Fizikai sport/aktivitás

Edzés - és az achilles tenditis

Kedves Zoli!

Nagyon köszönöm, tényleg, nagyon örültem neki, hogy segítessz! A fentiekben említettem, hogy egy elég csúnya achilles problémával kínlódok, félig van szakadva a szalag, és a 26 - os cukor miatt nem gyógyult. Most jutottunk oda januárban, hogy lebírtuk szorítani a cukrot 6-7-8-9-re és ennek én nagyon örülök. Itt nem eléggé azon vannak, hogy az I. típusúak sportoljanak, de engem ez nem érdekel. 13 évig játszottam NBI-es kézilabdásként, szerencsém volt, hogy végigjátszhattam, most 41 évesen kaptam ezt a betegséget. Nekem a sport rengeteget adott, a kinézetet, az életstílust, a kitartást, most, hogy 41 évesen is megúsztam a 26-os cukrot szövődmények nélkül! Nem érdekelnek, miket mondanak, már alig várom, hogy meggyógyuljon a lábam, és ismét futhassak!, mert már nem tudom milyen az! De a remény hal meg utoljára....tudod....hát igen, én hibáztam, ebben én!
Mint említettem, most tornázom, de azt elég jól a konditerem végében egy szőnyegen, has, fenék, láb, az achillesre egy speciális gyógytorna van, azt csinálom állandóan. Szóval így "féllábasan" is sportolok...bele vagyok betegedve, ha nem mehetek! Nagyon vigyáznak rám, mikor bemegyek mérek, utána a srác a pultban 20 percenként szól, hogy mérek, van nálam cukros üdítő, csoki, vércukormérő....a kardió gépeket azokat eddig még csak nézegettem, de remélem eljön az idő, mikor ismét csinálhatom....Eddig nem kellett visszavenni az inzulinból, mert fél 5-től 6-ig edzem, az időre mindig vigyázok, ugyanabban az időben megyek. Viszont 6-kor mérek, szúrok, eszem. Most viszont megpróbáltam a lábat, és 5 perc gyors gyaloglást engedélyeztem magamnak a futógépen, le is vitte szépen két egységgel, na de ezért jól megfizettem. 2 napig alig bírtam járni. Szóval időnként az képzeltem ismét a régi vagyok...hát dehogy.............új élet van az achilles, és a cukor miatt. Szóval hétfőn az edzés után volt egy kisebb hipo, 1 pogácsával megoldottam.
Mindig attól félek, és ez rányomja az edzésre a bélyeget, hogy nem tudom megfogni a hipót..volt már ilyen neked? ami súlyos volt? edzéskor? vagy mióta cukros vagy?

köszönöm, és szép napot,
Moncsi
 
Ja még annyit!

Kedves Zoli!

Örülök, hogy valaki itt (TE) állod a sarat, cukrosan, a sportban. A csuklómon van egy azonosító hogy cukorbeteg vagyok, sokan kérdezték már az edzőteremben, mert ugye rövid ujjúban vagyok, hogy tényleg? és mindenki el van ájulva, hogy én? hogy lehetsz? ....és ilyenkor nagyon elszomorodok, mert NEM ÚGY ÉLTEM, hogy nem törődtem magammal, a kajára is nagyon vigyázztam, még 41 évesen sem hagytam abba a sportot...Aztán jön, (szerencsére), hogy küzdöttél már eleget a pályán, szemtől szembe...hát igen, szemtől szembe...és nem egy "alattomos gyilkossal".
 

somcsika

Aktív tag
Ezzel meg én értek egyet, kiemelve jó vastagon a "rendszeres" szót. Ha ugyanis a mozgás ugyanolyan kampányszerű, mint a kajamegvonásos diéta, akkor az ugyanúgy működik, mint a diéta, jo-józik. A kondi által megerősödött izomzat visszatunyul a kondi abbahagyásakor. A sport által az izomzat a bevitt energia (táp) nagy részét elhasználja, beépíti az izomsejtekbe. A sport abbahagyásakor az izomzatnak nincs szüksége többlet energiára, így a bevitt táp a zsírsejteket gyarapítja.

