Egészségügyi azonosító karkötő

Regoke

Új tag
Sziasztok Fórumozók!

Több filmben is láttam már, illetve külföldön élő ismerőseimtől is hallottam, hogy más országokban létezik ilyen egészségügyi azonosító nyaklánc illetve karkötő, amire rá van írva, ha valami tartós betegséged van, vagy esetleg allergiás vagy valamilyen gyógyszerre.
Nem furcsa, hogy itthon nincs ilyesmi? Persze van nekem is kis kártyám a személyim mellett, hogy cukorbeteg vagyok, de ha véletlenül gond van, a kutya nem néz bele a táskámba... egyszer voltam rosszul életemben, de akkor is epilepsziásnak néztek, és úgy vittek a kórházba...
Ha van egy ilyen azonosítód, azonnal tudják, hogy mi a helyzet.
Mi a véleményetek erről? Ha lenne itthon ilyesmi, ti élnétek a lehetőséggel, és vennétek magatoknak?

Üdv

Regöke
 

bioszaky

Új tag
Hát persze, hogy hallottam róla. :) Amikor külföldön vagyok, akkor a nyakamban van egy "dögcédula" a legfontosabb infókkal. Itthon igyekszem mindent szóban elintézni.
Ha bőrbe épített chippel lehet magammal vinni az infót, akkor OK. Egyéb cipelésektől óckodom. Meghát nem akarom mindenkinek az orrára kötni, hogy cukorbeteg vagyok, mert a legtöbb ember, még orvosok is, totál tájékozatlanok. Inkább hátrány ez az info, mint előny.
 

szolnok

Új tag
Jó magam is azt tapsztalom, hogy a látható infó inkább előnytelen mint előnyős.
Nem szivesen hordaná senki sem karon sem nyakban, viszont a csippel meg az a baj. hogy ami a kutyáknál általánosan elérhető már az embereknél nem!
Amugy mi lenne a csippen a név,? az, hogy diabos? és hogy milyen inzulint használ? Na és ki olvasná le, mikor ha rosszul vagy többnyireícsak elmennek melleted! Nem vagyunk ehhez elég fejlettek szerintem, marad a szóbeli infó / ha van még rá idő/
 

Regoke

Új tag
Én igazából arra gondoltam, hogy esetleg a kórházban, vagy a mentőben tudják, hogy mi bajod van...
De nagyon érdekes amit írtok.

Bioszaky, annyira azért nem lehet rossz ötlet, ha külföldön hordod... itthon miért nem?
Én nem szégyellem, hogy ezzel élek együtt, végülis nem tehetek róla.
 

bogácsa

Új tag
én szívesen hordanám, akár karkötő, akár gyűrű formában.
én nem úgy tekintek erre mint egy megbélyegzésre, ellenben a súlyos hipózóknak életmentő lehet, mert tuti h a személyim melletti diabkártyát senki nem túrja ki a táskámból ha elájulok...
én nem vagyok hirtelen rosszullevős, de hordanám.
(szóval önként jelentkezem egy próbadarab hordására ezúton-lehetőleg ezüst v arany legyen az anyaga:))-na jó ez az utolsó csak vicc volt. szerintem jó ötlet!
 

Lexon

Új tag
Hát nem tudom...
A gyűrűmet senki nem nézné meg, a karkötőben még van fantázia. Igaz, én nem szeretek semmit sem hordani a kezemen, így aztán karórám, karkötőm sincsen. Viszont el tudnék képzelni egy olyan megoldást, mint a katonák "dögcédulája" (bocs, nem találtam rá jobb szót). Nyakláncon lógna a diabos duma, hiszen rosszullét esetén úgyis kibontják a mellkasomon a ruhát (vagy ezt csak csinos lányok esetében szokták?).
 

