FLAG vizsgálat

pumpás témája a 'Egyéb betegségek' fórumban , 2009 Március 7.

 1. pumpás

  pumpás Őstag

  Csak azért inditok uj témát mert az elmult 1 év alatt sehol nem olvastam a fórumon erről a vizsgálatról.Hátha érdekel vagy érint valaki.
   
 2. pumpás

  pumpás Őstag

  Célja:
  <SECTION id=purpose>
  Az ideghártya vérkeringésének vizsgálata.</SECTION>
  [​IMG]
  [​IMG]Leírás:
  <SECTION id=desc>
  A beteg pupilláit a vizsgálat előtt szemcseppel a lehető legnagyobbra megtágítják. Mintegy félórányi várakozás után a szemfenékről speciális szemfenék vizsgáló-kamerával fényképet készítenek. Ezt követően a könyökhajlati vénába 5 ml fluoreszcein oldatot adnak be, ami a beadás után 10-13 másodperc múlva megjelenik a szemfenéki erekben. Ekkor 1-2 másodpercenként ismét sorozatfelvételeket készítenek. Szükség lehet arra, hogy mintegy 20 perces várakozás után vagy egy későbbi időpontban újabb felvételeket készítsenek.</SECTION>
   
 3. pumpás

  pumpás Őstag

  Előkészítés:
  <SECTION id=preparation>
  Különösebb előkészítést nem igényel. A vizsgálat pupillatágítást tesz szükségessé.
  A szemészeti vizsgálatok előtt tanácsos a kontaktlencséket és a sminket eltávolítani. A vizsgálatok egy része sminkelt szemen, illetve kontaktlencse használata mellett is elvégezhető ugyan, de nem lehet előre tudni, hogy pontosan melyik (milyen) beavatkozás elvégzése válik még szükségessé. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor a páciens kifejezetten a kontaktlencse ellenőrzése miatt keresi fel a szemorvost, azonban ilyenkor is legyen felkészülve arra, hogy a kontaktlencséjét átmenetileg ki kell vennie.
  A vénásan beadott anyag ritkán hányingert, émelygést okozhat, ezért a vizsgálat tervezett ideje előtt 2-3 órával már nem tanácsos enni, inni.</SECTION>
  [​IMG]
  Figyelem!:
  <SECTION id=warning>
  A pupilla fényreakciója és a szem közeli-távoli alkalmazkodása egymással kapcsolt reflexek, ezért a pupillaműködés kiiktatásának idején a páciens homályosan fog látni. Ez a cseppentés után 2-3 órával megszűnik. A tágított pupilla mellett fellépő fokozott fényérzékenység is elmúlik a szemcsepp hatásának elmúltával.
  Ha a betegnek zöldhályogja van (glaukóma), akkor a pupillatágítás előtt erre feltétlenül fel kell hívnia a szemorvos figyelmét!
  Az orvosnak tudnia kell, ha a vizsgált személynek gyógyszerérzékenysége van, valamint azt is, hogy milyen gyógyszereket szed.
  A pupillatágítás következtében kialakuló homályos látás és fényérzékenység miatt ilyenkor nem tanácsos vezetni, sőt ha a beteg mozgása bizonytalan, szédülésre hajlamos vagy idősebb, akkor helyes, ha a vizsgálat után valaki hazakíséri.
  Kevésbé bántja a szemet a fény, ha a vizsgálat után napszemüveget visel. Bizonyos gyógyszerek, például pupillaszűkítő szemcseppek használata kerülendő, az ezekkel kapcsolatos kérdéseket meg kell beszélni a szemorvossal.</SECTION>
   
 4. pumpás

  pumpás Őstag

  Jó, ha tudja:
  <SECTION id=goodtoknow>
  1961-ben vezették be a szemfenéki megbetegedések diagnosztikájában. A pupillatágítás tulajdonképpen a szem fényre bekövetkező spontán reakciójának átmeneti időre történő bénítása, felfüggesztése. Ezáltal megnő a szembe bejutó fény mennyisége és az átlátható terület nagysága. Az e célra kifejlesztett szemcsepp adása után 15-25 perc alatt fejlődik ki a kívánt hatás.
  A fényképezéshez speciális készülékre, ún. szemfenék-vizsgáló (fundus)-kamerára van szükség. Az exponálással egybehangolt, rövid idejű és nagy intenzitású villanófényt használnak, hogy megelőzzék a szem reflexes mozgását. A precíz kivitelezéshez elengedhetetlen a pupilla erőteljes tágítása.</SECTION>
  [​IMG]
  Veszélye:
  <SECTION id=danger>
  Veszélytelen vizsgálat.
  A festékre adott allergiás reakció ritka, de előfordulhat.</SECTION>
  [​IMG]
  Fájdalom:
  <SECTION id=pain>
  Nem fájdalmas vizsgálat. A vénás injekció beadása egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár. A tűszúrás helyén bőrbevérzés alakulhat ki.
  A vénásan beadott anyag ritkán hányingert, émelygést okozhat. Előfordulhat szájszárazság, vagy éppen fokozott nyálelválasztás, de fémes ízérzés is.</SECTION>
  [​IMG]
  Lelet:
  <SECTION id=result>
  Az ideghártya hajszálerei normálisan nem engedik át a festéket, szivárgás csak kóros körülmények között fordul elő.</SECTION>
   