Zsuzsi, van még egy-két fontos dolog, amit sokan nem tudnak, vagy nem vesznek figyelembe (inkább nem hisznek). Ha a diétázás sporttal párosul, akkor a mérleg nyelve nem mutat fogyást, vagy csak csekély fogyást mutat. Ennek az az oka, hogy ami zsírban lemegy, az az izomban felmegy, vagyis izomnövekedés tapasztalható. Ugyanakkora térfogatú izom 4x akkora tömegű, mint a zsír. Tehát az elején még lehet, hogy súlygyarapodás is tapasztalható, és erre sokan csalatkoznak, és feladják még mielőtt igazi eredmény látszana.
Ilyenkor a mérleget hagyni kellene a csudába, és a gatya korcájánál megítélni, hogy volt-e fogyás. Alakformálás tuti biztos lesz.
De tény itt is, ha abba marad a sport, akkor a bevitt tápból nem vesz fel az izomzat, és a fölösleg szintén a zsírsejtekben rakódik le.

Még egy dolgot megemlítenék. Az alak genetikailag kódolva van. Persze bizonyos testalkat változást (fogyás) el lehet érni, de a szervezet mindig megpróbál az ő genetikai programjához visszatérni, és vissza is fog térni. Ezért is fontos a rendszeres kifejezés, mert azzal némileg lehet befolyásolni a genetikai programot (hízásra való hajlam).


Hát a mérleg túl sokat nem mutat 2-3 naponta 20-30 deka fogyást, de testileg fentről lefele haladva alakulok. Melltartó méret 1-es kisebb, Gyomortájékon 7-8 cm-el kisebb, nadrágszíban pedig 3 lyukkal beljebb.
Nem vagyok nagyon elkeseredve, fogytam már 6 hét alatt 14 kilót is és az idegeimre ment a végén, majd duplája jött vissza, (igen ez a jo-jo efektus).
Valamikor én is sportoltam tehát azt is tudom, hogy az izom sokkal nehezebb, mint a zsír, tehát ezt is belekalkuláltam, nyárára csak alakul valami.
Most úgy érzem, hogy nagyon elszánt vagyok egy cukorbeteg elég egy családban (bocs Timi), más az ha valaki nem tehet róla, de ha így folytatnám tutti, hogy becsúsznék egy 2-es típusúba, tehát ezellen tudok tenni, de ha nekem is jön egy késői 1-es akkor az kövéren és soványan is jön.
Sport: kezdetnek sokat sétálunk, (letettem az autót) ahova csak tehetem gyalog megyek (gyerekért az oviba, boltba stb. Ez utóbbi sportolás szempontjából is jó, mert kevesebbet vásárolok, mondván haza is kell azt cipelni:rohog:).
Aztán ha jön a jó idő beindul a kertészkedés. Lacus most tanul görkorizni, majd megyünk együtt, meg biciklizni.
Most pedig még -tudom megvettek érte-de azt várom, hogy egy kicsit könnyebb legyek testileg is és lelkileg is-, hogy aztán könnyebb legyen a lábamnak bármilyen eredetű sport (akár futás, akár tornázás).
Majd folyamatosan leírom, -ha nem baj-, hogy hol járok, mert így legalább ez is erőt ad nekem. Persze csak ha kiváncsiak vagytok rá.
Puszi mindannyiotoknak érte, hogy segítettek ebben nekem.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Majd folyamatosan leírom, -ha nem baj-, hogy hol járok, mert így legalább ez is erőt ad nekem. Persze csak ha kiváncsiak vagytok rá.
Puszi mindannyiotoknak érte, hogy segítettek ebben nekem.
Jajj, Zsuzsi, csúcs szuperül tolod a témát. Nem győzök neked piros pontokat adni :dr_31::dr_31::dr_31:.
Meg naná, hogy persze, meg ugye, hogy naugye várjuk a beszámolót. El is várom, meg várjuk. :D:D:D
Őszintén szólva én csak irigykedem a kitartásodért és határozottságodért. Én baromi lusta vagyok, azon kívül, hogy bringával járok a dolgozóba, és hát persze gyaloggal a bótosba, semmi mást nem csinálok. ;)
Legfeljebb megnézem a sportot a tv-ben, vagy a Fitness magazint elolvasom, ha a lányok megveszik, és behozzák a dógozóba. :rohog::rohog::rohog:
 