Beno

Új tag
Nekem már 8-10 éve ajánlotta az orvosom, amikor kollégiumba költöztem. De nekem is az volt a fenntartásom, hogy ki nézné meg. És amúgy is, én nem titkolom soha senki előtt a dolgot, de ez kicsit dögcédulás.
Amúgy az orvos szerint elég, ha pl. egy merev karperecbe begravíroztatjuk, hogy diabetes.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Érdekes ez a dögcédula dolog. Nekem eszembejutott valamelyik filmből a homlokra tetovált pillangó. Csak már nem tudom, hogy mit jelentett, vagy kik viselték. Ha jól emlékszem a börtönviseltek megkülömböztetése volt a cél.
Félre a tréfával, nekem a pénztárcámban van egy kis kártya, amit a diab-on kaptam. Úgy van a pénztárcámban, hogy amikor kinyitom, azonnal látszik. Ha gond van, a mentők mindig a táskában lévő iratokat nézik meg először. Még nem volt rá szükség, de nekem biztonságot adó érzés, hogy ott van.
Üdv: Kata
 

tímeácska

Őstag
Hmm, látom, elég régen írtatok már ide...
Én pl. kifejezetten örülnék, ha lenne ilyen azonosító valami... Biztos ráaggatnám a gyerekre! :) Ő még kicsi, nem igazán tudná elmondani, mi a baja, bár meg tudja mondani, meg mindíg vele vagyok, de... már veszett el állatkertben drágaságom, vagy fél percre, és ez nekem fél napnak tűnt! :) És mivel (most már merem azt írni, hogy) régebben elég sok eszméletvesztéses, görcsös hypos rohama volt... Mi lett volna, ha mindez akkor, abban a fél percben történik, míg elveszítettem szem elől a gyereket?! Vagy, ha nem "csak" fél perc lett volna? Ha eszméletlen, még a nevét sem tudja megmondani, nem hogy diabos!
Egyébként, erre az eltűnésre kidolgoztunk egy jó megodást! Vettünk a nyomtatóba ruhára vasalható matricát, sz.géppel ráírtuk: " ...... Mátéka vagyok. Ha nincs velem felnőtt, kérem hívja az alábbi telefonszámok egyikét: 06..../06.... Köszönöm! Addig is, amíg szüleimet megtaláljuk, kérek egy lufit! :) " Nos, ezt a kis matricát rávasaltam egy egyszínű pópó ujjára, ott elég feltűnő is, meg nem is... Na, azért nem akkorával, hogy a fél állatkert lássa a telefonszámainkat... :), de adott helyzetben mégis észrevehető legyen...
 

tímeácska

Őstag
Tényleg van ilyen azonosító karkötő, vagy "medál"? Bioszaky, írtad, hogy külföldön használtad is... Vagyis, ilyen "dögcédula jellegű" azonosító lógott a legfontosabb infókkal a nyakadban... Honnan szedted ezt?
 

pumpás

Őstag
Van vagy volt karkötő,medál Egerben lehetett megvásárolni.Ha valakit érdekel szivesen utánna nézek,hogy van-e még ilyen lehetöség.
 

Sani

Új tag
Én is kiváncsi vagyok, hol pl. mit lehet ráírni( belevésni), hogy néz ki, stb.
Ha tudsz valami infót, Pumpás, légy szíves oszd meg velünk!
 

pumpás

Őstag
Az utolsó infóm még lehet kapni Egerben 4500-5000 Huf.Semmi nincs ráirva(belegravirozva).Hiszen minden embernél más adatot kell ráirni.Ha sikerül próbálok fotót feltenni a netre valahova.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ezt én nagyon drágánakl tartom. Pedig hasznos dolog (lehet), ha akkor, amikor szükség van rá, akkor a mentős a karkötőt nézni meg. Ha nem, akkor az ár-funkció már nem váltotta be a hozzá fűzött reményt. Hiszen itt pont a fontos tájékoztatás lenne a lényeg.
 

agicza

Új tag
file:///C:/DOCUME%7E1/GI3B94%7E1/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-52.jpg
Ez a téma most engem is foglalkoztatott.
Nemrég utaztam haza, majd vissza egyedül, és útközben elgondolkoztam,hogy ki fogja majd előkeresni a pénztárcámból a "Cukorbeteg vagyok" kártyámat?
Itt ilyen karkötőt találtam egy ír cukis oldalon, majd még utánajárok mire legközelebb utazom haza. Ez harminc euróba kerül.
 

