGYON. Tisztelet a kivételnek !!!!!!!!
Az orvostársadalom nagyon sok tagja soha nem hallott Pl. az inzulinpumpáról se. (folyt köv.)
 

borka

Őstag
(folytatás)
Számtalan esetről hallottunk, hogy amikor a diabos be kerül a kórházba, egyszerűen leveszik róla a pumpát. Itt a fórumon is van olyan akinek veszekednie kellet az orvosokkal e miatt. A háziorvosok pedig egy külön fejezetet érdemelnének. ( Tisztelet a kivételnek !!!!!!!!) Megállapítja a páciensről, hogy 2-es tip. diabos és elbocsájtja azzal, hogy " Mától élete végéig ezt a tablettát szednie kell, fogyjon le és diétázzon. " Számtalan ilyen esettel lehet nap-mint nap találkozni.
Beidézek ide néhány "meredek" dolgot és majd lehet folytatni..........
"Beszéltem egy diabéteszes anyukával, aki arról panaszkodott, hogy a kórháznak más osztályain mennyire nem értenek a diabéteszhez! Felnőtt részleg!
pl. minden nap megkérdezte mennyi a cukra a lányának, 6, 6,2 ! Hurrá jaj de jó, elkérhetné a gépet, hogy megnézze kérdi a nővérkét. Válasz : minek? megszeretné nézni a 6-os cukorszinteket! 16, 20 -as cukrok vannak a gépbe! Közli anyuka, hogy nem látja a jó cukikat,.... a nővérke válasza, ugyan hogy látna azt maga?.... Anyuka, a memóriából!
ez csak egy a sok élmény közül!"
"Még szomorúbb, amikor a diab osztályon kérdezi a lányomtól a fehér köpenyes még épphogy nem orvos, hogy mennyi inzulint ad ha leesik a cukra. Az értetlenkedő arcot látva korrigálta a kérdést".
Lehet, hogy lesz aki ráismer az idézetekre, ezért elnézést kérek.
S.
 

krisz_2011

Aktív tag
Sándornak tökéletesen igaza van. Számomra a legborzasztóbb történet az volt, amikor a házi gyermekorvos a cukorbetegség minden tünetét egyértelműen mutató gyereket PSZICHOLÓGUSHOZ akart küldeni az éjszakai bepisilés miatt, mert biztos keveset van vele anyukája... Elég rossz állapotban került kórházba, ahonnan a szakorvos levelét azért kézhez kapta az esettel kapcsolatban.
 
Oldal tetejére