pzoli

Új tag
Szia Moncsi,

Szerencsére még nem volt nekem olyan, hogy a hipotól elvesztettem volna az eszméletem.
Olyan volt már, hogy 2.-es cukorral fejeztem be az edzést, az jó rossz volt, mert semmit nem éreztem, csak amikkor abbahagytam az edzést.
Coca-cola v. szőlőcukor mindig legyen nálad, tudomásom és tapasztalatom szerint a cola cukortartalma szívódik fel leggyorsabban.
Én csokit semmiképpen nem ennék, mert az elég lassan szívódik fel, ill. hiponál csak a pogácsa sem elég szerintem, mert nem szívódik fel elég gyorsan.
Persze kell az is, de valami gyorsan felszívódó ch. is kell.
Amíg fáj a lábad esetleg megpróbálhatsz úszni, persze, ha a dokid engedi, mert az úszást még körültekintőbben kell végezni, mint más sportot, mert nagyon gyorsan csökkenti a vércukorszintet.Egyedül biztos ne menj úszni, kísérőt vigyél magaddal.
Üdv, Zoli
 
influenza

Kedves Zoli!

Múlt hét péntek óta akarok írni neked, de még az ágyból sem tudtam ezidáig felkelni. Pénteken kezdődőtt az egyetemről jöttem haza, már nagyon gyenge volt a lábam, azt hittem, na kezdődik a hipo. Közben nézem otthon a cukrot 15. Na ilyen sem volt már nagyon rég, nem gondoltam semmi rosszra, hiszed az 5 hónap diab alatt nem voltam beteg. Estére már 39 fokos láz lett, és 21-es cukor. Az ügyeletes orvos kijött, mert már járni sem tudtam, közölte, hogy influenza. Múlt hét péntek óta a cukor 21, 16-ig bezárólag, de attól lejjebb semmi. Már a tripláját szúrogatom neki ami eddig volt, a kórházat felhívtam, a dokim tanácstalan. Senki nem beszélt nekem bónusról, hallottam róla, hogy van ilyen, de nem gyakoroltam. Aztán amikor tegnap du ebéd után 1,5 órával megint 16 volt a cukor és elkezdett fájni a vesém, na mondom elég, megpróbálom. 3-kor rászúrtam 4-egységet, így lement 6 ra mikor megint szúrnom kell 8,7 -re.
Eddig ez vált be reggel 6, dél 4, este 4, lantus 14. Most minden megint felborult. Azt sem tudom, hogy kellene ezt helyrehozni. Tudnál segíteni? Vagy adjam a betegség előtti dózisokat, és adjak be 3? óránként hozzá bónust ? hogy kell ezt csinálni?

köszi,

Móni
 

pzoli

Új tag
Szia Moncsi,

Nekem pont Karácsonykor volt egy fertőzésem, és akkor nekem is nagyon elszálltak a cukraim, én csak a bóluson változtattam, ill. korrrigáltam.
Nekem is min. a dupla mennyiség kellett akkor ill. én is 3 óránként korrigáltam, így viszonylag egy hét alatt rendeződött.
De igazából szerintem ezt az orvosodnak kellene tudni, és neki kéne ezt változtatni.
Az biztos, hogy egyszerre csak az egyiken változtass szerintem,és sűrűn mérj.
Üdv, Zoli
 

manocs

Új tag
És igyál sokat (teát, vizet) mert az is segíthet lefelé vinni a cukrot! (plusz egy kicsit segít a vesédnek is,ha jól gondolom) Betegség esetén nekem is szépen mennek felfelé a cukraim, 150%-ra is vittem már fel az adagot (pumpás vagyok).
 

zsano68

Új tag
Szia Moncsi.