zsuzsa

Új tag
Mi egy rendszerbe szerettünk volna, ill. gondolkodtunk rajta hogy bekerülünk, ez egy plasztik egészségügyi kárty ami a személyid, vagy taj kártyád mellett van, kóddal, amit baleset esetén a mentős megnéz, felhív egy központi számot, ez alapján, ők ezt már keresik adott esetben, bár még nagyon kevés embernek van, és egy központon keresztűl minden adatot azonnal megtudnak rólad, vércsoport, inzulin mindent, ehhez a gyerkorvosnak is ki kellett volna töltenie egy adatlapot, és a szakorvosnak is, és zárt borítékban küldték volna ők el ennek a központnak, ennek a kártyának az éves díja lett volna 20-25 E Ft körül. Mi most a kocsiban a műszerfalra akasztva hordunk egy kártyát minden fontos adattal, hogy baleset esetén benéznek a kocsiba, és ha én nem vagyok nyilatkozatképes akkor is tudjanak mindent a gyerkülésben ülő gyerekemről. Rémálmom volt egy időben hogy mi van ha elájulok egy bevásárlóközpontban, és ő egyedül van velem, de most már látják rajta a pumpát, sokmindent el is mond, a táskámban mindent megtalálnak hozzá, a telefonomban számokat, aki segítene, csak tudna tájékozódni. Azon gondolkodtam, hogy a pumpatartó tokba is ha elmegyünk valahová teszek egy kártyát adatokkal. Amikor ezen morfondírozok már egy kicsit paranojásnak érzem magam, de szeretek mindenre felkészülni, és sajnos úgyis mindíg olyan történik, amire mégsem vagyunk teljesen felkészülve,vagy nem számítunk rá.
 

tímeácska

Őstag
Kissé elhanyagoltuk ezt az oldalt... :)
Nos, a legutóbbi bejegyzések óta szereztem pár tapasztalatot - és egészségügyi azonosító karkötőt is. :)
Mátém, amikor tavaly 7 éves elsős kisiskolásként élete első önálló Balaton-parti nyaralására készülődött nagy örömmel, az én féltő anyai gondolataim egyre szaporodtak...
Nézegettem a netet, találtam is 2 nagyon jó, ámbár Amerikai egészségügyi azonosítós karkötős oldalt, de mivel igen közel volt a tábor ideje, így nem rendeltem onnan karkötőt, mert kb. 2-3 hetet írtak a rendelés teljesítésére. A táborig viszont csak 1,5 hét volt hátra.
Ezért tovább kutakodtam a neten, és találtam egy szilikon karkötő készítő oldalt, ahol egyedi feliratot is készítenek kívánság szerint. Már csak egy bibi volt, hogy minimum 500 darab készítésére vállalkoznak... Na, nekem nem kellett 500 darab... Ezért kicsit lódítottam :)p), és azt mondtam, hogy nekem csak 30 darabra lenne szükségem, mindegyikre csak piros alapon fehér "Diabetes" felirattal, nyári táborozáshoz, gyermekeknek. Így egészen barátságos áron - és nagyon segítőkész kivitelezőkkel - sikerült 30 darabot legyártatnom. Azóta ilyen karkötője van pár Fórumozónknak is. :D Máté minden ellenvetés nélkül viselte is magán a tábor alatt - és még utána is -, a kasérő tanár pedig kifejezetten örült a karkötőnek, mégis egy Balaton parti táborozásról volt szó, ahol akarva-akaratlanul is, ha csak pár percre is, de elkeveredhetnek a gyerekek a féltő szemeik elől. És a váratlan események - mint a rosszullét - általában olyankor szokott történni, amikor nem számít rá az ember...:p
Szóval, ez a karkötős terv bevált, megállta a helyét!