 5. pumpás

  pumpás Őstag

  Szerintem egy nagyon jó dolog.Évente ajánlott meg ismételni.Hogy inden rendben van-e szemünkel.
   
 6. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Köszi Pumpás!Én már régóta kíváncsi voltam a folyamatra és tulajdonképpen a minap frankón szemtanúja is lehettem ennek...Sejtettem én,hogy ez amit látok az lehet,de nem értettem a folyamatot.Eddig csak annyit tudtam,hogy befestik az ereket és pont.Most már azt is tudom,hogy a kedves diabosok a szemészeten miért kaptak pupillatágítót.Ez utóbbit volt lehetőségem felmérni,csak épp nem értettem...
   
 7. szolnok

  szolnok Új tag

  Pont mostanában beszélgettünk a gyerekeimmel, hogy a szemvizsgálatoknál nem is cseppentenek , csak réslámpával világítanak bele, és szerintük ez nem elég. ilyen részletes vizsgálatról nem is hallottam / már mint vénásinj stb/ ezt gondolom nem minden szemészeten végzik. Vagy szerintetek igen? Pedig hasznos lenne.
   
 8. szolnok

  szolnok Új tag

  Jaj és köszönöm a videót. Nagyon megható.
   
 9. pumpás

  pumpás Őstag

  Kérheted a szakrendelésen hogy küldön el a vizsgálatra.Amit tudok hogy ol csinálják Debrecen,Kisvárda,Budapest,hoy máshol csinálják-e arrol nincs infóm.
   
 10. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Itt tegnap Dunában csinálták...
   
 11. pumpás

  pumpás Őstag

  Akkor 1-el több hely amiröl tudunk.:p
   
 12. dg

  dg Őstag

  Nagyon jó, hogy indítottad ezt a topikot! Nekem ez mind új információ. Azt sem tudtam pontosan, hogy hogy zajlik egy szemfenék vizsgálat, a festésről pedig egyáltalán nem hallottam még.
  Na de most már...! :D
   
 13. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Tényleg az a legjobb,hogy már a látásgondok előtt(ami már gyakolatilag nagy késést jelent)már megmutatja az esetleges gondokat és sikeresen lehet őket kezelni.:D
   
 14. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Nálunk a szemfenékvizsgálatnál mindig cseppentéssel tágítják a pupillát, de a festékes kontrasztanyagról én sem hallottam. Legközelebb megkérdezem a dokit, hogy nálam megcsinálják-e így, vagy mik a feltételei, hogy így csinálják.
  Köszi Pumpás, hogy felraktad, sokan nem hallottunk róla még.
   
 15. borka

  borka Őstag

  Szemfenék vzsgálat cseppentéssel, nagyon régóta van évent ,de sminkelésről én sem halottam.
  Köszi az infót[​IMG]
   
 16. pumpás

  pumpás Őstag

  Pedig aki töpp mint 10 éve diabos annak ajánlott.Eredménytöl függetlenül 1-2 évente ajánlott megismételni.
   
 17. szentgyorgyipal

  szentgyorgyipal Új tag

 18. szentgyorgyipal

  szentgyorgyipal Új tag

  Kérlek, add meg a linket, ahol a fenti idézetet vetted. Köszönettel
   
 19. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Dr.Fövényi József: Diabétesz ABC
  "fluorescin angiográfia: a szemfenék ereinek egyik vizsgálati módszere: intravénás injekcióval festéket juttatnak az érpályába és a szétterjedő,a károsodott szemfenék erek falán átlépő festéket fényképezik le."
  /külföldön infúziósan végzik,a felvételen világító zöldes színt(fluorescin) ad/
   
 20. pumpás

  pumpás Őstag

  Szóval ma voltam vizsgálaton.Megnyugtattak hogy nincs semmi gond a szememmel igy 25 év diabétesz után.
   

Megosztás