A diabetológus orvos nem mondta hogy az I-es cukrosoknak ingyen jár az infuenza elleni védőoltás?Pontosan az ilyen eseteket elkerülendő kell beadatni.Tavaly nekem is volt egy Wc-re járós fertőzésem még a hideg is rázott nyáron kánikulába.Inzulinból simán ment a dupla adag pedig annyitól már hipóznom kellett volna mégis a saját értékeimhez képest is az egekbe volt a cukrom .Három napon keresztűl csak gyógytea+korpovit keksz.Az inzulinadagolásban nem tudok segíteni ez mindenkinél saját egyénre szabott.Viszont amit nekem tanácsolt a diabdoki annak idején szépen fokozatosan csökkentsem a bólust először.A bázishoz csak akkor nyúljak ha éjszaka vagy reggel probléma van.Na meg persze tartsam a diétát,mondjuk ez rád nem valószínű hogy vonatkozik.Én is 41 évesen lettem "állapotos",soha nem éreztem magamat betegnek csak abban az 5 napban amig a kórházban voltam és nem kérek repetát.A diab.orvos egy óra alatt rendberakta az agyamat,a "pogány"életvitelnek vége-reggeli délidőben este 10-kor hűtőszekrény kalandtúra nagy zabálásoknak annyi.Sikerült a vágósúlyból 20 kg leadni így már majdnem emberi formájú lettem.A kezdeti 52E inzulin az első fél év után 12E apadt napi össz.menyisége.De sajnos semmi jó nem tart örökké ,tavaly ősz óta folyamatosan emelni kell.Közbe jött munkahelyi probléma, családi gond pedig még a bagót is szüneteltetem 17 év után.Nem ide tartozik ugyan de a Champix nevezetű dohányzásról leszoktató gyógyszert csak erős idegzetű embereknek ajánlom ,tiszta depi lesz tőle az ember. Tehát csak optimistán és pozitívan ettől ugyan nem nő bétasejt de azért jólesik ezen a Vig(h) kedélyű fórumon gyűjtögetni a tudásmorzsákat.

Üdv.Zsanó
 
Influenza, és ami mögötte van

Kedves Zoli! Manócs! Zsanó! és Mindenki!

Először is, nagyon köszönök minden segítséget! Február 4-én lettem beteg, azóta tart az "ámokfutás". 39-40 fokos lázak váltakoztak, a cukor meg az egekben volt. Már 3-szoros, négyszeres adagokat szúrtam. 21-től 16-ig voltak, vannak az v. értékek. Van itt az egyetemen egy pumpás, kis kolléganő, az segítget, mert még 6 hónap után nem vagyok tisztában bizonyos dolgokkal. Senki nem magyarázta el a kórházban, hogy mi a bólus. Azt kérdezném, ezt ti hogy csináljátok? Ő azt mondta, hogy 7-es cukrok fölött meg kell nézni mennyire ment fel, mondjuk tegnap reggel volt 12,5 10 órakor már 16, akkor a hét fölötti értéket tehát 7-16 között van 9 egység, azt osztani kell kettővel, így durván 4 egység bólust kell szúrni 10 órakor. Így csinálgatom. Jó ez így? Ti így csináljatok? Állítólag 1 E inzulin 2 egység vércukrot visz le.

Ma álltam munkába, a betegség előtt már nagyon szépen voltam, reggel 6, dél 4, este 4-gyet szúrtam. Most meg úgy állunk, hogy tegnap reggel szúrtam 10 egységet, 10 órakor még 4-et, mivel 16 lett ugye. Most félek egy kicsit, mert ugye visszaálltam a betegség előtti életbe, és ez ugye más inzulin-igény. Ráadásul ma még edzeni is akarok, Hál Istennek. Fogalmam sincs miket szúrjak! Mit szóltok? Most hogy vissza-áll a test, az eredeti kerékvágásba? Szúrjam, a betegség előtti egységeket? 6,4,4 ? És akkor három óránként ha magas, a bólust?

Mindenkinek köszi a segítséget, és a törődést!

Moncsi
 

gabibaba

Aktív tag
Írhattam volna a napi viccbe meg a dühöngőbe is:
Tegnap a suliban volt orvosi vizsgálat. Már azon erősen elcsodálkozott a doki, hogy Gábor nincs felmentve testnevelésből. Viszont megtiltotta neki a kötélmászást és a rúdmászást, írt papírt is, hogy fontos a tesitanárnak odaadni. Hát ... azt hiszem, ez az én gyermekkoromban volt szokás (már a felmentés).
 

pzoli

Új tag
Szia Moncsi.