Telt-múlt az idő, és én egy tartósabb, esztétikusabb azonosító valamire vágytam. Ismét felkerestem a már említett Amerikai honlapot, és belevágtam egy rendelésbe. 10 nap alatt ért ide a karkötő, kifogástalan minőségben!
Utána közösen rendeltünk pár Fórumos Társammal saját, illetve gyermekeink számára karkötőt - kinek-kinek saját ízlésvilága szerinti fazonút.
Akit esetleg érdekel a téma, és szeretne rendeli közösen ilyen karkötőt, szóljon, és ha leszünk páran - csakis postaköltség csökkentés céljából! - akkor rendelhetünk még!
Rajtam november óta folyamatosan van egy ilyen karkötő, Máté is hordja a sajátját, nagyon tetszik Neki, nem zavarja, kényelmes. Mátééba csak a saját neve és a Diabetes szó van gravíroztatva - de lehetőség van telefonszám belegravíroztatására is. Én szándékosan nem kértem bele a telefonszámomat, mert az el tud veszni (volt már rá precedens...:mad:), és ha a régi számomat hívják sem vagyunk sokkal előrébb, mint ha egyáltalán nincs beleírva telszám! Sürgős esetben pedig számomra az a legfontosabb, hogy a megfelelő kezelést el tudják kezdeni - az értesítés pedig ráér, előbb-utóbb úgyis megtalálnak - vagy én a gyereket! :D

Ezen a két oldalon vagyok "ismerős", mindkét helyről rendeltem már, így bátran merem ajánlani!
Teszek fel majd az albumomba képeket, ide meg csak a linkeket, ahol lehet csemegézni!
http://www.laurenshope.com/
http://www.n-styleid.com/

A
Lauren's Hope oldalán a karkötős medálok (karkötő+karkötőmedál) kissé drágábbak, de lehet csak ID Tag-et (karkötőmedált) is rendelni. Viszont ezen az oldalon csak gravírozással együtt lehet megrendelni az ID Tag-et, aminek a díja (2 sor esetén, ami pl. név+Diabetes Mellitus) 10 dollár, a Tag 5 USD, tehát minimum 15 USD-vel kell számolni.

Az N-Style ID oldalán kedvezőbbek az árak, ott lehet csak Tag-et rendelni, és a gravírozást itthon is meg lehet csináltatni - akár olcsóbbért is -, de a bibi, hogy ilyen pici felületre kevés helyen tudnak gravírozni olcsóért! Az én egyik Tag-embe csak a Diabetes van gravíroztatva (Magyarországon csináltattam), név már nem fért rá... Szóval, 2200-2300 Ft körül van a 2 sor gravírozása (2×20-20 karakter)!

A postaköltség mindegyik rendelés esetében 7,25 USD, de ezen egy közös rendeléskor faraghatunk! ;)
Mindegyik helyről 10 nap alatt ért ide a cuccos!
 

tubi

Aktív tag
ha jól értem, egy olyan karkötő kell, amibe két dolgot kell belegravíroztatni (név + diabetes), lehet, egyszerűbb lenne keresni egy amúgy is kapható karkötőt, amin van egy fém lapocska és abba gravíroztatni. Nem tűnik bonyolultnak még csináltatni sem... a meska.hu-n sok ügyeskezű művész van, ha nagyobb mennyiségben rendelünk, biztosan olcsóbb, mintha kintről rendelünk - márha annak nincs valami olyan előnye, amit én kihagytam. Emellett amúgy sztem mindenképpen érdemes egy részletesebb terápiát leíró kis igazolvány-szerűséget hordozni magunknál (ma már sztem kevesen hordják magukkal a naplót), amiben benne van az alkalmazott inzulinok típusa és a beadás ideje és kb CH/nap. Ha tényleg sürgős a dolog, jobb, ha a dokik tudják, kb. hova nyúljanak. Plusz így még az egyéb allergiákat is fel lehet tüntetni. nekem volt ilyen, de már nem hordom, pedig kellene!!!
 
Oldal tetejére