Szerintem érdemes megvenned az "Inzulinnal kezeltek kézikönyvét", abban szerintem nagyon sok hasznos dolgot leírnak.
Én legalábbis sokat tanultam belőle.
Nálam amikor beteg voltam, szép fokozatosan vettem vissza az egységeket, a mért vc.értékeknek megfelelően.
Üdv, Zoli
 

zsano68

Új tag
Itt a fórumon is utánanézhetsz a Dr.Infó kiadványoknak. Vagy a diadetesonline-on pl. az előző Erős Antóniás címlapú kiadványban találhatsz útmutatást a különböző inzulinterápiákra vonatkozó útmutatást Dr.Fövenyi József -től .Megszívlelendő,sokat tanultam belőle.Keress rá! Üdv.Zsanó.
 
Mindenkinek köszönet!

Nagyon szépen köszönök minden segítséget. Amióta dolgozom azóta lejjebb ment a vc. érték. Edzés előtt hétfőn korrekcióztam, mikor bementem 10,7-volt, és negyed óránként néztem a vc szintet és jól tettem, mert 45 perc után 6,0 lett. Sőt! Zoli! Vártam a kajával, pedig 6-kor kell szúrnom, és ennem, mire hazaértem 4,7 volt a cukor. Szóval ráettem egy szőlőcukrot, úgy szúrtam. Az éjszakai bázisból is el kellett volna vennem, de nem vettem, így reggelre, 3,8-lett, szóval ráittam rostos üdítőt, egy kis nápolyit, szóval 14 lett ugye a somogyi miatt.

A cukor lassan áll vissza, tegnap este is 16 volt a bázis előtt, fogalmam sincs mitől ugyanazt eszem, minden ki van mérve. Reggelre 10,4 volt, rászúrtam a 6 egység helyett, 7E 10 órára már 14 lett.

Ma 10 órakor leszúrtam 4 E inzulinnal, mert észrevettem, hogy 1 E inzulin egy egység vc.visz le. Szóval az a kérdésem, hogy ha 10 kor leszúrom a Novoval, mikor ebédelhetek, mennyi idő alatt cseng le? 2,5 óra múlva ebédelhetek, vagy ki kell várnom a 3 órát.

köszi, és puszi mindenkinek!

Moncsi
 

pzoli

Új tag
Szia Moncsi,

Én meg szoktam várni a 3 órát.
A másik észrevételem, hogy én 10,7.-re nem adnék korrekciót, pláne nem úgy, hogy elmegyek edzeni.
ill. 4,7.-re sem ennék szőlőcukrot, az teljesen jó érték vacsi előtt.
Zoli
 

napocska

Őstag
Ma Dani kézimeccsre ment, és bármennyire is a szájába rágtam, nemhogy a plusz szénhidrátot, de még a szokásos uzsiját sem ette meg. Vagyis úgy kimaradt az uzsonna, hogy közben délután 2-5-ig sokat mozgott, több meccsük is volt. Mikor hazaért 6 körül, cukrot mértünk, és 20 fölött volt kicsivel. (Ja, mikor már vége volt a meccseknek, evett egy almát, és nem adott be hozzá inzulint.) Ez a magas érték vajon mitől lehetett? Ebéd előtt 5 körüli értéket mért, evett normál adagot, beadta hozzá a szokott mennyiségű inzulint, és utána rejtély, ami lezajlott a szervezetében. Ti mit gondoltok, ez Somogyi lehetett? Az ilyen gyorsan kialakulhat?
 

somcsika

Aktív tag

Én a héten már azzal jártam dolgozni, oda-vissza kb. 24 km. Tök jó kerékpár út van a két város közt.
Nagyon jól esett. Először még hülyének néztek a kollegáim, de a jövőhétre már úgy néz ki, hogy társam is akad.
Reggel necces csak egy kicsit, mert korán, 6:20-kor kell indulnom, hogy 7-re beérjek a munkahelyemre.

Már -12 kg-nál járok.
 
Oldal tetejére